یک‌شنبه 30 دی 1403

سیاهه ارزی واردات خودرو؛ ارز به چه کسانی رسید؟

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
سیاهه ارزی واردات خودرو؛ ارز به چه کسانی رسید؟

خودرو و نیرومحرکه طی 10ماه1402 با ثبت ارزش وارداتی 8میلیارد و 134میلیون دلار صدرنشین واردات کالا‌های صنعتی به کشور بوده است. این در شرایطی است که سهمیه ارزی واردات خودرو 120میلیون دلار معادل یک‌ونیم درصد کل ارز تخصیصی به این حوزه است. آخرین آمار منتشرشده از تجارت خارجی، حکایت از آن دارد که بیشترین ارز مصرفی در حوزه خودرو و نیرومحرکه به خودروسازان مونتاژی که تولیدکنندگان محصولات چینی...

آخرین آمار منتشره از تجارت خارجی نشان می‌دهد بیشترین ارز مصرفی در حوزه حمل‌ونقل و نیرومحرکه، صرف مونتاژ خودرو شده است، به طوری که واردات قطعات محصولات مونتاژی در رتبه پنجم کل کالا‌های وارداتی از ابتدای سال تا انتهای دی‌ماه، قرار دارد. بر اساس این گزارش کالا‌های مربوط به «خودرو و نیرو محرکه» 15درصد از کل واردات کشور در 10 ماه سال جاری را به خود اختصاص داده‌اند. این گروه کالایی در رتبه اول کل واردات صنعتی کشور قرار دارد.

به گزارش دنیای اقتصاد، در حوزه خودرو و نیرو محرکه، بیشترین واردات مربوط به قطعات خودرو‌های مونتاژی است، به طوری که در بازه زمانی مذکور یک‌میلیارد و 315میلیون دلار قطعات منفصله برای تولید خودروی سواری با داخلی‌سازی 14 تا 30درصد که مربوط به محصولات مونتاژی است، وارد کشور شده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته این رقم تنها 639میلیون دلار بود؛ بنابراین در این مدت زمانی واردات قطعه برای مونتاژ چینی‌ها 106درصد رشد را ثبت کرده است. در کنار این موضوع، طبق آخرین آمار وزارت صمت، سهم خودروسازان خصوصی از بازار خودروی کشور نیز افزایش پیدا کرده است، به طوری که برخی از این محصولات حتی سهم بیشتری نسبت به بعضی از خودرو‌های داخلی در بازار دارند.

همچنین گزارش وزارت صمت که آمار تولید خودرو تا انتهای بهمن‌ماه را بررسی کرده بود نشان می‌دهد که از ابتدای سال جاری حدود 279هزار دستگاه انواع خودرو در بخش خصوصی تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 61درصد افزایش را نشان می‌دهد. همچنین سهم بخش خصوصی در سال جاری حدود 23درصد از کل تولید خودرو در کشور بوده که برای فهم بهتر این عدد بهتر است اشاره کنیم که این میزان در سال 98 پنج‌درصد بوده است. با توجه به ارزبری زیادی که مونتاژ خودرو در پی دارد، می‌توان ادعا کرد مصرف ارز آن تنه به تنه واردات خودروی کامل می‌زند؛ به طوری که بیشترین ارز مصرفی در حوزه خودرو صرف واردات قطعه برای این دست از خودرو‌ها می‌شود یا به عبارت دیگر رشد ثبت‌شده در مونتاژ خودرو بدون صرف بخش قابل‌توجهی از ارز حوزه خودرو شدنی نبود. اختصاص این میزان ارز به واردات قطعات منفصله برای خودرو‌های مونتاژی در شرایطی است که کمبود ارز تاکنون مهم‌ترین بهانه سیاستگذار برای روند قطره‌چکانی واردات خودرو بوده است.

