دوشنبه 16 مهر 1403

سمپوزیوم بین‌المللی بهداشت روان برگزار شد / بررسی سلامت روان در جوانان و نوجوانان

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
سمپوزیوم بین‌المللی بهداشت روان برگزار شد / بررسی سلامت روان در جوانان و نوجوانان

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، منصور رنجبرمدیر بخش بیماری‌های غیر واگیر و بهداشت روان دفتر سازمان بهداشت جهانی "WHO"، در این سمپوزیوم با تاکید براینکه سلامت روان را باید یک اولویت جهانی در نظر گرفت، بر اهمیت پاسخگویی برای سلامت جوانان و اهمیت ذاتی و کاربردی سلامت روان اشاره کرد و گفت: سلامت روان به ارتباط عملکرد، انطباق پذیری و پیشرفت نوجوانان کمک می‌کند، چرا که سلامت روان محصول...

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، منصور رنجبرمدیر بخش بیماری‌های غیر واگیر و بهداشت روان دفتر سازمان بهداشت جهانی "WHO"، در این سمپوزیوم با تاکید براینکه سلامت روان را باید یک اولویت جهانی در نظر گرفت، بر اهمیت پاسخگویی برای سلامت جوانان و اهمیت ذاتی و کاربردی سلامت روان اشاره کرد و گفت: سلامت روان به ارتباط عملکرد، انطباق پذیری و پیشرفت نوجوانان کمک می‌کند، چرا که سلامت روان محصول پیچیده عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و ساختاری است.

وی افزود: سلامت روان بعنوان یک اولویت جهانی حق همه افراد جامعه بوده و مربوط به همه دوره‌های زندگی است.

رنجبر با بیان اینکه 15 درصد از جمعیت 15 تا 20 ساله هستند خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه این تعداد از افراد جامعه می‌توانند با شکل دهی عادات مثبت سلامت روان در پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر موثر باشند بنابراین می‌توان به چشم یک فرصت به آن‌ها نگاه کرد.

مدیر بخش بیماری‌های غیر واگیر و بهداشت روان دفتر سازمان بهداشت جهانی، به مشکلاتی که نوجوانان در جهان برای دریافت خدمات بهداشت روان با آن روبرو هستند اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: عادت‌ها و رفتار‌های ناسالمی که دردوران نوجوانی شکل می‌گیرد می‌تواند منشاء خیلی از بیماری‌های واگیر در نسل آینده باشد.

چرخه نگرانی می‌تواند "نوروتیسیسم" را تشدید یا ایجاد کند آذرخش مکری روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این سمپوزیوم به نگرش جامع بجای نگرش محدود به سلامت روان پرداخت و بر ضرورت توجه به فرآیند به جای تشخیص تاکید کرد.

مکری به نگرش سنتی درخصوص ژنتیکی بودن بسیاری از اختلالات اشاره و تاکید کرد: در رویکردنوین، بحث ژنیتکی بودن بیماری‌های روانی حدود 50 تا 60 درصد پایین‌تر ارزیابی می‌شود.

به اعتقاد این روانپزشک، رویکرد یکپارچه گر به تشخیص نمی‌پردازد بلکه به فرایند و چگونگی بوجود آمدن اختلال توجه می‌کند.

وی افزود: سازه مهمی بنام "نوروتیسیسم" متشکل از سه لایه وجود دارد. یکی از این لایه‌ها محیط غیر قابل کنترل و پیش بینی است.

وی سبک‌های انتسابی و رفتار اجتنابی را از دیگر لایه‌های "نوروتیسیسم" ذکر کرد و بیان داشت: انتساب درونی و جزیی یا بیرونی و کلی ونیز نحوه روبروشدن فردبا مسایل غیر قابل پیش بینی و غیر قابل کنترل که آیا رفتار اجتنابی دارد یا به نوعی با این شرایط می‌جنگد، بر ایجاد یا عدم ایجاد نوروتیسیسم تاثیر دارد.

وی بیان داشت: مهم‌ترین عاملی که می‌تواند "نوروتیسیسم" را افزایش دهد، نشخوار ذهنی است. قیچی کردن نشخوار ذهنی می‌تواند به کاهش نوروتیسیسم منجر شود.

به گفته مکری، چرخه نگرانی می‌تواند "نوروتیسیسم" را ایجاد یا تشدید کند. در شرایط پرالتهاب فعلی که جامعه دچار بحران است، کمک به قیچی کردن نشخوار ذهنی جوانان گام مهمی برای ارتقای تاب آوری آنان و مواجهه موثر با شرایط غیر قابل کنترل و پیش بینی است.

ارتقای سلامت روان در طرح تحول نظام سلامت شهرام خرازی‌ها مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی در این سمپوزیوم در خصوص ارتقای سلامت روان در طرح تحول نظام سلامت گفت: سالهاست که نظام بهداشت با مشکل ارجاع روبرو است به نحوی که وقتی فردی دچار مشکلات روانی می‌شد نمی‌دانست به کجا باید مراجعه کند.

وی افزود: امروزه مراکزی در کشور وجود دارد که طی سال‌های اخیر نظام‌مند شده اند و این امر سبب شده تا ارجاع مراجعین به درستی صورت گیرد.

وی مهم‌ترین عامل این اتفاق را دسترسی مردم به فضای مجازی و رسانه ملی دانست و بیان کرد: امروزه شاخه‌های تخصصی روانپزشکی گسترش پیدا کرده است که این امر می‌تواند برای تشخیص و رفع مشکل مراجعین موثر باشد.

خرازی‌ها طرح تحول نظام سلامت را از جمله طرح‌هایی نام برد که توانسته طی سال‌های اخیر سیستم بهداشتی را دگرگون وعملیاتی کند.

ایجاد مشکلات روان شناختی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی پس از کوید 19 فتحی آشتیانی روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه بقیه الله نیز در این سمپوزیوم به سلامت روان و بهزیستی همگانی در دوران پسا کرونا اشاره کرد و گفت: ویروس کرونا در دو دهه گذشته سه بار منجر به اپیدمی و اخرین بار منجر به پاندمی شد.

وی افزود: عوارض بحران‌های زیستی که در کنار آسیب‌های اجتماعی ایجاد می‌شود می‌تواند سالیان زیادی ادامه پیدا کند و در نتیجه بر سلامتی و بهزیستی روان افراد تاثیر سوء بگذارد.

به گفته وی، مشکلات روان شناختی، اجتماعی، اقتصادی و... بسیار زیادی بعد از کوید 19 می‌تواند بروز کند که گروه‌های سنی مختلف و مشاغل مختلف را درگیر کند که منجر به افزایش اضطراب، افسردگی و ترس و... در آن‌ها شود. دراین راستا برای پیشگیری از آسیب‌های آتی لازم است تمهیدات لازم اندیشیده شود.

لازم به ذکر است: سمپوزیوم بین المللی بهداشت روان، 27 مهرماه در"مرکز مشاوره دانشگاه تهران" برگزار شد.