سرعت گیرهای مسیر 400میلیارد دلاری
رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار درمیان صحبتهای خود به کرات به قله 400میلیارد دلاری برای ارزش بازار اشاره کردهاست. برخی از کارشناسان رسیدن به این قله را قابلدسترس و برخی دیگر نیز رسیدن به آن را منوط به فراهمشدن یک اقتصاد بازار آزاد و حذف مداخلات قیمتی برای شرکتها میدانند.
موانع رسیدن به قله 400میلیارد دلاری
احسان خاتونی، کارشناس بازار سرمایه به تحلیل وضعیت بازار سرمایه پرداخت و گفت: بازار دوشنبه در ادامه بازار روز قبل خود که با عرضه زیاد و تا حدودی در برخی از گروهها و نمادها منفی بوده، این وضعیت با شدت کمتر مشاهده شد و برای لحظاتی نوسان چاشنی بازار شد و بهعبارتی در لحظاتی بازار با عرضه همراه بود اما بهطور کامل صففروش تشکیل نمی شد یا برای لحظاتی همراه با تقاضا بود اما صف خرید کاملی تشکیل نمی شد و بازار در مدار مثبت و منفی حرکت میکرد و در پایان زمان معاملات، با رنج های مثبت در نمادهای بزرگ، بازار بسته شد. وی افزود: بزرگان بورسی در این روزها در حال اصلاح هستند و بسیاری از نمادهای دلاری از ابتدای شروع رشد بازار تاکنون، یک رشد 30 تا 100درصد داشتهاند و بهطور طبیعی نیازمند استراحت و تجمع قدرت برای ادامه روند صعودی هستند، بنابراین با نزدیکترشدن شاخصکل به محدودههای مقاومتی، عرضهها در گروههای بزرگ و دلارمحور شدت گرفتهاست. در عین حال، با عبور شاخص هموزن نیز از سقف تاریخی خود در روز یکشنبه گذشت و در سومین روز معاملاتی هفته خود را در این محدوده تثبیت کرد. بهطور مشخص گروههای دارویی، قندی و سیمانی بیشترین فشار تقاضا را داشتند و این موضوع را میتوان از رقابت در گروه سیمانی در بورسکالای یکشنبه دید. از طرفی شاهد افزایش نرخهای منطقی در گروههای دارویی هستیم و نمادهای این صنعت به شفافسازی در کدال مشغولند.
خاتونی ضمن اشاره به هدف 400میلیارد دلاری رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار برای ارزش دلاری بازار سرمایه، به چالشها و موانع پیش روی بازار برای فتح قله مذکور پرداخت و گفت: در مرداد سال99 ارزش بازار سرمایه در همین حدود 400میلیارد دلار قرار داشت اما رسیدن به این عدد، به دلیل اینکه در گذشته تجربهشده، قابلتکرار است، اما بهطور طبیعی موانع و چالشهایی در مسیر وجود دارد، چراکه شرایط، ریسکها و مسائلی که بر فضای اقتصاد کشور حاکم است نسبت به گذشته متفاوت شدهاست. بهعنوان مثال ریسکهای برون مرزی با وجود کاهش قابلتوجه، هنوز وجود دارند و سرمایهگذاران در سبد سرمایهگذاری خود تا حدودی به این مسائل وزن میدهند. مساله و ریسک بعدی، ناترازی انرژی است که اغلب صنایع بهخصوص صنایع فولادی و پتروشیمی را درگیر خود کردهاست و در زمستان، تولید کاهش پیداکرده و بهتبع آن سودآوری شرکتها کم میشود.
کارشناس بازار سرمایه در پایان اشاره کرد: در مجموع اگرچه ارزش دلاری بازار با دلار فعلی حدود 130میلیارد دلار است، اما در صورتیکه ریسکهای متعدد مانند مداخلات قیمتی کاهش پیدا کنند و این ناترازی ها کاهش پیدا کنند، بهطور تقریبی رسیدن به سطح 200میلیارد دلار بهراحتی قابلدسترس است.
