چهارشنبه 24 بهمن 1403

ریسک سه‌گانه در بورس

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
ریسک سه‌گانه در بورس

بازار سهام در حالی معاملات آخرین روز از هفته را به پایان رساند که نماگر اصلی تالار شیشه‌ای با افزایش دو‌هزار و 533‌واحدی تا سطح یک‌میلیون و 410‌هزار واحد پیشروی کرد، به‌طوری‌که با پایداری نماگر یادشده در روند صعودی، برآیند دادوستدهای بورس تهران از ابتدای سال تاکنون با افزایش 14/ 3‌درصدی همراه شد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، در جریان معاملات روز چهارشنبه نماگر اصلی بازار با افزایش 18/ 0‌درصدی معادل دو‌هزار و 533واحد افزایش داشت و در سطح یک‌میلیون و 410‌هزار واحد قرار گرفت. نماگر هم‌وزن بازار نیز همگام با شاخص‌کل با رشد 45/ 0‌درصدی در سطح 407‌هزار واحد متوقف شد، ضمن اینکه در روز گذشته مجموع ارزش معاملات خرد سهام مجددا در سطحی کمتر از دو‌هزار میلیارد‌تومان،‌یعنی در رقم هزار و 917‌میلیارد تومان قرار گرفت.

ریسک معاملات

بررسی‌ها نشان می‌دهد جریان رشد اخیر بازار عمدتا توسط سرمایه اهالی بازار بود و پولی از بیرون وارد بازار نشده‌است؛ این در حالی است که به‌نظر می‌رسد کمی فضای ترس از بودجه و قیمت‌های جهانی در بازار جریان یافته و این موضوع باعث‌شده تا فضای بازار اندکی پرفشار ظاهر شود. از طرفی بازار سهام نیم‌نگاهی نیز به تحولات سیاسی و صدالبته جریان نرخ ارز دارد، اما در واقع اینطور به‌نظر می‌آید که جریان پول هم تحت‌تاثیر ریسک‌های موجود در بازار، بعد از رشد اخیر منتظر است تا جریان بودجه و ریسک‌های مرتبط با شرکت‌ها و صنایع پشت‌سر گذاشته شود و کمی اوضاع آرام شده و دوباره به بازار باز‌گردد.

این در حالی است که بازار سهام طی روزهای گذشته میزبان گزارش عملکرد ماهانه شرکت‌ها بود. گزارش‌هایی که در دل آن تحولات افزایش نرخ ارز و اتفاقات بورس‌کالا و مواردی از این دست دیده می‌شود، چراکه در شرایط کنونی گزارش‌های ماهانه احتمالا می‌توانند به حفظ قیمت‌ها و کف‌سازی برخی از سطوح قیمتی که فضای تردید را برای برخی سهامداران به‌وجود آورده اند، کمک کرده و آنها را از تحولات ارزندگی قیمت مطمئن سازند. از طرفی همزمان با انتشار گزارش‌های ماهانه همواره این چشم‌انداز روشن سودآوری و سود‌سازی شرکت‌هاست که تقویت شده و در فضایی که بازار کمی از ریسک فاصله بگیرد و به‌دنبال برگشت باشد، تحولات گزارش های ماهانه ابزار خوبی برای تحلیلگران در بازار خواهد بود، اما نباید از این نکته غافل شد که بازار مدتهاست که به گزارش‌ها وزن قوی نمی‌دهد، هرچند که به‌نظر می‌رسد همین گزارش‌ها موجبات لازم برای رشد اخیر بازار را رقم زده‌اند.

