سنگال دروازه ورود ایران به بازار 50 کشور
سفیر سنگال در ایران گفت: سنگال با موقعیت جغرافیایی و مرز دریایی میتواند دروازه بسیار خوبی برای ورود ایران به آفریقا باشد.
سیدروحالله لطیفی در دومین نشست بررسی فرصتهای تجاری بین ایران و قاره آفریقا با محوریت کشور سنگال، گفت: در 6 ماه نخست امسال حدود یک میلیون و 438 هزار تن کالا به ارزش 761 میلیون دلار بین ایران و قاره آفریقا تبادل شد که از این میزان یک میلیون و 426 هزار تن به ارزش 601.5 میلیون دلار صادرات ایران به آفریقا بوده است و واردات ما هم از این قاره 56 هزار تن به ارزش 52 میلیون دلار بوده است.
سخنگوی سابق گمرک جمهوری اسلامی ایران گفت: براین اساس صادرات ما از لحاظ وزن تغییری نکرده، ولی از لحاظ ارزش 24 درصد در شش ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال 1400 افزایش یافته است و در واردات نیز در مدت یاد شده 69 درصد از لحاظ وزنی و 90 درصد از لحاظ ارزشی افزایش را شاهد هستیم.
او افزود: 7 مقصد صادراتی ایران در بین کشورهای آفریقایی کشور آفریقای جنوبی با بیش از 210 میلیون دلار و رشد 102 درصدی و پس از آن موزامبیک با 145 میلیون دلار و رشد 2 هزار و 119 درصدی بوده است.
لطیفی گفت: نیجریه با 115 میلیون دلار و رشد 163 درصدی مقصد سوم صادراتی ایران به قاره آفریقا بوده است و غنا با 76.5 میلیون دلار و کاهش 66 درصدی مقصد چهارم ایران در صادرات بوده است.
پنجمین مقصد ایران ساحل عاج با 40 میلیون دلار و رشد 207 درصدی و مقصد ششم صادرات ایران به قاره آفریقا کشور کنیا با 31 میلیون دلار و کشور هفتم مقصد صادراتی ایران تانزانیا با 27 میلیون دلار بوده است.
در 6 ماهه نخست امسال 40 کشور آفریقایی مقصد صادرات ایران بوده است و از 19 کشور آفریقایی نیز طی مدت یاد شده واردات داشتهایم که تانیزانیا با 14.5 میلیون دلار در جایگاه نخست و کنیا با 10.5 میلیون دلار در جایگاه دوم قرار دارد.
در 6 ماهه نخست امسال نیز از کشور آفریقایی سنگال 754 تن کالا به ارزش 376 هزار دلار صادرات به ایران داشته است که نسبت به 6 ماهه سال گذشته 40 درصد در وزن و 55 درصد در ارزش شاهد کاهش هستیم که امیدواریم با اقدامات فعالان تجاری دو کشور شاهد رشد و شکوفایی روابط تجاری دو کشور و همچنین روابط فرهنگی، سیاسی و اجتماعی به عنوان دروازهای از کشورهای اتحادیه آفریقا باشیم.
در این نشست همچنین سید عبدالله حسینی مدیرعامل باشگاه تجار ایران و آفریقا گفت: کشور سنگال دارای یک چشماندازی 20 ساله برای پیشرفت اقتصادی است که این طرح با عنوان اقتصاد در حال ظهور سنگال از سال 2014 آغاز به کار کرده و تا سال 2035 نیز ادامه دارد.
وی افزود: این چشمانداز سه محور اساسی دارد که یکی از آنها تحول ساختار اقتصادی این کشور است، محور دوم این طرح افزایش ثروت ملی است که به دنبال خودش مبارزه با نابرابریهای اجتماعی و گسترش آزادیهای مدنی را به همرا دارد و محور سوم نیز تقویت و امنیت ثبات ملی است که این طرح 6 پیششرط برای تحقق دارد که تحقق این پیشرفتها زمینه پیشرفت را سنگال فراهم میکند.
حسینی بیان داشت: یکی از این پیششرطها تامین انرژی است و مساله دوم توسعه سرمایه انسانی و پیش شرط سوم نیز توسعه زیرساختها است.
او گفت: پیش شرط دیگر استفاده از فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی نوین است و پیششرط بعدی نیز بهبود بخش مالی برای وضع قوانین مناسب برای سرمایهگذاری و دادن تسهیلات به بخش خصوصی است و آخرین شرط تحقق نیز بهبود فضای کسب و کار است.
مدیرعامل باشگاه تجار ایران و سنگال گفت: کشاورزی، شیلات، معادن، صنعت، خدمات و گردشگری و... نیز از جمله زمینههای فعالیت کشور سنگال بوده است.
