یک‌شنبه 4 آذر 1403

رهبری خروس‌ها برای مهار اژدهای زرد!

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
رهبری خروس‌ها برای مهار اژدهای زرد!

اقتصادنیوز: بلومبرگ در گزارشی به تنش جدید اروپا و چین پرداخته است.

به گزارش اقتصادنیوز در این مطلب آمده است: اتحادیه اروپا به رهبری فرانسه، قصد دارد برای جلوگیری از وارداتِ ارزانِ خودروهای الکتریکی چینی به این اتحادیه، برای آن‌ها تعرفه اعمال کند؛ اما کارشناسان معتقدند این اقدام مانند یک شمشیر دولبه است.

رویکرد جدید و سخت‌گیرانه‌تر اتحادیه اروپا نسبت به چین با نگرانی‌های فرانسه در حال شکل‌گیری است. این نگرانی‌ها نسبت به شیوه تجارت پکن است که باعث شده صنایع اصلی اروپا با خطر جدی رو‌به‌رو شوند. دولت فرانسه معتقد است اگر اکنون اقدامی در این رابطه انجام نشود، اقتصاد اتحادیه اروپا در مسیر آسیب بلندمدت قرار خواهد گرفت.

حدود یک دهه قبل صنعت انرژی خورشیدی در اتحادیه اروپا با واردات ارزان محصولات مرتبط با این صنعت از چین، با آسیب فراوان روبه‌رو شد. اکنون این نگرانی وجود دارد که صنعت خودروسازی اتحادیه اروپا مانند صنعت انرژی خورشیدی با مشکلات اساسی همراه شود.

اکوایران در ادامه در ترجمه این گزارش آورده است: طبق گزارش‌ها، متوسط قیمت خرده‌فروشی یک خودروی الکتریکی با برند چینی بدون احتساب مشوق‌ها در آلمان 29 درصد کمتر از مدل‌های غیرچینی است. این رقم در فرانسه 32 درصد کمتر و در بریتانیا 38 درصد کمتر است.

اکنون اتحادیه اروپا با یک انتخاب مهم روبه‌روست؛ این اتحادیه یا باید قدرت خود را در مقابل چین تثبیت کند یا اینکه تسلیم پکن شود.

اتحادیه اروپا قصد ندارد مانند آنچه که اکنون در روابط واشنگتن و پکن دیده می‌شود، رابطه تجاری خود با چین را که ارزش آن به 900 میلیارد دلار در سال می‌رسد، به یک جنگ رودررو تبدیل کند؛ بلکه خواستار آن است که فرصت‌های منصفانه و برابر تجاری میان چین و کشورهای اتحادیه اروپا فراهم شود.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، خواهان این است که کشورهای اتحادیه اروپا، قاره سبز را به عنوان یک عامل موثر و توازن‌بخش میان ابرقدرت‌های اقتصادی جهان ببینند. این اتفاق باعث می‌شود فرانسه و دیگر کشورهای حاضر در این اتحادیه، روابط گرمی با هم‌پیمانان بالقوه مانند هند ایجاد کنند.

تعدادی از مقامات اتحادیه اروپا که نام آن‌ها فاش نشده، به بلومبرگ اعلام کرده‌اند آغاز تحقیقات درباره یارانه‌های چین برای خودروهای الکتریکی این کشور، یک واکنش شدید و نگران‌کننده است و خطر آغاز جنگ تجاری میان چین و اتحادیه اروپا وجود دارد.

امانوئل مکرون از مدت‌ها پیش حامی بازنگری در اهداف تجاری اتحادیه اروپا بوده تا از این طریق، شرایط برای کمک به صنایع رو به افول و بخش‌های کلیدی صنعت فراهم شود. با این حال، ابتکارات فرانسه اغلب با مقاومت کشورهایی مانند آلمان روبه‌رو شده که معتقد است این اقدامات می‌تواند باعث آسیب رسیدن به صادرکنندگان آلمانی شود.

اتحادیه اروپا اکنون تحقیق درباره یارانه‌های دولت چین برای خودروهای الکتریکی این کشور را آغاز کرده است؛ اتفاقی که می‌تواند به اعمال تعرفه بر واردات این خودروها از چین منجر شود و این دورنما را به وجود آورد که تغییر اساسی در سیاست‌گذاری اتحادیه اروپا از جمله کنار گذاشتن اصول تجارت آزاد، بهترین شیوه برای دفاع از منافع اقتصادی این قاره است.

مذاکره‌کننده ارشد تجاری اتحادیه اروپا اعلام کرده تقلید از چین و آمریکا برای اعطای یارانه در جهت حمایت از تولید داخلی خودروهای الکتریکی، یک ایده غیرقابل پیش‌بینی برای اروپا محسوب می‌شود و اینگونه کمک‌ها، تبعیض‌آمیز است.

از سوی دیگر، هرگونه تحریک چین می‌تواند یک قمار بزرگ برای اتحادیه اروپا باشد که هم‌اکنون در تقلا است از بحران انرژی و بدترین دوره تورم در تاریخ منطقه یورو خارج شود. همچنین پیش‌بینی میزان تعرفه‌های چین دشوار است و این کشور می‌تواند با اقدامات تلافی‌جویان خود، طیفی از بزرگترین شرکت‌های اروپایی را با چالش روبه‌رو کند.

طبق اعلام کارشناسان، اگر اتحادیه اروپا برخودروهای الکتریکی چین تعرفه اعمال کند، خطر اقدام تلافی‌جویانه پکن وجود دارد و در این میان خودروهای آلمانی به احتمال زیاد دچار بیشترین آسیب خواهند شد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد اگر اتحادیه اروپا تعرفه یک درصدی اعمال کند، زیان کلی چین حدود 8/4 میلیارد دلار خواهد بود که این میزان 0/2 درصد از صادرات چین و 1/5 درصد از واردات اتحادیه اروپا است؛ در نتیجه می‌توان نتیجه گرفت که چین در مقایسه با اتحادیه اروپا، کمتر تحت تأثیر افزایش تعرفه قرار می‌گیرد.

همچنین وابستگی به کالاهای چینی می‌تواند به یک شوک تورمی در اروپا تبدیل شود چراکه اتحادیه اروپا مجبور است قیمت بالاتر کالاهای ضروری را قبول کند. در این میان‌، چین که می‌تواند کشوری خودکفاتر نسبت به کشورهای اروپایی در نظر گرفته شود، قادر است کالاهای اروپایی را با بازارهای دیگر جایگزین کند.

تحلیل‌گران معتقدند جنگ تعرفه میان اتحادیه اروپا و چین باتوجه به تورم بالا در قاره سبز و ادامه سیاست‌های سختگیرانه مالی ازسوی بانک مرکزی اتحادیه اروپا، می‌تواند منجر به رکود این اتحادیه شود.

همچنین بخوانید