زباله گردها جان میکَنند؛ جیب مافیای سوداگر پر میشود
اقتصادنیوز: تا کمر در سطلهای زباله خم شدهاند تا روزی خود را به خانه ببرند اما اشتباه نکنید ماجرای پولهای هنگفت را نمیگوییم.
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه همشهری نوشت: ماجرای خردهپولهایی است که از سلطان زباله میگیرند؛ سلاطینی که با استخدام زبالهگردها یا همان کولیکتفیها از فعالیت هر کدام ماهانه 30میلیون تومان سود میبرند، اما قسمت تأسفآور ماجرا آنجاست که تنها یکسوم این مقدار عاید زبالهگرد بینواست تا مافیا با سود 2هزار و 500 میلیاردیاش پولهای هنگفت به جیب بزند. بدون آنکه حتی لحظهای سرش را داخل سطل زباله ببرد تا بفهمد دنیای تعفن زباله های درون سطلها چه شکلی است. با لباسهای شیک میآید و استثمار میکند و میرود. میماند آن کودک زبالهگرد و یک دنیا بیماری و آسیب که از بچگی نصیبش میشود و مادر و پدری که چشمبهراه چندرغاز پول بچهشان هستند و مردمی که برای داشتن لقمهای نان شرایط سخت و طاقتفرسا را تحمل میکنند. میگویند چندین ماه است که ورق برگشته و بخت بد یار سلاطین شده است.
پولهای کثیف که از چرخه حذف شد
این روزها بازار مافیا از رونق افتاده و 5هزار زبالهگرد از چرخه جمعآوری زباله شهر تهران حذف شدهاند. این را رضا محمدی، مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری تهران گفته است: «طبق آنچه آمارها عنوان میکنند قبلا حدود 6 هزار زبالهگرد در تهران فعالیت داشتند که با اجرای طرحهایی ازجمله تغییر در قراردادها، طرح نوماند و... تعداد زبالهگردها به حدود هزار نفر رسیده است. این همه ماجرا نیست. صد نفر از کولیکتفیها این روزها جذب شرکتهای پیمانکاری جمعآوری زباله شهرداری تهران شدهاند و بهعنوان پاکبان در حال فعالیت هستند و حقوق آنها هم بین 12تا17میلیون تومان است.»
پلمب ضایعاتفروشیها
مدیرعامل سازمان پسماند پس از بازدید صبحگاهی روز گذشته که از وضعیت نظافت شهری داشت، در جمع خبرنگاران عنوان کرد: «هر نوع خرید و فروش زبالههای شهری جرم است و ضایعاتفروشیهایی که زبالههای شهری را خریداری کنند پلمب میشوند.» او اخبار دیگری هم در دست داشت: «تاکنون حدود 80 گاراژ که در کار خرید و فروش زبالههای شهری بودند طبق دستور قضایی پلمب شده است. از سوی دیگر ناظران پسماند هم در خروجی بزرگراهها حضور دارند و ماشینهای غیرمجاز حمل زباله شهری را توقیف میکنند.» بهگفته این مقام مسئول از ابتدای سال حدود 300ماشین حمل زباله در 3 ماه گذشته و 1400 تن زباله خشک توقیف شده است. محمدی میگوید که عدهای نمیخواهند طرح نوماند (تفکیک زباله خشک از مبدأ) به سرانجام برسد، چرا که درآمدشان کاهش پیدا کرده است. او این چالشها را شگرد مافیای زباله دانست و گفت: «مافیای زباله از هر زبالهگرد 30 میلیون تومان بهصورت ماهانه سود میبرد. در کل 180 میلیارد تومان در ماه و 2هزار و500 میلیارد تومان در سال از زبالهگردها سود میبرد.»
قراردادهایی که پای مافیا را برید
حدود 4ماه است که قراردادها با پیمانکاران تغییر کرده و به اعتقاد مدیرعامل سازمان پسماند، سبب ارتقای نظافت شهری شده است. محمدی تأکید کرد: «تغییراتی در محتوای قراردادها ایجاد شده تا نظارتپذیری افزایش پیدا کند. پس از تغییر قراردادهای پسماند حدود 10درصد حجم جمعآوری زبالهها افزایش پیدا کرده است. در این قراردادها پیمانکاران حق ندارند از اتباع غیرمجاز و کودکان استفاده کنند.» او در ادامه گفت: «جمعآوری زباله خشک هم برعهده پیمانکار است و با این رویه 10درصد زباله خشک در آرادکوه تفکیک میشود.» مدیرعامل سازمان پسماند درباره اثر این تغییر قراردادها عنوان کرد:«در حال حاضر 60 تا 70 درصد زبالهگردی در تهران کاهش پیدا کرده است.» او گفت که با پیمانکاری که کودکی را بهعنوان پاکبان به کار گیرد بهشدت برخورد میکنیم و این اقدام خلاف قانون است.