سوم شهریور‌ماه سال گذشته که آیین‌نامه واردات خودرو ابلاغ شد، پیش‌بینی شده بود یک‌میلیارد یورو به صورت سالانه صرف واردات خودرو شود، اما خبری از این میزان واردات نیست؛ به طوری که طبق آماری که 24 بهمن‌ماه محمد رضوانی‌فر، رئیس کل گمرک، اعلام کرد از ابتدای سال تا انتهای دی‌ماه تنها 120 میلیون دلار برای واردات خودرو صرف شده است. اگر این رقم را با آمار سازمان توسعه تجارت از واردات قطعات منفصله برای مونتاژ خودرو مقایسه کنیم، می‌توان گفت ارزبری واردات خودرو طی 10 ماه امسال تنها 9 درصد ارزبری مونتاژی‌ها بوده است یا به عبارت دیگر در 10 ماه سال جاری 11 برابر ارزی که برای واردات خودرو تخصیص پیدا کرده صرف واردات قطعه برای مونتاژ شده است؛ که البته این ارز نیز به کل خودروسازان خصوصی نرسیده بلکه تعداد انگشت‌شماری از این شرکت‌ها از آن منتفع شده‌اند.

با‌این‌حال همچنان شاهد هستیم که نهاد‌های مختلف، از جمله بانک مرکزی، روی خوشی به تخصیص ارز برای واردات خودرو نشان نمی‌دهند. البته باید اشاره کرد که طی یک ماه گذشته تخصیص ارز به مونتاژی‌ها نیز رو به کاهش رفت، تا جایی که برخی شرکت‌ها عرضه چند محصول خود را محدود کردند. به‌هر صورت به نظر می‌رسد مونتاژکاران همچنان سوگلی سیاستگذار در زمینه تخصیص ارز هستند.

خودرو و قطعه، پیشتاز واردات کالا‌های صنعتی

نگاهی داشته باشیم به جزئیات گزارشی که سازمان توسعه تجارت از تجارت خودرو و قطعات در 10 ماه امسال منتشر کرده است. در بخش ابتدایی این گزارش به صادرات کالا پرداخته شده است. برخلاف واردات، در حوزه صادرات، «خودرو و نیرو محرکه» جایگاه بالایی در بین کالا‌های صادراتی ندارد. بین کالا‌های صنعتی، خودرو و نیرو محرکه در رتبه هشتم قرار دارد، به طوری که از ابتدای سال جاری تا انتهای دی‌ماه 243 میلیون دلار، معادل 55 هزار تن خودرو و قطعه، صادر شده است. گرچه در بازه زمانی مشابه در سال گذشته این رقم 232 میلیون دلار، معادل 75 هزار تن، بوده و از نظر ارزشی 11 درصد رشد را ثبت کرده، اما رقم به قدری پایین است که با کمی افزایش در صادرات نیز درصد‌های زیادی برای رشد صادرات ثبت می‌شود.

در بین کشور‌هایی که مقاصد اصلی صادراتی ایران محسوب می‌شوند هیچ یک واردات قابل‌توجهی در حوزه خودرو و قطعه از ایران نداشته‌اند. در بین این کشور‌ها که شامل چین، امارات، ترکیه، هند، پاکستان، افغانستان، عمان، روسیه و اندونزی می‌شوند، تنها روسیه است که 7 درصد از کالا‌هایی را که از ایران وارد می‌کند به خودرو و قطعات اختصاص داده و به دیگر کشور‌های مذکور هیچ صادراتی در این حوزه نداریم.

