روز سرنوشت ساز برای برجام / آمریکا و اروپا مکانیسم ماشه را فعال می کنند؟
یک کارشناس سیاست خارجی می گوید: پذیرش لغو تحریم های موشکی و رفتن به سوی بند بعدی در 2025 که مربوط به لغو تحریم اقلام و مواد و خدمات هسته ای و خاتمه قطعنامه 2231 و خارج شدن ایران از دستور کار شورای امنیت است، احتمالا برای غرب بسیار دشوار خواهد بود و سعی در شانه خالی کردن از زیر بار آن خواهد کرد.
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه اعتماد نوشت:
در حالی که مسائل داخلی به عنوان مسائل اصلی انتخاباتی همیشه خود را تحمیل میکنند و قابل معوق گذاشتن نیستند، کاخ سفید معمولا می کوشد تا از زیر بار مسائل ریسکی سیاست خارجی شانه خالی کند.
در همین شهریور گذشته و قبل از بالاگرفتن ناآرامیها در ایران و طرح بحث پهپاد های ایرانی در اوکراین، آمریکا عمدتا به خاطر انتخابات کنگره در ماه نوامبر گذشته مذاکرات برجام را به حال تعلیق درآورد.»
کورش احمدی دیپلمات بازنشسته با اشاره به اینکه اگر ترامپ کاندیدای نهایی جمهوریخواهان باشد که هنوز محتمل است، تاکید کرد: «با توجه به سابقه ضد برجامی او، کار روی برجام برای دولت بایدن مشکل تر خواهد شد. در این میان آمریکا مانند گذشته همچنان مایل به یک توافق محدود و موقت برای مثلا تعلیق غنیسازی در حد بالا در ایران در ازای تعلیق برخی تحریم ها هست و ممکن است همچنان پیگیر آن باشد.»
احمدی با اشاره به اینکه برخی بند های برجام از جمله بند مربوط به فروش پهپاد ها در اکتبر ظاهرا منقضی میشود و در پاسخ به اینکه آیا ممکن است تا پیش از پاییز، در صورت عدمنتیجه دادن رایزنیها، غرب اعمال مکانیزم ماشه را کلید بزند، گفت: «بند های مربوط به محدودیتها یا تحریم های موشکی که پهپاد ها نیز در زمره آنها هستند، در 18 اکتبر سالجاری منقضی خواهند شد. این تاریخ را باید قاعدتا یک تاریخ مهم برای برجام و احیای آن به شمار آورد. اگر هیچ توافقی حاصل نشود، بعید است طرف غربی حاضر به تن دادن به لغو این تحریم ها بشود. یعنی در چنین صورتی احتمال دارد سه کشور اروپایی عضو برجام به صرافت تهیه مقدمات لازم، از جمله تلاش برای ایجاد اجماعی در شورای امنیت، برای اعاده قطعنامه های قبلی علیه ایران بر بیایند.»
وی با اشاره به سفر اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران توضیح داد: «توافق با آژانس و بازگشت دوربین های آژانس به مدار شاید پیش شرط یا یکی از پیش شرط های اجتناب غرب از توسل به مکانیزم ماشه باشد. البته تهران نیز در قبال این امتیاز مطالبه امتیازی میکند و همین است که کار را دشوار و مستعد خارج شدن از کنترل کرده است. البته در هر حال، پذیرش لغو تحریم های موشکی و رفتن به سوی بند بعدی در 2025 که مربوط به لغو تحریم اقلام و مواد و خدمات هسته ای و خاتمه قطعنامه 2231 و خارج شدن ایران از دستور کار شورای امنیت است، احتمالا برای غرب بسیار دشوار خواهد بود و سعی در شانه خالی کردن از زیر بار آن خواهد کرد.
همچنین بخوانید