شنبه 3 آذر 1403

سیگنال آشتی‌جویانه از آنکارا به دمشق

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه می گوید: گفت‌وگو و دیپلماسی با دولت سوریه را نمی توان رد کرد و این جدیدترین نشانه از این است که آنکارا ممکن است مایل به اصلاح روابط با همسایه جنوبی خود باشد. اردوغان به خبرنگاران گفت: «نیاز به برداشتن گام های بیشتر درباره سوریه وجود دارد.» وی افزود که دیپلماسی بین کشورها هرگز نمی تواند به‌طور کامل قطع شود. الجزیره در گزارش 19اوت در گزارشی در این‌باره...

عملیات نظامی ترکیه عمدتا شبه نظامیان «یگان های مدافع خلق کرد» (YPG) را هدف قرار داده است که ترکیه آنها را شاخه سوری «حزب کارگران کردستان» (PKK) - یک گروه «تروریستی» در ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا - می داند. با این حال، YPG نیروی غالب در «نیروهای دموکراتیک سوریه» است که ایالات متحده برای مبارزه با داعش به‌شدت به آن متکی بود. تهاجم به سوریه و تهدید عملیات نظامی جدید، آنکارا را به درگیری با دمشق و ایجاد تنش با روسیه، حامی اصلی دولت سوریه، کشانده است. اردوغان روز جمعه در پی رفع برخی از ترس های دولت سوریه گفت که کشورش با وجود افزایش درگیری ها با نیروهای کرد در شمال، به دنبال تصرف هیچ سرزمینی در سوریه نیست. رئیس‌جمهور ترکیه گفت: «ما به خاک سوریه چشم نداریم؛ زیرا مردم سوریه برادران ما هستند. رژیم باید از این موضوع آگاه باشد.»

اظهارات اردوغان چند روز پس از آن بیان شد که دیده‌بان حقوق بشر سوریه اعلام کرد که حمله هوایی ترکیه به یک پاسگاه مرزی سوریه که توسط نیروهای دولتی اداره می‌شود، 17جنگجو را کشته است. خبرگزاری دولتی سوریه، سانا، کشته شدن سه سرباز ارتش سوریه را تایید کرد. مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه هفته گذشته در سخنانی خواستار آشتی بین دولت سوریه و مخالفان شد. این امر منجر به کارزار گسترده مخالفان سوری شده است که هر گونه توافق احتمالی آینده بین ترکیه و دولت سوریه را رد می‌کنند. چاووش اوغلو گفته بود: «باید به شکلی زمینه مصالحه بین مخالفان و رژیم سوریه را فراهم کنیم. در غیر این صورت صلح پایدار برقرار نخواهد شد.» به فاصله کوتاهی پس از سخنان چاووش اوغلو تظاهرات مخالفان حکومت سوریه در مناطق تحت کنترل شورشیان شروع شد. آنها پرچم های شورشیان را حمل می کردند و پرچم های ترکیه را از ساختمان‌های اداری و ایستگاه‌های پلیس پایین کشیدند.

خبرگزاری آناتولی نیز نوشت، رجب طیب‌اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در مسیر بازگشت از شهر لویو، واقع در اوکراین، احتمال گفت‌وگو با دولت سوریه و درپیش گرفتن روند دیپلماتیک برای حل و فصل اختلافات میان دو طرف را بعید ندانست. به گزارش آناتولی، اردوغان گفت: «آمریکا و نیروهای ائتلاف، پرورش‌دهنده اصلی تروریسم در سوریه هستند و همچنان به این کار ادامه می دهند. ما باید گام های بیشتری با سوریه برداریم تا از طریق آن بتوانیم بسیاری از طرح‌ها را در منطقه ناکام بگذاریم.» رئیس‌جمهوری ترکیه افزود: «همیشه در قبال بحران سوریه احساس مسوولیت کرده ایم و همیشه بخشی از راه‌حل بوده ایم؛ هدف ما حفظ صلح منطقه ای و حفاظت از کشورمان در مقابل پیامدهای این بحران است. هدف ما شکست نظام بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه نیست، بلکه هدف ما مبارزه با تروریسم در شمال سوریه و شرق فرات است.»

با وجود اینکه ترکیه در سال‌های اخیر عملیات نظامی در داخل خاک سوریه انجام داده است، اما رجب طیب اردوغان روز جمعه لحنی ملایم تر از اظهارات قبلی خود درباره حکومت سوریه داشت. ترکیه از سال2016 در چارچوب عملیات نظامی به نام «سپر فرات» به متحدان سوری خود کمک کرده است تا صدها کیلومتر از خاک سوریه را تصرف کنند. نیروهای ترکیه و متحدان سوری در حدود 30کیلومتر در عمق خاک سوریه پیشروی کرده اند و عمدتا شبه‌نظامیان کرد «یگان‌های مدافع خلق» را هدف قرار دادند. ترکیه در جنگ داخلی سوریه از برخی از گروه‌های اسلام گرای مخالف بشار اسد حمایت کرده است. حکومت سوریه هم دولت ترکیه را به حمایت از «تروریست ها» در این کشور متهم می کند.