افت و خیز بورس

بازار سهام در حالی معاملات آخرین روز از هفته را به پایان رساند که نماگر اصلی تالار شیشه‌ای با افزایش دو‌هزار و 533‌واحدی تا سطح یک‌میلیون و 410‌هزار واحد پیشروی کرد، به‌طوری‌که با پایداری نماگر یادشده در روند صعودی، برآیند دادوستدهای بورس تهران از ابتدای سال تاکنون با افزایش 14/ 3‌درصدی همراه شد. نماگر هم‌وزن بورس تهران نیز در این روز افزایشی هزار و 816‌واحدی را به‌ثبت رساند و در سطح 407‌هزار و 302 واحد قرار گرفت؛ این در حالی است که مجموع ارزش معاملات خرد سهام در روز چهارشنبه در مقایسه با روز معاملاتی قبل از آن با کاهش 9/ 6‌درصدی، رقم هزار و 917‌میلیارد‌تومان را به‌ثبت رساند. در این روز بازار مجددا با خروج پول همراه شد و حدود 30‌میلیارد‌تومان سرمایه حقیقی در روز یادشده از بازار سهام خارج شد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که گروه «فرآورده‌های نفتی‌» با بیش از 24‌میلیارد‌تومان خروج نقدینگی، بیشترین خروج سرمایه حقیقی درمیان صنایع را به‌نام خود به‌ثبت رساند و پس از آن صنعت «خودرو و ساخت قطعات‌» با خروج پول حدود 23‌میلیارد‌تومانی در دومین‌مرتبه از بیشترین خروج نقدینگی درمیان صنایع موجود در بازار سهام قرار گرفت؛ این در حالی است که گروه «چندرشته‌ای صنعتی‌» با جذب نقدینگی حدود 40‌میلیارد‌تومانی در صدرجدول ورود نقدینگی صنایع قرار گرفت، پس از آن گروه «انبوه‌سازی‌» با ورود بیش از 25‌میلیارد‌تومانی سرمایه سهامداران خرد، بیشترین ورود پول حقیقی را به‌ثبت رساند. به تفکیک نمادهای معاملاتی نیز طی دادوستدهای روز گذشته بازار سرمایه، «شپنا‌» با خروج بیش از 14‌میلیارد‌تومان در صدر خروج نقدینگی بورس روز چهارشنبه قرار گرفت، پس از آن «خساپا‌» با خروج حدود 13‌میلیارد‌تومانی در رده دوم خروج نقدینگی از نمادهای معامله‌شده بورس تهران قرار گرفت و در مرتبه بعدی جدول نیز «خودرو‌» با خروج حدود 12‌میلیارد‌تومانی بیشترین خروج سرمایه در روز گذشته را به‌نام خود به‌ثبت رساند. این در حالی است که نمادهای «وبانک‌» و «وآذر‌» به ترتیب با ورود پول بیش از 53‌میلیارد تومان و حدود 22‌میلیارد‌تومان همراه شدند و در صدرجدول جذب سرمایه حقیقی ها در روز شنبه قرارگرفتند.

سبز کم رمق

در نگاهی دقیق‌تر در روز معاملاتی چهارشنبه، با گذشت بیش از 15‌دقیقه از بازار، شاخص‌کل تحت‌تاثیر معاملات گروه خودرویی توانست حدود 800‌واحدی افزایش یابد و تا سطح یک‌میلیون و 408‌هزار‌واحدی بالا بیاید. نماگر هم‌وزن بازار نیز در مدت زمان یادشده با رشد حدود 650‌واحدی همراه شده‌است. روند صعودی بازار تا جایی ادامه یافت که در نیمه‌اول معاملات روز گذشته شاخص‌کل توانست در نیمه‌اول معاملات با افزایش بیش از 3‌هزار‌واحدی همراه شده و تا ارتفاع یک‌میلیون و 410‌هزار‌واحدی بالا آمد. شاخص هم‌وزن نیز با افزایش حدود‌هزار و 800‌واحدی تا سطح 407‌هزار واحد صعود کرد. نگاهی به نمادهای اثرگذار نشان می‌دهد که بانکی‌ها بیشترین نقش را در صعود روز چهارشنبه شاخص‌کل داشتند. نماگر یادشده در حالی روز چهارشنبه با افزایش حدود دو‌هزار و 533‌واحدی به‌کار خود پایان داد که «وبانک‌» با 471 واحد، «وبملت‌» با 424 واحد و «حکشتی‌» با 285 واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص‌کل داشتند، اما در مقابل نماد معاملاتی «فولاد‌» با حدود 286واحد تاثیر منفی بر شاخص‌کل، بیشترین تاثیر منفی بر نماگر یادشده را به‌ثبت رساند. در‌مرتبه دوم نیز نماد «کگل‌» با 216‌واحد تاثیر منفی بر شاخص‌کل، بیشترین تاثیر منفی بر نماگر یادشده را داشت.

همچنین بخوانید