جمعیت سنگال 18 میلیون نفر است که یک سوم آن نیروهای جوان هستند که به سنگال امکان زیادی برای مانور میدهد، اما متناسب با رشد جمعیت بازار کار فراهم نیست و 27 درصد نرخ بیکاری در سنگال وجود دارد.
حسینی گفت: نرخ رشد در سال 2016، حدود 6.5 درصد بوده و افزایش داشته است، اما با توجه به کرونا کاهش یافت و در سال 2019 به 6.1 درصد رسید و الان در سال 2022 به علت جنگ اکراین که تاثیر مستقیم بر اقتصاد سنگال گذاشته به 4.4 درصد رسیده است.
مدیرعامل باشگاه تجار ایران و سنگال گفت: متاسفانه در روابط اقتصادی بین ایران و سنگال با یک تنزل بسیار چشمگیری مواجه بودهایم بطوری که در سال 86 صادرات ما به این کشور 16 میلیون دلار بوده است، اما در سال 91 صادرات ما به سنگال به 10 میلیون دلار کاهش یافت و سال 98 به یک میلیون و 850 هزار دلار رسیده است.
او گفت: البته در سال 99 صادرات ما به این کشور به 6 میلیون دلار رسید، ولی در سال 1401 به 2 میلیون و 430 هزار دلار کاهش یافته است.
او می گوید: ما به عنوان باشگاه تجار تلاش میکنیم و زمینههای لازم را برای حضور تجاری ایران در بزرگترین نمایشگاه غرب آفریقا آماده میکنیم و این نمایشگاه امسال از 16 دسامبر تا 31 برگزار میشود.
در این نشست همچنین سالیونیانگ دینگ سفیر کشور سنگال در ایران گفت: سنگال با موقعیت جغرافیایی و مرز دریایی میتواند دروازه بسیار خوبی برای ورود ایران به آفریقا باشد.
وی افزود: ما فرصتهای اقتصادی بسیار خوبی داریم و حتی برای تجاری که در زمینه کاشی و سرامیک در سنگال کار میکردند و میخواستند با کشوری مانند تانزانیا و کنیا کار کنند این فرصت را برای آنها فراهم کردیم.
دینگ بیان داشت: سنگال دارای اقتصاد باز است و فرصتهای زیادی را برای فعالان تجاری فراهم میکند ما روابط خوبی با چین و اتحادیه اروپا داریم.
سفیر کشور سنگال در ایران گفت: ما عضو یک سازمان مالی هستیم و به دنبال توسعه اقتصاد هستیم و با این کشورها فعالیت مشترکی تجاری و مالی داریم که این مساله نیز به توسعه اقتصاد به ما کمک میکند و لذا وقتی یک شرکت وارد اقتصاد سنگال میشود میتواند به 50 اقتصاد و یا 50 بازار دسترسی پیدا کند که انتقال کالا و منابع مالی در آن یکسان است و به راحتی انجام میشود و در 5 کشور نیز واحد پولی یکسان است.
او گفت: سنگال نسبت به سایر کشورهای آفریقایی ثبات بیشتر است و تاریخچهای از صلح دارد و محیط آرام و خوبی را برای ورود بیزنسها فراهم کرده است.
سفیر کشور سنگال در ایران بیان داشت: سه نکته بسیار مهم در مورد سنگال وجود دارد بطوری که ما یک سیستم بسیار جذاب مالیاتی داریم که فارغ از همه بورکراسیهای اداری و اقتصاد بسیار انگیزهمندی داریم و این نوع اقتصاد بسیار انگیزشی در زمینه کشاورزی، اقتصاد کشاورزی، ماهیگیری، محصولات خانگی، تولید انبوه، گردشگری، معدن و... است و لذا در این زمینهها به نظر میرسد ایران از پتانسیل خوبی برای توسعه روابط با سنگال برخوردار است.
وی اظهار داشت: در زمینه محصولات کشاورزی تولیدات بسیار زیادی داریم که میتوانیم آن را به ایران صادر کنیم.
سفیر کشور سنگال در ایران اظهار داشت: اگر یک فعال اقتصادی یک بیزنیس را در سنگال راهاندازی کند تا سه سال از مالیات معاف است و همچنین از معافیت مالیاتی برای فعالیت در زمینه کشاورزی برخودار هستیم.
وی افزود: در 24 ساعت امکان ثبت بیزنیس وجود دارد و طی مدت 10 روز نیز میتوان یک فعالیت صادرات و واردات در سنگال داشت و انتقال سرمایه نیز ظرف مدت 50 روز در سنگال فراهم میشود.
دینگ با اشاره به حمایت دولت سنگال از سرمایهگذاری گفت: ما از گارانتی سرمایهگذاری برای صاحبان کسب و کار برخوداریم و حتی غرامت سرمایه اولیه را به دلیل بروز ناآرامی پرداخت میکنیم و این امکانات برای تقویت اقتصاد سنگال است.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی