شرطبندی منامه در زمین ریاض / مقصد بعدی عادیسازی رابطه با اسرائیل، عربستان است؟
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛ اینکه چهل و پنجمین رئیس جمهورآمریکا پس از بیزینس و بازیگری حالا رئیسجمهور شده و از قضا طعم آن به مذاق او چنان خوش آمده که از هر ابزاری برای تثبیت خود در دور دوم هم استفاده می کند؛ موضوعی غیر قابل انکار است.
نامزدی او برای جایزه صلح نوبل 2021 به دلیل آنچه او میانجی گری بین اعراب و اسرائیل مینامد نیز از دسته همین ابزار است که آقای رئیس جمهور سعی در دستاورد دیپلماتیک نشان دادن آن دارد.
کمتر از یکماه قبل بود که خبر رسمی سازی روابط بین امارات و اسرائیل اولین بار از توئیت رئیس جمهور آمریکا سر در آورد چند روز قبل هم عادیسازی روابط اسرائیل با دیگر کشور عربی یعنی بحرین علنی شد و باز هم تریبون اعلام خبر ترامپیسم بود.
شاید به همین دلیل بود که شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی توافق با بحرین را یکی از اتفاقات دومینو وار منطقه در راستای اهداف کاخسفید خواند و تاکید کرد که این موضوع دیگر موضوع یک کشور سازشکار نیست، بلکه آغازی بر خاورمیانه جدید خواهد بود. توافق با بحرین را یکی از اتفاقات دومینو وار منطقه در راستای اهداف کاخسفید خواند و تاکید کرد که این موضوع دیگر موضوع یک کشور سازشکار نیست، بلکه آغازی بر خاورمیانه جدید خواهد بود
در حالیکه عادی سازی روابط بین تلاویو و ابوظبی به گفته خود نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی 26 سال زمان برد اما توافق با بحرین ظرف تنها 29 روز محقق شد.
در همین راستا" سید رضی عمادی" کارشناس مسائل غرب آسیا معتقد است: این توافق تنها دو روز پس از نشست اتحادیه عرب اعلام شد. اتحادیه عرب در نشست روز 9 سپتامبر خود نه تنها توافق امارات با رژیم صهیونیستی را محکوم نکرد بلکه تلویحا نیز از آن حمایت کرد. توافق بحرین با رژیم صهیونیستی تنها دو روز پس از نشست اتحادیه عرب بیش از هر موضوعی گویای تضعیف هویت عربی در سیاست کشورهای عربی است.
بیشتر بخوانید:
عمادی: بحرین مرکز ناوگان پنجم دریایی آمریکاست
به کارگیری عبارت "عادی سازی روابط"؛ جفا در حق این عبارت
البته شاید به کارگیرعبارت "عادی سازی روابط" قدری جفا در حق این عبارت باشد؛ اساسا عادی سازی روابط در عرف بین الملل به پیوند بین دو کشوری گفته می شود که روابط آنها با هم بعد از گذراندن دوره ای از سکون و ثبات دچار تنش شده باشد اما نگاهی به ماهیت اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در چپاول حقوق ملتهای مسلمان و عرب نشان میدهد چنانچه این رفتار دستخوش تغییر نشود بیش از عادی سازی روابط معنی تسلیم، ذلت، انفعال و سرشکستگی برای رژیمهای غیر دموکراتیک عرب منطقه را به ذهن متبادر میکند. نگاهی به ماهیت اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در چپاول حقوق ملتهای مسلمان و عرب نشان می دهد چنانچه این رفتار دستخوش تغییر نشود بیش از عادی سازی روابط معنی تسلیم، ذلت، انفعال و سرشکستگی برای رژیمهای غیر دموکراتیک عرب منطقه را به ذهن متبادر می کند.
شاهد این مدعا بیانیه سازمان عفو بین الملل است که درست بعد از توافق بحرین و اسرائیل منتشر کرد. در این بیانیه سازمان عفو بینالملل تاکید میکند که هیچ توافقنامه دیپلماتیکی نمیتواند مسئولیتهای قانونی در مورد رژیم اسرائیل به عنوان یک نیروی اشغالگر را تغییر دهد.
هر عملیاتی که هدف آن صلح عادلانه و پایدار باشد، باید به از بین بردن شهرکهای غیرقانونی اسرائیل در سرزمینهای فلسطینی منجر شود
این سازمان در حساب توئیتر خودنیزمیافزاید: همچنین عملیات صلح باید، پایان دادن به رویکردهای نقض حقوق بشر از سوی رژیم صهیونیستی، تحقق عدالت و پرداخت خسارت به قربانیان جرایم این رژیم مطابق با قوانین بینالمللی را شامل شود
توافقی که به نظر می رسد در این بین از یک طرف به نفع فعالیت های به ظاهر صلح جویانه ترامپ به منظور پیروزی در انتخابات 2020 و از طرف دیگر جاده صاف کن ریاض به عنوان ام القرای اسلام درپا گذاشتن در جای پای منامه ونزدیکی به رژیم صهیونیستی باشد.
توافق بحرین و اسرائیل تحت تاثیر اقدامات بن سلمان صورت گرفته است
بسیاری از ناظرین بین الملل معتقدند توافق بحرین و اسرائیل تحت تاثیر اقدامات بن سلمان ولیعهد سعودی تبارعربستان صورت گرفته تا به این ترتیب روند تسلیم در برابر اسرائیل برای ریاض آسانتر محقق شود.
در حقیقت عربستان به دنبال ان است که هزینه برقراری روابط با رژیم صهیونیستی را از جیب سایر کشورهای عرب منطقه پرداخت کند. در همین راستا "آری شابیت" تحلیلگر سیاسی شبکه 13 رژیمصهیونیستی با اشاره به نقش عربستان سعودی در چارچوب توافق اسرائیل با بحرین میگوید: از آنجا که منامه کاملا تحت کنترل ریاض قرار دارد و کشور مستقلی نیست، این بدان معنا است که عربستان نیز در چارچوب عادی سازی قدم برخواهد داشت و احتمالا طی شش ماه یا یک سال آینده اقدام به عادیسازی روابط با اسرائیل میکند.
ناگفته نماند که یکی دیگر از اهداف توافقات اسرائیل با کشورهای عرب منطقه مهار و کنترل جبهه قدرت مقاومت و ایران است شاهد این مدعا نیز گزارش دیروز روزنامه "یدیعوت آحارونوت" اسرائیل است که صراحتا نوشت: بی تردید عادیسازی روابط با بحرین در تقویت قدرت اسرائیل برای تعامل اطلاعاتی و حتی نظامی با "تهدیدات ایران" نقش دارد. روزنامه صهیونیستی: بی تردید عادیسازی روابط با بحرین در تقویت قدرت اسرائیل برای تعامل اطلاعاتی و حتی نظامی با "تهدیدات ایران" نقش دارد.
مقصود این نیست که بحرین به نیابت از ما بجنگد اما به ما امکان دستیابی به خدمات مختلف را میدهد. همچنین بحرین میتواند به بازار تکنولوژی اسرائیل تبدیل شود اما به رغم همه اینها عادیسازی روابط میان بحرین و اسرائیل بیشتر به نفع ترامپ و محمد بن سلمان است، و این تحول خوبی است.
این در حالیست که بحرین با جمعیتی که اکثریت آنها شیعه مذهب هستند؛ در حالی با اقدامات بحران آفرین آل خلیفه مواجه است که تا یکی دوسال قبل کانون اعتراضات گسترده مردمی به حکومت آل خلیفه بوده و اقدام اخیر در عادی سازی روابط با اسرائیل قطعا آتش زیر خاکستر این اعتراضات را دوباره شعله ور خواهد کرد. آن هم در شرایطی که عربستان در باتلاق یمن گرفتار است و ظرفیت لازم برای دفاع از متحد بحرینی خود را ندارد.
در همین راستا یک کارشناس شبکه فرانس24 معتقد است: بحرین هدف اقتصادی اسرائیل نیست؛ چون یک جزیره است و از کمترین ثروت در میان کشورهای خلیج [فارس] برخوردار است و با بحران اقتصادی روبرو است. اما این کشور از موقعیت جغرافیایی برخوردار است که برای اسرائیل بسیار مهم است چون روی نقشه روبروی ایران قرار گرفته است.