سهمیه بندی بنزین در مسیر بازبینی
مجلس یازدهم به دنبال تغییر نحوه سهمیه بندی سوخت با هدف توزیع مناسب یارانه در کشور است.
خبرگزاری میزان - آبان سال 98 دولت با دلایلی از قبیل مدیریت مصرف سوخت، کنترل قاچاق سوخت و توزیع مناسب یارانه انرژی اقدام به سهمیه بندی بنزین کرد در این طرح به مالکان خودو شخصی 60 لیتر بنزین با قیمت مصوب 1500 تومان ارائه شد و بنزین معمولی آزاد نیز با رقم 3000 تومان عرضه شد.
با روی کار آمدن مجلس یازدهم، زمزمههایی در خصوص تغییر نحوه سهمیه بندی بنزین به گوش رسید، در این میان برخی از نمایندگان طرح سهمیه بندی بنزین را به علت تخصیص یارانه به مالک خودرو را ناعادلانه عنوان کردند و خواهان تغییراتی در آن شدند.
در این میان مالک شریعتی با اشاره به جزئیات طرح جدید مجلس برای تغییر سهمیه بندی بنزین اظهار کرد: در طرح جدید مجلس قیمت بنزین تغییر نخواهد کرد، اما در نحوه تخصیص آن تغییراتی خواهیم داشت به این صورت که سهمیه بندی از خودرو به فرد تغییر خواهد کرد که این موضوع در ابتدا نیازمند تصویب نمایندگان مجلس است و پس آز ان در شورای نگهبان مطرح خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: بنا به آمارهای موجود 50 درصد خانوارهای ایرانی فاقد خودرو هستند و برخی دیگر از خانوارها چندین خودرو دارند، در این طرح شرایط برای استفاده افراد فاقد خودرو از یارانه انرژی فراهم میشود.
وی افزود: برآورد میشود که میزان سهمیه در نظر گرفته شده 0.7 لیتر یا 0.8 لیتر در روز به ازای هر کد تخصیص یابد و در کارت بانکی سرپرست خانوار شارژ شود، که میتوانند از این سهمیه استفاده کنند و در صورت عدم استفاده در یک سامانه معین سهمیه سوخت خود را به فروشند.
شریعتی ادامه داد: قیمت سوخت در سامانه زیر 3 هزار تومان در نظر گرفته شده و در صورتی که سرپرست خانوار نخواست سهیمه خود را بفروشد در پایان ماه به دولت برای صادرات واگذار میشود.
*س_تخصیص ماهانه 30 لیتر بنزین به مردم _س* احمد امیرآبادی فراهانی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اعلام وصول طرح سهمیه بندی خانوار در مجلس اظهار کرد: در طرح سهمیه بندی بنزین سرانه خانوار مقرر شده به هر فرد ماهانه 30 لیتر بنزین سهمیه پرداخت شود و تا پایان ماه نیز فرصت دارد آن را مصرف کند در صورتی که سهمیه در کارت سرپرست باقی بماند دولت موظف است که 90 درصد قیمت فوب خلیج فارس آن را خریداری و به حساب سرپرست خانوار واریز کند.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه زیرساختهای این طرح توسط شرکت پخش و پالایش فرآوردههای نفتی آماده شده است؛ تصریح کرد: در این طرح قیمت حاملهای انرژی گران نخواهد شد و سهمیه سوخت نیز برای تاکسیهای در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: میزان پرداخت یارانه سوخت شناور است و زمانی که قیمت فوب خلیج فارس افزایش یابد و فرد از سهمیه خود استفاده کمتری داشته باشد، یارانه بیشتری دریافت خواهد کرد.
فراهانی اثرات تحریمی این طرح بر دهکهای بالای جامعه را 4 درصد برآورد کرد و گفت: عمده اثر تورمی این طرح مربوط به دهکهای بالای جامعه است و در دهکهای پایین جامعه باعث بهبود ضریب جینی میشود.
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: با اجرای این طرح میزان مصرف بین 10 تا 15 میلیون لیتر کاهش خواهد یافت و میتوان با تخصیص 20 درصد از درآمدهای این طرح به مردم در قالب وام برای گازسوز کردن خودرو مورد استقاده قرار گیرد.
امیرآبادی ادامه داد: در طرح هدفمندی یارانهها قانون به درستی اجرا نشد، رئیسجمهور وقت در این طرح به همه یارانه داد، در حالی که 50 درصد این طرح اختصاص یارانه نقدی بود.
نماینده مردم قم گفت: در این طرح به کسی یارانه مستقیم پرداخت نمیشود که با کمبود منابع مالی روبرو شویم، بلکه به هر فرد 30 لیتر بنزین تعلق میگیرد که به حساب سرپرست خانوار واریز میشود، سرپرست میخواهد این بنزین را مصرف کند یا اجازه دهد دولت بفروشد، تصمیم با خودش است.
*س_توزیع یارانه در کشور عادلانه نیست _س* رضا احمدی در گفتوگو با میزان با اشاره به طرح مجلس برای تغییر سهمیه بندی سوخت اظهار کرد: طرح مجلس با وجود انتقادهایی که به آن وارد است گام مهمی در راستای عدالت اجتماعی برداشته است و به توزیع مناسب ثروت در میان دهکهای اقتصادی جامعه منجر خواهد شد.
این کارشناس حوزه انرژی بیان کرد: توزیع یارانه انرژی در کشور به نفع دهکهای بالای جامعه است به خانواری که مصرف بالای داشته باشند سهم بیشتری نسبت به یارانه خواهند داشت.
وی تصریح کرد: بسیاری از خانوارها از داشتن خودرو محروم هستند، اما برخی دیگر با چندین خودرو سهم زیادی در استفاده از یارانه خواهند داشت.
احمدی بیان کرد: اصلاح طرح سهمیه بندی سوخت، تاثیرات مثبتی بر جامعه دارد و نظام ناعادلانه توزیع یارانه کشور را اصلاح خواهد کرد.