رشد جمعیت امروز یک مساله ملی است
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مساله رشد جمعیت امروزه نه فقط یک مساله اعتقادی، اقتصادی و فرهنگی، بلکه یک مسئله ملی است.
خبرگزاری میزان - بنا بر اعلام پایگاه خبری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کمال حیدری، در نشست توجیهی اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی در حوزه وزارت بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با اشاره به سیاستهای جمعیتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، گفت: در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت برخلاف قوانین دیگر همه جوانب در نظر گرفته شده است. بنابراین، برای پیشبرد اهداف قانون باید تلاش مضاعف صورت گیرد، زیرا تاکنون فرصتهای زیادی را از دست داده ایم.
تاکید بر مشارکت فعال همه دستگاهها در موضوع افزایش جمعیت
وی با تاکید بر مشارکت فعال همه دستگاهها در موضوع افزایش جمعیت، افزود: وزارت بهداشت به عنوان خط اول تماس با مردم در بحث مشاوره به جامعه قرار دارد و از دل این مشاورهها میتوان افراد را به فرزندآوری و ازدواج تشویق کرد. همچنین، سهم وزارت بهداشت در درمان ناباروریها بسیار مهم است.
- بیشتر بخوانید:
- چرا واکسنهای آسترازنکا و اسپوتنیک برای دز سوم مناسب نیستند؟
معاون بهداشت وزارت بهداشت مراکز مشاوره ازدواج، مراکز درمانی، حوزه دانشجویی، خیرین و مراکزی که وجوه اجتماعی ارزشمندی دارند را ظرفیتهای وزارت بهداشت برشمرد و بیان کرد: باید از ظرفیت سمنها در آگاه سازی مردم و تشویق آنان برای فرزندآوری استفاده کرد. همچنین، باید برنامه ریزی بیشتری برای افراد تحصیل کرده جهت تشویق آنان به فرزندآوری صورت گیرد.
ایران تا 200 میلیون جمعیت ظرفیت دارد
در ادامه این نشست، آیت الله محمدباقر محمدی لایینی، نماینده، ولی فقیه در استان مازندران نیز با اشاره به فرمایشات امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه ایران تا 200 میلیون جمعیت را میتواند اداره کند، گفت: باید کمک کرد تا ظرفیت و استعدادهای افزایش جمعیت فعلیت پیدا کند و وقتی نسلهای جدید میتوانند وسیله رحمت الهی باشند، نباید جلوی آنها را گرفت.
آیت الله محمدباقر محمدی لایینی با بیان اینکه مقام معظم رهبری جمعیت جوان را خلاق و مبتکر میدانند، افزود: زمانی که جمعیت جوان نداشته باشیم، خلاقیت و ابتکار نیز کاهش مییابد.
وی با تاکید براینکه آسیبهای امنیتی را باید در نظر گرفت، ادامه داد: ما نباید شعاری عمل کنیم. بلکه باید راهکار بدهیم و برای عمل به این راهکارها، اعتقاد و باور داشته باشیم.
وضعیت نامناسب جمعیتی در هفت استان
سید حامد برکاتی، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت علت تشکیل این جلسه را پیگیری وضعیت نامناسب 7 استان کشور از جمله مازندران از نظر جمعیتی اعلام کرد و گفت: تصور و باور این است که در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت بتوان با بررسی عوامل کاهش جمعیت در جهت افزایش آن گام برداشت.
وی با بیان اینکه مازندران و گیلان در صدر بحران جمعیتی قرار دارند، افزود: کلید جمعیت در دنیای آینده نهاد خانواده است که در دنیای غرب این نهاد از دست رفته است، اما در کشور ما که نهاد خانواده گره گشاست، همچنان یک ویژگی مهم و مثبت محسوب میشود.
14.3 درصد جمعیت مازندران سالمندند
سید عباس موسوی، رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز در این نشست جمعیت استان را سه میلیون و 384 هزار و 284 نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد 149 هزار و 263 نفر کودکان زیر پنج سال و 392 هزار و 565 نفر جمعیت سالمند هستند.
وی با بیان اینکه 14.3 درصد جمعیت استان مازندران سالمند هستند، افزود: در استان مازندران 101 مرکز جامع خدمات سلامت شهری، 207 مرکز جامع خدمات سلامت روستایی و هزار و 136 خانه بهداشت وجود دارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اعلام اینکه ثبت ولادتها روند نگران کنندهای داشته است، ادامه داد: میانگین سن ازدواج پسران از 24 سالگی و دختران از 18 سالگی در سال 1375 به ترتیب به 27 و 23 سالگی در سال 1398 رسیده است.
موسوی تاکید کرد: با توجه به افزایش میانگین سن ازدواج که حدودا سالانه یک سال به این اعداد اضافه میشود و محدود شدن زمان فرزندآوری مشکلات جامعه رو به افزایش است.
وی با بیان اینکه میزان ازدواج ثبت شده در استان از 35 هزار و 987 مورد در سال 1388 به 21 هزار و 431 مورد در سال 1399 رسیده است، افزود: میزان طلاق ثبت شده در استان از هزار و 25 در سال 1357 به 9 هزار و 797 مورد در سال 1399 رسیده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با تاکید براینکه میزان موالید ثبت شده نیز در این استان روند کاهشی داشته است، بیان کرد: میزان موالید از 52 هزار و 510 مورد در سال 1357 به 30 هزار و 175 مورد در سال 1399 رسیده است.
گفتنی است، نشست توجیهی اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در حوزه وزارت بهداشت با حضور کمال حیدری، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آیت الله محمدباقر محمدی لایینی، نماینده، ولی فقیه در مازندران، علی شیرازی، سرپرست معاونت سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران، سید عباس موسوی، رییس دانشگاه علوم پزشکی مازندران، اعضای هیات رییسه دانشگاه و جمعی از مدیران و کارشناسان حوزههای بهداشت و درمان دانشگاههای علوم پزشکی مازندران و بابل در دانشگاه علوم پزشکی مازندران، برگزار شد.