سواد رسانهای عامه مردم باید بالا برود / مسئله پولشویی در صنعت رسانه
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نشست نقد و بررسی کتاب «اثر نتفلیکس» با حضور مجید سلیمانی، مولف کتاب و محمدحسن خلعتبری، پژوهشگر و معاون توسعه بازار و کسب و کار ساترا صبح چهارشنبه 27 اردیبهشت در سرای «کوشک کتاب» نمایشگاه کتاب برگزار شد. رسانههای جدید جای صدا و سیما را گرفتهاند مجید سلیمانی، مولف کتاب در این نشست گفت: فضای رسانهها در دنیا تغییر کرده و حوزههایی اهمیت پیدا کرده...
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نشست نقد و بررسی کتاب «اثر نتفلیکس» با حضور مجید سلیمانی، مولف کتاب و محمدحسن خلعتبری، پژوهشگر و معاون توسعه بازار و کسب و کار ساترا صبح چهارشنبه 27 اردیبهشت در سرای «کوشک کتاب» نمایشگاه کتاب برگزار شد.
رسانههای جدید جای صدا و سیما را گرفتهاند
مجید سلیمانی، مولف کتاب در این نشست گفت: فضای رسانهها در دنیا تغییر کرده و حوزههایی اهمیت پیدا کرده است که در محافل آکادمیک کمتر درباره آنها کار شده و نکته اساسی این است که رسانههای جدید جای صدا و سیما را گرفتهاند.
وی افزود: این تحول در فیلم و سریال هم مستثنا نیست و سبب شد در این کتاب به سراغ این موضوع برویم و یک پرونده گسترده را در این زمینه آغاز کنیم. یکی از موضوعاتی که در کتاب به آن پرداخته شد، حضور مخاطبان در شبکههای اجتماعی بود که بسیار مهم است.
سلیمانی با بیان اینکه کتاب «اثر نتفلیکس» حوزه اقتصاد و سیاست را مد نظر قرار داده است، بیان کرد: زمانی که ما پژوهش در زمینه مطالعات جدید را آغاز میکنیم، باید پیشینه آن را هم بدانیم. همچنین سریعتر یک فضای علمی را ایجاد کنیم که دانشجویان سریعتر پایان نامههای خود را انجام دهند. امیدواریم در سالهای آینده بیشتر به لحاظ علمی به حوزه کسبوکار توجه شود.
پلتفرمهای تولید فیلم و سریال کل بازار را فراگرفته است
وی ادامه داد: در ایران هم با این موضوع در سالهای اخیر بسیار مواجه هستیم که پلتفرمهای تولید فیلم و سریال کل بازار را فراگرفته و باعث ظهور نیروهای خلاق شده و تولید محتوا وابسته به نیروهای خلاق است.
سلیمانی در ادامه با بیان اینکه کتاب در حوزه سیاستگذاری و اقتصاد و تحولات در رسانههای اجتماعی میپردازد، افزود: مسئله پلتفرمها بسیار مهم است؛ کاری که نتفلیکس انجام میدهد نمونه کوچکی از همان مسائل است که شاهد آن هستیم که به شکل غیرقانونی در ایران در حال پخش است.
وی ادامه داد: مهمترین کاری که پلتفرمها انجام میدهد، یک ادغام اساسی میان صنعت فیلم با رسانههای اجتماعی است. در ایران تحولات زیادی در سینما اتفاق افتاده است که به لحاظ محتوایی گرایش از فیلم سینمایی به سریال را شاهد هستیم، به دلیل اینکه مخاطبان بیشتری دارد و اثرگذارتر است و مخاطب بیشتر درگیر آن میشود.
مولف کتاب ««اثر نتفلیکس» تولید ژانر را ضروری دانست و گفت: در سالهای اخیر بعضی رسانهها بهمرور کنار گذاشته شدند. برای مثال تلویزیون یک رسانه بسیار مهم بود و امروزه به آن کمتر توجه میشود. ما امروز از یک دغدغه صحبت میکنیم که باید مسئله سیاستگذاری در آن روشن شود. یکی از مهمترین مسائل ادغام زیرساختها در پلتفرم است. فهم اقتصادی و سیاسی پلتفرمها در ایران و جهان مطرح است که باید مسائل را برای ما روشن کند.
موضوع رسانههای مجازی برای خانوادههای ایرانی مطرح است
در ادامه محمدحسن خلعتبری، پژوهشگر و معاون توسعه بازار و کسب و کار ساترا در این نشست بیان کرد: خوشحالم که موضوعی جدید مورد توجه قرار گرفته و نگارش کتاب ««اثر نتفلیکس» انتخاب هوشمندانه در شرایط فعلی است؛ چون مسئله امروز ماست. امروز موضوع رسانههای مجازی برای خانوادههای ایرانی مطرح است و این کتاب حرفهای زیادی برای گفتن دارد و میتواند با قشر قابل توجهی از مردم ارتباط برقرار کند.
وی سپس به نکات مثبت کتاب اشاره کرد و گفت: مخاطبان با خواندن کتاب «اثر نتفلیکس» میتوانند رویکرد آیندهپژوهانه کسب کنند. پلتفرمها مصادیق مشخص در لایههای اقتصاد و فرهنگ دارند که در این کتاب با بیان مصداق به این موضوع اشاره شده است. در عین حال، نکاتی وجود دارد که در کتاب کمتر دیده شده است؛ برای مثال مخاطبان کتاب چه قشری هستند؟ جا داشت به مسئله ذائقهسازی بیشتر پرداخته میشد.
مسئله پولشویی در صنعت رسانه شوخیبردار نیست!
معاون توسعه بازار و کسب و کار ساترا ادامه داد: امروز ذائقه مخاطبان از فیلم سینمایی به سریالسازی رفته است و اگر میخواهیم فرهنگ را درست کنیم، باید به فکر اقتصاد فرهنگ باشیم. متاسفانه پلتفرمها درآمدهای جدی دارند و مسئله پولشویی در صنعت رسانه شوخیبردار نیست.
خلعتبری گفت: ما باید سواد رسانهای مردم را بالا ببریم و بازنگری در زیرساختها داشته باشیم. در غیر این صورت، قدرت رقابت با سایر کشورها را نخواهیم داشت. برای این موضوع باید به مسائل جدی جامعه بپردازیم و بدانیم صورت مسئلهها پاکشدنی نیست.
یادآوری میشود «نتفلیکس» از اولین شرکتهایی بود که توانست فناوریهای اینترنتی را به یک مدل کسبوکار موفق بدل کرده و نحوه دسترسی مخاطبان فیلم و تلویزیون را تغییر دهد.
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از 20 اردیبهشت آغاز بهکار کرده و تا 30 اردیبهشت 1402 در مصلی امام خمینی (ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir ادامه دارد.