رقابت ایران با مدعیان علم و فناوری جهان / سکوی چهارم نانو تکنولوژی در اختیار دانشمندان ایرانی
ایران اسلامی پیشرفت های شگرفی را در حوزه علم و فناوری در طول سالیان پس از انقلاب اسلامی با وجود تحریم ها و کارشکنی های دشمنان شاهد بوده و توانسته است برسکوی برتر جهان بایستد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت؛ ایران در دوران ستم شاهی با وجود ظرفیت های فراوان و سبقه فرهنگی و تمدنی کهن از عقب ماندگی علم و فناوری رنج می برد و این عبور ازمرزهای عقب ماندگی و دستیابی به پیشرفت های علمی و فناوری به گونه ای حیرت انگیز در سال های پس از انقلاب اسلامی رخ داد.
به طوریکه غربی ها را به شدت نگران کرده و یکی از علل تشدید فشارها و کارشکنیهای آنان بر ایران اسلامی با بهانههایی از جمله موضوع هستهای و رشد موشکی، و تشدید تحریمها و... همین است و استعمارگران تلاش میکنند تا به هر نحو ممکن جلوی پیشرفتهای ایران را بگیرند.
اما حال باید گفت انقلاب اسلامی ایران در آستانه چهل و سومین سالگرد پیروزی خود قرار دارد و با نگاهی به دستاوردهای انقلاب اسلامی در طی این سال ها می توان پیشرفت های علمی و فناوری را به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردها مشاهده کرد.
دستاوردهایی که در شرایط جنگ و تحریم و محدودیت های تجهیزاتی و امکاناتی بسیار کسب شده و دلیل آن چیزی جز همت والا و عزم جدی محققان و حمایت مسوولان حوزه علم و فناوری کشورمان نبوده است.
و اکنون ایران اسلامی توانسته در حوزه های علمی مختلف به جایگاه برتر دنیا دست یابد و به طور مثال در حوزه دارویی نیز در حال حاضر محققان ایرانی 98 درصد داروی موردنیاز مردم کشورمان را خودشان تامین می کنند.
نانو باید برای عامه مردم شناخته شود
احسان برهانی عضو هیات علمی و دانشیار گروه آموزشی نانو مواد دانشگاه سمنان در گفتگو با خبرنگار مرآت در توضیح علم هایتک نانو گفت: فناوری نانو موج چهارم انقلاب صنعتی و پدیدهای عظیم است که به تمامی گرایشهای علمی راه یافته و از فناوری های نوینی است که با سرعت هرچه تمام تر در حال توسعه میباشد.
برهانی در ادامه اذعان کرد: حوزه علم نانو در ایران از اوایل دهه 80 با ورود جدی پژوهشگران به این حوزه به صورت رسمی و دانشگاهی و تحقیقاتی کار خود را آغاز کرد و هم اکنون به لحاظ ثبت اختراع و به خصوص تولیدات علمی جایگاه چهارم دنیا متعلق به ایران است.
این عضو هیات علمی دانشگاه سمنان بیان کردکه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان ظرفیت بهره برداری از این علم بیش از اینهاست و مهمتر اینکه هنوز جامعه ایرانی به صورت ملموس اثرات حاصل از این علم را با وجود تولید انواع و اقسام محصولات و فناوری نانویی در زندگی روزمره خود حس نکرده و هنوز با ان غریبه است.
این محقق و مخترع حوزه نانو که تاکنون در زمینه نانو دارو و ساخت ایمپلنت اقدامات پژوهشی ارزشمندی انجام داده است، به کاربرد نانو در تولید دارو تنها به عنوان یکی از رشته ها اشاره کرد و افزود: نانو در ایران بسیار گسترده است و محصولات متنوعی تاکنون ایجاد شده و به طور مثال ماسک هایی را که هرروزه بر صورت می زنیم یکی از صد ها محصول نانوی تولید شده در داخل کشور است و درصورتی که نانو دارو در کشور نهادینه شود، قیمت دارو بسیار کاهش خواهد یافت.
برهانی کمبود بودجه و همچنین ضعف در حمایت ها را از جمله مشکلات جدی شرکت های دانش بنیان به خصوص در حوزه نانو دانست و اظهار کرد: شرکت های دانش بنیان برای ورود به بازار جهانی نیاز به حمایت بیشتر دارند.
