چهارشنبه 18 تیر 1404

سفر تاریخی مکرون به لندن

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
سفر تاریخی مکرون به لندن

امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، روز سه‌شنبه سفر رسمی سه روزه خود به بریتانیا را آغاز کرد. هدف از این سفر تقویت روابط با پادشاه چارلز سوم و نخست وزیر کی‌یر استارمر است و انتظار می‌رود مذاکرات بر اوکراین، دفاع و مهار مهاجرت از طریق کانال مانش متمرکز باشد.

عکس: AFP

دیدار امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در لندن با کر استارمر، نخست وزیر بریتانیا نمونه‌ای از «دوستی همراه با بدبختی» است. هر دو مرد در داخل به دلیل شکست‌های سیاسی تحقیر شده‌اند و در خارج از کشور به‌دلیل شیوه‌های مخرب دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین با مانع دست به گریبانند.

«مارک لندلر» در گزارش دیروز سه‌شنبه در نیویورک تایمز نوشت، با این حال، ماهیت خارق‌العاده این دیدار - نخستین سفر رسمی یک رئیس‌جمهور فرانسه از قبل از برگزیت و نخستین نشست سران بین دولت‌های بریتانیا و فرانسه از زمان بازگشت ترامپ به قدرت - ممکن است برای بیرون کشیدن آنها از رکود داخلی، حداقل برای چند روز، کفایت کند. استارمر امیدوار است همکاری قوی‌تری را بین بریتانیا و فرانسه برای مهار عبور مهاجران از کانال مانش اعلام کند. مکرون دیروز سه‌شنبه به لندن رفت و قرار است روز پنج‌شنبه (فردا) در یک پایگاه نظامی در شمال غربی لندن دیدارهای مهمی داشته باشد تا به برنامه‌ریزی برای یک نیروی حافظ صلح اروپایی که در ماه مارس تاسیس کردند، معروف به «ائتلاف مشتاقان» ادامه دهند. هر دو رهبر اعلام کردند که حمایت خود را از اوکراین در جنگ با روسیه بیشتر خواهند کرد.

«پیتر وستماکوت» که به‌عنوان سفیر بریتانیا در فرانسه خدمت می‌کرد، گفت: «دیدارهای رسمی معمولا بیشتر بر روی تشریفات و تعارفات متمرکز هستند تا محتوا، اما این دیدار ممکن است متفاوت باشد. آنها متوجه هستند که بریتانیا و فرانسه باید رهبری را به دست بگیرند، به ویژه به‌دلیل ماهیت دمدمی مزاج تعهد دونالد ترامپ به دفاع از اروپا.» اعلامیه‌های ملایم‌تر نیز بر چگونگی همکاری دوباره دو کشور اروپایی مسلح به سلاح هسته‌ای، پس از سال‌ها اختلاف به دنبال خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تاکید می‌کند. میزبان سفر رسمی مکرون، پادشاه چارلز سوم است که در سال2023 سفری به فرانسه داشت. هیچ کمبودی برای یک استقبال با شکوه و پرتجمل وجود نخواهد داشت: مکرون و همسرش، بریژیت، با کالسکه‌ای اسبی به قلعه ویندزور منتقل می‌شوند؛ جایی که چارلز و همسرش، ملکه کامیلا، ضیافتی برای این زوج ترتیب خواهند داد.

استارمر و مکرون به افتخار وینستون چرچیل و شارل دوگل، حلقه‌های گلی خواهند گذاشت. پس از پایان این مراسم باشکوه استقبال، استارمر و مکرون امروز چهارشنبه هنگام ناهار مشترک در مورد چگونگی کاهش جریان پناه‌جویانی که با قایق‌های زهوار در رفته از کانال مانش عبور می‌کنند، بحث می‌کنند. پلیس فرانسه اخیرا اقدامات تهاجمی‌تری برای جلوگیری از چنین عبورهایی انجام داده است. در یک مورد، یک قایق لاستیکی را با چاقو سوراخ کردند تا بادش درست در ساحل خالی شود.

استارمر به دنبال توافقی به اصطلاح «یک به یک» با مکرون است که بر اساس آن، بریتانیا افرادی را که به‌طور غیرقانونی از کانال مانش عبور کرده‌اند، به فرانسه بازگرداند و در عوض تعداد مشابهی از افراد دارای درخواست پناهندگی بررسی‌شده را بپذیرد. هدف، شکستن سلطه باندهای جنایتکاری است که مهاجران را از طریق کانال مانش قاچاق می‌کنند. امید استارمر برای چنین توافقی افزایش یافته بود تا اینکه ایتالیا، اسپانیا، یونان و دیگر اعضای اتحادیه اروپا شکایت کردند که این امر می‌تواند منجر به جذب سیل پناه‌جویان اخراجی شود. چنین توافقی یک ثروت بادآورده سیاسی برای استارمر خواهد بود. هجوم مداوم مهاجران با قایق‌های کوچک، نخست وزیران متوالی را به خود مشغول کرده و به یک مساله مهم در دست رهبر پوپولیست راست‌گرا، نایجل فاراژ تبدیل شده است. اوکراین نیز به همین ترتیب چالش‌برانگیز است. مکرون و استارمر برای ایجاد شتاب در ائتلاف کشورهای داوطلب تلاش کرده‌اند، تا حدی به این دلیل که آتش‌بس بین روسیه و اوکراین بیش از پیش دست نیافتنی به نظر می‌رسد و تا حدی به این دلیل که سایر کشورها تمایلی به تعهد برای اعزام نیرو یا هواپیما نداشته‌اند.

تحلیلگران می‌گویند تصمیم اخیر پیت هگزت، وزیر دفاع آمریکا برای توقف ارسال سلاح به اوکراین، یادآوری دیگری برای اروپایی‌ها خواهد بود که باید به‌طور مستقل برای امنیت اوکراین و همچنین امنیت خودشان برنامه‌ریزی کنند (اگرچه ترامپ به تازگی اعلام کرده که ارسال تسلیحات به اوکراین را از سر خواهد گرفت).