بازار آزاد؛ مقدمه رسیدن به قله 400میلیارد دلاری
حسام الدین درمیشی، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی بورس دوشنبه و چشم انداز آتی پرداخت و گفت: با توجه به گذشتن بورس از سقف تاریخی گذشته، گذشتن از مقاومت پیش رو چندان دشوار بهنظر نمیرسد. با توجه به تثبیتشدن بازار با لباس سبز در بورس دوشنبه، در صورتیکه بورس سهشنبه هم روند روبهرشدی داشتهباشد، میتوان مسیر کوتاهمدت بازار را صعودی دانست.
در ابتدا بازار سومین روز معاملاتی، با عرضه همراه شد اما رفتهرفته تعداد نمادهایی که صف خرید شدند، افزایش پیدا کرد. در پایان زمان معاملات بازار با رشد شاخصکل به اتمام رسید. در صورت تداوم این مسیر در چهارمین روز معاملاتی، بهراحتی از مقاومت عبور خواهیم کرد، چراکه مقاومت سخت و سنگین مانند گذشته مشاهده نمیشود و در صورت اصلاح در چند روز معاملاتی آینده، در نهایت بین 30 تا 50هزار واحد ریزش در شاخصکل را مشاهده خواهیم کرد و مجددا به روند صعودی بازخواهد گشت.
درمیشی به چشم انداز بلندمدت بازار پرداخت و گفت: بهنظر میرسد این مسیر بلندمدت وچشم انداز کلی مثبت باشد و همچنان بازار در موقعیت ارزنده حضور دارد و یکی از بهترین بازارها برای سرمایهگذاری است و در صورتیکه ریسکهای برون مرزی تشدید نشوند، بازار مانعی برای صعود ندارد اما رشد شارپی مانند سال98 یا 99 بعید بهنظر میرسد. البته این موضوع برای وضعیت بازار، مناسب تر بهنظر میرسد چراکه رشدهای بازار با منطق و دور از هیجان است و در حالحاضر بازارهای طلا و سهام، با درنظرگرفتن ریسکهای موجود بهترین بازارها برای سرمایهگذاری هستند. بهنظر میرسد بازار سرمایه با وجود ریسکها، حتی از بازار طلا هم بازدهی بهتری بهثبت خواهد رساند.
کارشناس بازار سرمایه قله 400میلیارد دلاری که رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار بهعنوان هدف ملاک قراردادند را مورد ارزیابی قرارداد و گفت: رسیدن به این قله نیازمند فراهمکردن محیط، مقدماتی و پیش زمینه های لازم است. نرخ ارز بازار آزاد با وجود راهاندازی بازار ارز توافقی در حال شدتگرفتن است و این موضوع باعثشده که بازار سهام روی یک تردمیل قرار بگیرد که هرچه شاخص سطوح بالاتری را فتح میکند، قیمت دلار نیز به قله های بالاتری دست مییابد و این زمانی است که دولت جدید ایالاتمتحده هنوز روی کار نیامده و نحوه رویارویی تیم جدید با ایران و وضعیت تحریمهای اقتصادی در آینده در ابهام قرار دارد، بنابراین برای رسیدن به این سطح نیازمند مقدماتی هستیم که یکی از این مقدمات، یعنی بازار ارز توافقی، فراهمشده و تصمیم درستی بهنظر میرسد.
برای رسیدن به قله 400میلیارد دلاری، تصمیم مکمل برای اقتصاد کشور در کنار بازار ارز توافقی، برداشتهشدن مداخلات قیمتی است، این مهم با ادامهیافتن عرضههای اولیه فرض شدهاست، چراکه با بالارفتن نرخ ارز ممکن است هزینه برخی از شرکتها افزایش یابد و از سوی دیگر حاشیه سود این شرکتها کاهش پیدا کند، بنابراین لازم است که سایه مداخلات قیمتی از سر صنایع برداشته شود و در یک بازار آزاد، اجازه افزایش نرخ و تعیین قیمت آزادانه داشته باشند. بنابر این دو راهکار تک نرخیشدن ارز و حذف مداخلات قیمتی و اقتصاد دستوری از مقدمات مهم برای رسیدن به قله 400میلیارد دلاری است.