سازمان بازرسی به موضوع خرید تضمینی گندم ورود کرد
سازمان بازرسی کل کشور با ارسال نامهای به وزیر جهاد کشاورزی، نسبت به تأخیر در تعیین و اعلام قیمت خرید تضمینی گندم و برنج برای سال زراعی هشدار داد.
در نامهای که معاون تولیدی سازمان بازرسی کل کشور ارسال کرده، ذکر شده است که با وجود تأکید قانونگذار در قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی و همچنین تأکید بند «1-2» زیر جزء «الف» ماده (1) و تبصرههای «2» و «3» ماده واحده این قانون، و با نزدیک شدن به پایان فصل زراعی سال جاری و مهلت تعیین شده، هنوز قیمت و روش خرید تضمینی محصولات گندم و برنج مشخص و اعلام نشده است.
وی در این نامه تأکید کرده است که با توجه به راهبردی بودن محصولات گندم و برنج در کشور؛ تعیین قیمت خرید تضمینی و اجرای سیاستهای حمایتی؛ میتواند ضمن تأثیر بر سطح زیر کشت و میزان تولید در سال آتی، موجب رعایت برنامه الگوی کشت محصولات کشاورزی و به تبع آن تسهیل در امر تأمین پایدار امنیت غذایی و نیل به خودکفایی در تولید محصولات گندم و برنج شود. در پایان نامه تصریح شده است: برای جلوگیری از آثار سوء تعلل در اعلام قیمت خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی؛ باید تصمیمات مقتضی با فوریت اندیشیده و به موقع ابلاغ شود.
قیمت خرید تضمینی گندم چند است؟
رئیس بنیاد ملی گندمکاران اعلام کرد که بر اساس پیگیریهای مداوم از سازمان برنامه، ستاد هدفمندی یارانه و وزارت اقتصاد، قرار است تا پایان هفته بخشی از مطالبات گندمکاران تسویه شود.
عطااله هاشمی اعلام کرد: بر اساس آمار، از آغاز فصل برداشت تا روز گذشته، بیش از 11 میلیون و 500 هزار تن گندم به ارزش 205 همت از کشاورزان خریداری شده است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 17 تا 18 درصد افزایش داشته است.
او از پرداخت 95 همت مطالبات گندمکاران خبرداد و گفت: 110 همت دیگر از مطالبات گندمکاران باقی مانده که بنابر پیگیری اخیر از سازمان برنامه و بودجه، ستاد هدفمندی یارانه و وزارت اقتصاد قرار است که تا پایان هفته بخشی از مطالبات پرداخت شود.
به گفته هاشمی، استانهای خوزستان، گلستان، کردستان، کرمانشاه، همدان، آذربایجان غربی و فارس رکوردار خرید تضمینی گندم هستند.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران ادامه داد: برآوردها حاکی از آن است که میزان تولید به حدود 15 میلیون تن و خرید تضمینی مرز 12 میلیون تن برسد.
او با اشاره به تاثیر تاخیر خرید تضمینی گندم بر تولید گندم در سال زراعی آینده افزود: با آغاز سال زراعی جدید، عدم شفافیت قیمت تا قدری بر بازار و برنامه ریزی کشت اثر میگذارد.
هاشمی از افزایش 100 درصدی قیمت کود خبر داد و گفت: طبق روال همه ساله کشت گندم در استان های شمال غرب و سردسیر از 15 شهریور آغاز می شود که افزایش 100 درصدی قیمت کود, بی تردید در بازار اثر گذار است که براین اساس قیمت خرید تضمینی هرکیلو گندم نباید کمتر از 25 هزارتومان باشد.
قیمت خرید تضیمنی گندم
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران با اشاره به نرخ بذر یادآور شد: سال گذشته قیمت هر کیلو گرم بذر 20 هزار و 500 تومان بود. بر اساس روال هر سال، دولت یکسوم قیمت بذر مورد نیاز کشاورزان را به عنوان بذر گواهی شده تأمین میکند. به طور قطع برای سال زراعی جدید نرخ این محصول نیز تغییر میکند و 3 تا 4 هزار تومان افزایش خواهد یافت. یارانه دولت به این بخش حدود 3 هزار تومان برای هر کیلو گرم بوده تا بذر ارزانتر به دست کشاورزان برسد. ایمانی در ادامه سخنان خود اضافه کرد: کود دولتی با توجه به میزان نیاز کشاورزان 100 درصد تأمین نمیشود و کشاورزان ناگزیر هستند تا بخشی از کود مورد نیاز را دو برابر قیمت انواع یارانه دار از بازار آزاد خریداری کنند. وی تاکید کرد: این در حالی است که برای تعیین قیمت خرید تضمینی یک محصول در شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی، نرخ دولتی مورد محاسبه قرار میگیرد. وی با اشاره به مشکلات تأمین سموم و آفت کشها هم گفت: نرخ این محصول به بازار ارز بستگی دارد و خرید آن چالشهایی را برای کشاورزان به وجود آورده است. ایمانی با بیان این که خرید تضمینی گندم از مرز 10.5 میلیون تن گذشته است، ادامه داد: روزانه 140 تا 150 هزار تن از استانهای قزوین، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، خراسان شمالی، اردبیل و... خریداری میشود. مبلغ گندم تحویلی به دولت حدود 183 هزار و 750 میلیارد تومان است که از این مبلغ 94.2 همت یعنی معادل 50 درصد پرداخت شده است. وی گفت: نگاه خوشبینانه این است که میزان گندم تحویل به دولت به 12 میلیون تن برسد و این عدد نشان میدهد میزان تولید حدود 15 میلیون تن خواهد بود. مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران در ادامه سخنان خود با اشاره به تأخیر تعیین تکلیف نرخ خرید تضمینی 32 قلم کالاهای اساسی از جمله گندم، اظهار کرد: قانون خرید تضمینی، وضعیت کالاهای اساسی را مشخص کرده و طبق قانون این شورا، تبصره 2 ماده 2 و نیز تبصره 7 ماده 5 خرید تضمینی، مصوبات شورا لازمالاجرا است و با مشارکت اکثریت اعضا جلسه شورا رسمیت پیدا میکند. ایمانی گفت: بر اساس این قانون باید تا پایان تیر هر سال نرخ 32 قلم کالای اساسی مشخص و رئیس شورا نیز موظف است از طریق رسانهها این نرخها را اعلام رسمی کند. ایمانی با بیان که در حال حاضر نیمه دوم مرداد است ولی هنوز جلسهای در راستای تعیین قیمت خرید تضمینی اقلام برگزار نشده است، عنوان کرد: در مناطق سردسیر بلافاصله بعد از برداشت، کشت بعدی را باید آغاز کنند در حالی که نرخ خرید تضمینی هنوز تعیین نشده و کشاورزان بلاتکلیف هستند. گفتنی است؛ نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی امسال (1402-1403) 17 هزار و 500 تومان تعیین شده بود و این عدد برای گندم دورم 18 هزار تومان است.