سهم 2 درصدی آب شیرین ایران از دریای عمان / طرح شیرین سازی آب در کش و قوس تامین بودجه
در حالی بسیاری از شهرهای کشور با بحران آب و خشکسالی روبرو هستند که طرح شیرین سازی آب از دریای عمان و خلیج فارس نزدیک به 2 دهه است که با کمبود اعتبار و تامین بودجه روبرو شده اسنت.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون، این روز ها شاهد انتشار خبرهای متعددی در خصوص خشکسالی و خشک شدن رودخانه ها و از بین رفتن تالاب های بین المللی هستیم که یکی از این تالاب ها، تالاب بین المللی هامون در استان سیستان و بلوچستان می باشد که سال هاست حقابه آن در پشت سدهای افغانستان مانده است.
از سوی دیگر بخش عمدهای از آب استان سیستان و بلوچستان، بهخصوص مناطق مرزی شرقی و جنوبشرقی، عمدتاً از رودخانه هیرمند تامین می شد، که علاوه بر چالشهای سیاسی برای تامین حقآبه ایران، سدسازیهای متعدد روی رودخانه هیرمند در افغانستان و نیز شرایط خشکسالی در منطقه، مانع تأمین آب ورودی این رودخانه شده است، بهطوری که تالاب هامون با قطع آب هیرمند تقریباً بهطور کامل خشک شده و وضعیت حیات و معیشت مردم منطقه با چالش بسیار جدی مواجه شده است. برای حفظ جمعیت در مناطق مرزی و ممانعت از مهاجرت مردم از این مناطق، لازم است هرچه سریعتر نسبت به تامین پایدار آب در این منطقه چارهاندیشی و اقدام شود. با توجه به ماده 36 قانون برنامه پنجساله توسعه مبنی بر لزوم استفاده از ظرفیت شیرینسازی آب دریا برای تامین آب شرب استانهای جنوبی، میتوان بخشی از کمبود آب این مناطق را با استفاده از شیرینسازی و انتقال آب دریا تامین کرد. سهم 2 درصدی آب شیرین ایران از دریای عمان معین الدین سعیدی نماینده مردم چابهار در گفت و گو با خبرنگار ما با بیا ن اینکه تمام کشورهای توسعه یافته دنیا برای تامین منابع آبی پایدار به سراغ شیرین سازی آب دریا می روند، گفت: حدود 62 درصد آب شیرین کن های دنیا در پهنه خلیج فارس و دریای عمان قرار دارد که سهم ایران از این موضوع تنها دو درصد است. سعیدی افزود: بر اساس مصوبات قانونی و مشخصا ماده 36 قانون برنامه توسعه وزرات نیرو مکلف است که بخش عمده آب شرب جنوب کشور را از طریق شیرین سازی آب دریا تامین کند که تا کنون این اتفاق نیفتاده است. وی بیان کرد: خط انتقال آب از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و پیگیری های متعدد مجمع نمایندگان استان در این خصوص بسیار بسیار موثر بود، این ردیف ایجاد شده بدون اینکه منابع مالی برای اجرایی شدن آن در نظر گرفته شود. سعیدی ادامه داد: طبیعتا تا زمانی که منابع مالی برای این پروژه دیده نشود خیلی امیدوار به اجرایی شدن آن در زمان بندی مناسب نخواهیم بود. پروژه شیرین سازی آب دریای عمان حرکت لاکپشتی دارد وی گفت: انتظار داریم ریاست جمهوری، وزیر نیرو و رییس برنامه و بودجه در این خصوص پیگیری کنند و منایع مالی جهت اجرایی شدن این پروژه تعیین کنند. حسینعلی شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی در خصوص پروژه انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان اذعان داشت: بحث انتقال آب از دریای عمان به استان هم در دولت آقای احمدی نژاد و هم در دولت روحانی تصویب و در مجلس هم مصوب شد اما متاسفانه زمان بر است و منابع مالی قابل توجهی می خواهد که این پروژه هم خیلی شاید از لاک پشتی هم کندتر پیش می رود. ظرف 4 سال آینده آب را به زاهدان می رسانیم مدرس خیابانی استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه طرح جهاد آبرسانی بزرگترین طرح آبرسانی تاریخ جمهوری اسلامی در استان است، گفت: برای تامین آب استان همزمان چند مسیر دیگر را نیز ادامه می دهیم که یکی از آنها خط انتقال آب دریای عمان است. وی بیان کرد: از چهار جبهه خط انتقال آب دریای عمان آغاز و آبگیر تحویل شده و هم اینک پیمانکار مشغول به کار است که امیدواریم ظرف چهار سال آب را به زاهدان برسانیم. در حالی که بسیاری از مناطق جنوبی کشور با بحران آب مواجهند؛ بنابراین باید تمهیدات لازم برای گسترش فناوریهای نوین مربوط به شیرینسازی آب دریا و استفاده از آن، با در نظر گرفتن ملاحظات زیستمحیطی، اندیشیده شود و سریعا به مرحله اجرا درآید. انتهای پیام /