پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

سازمان مدیریت بحران هیچ نقش موثری در مواقع بحرانی ندارد / بار سنگین روی دوش مردم است + فیلم

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
سازمان مدیریت بحران هیچ نقش موثری در مواقع بحرانی ندارد / بار سنگین روی دوش مردم است + فیلم

پدرام جدی کارشناس حوزه محیط زیست در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: بارندگی‌های شدید اخیر و وقوع سیل در کشور از 20 روز پیش از آن پیش بینی شده بود و استانهایی مثل بوشهر، جنوب کرمان، جنوب استان فارس، هرمزگان و سیستان و بلوچستان جزو نقاطی بودند که با این بارندگی‌های شدید مواجه شدند.

وی اضافه کرد: یکی از نکات مهم بارش‌های اخیر، قابل پیش بینی بودن آن حداقل 15 تا 20 روز قبل از بارش بر اساس عکسهای ماهواره‌ای و هواشناسی موجود است و شاید میزان و شدت بارشها قابل پیش بینی نبود اما محدوده آن تا حدود زیادی قابل پیش بینی بود اما مسئولان تمهیدات لازم برای جلوگیری از وارد شدن خسارت بیشتر به مردم را در دستور کار خود نداشتند.

این کارشناس حوزه محیط زیست خاطرنشان کرد: مدل بارش در کشور ما تغییر کرده است اما بخش زیادی از جنوب کشور طی روزهای اخیر در حالی درگیر معضل سیل و سیلاب شد که مسئولان می‌توانستند با تدابیری که از قبل در نظر گرفته بودند، خسارت آن را به کمترین میزان کاهش بدهند.

جدی اضافه کرد: مدیریت، تمهیدات مسئولان و نوع ساز و کار مقابله‌ای آن‌ها در هنگام وقوع سیل در کشور متتاسب با مدل بارش‌های اخیر نبود و تصمیمات اخذ شده هم متناسب با آن نبود.

وی همچنین یادآور شد: متاسفانه اقدامات پیشگیری از وارد آمدن خسارات در بسیاری از شهرها و مناطق کوچک در کشور از لحاظ جنبه جمعیتی اقدامات خوبی نیست و تمام مدیریت کشور در خصوص آب، در ساختن سدهایی ساخته شده است که نمیتواند به تنهایی آب را مدیریت کند.

این کارشناس حوزه محیط زیست در ادامه تصریح کرد: پس از بازدید از مناطق سیل زده اخیر توجه به 2 نکته شامل: ساخت و ساز غیر مجاز در بستر اکثر مناطقی که در حریم رودخانه بودند، را شاهد بودیم و در نهایت به دلیل محدود بودن مسیر سیلاب، سیل وارد خانه های مردم و تاسیسات محیط می‌شود و نکته دوم این است که باید آب را از بالا دست مدیریت کنیم.

عملکرد منفعلانه سازمان مدیریت بحران!

جدی در ادامه اضافه کرد: تمام اقدامات دولت به عنوان متولی مدیریت کشور در ساخت سدهایی ساخته شده است که متناسب با مناطق نبوده و مکان یابی مناسبی نشده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: بهترین کار این است که در سطح کشور با هزینه خیلی کمتر و البته در سطح گسترده تر، اقدامات آبخیزداری را انجام دهیم و با ایجاد بندهای کوچک و کارگذاری مینهای کوچک در اطراف رودخانه‌ها، از وارد آمدن خسارات بیشتر جلوگیری کنیم.

این کارشناس حوزه محیط زیست تاکید کرد: کار آبخیزداری کاهش سرعت روان آب است و انجام این کار شدت میزان سیل را کاهش می‌دهد.

جدی همچنین یادآور شد: ستاد مدیریت بحران مثل نخ تسبیح، نقش هماهنگ کننده بین سایر دستگاهها در مواقع بحران را به عهده دارد و پس از وقوع بحران باید با سرعت، برای امداد رسانی وارد عمل شود و پس از آن برای برآورد خسارت و جبران خسارت اقدام کند.

وی اضافه کرد: در حال حاضر سازمان مدیریت بحران، هیچ جایگاه و نقش موثر و فعالی در مواقع بحرانی ندارد و در حادثه سیل اخیر نیز عملکرد خوبی نداشت و رئیس این سازمان که از سال 92 تا کنون به عنوان رئیس این مجموعه منصوب است، معتقد است که سازمان مدیریت بحران غافلگیر نشده است اما شواهد نشان می‌دهد که روستاها و سدهای مناطقی که از وقوع سیل آسیب دیده‌اند، از قبل تخلیه نشده بودند.

این کارشناس حوزه محیط زیست تصریح کرد: در زمان وقوع سیل بیشتر گروههای جهادی و مردمی کار مدیریت بحران را انجام می‌دهند و امکانات و توان و تجهیزات ابن گروهها محدود است و فاقد ادوات راهداری که قیمت بالایی دارند، هستند.