سردار علایی: از محتوای نامه سیداحمد آقا برمیآید که امام پس از فتح خرمشهر موافق پایان جنگ بودند
سردار علایی درباره نامه سیداحمد خمینی به امام (ره) در کتاب «تاریخ تحلیلی جنگ ایران و عراق» نوشته است: از محتوای این نوشته برمیآید که امام هم موافق با پایان جنگ و برقرراری صلح بودند، ولی چون به دیدگاهای مسئولان کشور اهمیت میدادند بنا داشتند با توجه به دیدگاههای آنها تصمیم نهایی را بگیرد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بهتازگی در مستند «احمد» که در سینما حقیقت اکران شده است، سید حسن خمینی فرزند یادگار امام گفتهاند که پدرشان با ادامهی جنگ پس از فتح خرمشهر مخالف بودهاند. «نامهی مفصل منتشرنشدهای از مرحوم سید احمد خمینی به امام وجود دارد که ایشان به طور مستدل و مفصل تحلیل کردهاند جنگ بعد از فتح خرمشهر باید متوقف شود و در این نامه نوشتهاند که چه کسانی موافق تداوم جنگ و چه کسانی موافق توقف جنگ هستند و البته این سند هنوز منتشر نشده است.»
افشاگری سیدحسن خمینی در فیلم «احمد»: پدرم بعد فتح خرمشهر به امام نامه نوشت که جنگ متوقف شود
گرچه محتوای نامهی مورد نظر هنوز در دسترس عموم قرار نگرفته ولی 6 سال پیش از اکران این مستند، یعنی در سال 95 سردار حسین علایی یکی از فرماندهان برجستهی سپاه در مقطع جنگ ایران و عراق نیز در جلد نخست کتاب دوجلدی خود با عنوان «تاریخ تحلیلی جنگ ایران و عراق» به آن اشاره کردهاند. نکتهی جالبتر اینکه به عقیدهی ایشان محتوای نامه نشانگر موافقت امام با پایان جنگ پس از فتح خرمشهر است اما در نهایت با توجه به توصیهی مسئولان کشور تصمیم نهایی را میگیرند؛
سه روز پس از فتح خرمشهر فرماندهان ارتش و سپاه به تهران آمدند تا ضمن ارائه گزارش عملیات بیتالمقدس برای چگونگی ادامه جنگ از امام خمینی کسب تکلیف کنند. به این منظور جلسهی شورای عالی دفاع در ساعت 10 صبح پنجشنبه 6 خرداد 1361 در جماران و در دفتر حضرت امام خمینی با حضور اکثر اعضا از جمله رئیسجمهور، نخستوزیر، رئیس مجلس شورای اسلامی،عالیترین مقام قضایی و همچنین فرماندهان عالی نظامی تشکیل شد در این جلسه چگونگی ادامهی جنگ پس از فتح خرمشهر مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این جلسه آقایان سرهنگ صیاد شیرازی و محسن رضایی گزارش وضعیت جبههها را ارائه دادند. همچنین درباهی آیندهی جنگ تبادل نظر شد و مقرر گردید در نقاط محدودی برای تامین شهرهای خودمان و گرفتن خسارت وارد خاک عراق شویم. حاضرین هنگام ظهر نماز را با امام خمینی به جماعت خواندند. گفتنی است جزئیات مباحث مطرحشده در این جلسه تاکنون منتشر نشده است و نظرات ارائهشده در آن مشخص نیست. مباحث این جلسه پس از اقامه نماز به اطلاع امام خمینی رسید ولی ایشان با عبور از مرز مخالف بودند.
به هر حال در این جلسه درباره آینده جنگ تصمیمگیری قطعی نشد و بنا شد بررسی بیشتری صورت بگیرد و جلسه دیگری تشکیل گردد. در همین حال فرزند امام حاج سید احمد خمینی معتقد بود پیروزی بزرگ فتح خرمشهر بهترین فرصت برای پایان دادن به جنگ است. ایشان پس از اینکه احساس کرد امام ممکن است با شنیدن نظر مقامات سیاسی و نظامی کشور از نظر خود عدول کنند، آرای خود را طی نامهای در هفت صفحه تقدیم امام خمینی کرد. از محتوای این نوشته برمیآید که امام هم موافق با پایان جنگ و برقراری صلح بودند، ولی چون به دیدگاه های مسئولان کشور اهمیت میدادند بنا داشتند با توجه به دیدگاههای آنها تصمیم نهایی را بگیرد. (ج 1، صص 512 و 513)
27215
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1852750