سازمان هواشناسی؛ از مکاتبه برای "جهرم" تا درخواست دسترسی به موقعیت درختان فرسوده
در حالی حدود 2 هفته از مکاتبه تاملبرانگیز رئیس سازمان هواشناسی برای تغییر درجه حرارت تَر "جهرم" میگذرد که وی خواستار دسترسی به موقعیت درختان فرسوده برای اعلام پیشبینیهای تاثیر محور شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، سحر تاجبخش در رویداد تخصصی روز جهانی مقابله با طوفانهای ماسه و گردوخاک بدون اشاره به حواشی به وجود آمده در رابطه با نامهنگاری برای تغییر درجه حرارت تَر شهرستان جهرم، اظهار کرد: دادههای سازمان هواشناسی مرتبط با وضع هوا و اقلیم است و طی مراودات انجام شده با وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست توانستیم دسترسیهایی به دادهها و اطلاعات مرتبط با هیدرولوژی و کیفیت هوا داشته باشیم.
وی ادامه داد: برای راهاندازی پیشبینیهای تاثیر محور، دسترسی به دادههای مرتبط با سازههای ناپایدار ضروری است تا اگر پیشبینی وزش باد شدید اعلام میشود، بدانیم این سازههای ناپایدار با چه مقدار باد و در کدام منطقه ممکن است فرو بریزند، یا اطلاعات مرتبط با موقعیت درختان فرسوده را باید داشته باشیم.
وی افزود: به دلیل تغییر اقلیم مردم انتظار پیشبینیهای دقیقتر نقطهای دارند و معرفی نقش عوامل اثر گذار بر پدیدهها لازم است تا دستگاههای متولی مدیریت بحران بتوانند اقدامات لازم را برای آن پیشبینی کنند. اگر بخواهیم یک پیشبینی تاثیر محور داشته باشیم باید تاثیر این گردوخاک را در حوزه بهداشت، سلامت و مدیریت منابع برق و آب بدانیم.
وی در خصوص عوامل علمی مرتبط با تغییر اقلیم که در افزایش گردوخاک موثر است، اظهار کرد: سه عامل افزایش دما، کاهش بارش و افزایش تبخیر و تعرق عوامل اصلی در این پدیده محسوب میشوند.
وی این را هم گفت که گسترش پدیده گردوخاک تا جایی پیش رفته که استان گیلان به عنوان مرطوبترین استان کشور نیز بخاطر خشک شدن دریاچه آرال، با پدیده گردوخاک مواجه شده است.
به گزارش تسنیم، سهشنبه هفته گذشته رئیس اسبق سازمان هواشناسی با اشاره به مسائل پیشآمده در رابطه نامه رئیس سازمان هواشناسی به وزارت نیرو به تسنیم گفته بود: در دوره اخیر مدیریت سازمان هواشناسی اشتباهاتی در خصوص پیشبینی هواشناسی صورت گرفته است؛ برای نمونه میتوان به سیل استهبان اواخر تیرماه سال گذشته اشاره کرد که باعث شده تعدادی از هموطنان جان خود را از دست داده و خسارتهای مالی فراوانی را به همراه داشت.
وی با یادآوری اینکه سازمان هواشناسی برای این سیل هشدار صادر نکرده بود، افزود: این سازمان تنها برای جنوب شرق استان فارس هشدار سطح زرد صادر کرده بود که ارتباطی به استهبان نداشت.
وی با یادآور اینکه اسناد و مدارک سازمان هواشناسی نشان می دهد که که هیچ اطلاعیه و اخطاری برای سیل استهبان صادر نشده بود، گفت: تصویر راداری هواشناسی فارس نشان میداد که یک سامانه بارشی روی استهبان شکل گرفته اما به آن توجه نشده و آنرا از روی سیستم حذف کرده بودند تا کسی متوجه آن نشود!
رئیس اسبق سازمان هواشناسی کشور با اشاره به اینکه نهادهای نظارتی این تخلف را به رئیسجمهوری گزارش کرده بودند، تاکید کرد: سازمان هواشناسی یکی از سازمانهای تخصصی است که فعالیت کاری آن با پول و سیاست ارتباطی ندارد و جزو سالمترین سازمانهای کشور است.
صناعی با بیان اینکه مهمترین سرمایه سازمان هواشناسی نیروی انسانی آن است، اضافه کرد: کارکنان این سازمان بهعنوان دیدهبان هواشناسی در حاشیه شهرها و خارج از شهرها دادههای هواشناسی را استخراج کرده که از این اطلاعات هم در داخل استفاده میشود و هم اینکه در اختیار مراکز جهانی قرار میگیرد.
وی در ادامه به ماجرای تغییر داده و اطلاعات دما و حرارت تر جهرم اشاره کرد و با بیان اینکه این یک اتفاق غیرموعمول بوده است، اظهار کرد: رئیس سازمان هواشناسی برای جهرم با وزارت نیرو مکاتبه کرده است، حال این سئوال مطرح می شود که چرا فقط برای این منطقه نامهنگاری صورت گرفته است؟ چنانچه این تغییر در حرارت تر جدید است چرا فقط برای جهرم اصلاح شده است. چرا در طبقهبندی جدید جهرم در حد دو استان ساحلی هرمزگان و بوشهر با گرمای بیش از حدو و رطوبت بالا دیده شده است؟
وی با طرح این پرسش که باید دید واقعا چه اتفاقی روی داده به پاسخ سازمان هواشناسی به خبر منتشر شده اشاره کرد و گفت: سازمان هواشناسی کلیات را تکذیب کرده و با پرداختن به بدیهیات به ماهیت موضوع که مکاتبه رئیس سازمان هواشناسی با مدیرعامل توانیر بوده هیچ اشارهای نکرده است. این سازمان باید دلیل این کار را توضیح دهد.
رئیس اسبق سازمان هواشناسی با تاکید بر اینکه آمار و دادههای نامه رئیس سازمان هواشناسی با دادههای سازمان هواشناسی همخوانی ندارد، افزود: سازمان هواشناسی باید دلیل این ناهمخوانی را توضیح دهد، اینکه چه شده که برای جهرم چند کمیت بهصورت واضح که روی شرایط اقیلمی و یارانههای دولتی اثرگذار است، تغییر کرده است.
صناعی با تاکید بر اینکه این اقدام رئیس سازمان هواشناسی زحمات همکاران سازمان را زیرسئوال برده است، اظهار کرد: سازمان هواشناسی باید به این پرسش پاسخ دهد که اصل ماجرای نامه "جهرم" چیست؟ اگر سهوا اشتباهی صورت گرفته مجددا باید با وزارت نیرو مکاتبه شده و بگویند اشتباه شده است.