وی البته یکی دیگر از مشکلات شرکت های فعال نانو را ناآشنایی برخی از کشورها و البته خود مردم ما با محصولات نانویی دانست و با اشاره به پیشرفت های کشورمان در حوزه نانو تاکید کرد: اقدامات اساسی و لازم برای شناساندن هرچه بیشتر محصولات تولیدی نانو باید از سوی دست اندرکاران امر مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی با اشاره به این که، درصد بالایی از بخش علمی و دانشگاهی کشور در حوزه نانو در حال حاضر در لبه علم حرکت و تولید مقاله فعالیت دارند، عنوان کرد: البته ممکن است بسیاری از فناوری هایی که فعالان حوزه نانو توسعه داده اند درحال حاضر نتواند بخش صنعت را مجاب به استفاده از آن کند به دلیل اینکه یا خط تولید مناسب را ندارند و یا اینکه درحال حاضر آمادگی استفاده از این فناوری ها را ندارند لذا این مشکلات بایستی بررسی شود.
وی تحریم ها را مانعی برسر راه پیشرفت علم نانو در کشور ندانست و در این خصوص تصریح کرد: تحریم ها بی تاثیر نبوده اما علم راه خودش را می رود و ما به عنوان پیش قراولان این صنعت به دنبال ان هستیم که این علم را گسترش داده و خود را به بازار جهانی برساند و از 5 سال گذشته تاکنون پیشرفت در حوزه نانو بسیارشگرف بوده است و هیپچ توقفی انجام نشده وهمانطور که توانستیم در بسیاری از بازار ها نفوذ پیدا کنیم در اینده نیز این مسیر ادامه پیدا خواهد کرد.
ایران در جایگاه سوم پارک های علم وفناوری دنیا قرار دارد
علی حقیقی رئیس پارک علم وفناوری دانشگاه سمنان در گفتگو با خبرنگار مرآت در رابطه با نقش پارک های علم و فناوری درتوسعه و پیشرفت کشور گفت: با توجه به تجربیات جهانی و در صورت برنامه ریزی مناسب پارکهای علم وفناوری می تواند نقش موثری را در بروز نوآوریها و فناوریهای نوظهور، جذب متخصصان و دانشمندان و نیز گسترش مؤسسات کوچک و متوسط به واسطه توسعه فعالیت کارآفرینان داشته باشد.
رئیس پارک ها علم و فناوری دانشگاه سمنان در ادامه ابراز کرد: کارکرد مناسب پارکها در اشتغال آفرینی برای فارغ التحصیلان، آنها را به یکی از پرشتاب ترین مجموعههای فعال در دنیا تبدیل کرده و بسیاری از سیاستگذاران فناوری از پارکهای علمی به عنوان بخشی از یک راهبرد اثربخش و هماهنگ برای توسعه ملی یا منطقهای نام می برند.
این مقام مسئول با بیان اینکه پارک ها به عنوان موتور محرکه رشد اقتصادی در کشورها نقش آفرین هستند، عنوان کرد: در سال های اخیر در کشور ما نیز توجه به بنگاه های کوچک و متوسط بخصوص از نوع دانش بنیان، با تاکیدات ویژه مقام معظم رهبری در زمینه اقتصاد مقاومتی و رشد دانش بنیان و با احداث پارک های علم و فناوری، مراکز رشد و نوآوری به عنوان محل استقرار و رشد بنگاه های کوچک و متوسط دانش بنیان و واحدهای فناوری افزایش چشمگیری یافته است.
وی با اشاره به سهم فزاینده پارک های علم و فناوری در ایجاد اشتغال کم هزینه وپایدار در کشور با ارائه اماری در این زمینه بیان کرد: اشتغال ایجاد شده توسط پارک های علم و فناوری کشور حدود 34 هزار و 479 شغل می باشد.
حقیقی همچنین در این راستا اذعان کرد: هزینه ایجاد هر شغل در پارک ها کمتر از 150 میلیون تومان است در صورتیکه این عدد درصنایع بزرگ به بیش از یک میلیارد تومان می رسد.
وی با بیان اینکه جایگاه ایران در مقیاس جهانی در رتبه سوم دستیابی به پارک های علم و فناوری قرار دارد، ابراز کرد: در حال حاضر حدود 800 پارک علم و فناوری در بیش از 55 کشور دنیا فعال است و براساس دادههای آماری یونسکو، پس از دوکشور ژاپن و چین، با 111 و 100 پارک علم و فناوری، ایران با 50 پارک در جایگاه سوم قرار دارد.
وی در رابطه با پیشرفت های پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان نیز ابراز کرد: افزایش تعداد واحدهای فناور پذیرش شده، گسترش قعالیت دفتر منطقه ای مالکیت فکری، افزایش تعداد رویدادها و کاگاه های آموزشی، توسعه ارائه حمایت از واحدهای مستقر در خصوص بازاریابی و مالکیت فکری و حضور در نمایشگاه هاو گسترش تعامل با دانشگاه ها در قالب هسته تحقیقیات دانشگاهی را می توان نام برد.
وی در نهایت از حمایت پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان از 12 شرکت دانش بنیان از 70 شرکت دانش بنیان استان سمنان خبرداد.
انتهای پیام /