وضعیت این روزهای نظافت شهر چطور است؟
هوا گرگ و میش است و کارگران مشغول کارند. ساعت فعالیتشان از 9شب شروع میشود؛ درست زمانی که ترافیک شهر سیر نزولی میگیرد و تاریکی همه را روانه خانهها میکند. زبالههای روز، لب به لب سطلها آمده و همه توقع دارند درست در همین لحظه شهروند مسئولیتپذیر زباله خود را درون سطلها قرار دهد. مخازن ساعت9 کمکم خالی و با ماشینآلات به بخشهای میانی منتقل میشود تا پس از آن به آرادکوه برود. اما این همه ماجرا نیست. عملیات تخلیه مخازن از 9شب تا 3صبح ادامه دارد و پس از آن پاکبانان جارو بهدست سطح معابر و جویها را پاکسازی میکنند و مخازن دوباره ساعت 6خالی و شهر پاکیزه تحویل شهروندان میشود، اما چرا باز هم ساعات اولیه روز مخازن زباله شهر پر هستند؟
پایش 24ساعته مخازن
روز گذشته خبرنگاران شهری از معابر جنوبی و شرقی پایتخت بهصورت سرزده بازدید کردند تا بدانند وضعیت نظافت شهری به چه صورت است. ساعت 3صبح بود و معابر در حال نظافت. مخازن تمیز بودند و آنچه دیده میشد زبالههایی بود که کارگران پس از تمیز کردن معابر به مخازن منتقل میکنند، اما پیش از حضور شهروندان در شهر این مخازن هم خالی میشوند. برخی شهروندان زبالههای خود را خارج از ساعت مقرر در سطلها میگذارند و ساعت 10صبح میبینیم مخازن لبریز شده است. برای حل این مشکل چند ماه است که پایش 24ساعته سطلهای زباله انجام میشود و پاکبانان نگهداشت 24ساعته را در دستور کار قرار دادهاند. 3 بار در طول روز حمل زباله در دستور کار است. رضا محمدی گفت که در حال حاضر براساس وزن زباله از پیمانکار زباله خشک خریداری میشود که این اقدام سبب شده که 10درصد زباله در تهران بیش از گذشته جمعآوری شود. پیمانکاران زبالههای داخل نهر را هم با دقت جمع میکنند.
ماشینهای شستوشوی معابر مشغول کارند
خروج زباله از محلهها به تنهایی به نظافت شهری کمک نمیکند و شستوشوی جداول و معابر در دستور کار است. از ساعت یک بامداد تا 6صبح این ماشینها بهصورت مکانیزه کنارههای جداول و سطح معابر را پاکسازی کرده و شستوشو میدهند. گاهی در ماه 4بار مخازن زباله هم شسته میشود تا بوی تعفن محله را تحتتأثیر قرار ندهد.
نوسازی ماشینآلات
50درصد ماشینهای حمل زباله نوسازی شده و مدل ماشینها برای سال1402 است. این نوسازی را بخش خصوصی انجام داده و بهگفته مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری تهران در مرحله اول سرمایه نوسازی ماشینآلات در این دوره از قراردادها، 2هزار میلیارد شده است.
شهروندی که هر ساعت زباله بیرون میگذارد
بخشی از ماجرای نظافت شهری به مدیریت شهری بازمی گردد و بخش دیگر آن به شهروندانی که هر ساعت زبالههای خود را در معابر رها میکنند و یا در مخازن میریزند. بهدلیل ایجاد ترافیک، ماشینهای زباله هر ساعتی امکان تردد در شهر را ندارند و با مسئولیتناپذیری برخی شاهد سرریز شدن سطلهای زباله شهری هستیم. زمان گذاشتن زباله در مخازن 21 است.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید