شنبه 14 مهر 1403

سخنگوی وزارت خارجه: ایران باید بتواند با تسلط به گشت زنی در خلیج فارس ادامه دهد / ایران منتظر اروپا نخواهد ماند

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
سخنگوی وزارت خارجه: ایران باید بتواند با تسلط به گشت زنی در خلیج فارس ادامه دهد / ایران منتظر اروپا نخواهد ماند

سید عباس موسوی در خصوص اتفاقات اخیر در خلیج فارس گفت: ما حضور نیروهای بیگانه به ویژه آمریکایی را در منطقه نامشروع و عامل ناامنی می دانیم. نیروهای ایرانی باید بتوانند با تسلط و طیب خاطر به گشت زنی ادامه دهند. تا آنجایی که ما اطلاع داریم، نیروهای آمریکایی مانع گشت زنی نیروهای ایرانی شده بودند.

به گزارش تسنیم، سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست خبری امروز خود که به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، گفت: در روزهای اخیر به رغم تحولاتی که در زمینه پزشکی در دنیا رخ داده، دیپلماسی کماکان ادامه دارد و وقفه ای در دیپلماسی ایران رخ نداده و جناب آقای ظریف تماس های متعددی را با همتایان خودشان داشتند. آقای ظریف 14 تماس تلفنی با مقامات و شخصیت های سیاسی دنیا داشته است.

وی افزود: آقای ظریف امروز عازم دمشق شدند و با مقامات سوریه به ویژه آقای بشار اسد دیدار خواهند کرد. این سفر سفر لازمی بود که در زمان مناسب انجام شد. امیدوارم که این سفر نتایج مناسبی داشته باشد. تا عصر که این سفر پایان می یابد باید منتظر بمانیم و درباره نتایج آن صحبت کنیم.

موسوی ادامه داد: ایران به عنوان کشور همسایه افغانستان مایل است که یک افغانستان امن و باثبات در کنار مرزهای شرقی ما باشد. متاسفانه بروز اختلافات سیاسی در افغانستان، ایران را بر آن داشته که به عنوان کشور دوست افغانستان اقداماتی را شروع کند. آقای ظریف گفتگوهایی را با مقامات افغانستان داشتند و جناب آقای طاهریان، دستیار وزیر خارجه ایران هم گفتگوهایی را در این زمینه داشتند. تمام تلاش های با این هدف است که طرف ها به تفاهمی برسند و افغانستان به صلح و ثبات برسد.

وی افزود: من از تلاش هایی که آمریکایی ها می کنند خبر ندارم، اما تلاش ها ایران مستقل است و در چارچوب منافع دولت و ملت افغانستان است.

ما حضور نیروهای بیگانه به ویژه آمریکایی را در منطقه نامشروع و عامل ناامنی می دانیم. نیروهای ایرانی باید بتوانند با تسلط و طیب خاطر به گشت زنی ادامه دهند. تا آنجایی که ما اطلاع داریم، نیروهای آمریکایی مانع گشت زنی نیروهای ایرانی شده بودند.

وی افزود: ما از نیروهای بیگانه که به طور نامشروع در منطقه ما حضور دارند، اولا در منطقه ما نباشند و ثانیا مقرار دریایی و عبور و مرور را رعایت کنند و نیروهای ما را مجبور به هشدار به آنها نکنند.

موسوی در پاسخ به سوالی درباره توقیف کشتی هنگ کنگی گفت: من در خصوص توقیف خبری نشنیده ام. اما طبیعی است که نیروی دریایی ایران گشت های دریایی دارد و اگر به مواردی مشکوک شود وارد گفتگو می شود. احتمالا سوءتفاهمی بوده است که برطرف شده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه در پاسخ به سوالی درباره عقب نشینی اروپا از اینستکس بواسطه فشارهای آمریکا گفت: اینستکس مقدمه ای برای انجام سایر تعهدات اروپایی هاست. ما ضمن اینکه از راه اندازی این کانال مالی به نوعی استقبال کردیم، اعلام کردیم که این همه تعهدات اروپایی ها نیست. خبری هم درباره عقب نشینی آنها در این خصوص (اینستکس) نشنیده ایم. بهتر است که به تعهدات خود برگردند. ایران منتظر اروپا نخواهد ماند.

وی افزود: اروپایی ها موقعی که اینستکس را ایجاد کردند اعلام کردند که آمادگی دارند کشورهای دیگر به این ساز و کار بپیوندند.

موسوی درباره ادعای جاوید رحمان، گزارشگر حقوق بشر درباره تبعیض ایران در به مرخصی فرستادن زندانیان گفت: من این حرف ها و گزارش ها را رد می کنم. بر اساس مقررات و سیاستهای انسانی که ایران داشته و بر اساس قاضی و پرونده هایشان، زندانیانی به مرخصی رفته اند و بسیاری از آنها مرخصی شان تمدید شده است. هیچ تبعیضی هم در این زمینه انجام نشده، چه زندانیان معمولی چه دو تابعیتی. گزارش ها آنها درباره تبعیض را ما قبول نداریم.

وی درباره همکاری منطقه ای ایران با کشورهای منطقه و حاشیه خلیج فارس در دوران کرونا گفت: از جمله اتفاقات خوب و فرصت هایی که کرونا در کنار تهدیدهایی که برای همه ما در دنیا داشته است، تا حدودی نزدیک شدن مواضع و اولویت های کشورها به هم بوده است و ما رگه هایی از تغییر اولویت ها و جهت گیری ها را در منطقه خودمان شاهد هستیم. ما اعلام کرده ایم که بدون پیش شرط آماده هستیم با دوستان مان در منطقه گفتگو کنیم. اگر کشورهای حاشیه خلیج فارس، به ویژه یکی دو کشوری که دچار سوءتفاهم بیشتری هستند، ایران آمادگی دارد وارد گفتگو و تعامل با این کشورها شود.

موسوی ادامه داد: نامه ای که ریاست جمهوری نوشتند و رفت و آمدهایی که بین ما کشورهای خلیج فارس انجام شد، آنها اعلام کردند که در حال بررسی طرح ایران (HOPE) هستند. ما کماکان منتظر این هستیم که این آمادگی در طرف مقابل ایجاد شود.

سخنگوی وزارت خارجه درباره درخواست پامپئو درباره عدم رفع تحریم تسلیحاتی ایران در اکتبر سال جاری گفت: این از عجایب و طنز روزگار است که دولتی که از برجام خارج شده و قطعنامه شورای امنیت را که خودش به آن رای داده بود، را نقض کرده، همچنان به نقض موارد ادامه می دهد و باقی را تشویق و توصیه به نقض آنها می کند. آمریکایی ها می کنند اذهان اعمومی دنیا را از تروریسم اقتصادی که انجام می دهند منحرف کنند. دلیلی ندارد که شورای امنیت به نقض قطعنامه 2231 تن دهد و این درخواست آمریکا اقدام خلاف و گزافی است. به آمریکایی ها توصیه می کنیم که اگر نگران تسلیحات در منطقه هستند، این فروش دیوانه وار و مرگبار تسلیحات در منطقه را متوقف کنند.