رقابت میان ریاض و ابوظبی منجر به جنگ میشود؟
اقتصادنیوز: رقابت میان ریاض و ابوظبی برای نفوذ در استان حضرموت یمن میتواند منجر به درگیری میان دو طرف یا گروههای نیابتی آنها شود که خطر تجزیهای خطرناک را به همراه خواهد داشت.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، رقابت میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی بر سر استان حضرموت یمن بر این قلمرو تأثیر عمیقی گذاشته است. این رقابت به تقویت تقسیمبندیهای مناطق تحت نفوذ عربستان و امارات در حضرموت منجر شده است - عربستان بر مناطق داخلی و امارات بر مناطق ساحلی.
به نوشته اندیشکده بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی، اخیراً، در اکتبر 2024، عربستان میزبان مذاکراتی برای احیای شورای ملی حضرموت (HNC) بود، نهادی که شامل شخصیتهای سیاسی و قبیلهای از این استان میشود. این اقدام بخشی از تلاشهای مشترک آنها برای محدود کردن نفوذ امارات و شورای انتقالی جنوبی (STC) است که از سوی امارات حمایت میشود و به دنبال جدایی کامل جنوب یمن است. عربستان نمیخواهد نفوذش توسط امارات کاهش یابد، اما ادامه رقابت قدرت میان این دو کشور میتواند به درگیری منجر شود و ثبات حضرموت را تضعیف کند، که این امر ممکن است موجب تکهتکه شدن بیشتر یمن و چالشهایی برای نفوذ تاریخی عربستان شود.
رقابت نوظهور عربستان و امارات بر سر حضرموت
بهطور سنتی، عربستان سعودی تأثیر قابلتوجهی در حضرموت، بزرگترین استان یمن که غنی از نفت است، داشته است. این تأثیر به دلیل روابط مذهبی و فرهنگی، مرز مشترک بیش از 600 کیلومتر، جابجایی جمعیتی فرامرزی، تجارت و ملاحظات امنیت ملی شکل گرفته است. عربستان روابط قویای با نخبگان محلی و قبایل برقرار کرده و پس از ادغام شاخههای القاعده سعودی و یمنی در سال 2009 برای تشکیل القاعده در شبهجزیره عربستان (AQAP) که در آوریل 2015 شهر ساحلی مکلا، مرکز حضرموت، را تصرف کرد، حضور امنیتی خود را در این منطقه تعمیق بخشید.
ریاض از دیرباز به حضرموت بهعنوان یک نقطه دسترسی به دریای عرب نگاه کرده که امکان متنوعسازی مسیرهای تجارت و صادرات انرژی را فراهم میکند. این استان میتواند برای عربستان عمق استراتژیک ایجاد کند و وابستگی آن را به تنگه هرمز کاهش دهد، در حالی که به این کشور اجازه میدهد قدرت خود را در اقیانوس هند گسترش دهد و جاهطلبیهای منطقهای خود را تقویت کند. با این حال، علی عبدالله صالح، رئیسجمهور فقید یمن، که در سال 2000 اختلافات مرزی با عربستان را حل کرد، با خواستههای عربستان برای ساخت یک خط لوله به دریای عرب جهت دور زدن تنگه هرمز مخالفت کرد.
مشروح این گزارش را در اکوایران با تیتر «رقابت خطرناک بن زاید و بن سلمان برای دور زدن تنگه هرمز؛ عاقبت کار به جنگ میکشد؟» بخوانید.
همچنین بخوانید- فرصت سازی اعراب از اختلاف تهران و سئول؛ یارگیری امارات در شرق آسیا / کره جنوبی جای پای خود را در...
- خیز بلند امارات برای تسلط بر خاورمیانه؛ پلن ابوظبی برای تضعیف عربستان / رمزگشایی از فرمول آمریکایی...
- هشدار؛ نیمه شرقی تنگه هرمز ایمن نیست
- یک روز پس از بستن تنگه هرمز؛ تکلیف صادرات نفت ایران چه میشود؟/ همه چیز درباره این بندر خاص