اما در آمار‌های وارداتی «خودرو و نیرومحرکه» کاملا خودنمایی می‌کند. در 10 ماه امسال 66.6 درصد از کل واردات کشور به کالا‌های صنعتی اختصاص دارد که خودرو و نیرو محرکه نیز در صدر کالا‌های صنعتی واردشده به کشور هستند؛ به طوری که در از ابتدای سال تا انتهای ماه ابتدایی زمستان 8 میلیارد و 134 میلیون دلار واردات در این حوزه داشته‌ایم که معادل 880 هزار تن است. «خودرو و قطعات» 15درصد از کل واردات کشور از ابتدای سال جاری تا انتهای دی ماه را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که در 10 ماه ابتدایی سال 1401 کل واردات کشور در حوزه «خودرو و نیرو محرکه» 6 میلیارد و 258 میلیون دلار، معادل 702 هزار تن، بود؛ بنابراین در این مدت زمانی کشور یک‌میلیارد و 875 میلیون دلار، معادل 177 هزار تن، بیشتر واردات خودرو و قطعه انجام شده است. از نظر ارزشی در 10 ماه ابتدایی سال جاری واردات خودرو و قطعه 30 درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ثبت کرده است. همان‌طور که اشاره شد تنها 120 میلیون دلار مربوط به واردات خودرو بوده و مابقی قطعه وارد شده است. اما قطعاتی که برای تولید خودروی سواری با داخلی‌سازی پایین (14 تا 30درصد) وارد کشور شده‌اند بیشترین سهم از کالا‌هایی خودرویی در واردات را داشته‌اند. این قطعات در 10 ماه ابتدایی سال به میزان یک میلیارد و 315 میلیون دلار وارد کشور شده‌اند که 106 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.

از نظر وزنی نیز واردات این محصولات به میزان 131 هزار تن بوده که نسبت به رقم ثبت‌شده 65 هزار تنی برای مدت مشابه سال گذشته 102 درصد افزایش را نشان می‌دهد. همچنین این آمار بررسی کرده که ارزش هر واحد از کالا‌های این گروه که وارد کشور شده چه تغییراتی داشته است. بر این اساس از ابتدای سال جاری تا انتهای دی ماه هر تن قطعه‌ای که وارد کشور شده، 9 هزار و 999 دلار ارزش داشته است. این در حالی است که این رقم برای 10 ماه ابتدایی سال گذشته، 9هزار و 842 دلار بوده است؛ بنابراین ارزش کالا‌های وارداتی در حوزه خودرو به ایران نیز 2 درصد رشد را ثبت کرده است.

اما قطعات منفصله برای تولید خودرو‌های سواری با داخلی‌سازی 30 تا 50درصد، که می‌توان گفت خودرو‌های مونتاژی شرکت‌های بزرگ خودروساز کشور هستند، سهم 380 میلیون دلاری از واردات 10 ماه ابتدایی سال جاری داشتند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته 266 میلیون دلار بود که رشد 43 درصدی را نشان می‌دهد. از نظر وزنی هم واردات این قطعات از 30 هزار تن به 44 هزار تن رسیده تا 48 درصد افزایش داشته باشد. ارزش واحد این قطعات نیز طبق آمار سازمان توسعه تجارت، از ابتدای امسال تا انتهای دی هشت‌هزار و 575 دلار به ازای هر تن بوده که افت 3 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، که رقم هشت هزار و 862‌دلاری برای هر تن را ثبت کرده بود، داشته است.

همچنین واردات قطعاتی که برای تولید وانت وارد کشور شده‌اند هم در بازه زمانی که ذکر شد، رشد 80 درصدی داشته است؛ به طوری که در 10 ماه ابتدایی سال جاری 317 میلیون دلار قطعه برای تولید وانت وارد ایران شده است. این در حالی است که این رقم برای مدت مشابه سال پیش 176 میلیون دلار بوده است. از نظر وزنی نیز این گروه کالایی با رشد 81 درصدی، از 21 هزار تن به 39 هزار تن رسیده است. ارزش واحد این قطعات نیز در 10 ماه ابتدایی امسال هشت‌هزار و 228 دلار به ازای هر تن بوده که نسبت به 10 ماه ابتدایی سال گذشته تغییر معناداری نداشته است. همچنین مبادی ورودی خودرو و قطعات بدین شرح است: 33 درصد از کل واردات از چین، 9درصد از کل واردات از امارات، 13 درصد از کل واردات از ترکیه، 3 درصد از کل واردات از روسیه، 7 درصد از واردات از هلند و 9 درصد از کل واردات از آلمان مربوط به این گروه کالایی است.

از میان اخبار

تورم با افزایش دستمزد بالا نمی‌رود

عبدی: چه کسی تورم انتظاری را گردن می‌گیرد؟