شرط حفظ گونه یوزپلنگ، از تامین طعمه تا مراقبت در برابر خودروهای عبوری
شاهرود - ایرنا - فراوانی طعمه یکی مهمترین عواملی است که در کنار مراقبت از این گونه در برابر خودروهای عبوری، از انقراض گونه یوزپلنگ ایرانی جلوگیری میکند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود روز شنبه در نشست خبری که به مناسبت گرامیداشت هفته محیط زیست برگزار شد، افزود: یکی از مهمترین عوامل جلوگیری از خطر انقراض این گونه حیوانی، فراوانی طعمه است که این امر با تلاش محیطبانان و شکارنکردن طمعهها توسط شکارچیان محقق میشود.
علی اکبر قربانلو با بیان اینکه حفظ گونه در خطر انقراض یوزپلنگ با فعالیت و همکاری محیط زیست و مردم میسر است، ابراز داشت: رانندگان عبوری از جادههای این شهرستان به تابلوهای هشداری در خصوص عبور یوزپلنگ توجه بیشتری کنند.
قربانلو با اشاره به اینکه افزایش جمعیت حیات وحش شهرستان شاهرود در دستور کار است، تصریح کرد: جمعیت علفخواران در پناهگاه حیات وحش شاهوار و تپال رو به افزایش است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود ادامه داد: در چند سال گذشته آهو در حیات وحش شاهرود وجود نداشت اما امروزه بیش از 350 راس آهو شناسایی شده است.
به گفته وی، در سال 2 بار در تابستان و زمستان آمارگیری از حیات وحش شهرستان انجام میشود.
وی به عملکرد سال گذشته این اداره اشاره کرد و گفت: پارسال 56 فقره پرونده شکار و محیط انسانی تشکیل شد که 41 فقره آن مربوط به شکار و صید مجاز و غیرمجاز بود.
سال گذشته 94 متخلف محیط زیستی دستگیر شدند
قربانلو با بیان اینکه در ارتباط با پروندههای تشکیل شده 94 نفر دستگیر شدند، اظهار داشت: 72 نفر از آنها مربوط به شکار و مابقی محیط انسانی، تصرف عدوانی، تعلیف غیرمجاز دام در پناهگاههای حیات وحش بود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود ادامه داد: میزان خسارات وارده به محیط زیست پنج میلیارد و 500 میلیون ریال برآورد شد که 2 میلیارد و 600 میلیون آن مربوط به شکار غیرمجاز بود.
به گفته وی، سال گذشته تعداد 11 قبضه سلاح غیرمجاز توقیف شد.
وی با اشاره به اینکه خیران سال گذشته در چندین مرحله علوفه مورد نیاز حیات وحش را تامین و اهداء کردند، ابراز داشت: تامین علوفه و استقرار آن در یک محیط خاص از پراکندگی حیوانات جلوگیری میکند.
قربانلو با بیان اینکه سال گذشته کارگاههای آموزشی در حوزه محیط زیست برای دوستداران طبیعت و مردم برگزار شد، افزود: پاکسازی ورودی و خروجی شهر و پارکها به کمک مردم و طبیعت دوستان در چند مرحله انجام شد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود ادامه داد: در سال گذشته 2 محیطبان از شاهرود حائز رتبه برتر کشوری و استانی شدند.
وی با اشاره به اینکه از سراسر کشور سه نفر به عنوان محیطبان نمونه معرفی شدند، افزود: علیرضا دزیانیان به عنوان فرد برتر کشوری و استانی معرفی شد که تا چند روز آینده در مشهد مقدس طی آیینی از خدمات این محیطبان تقدیر میشود.
قربانلو اظهار داشت: محمد صالحی دیگر محیطبان شاهرودی نیز به عنوان فرد برتر استانی برگزیده شد.
شاهرود به عنوان پایتخت تنوع زیستی کشور معروف است
رییس اداره حفاظت محیط زیست شاهرود با بیان اینکه این شهرستان به عنوان پایتخت تنوع زیستی کشور معروف است، ادامه داد: این شهرستان دارای هرم زیست حیوانی است که در راس آن گوشتخواران بزرگ جسته تا علفخوارانی مانند گورخر قرار دارند.
قربانلو تاکید کرد: جلوگیری از تخریب جنگل ابر باید با همکاری مردم، دامداران و دستگاههای اجرایی از جمله منابع طبیعی و میراث فرهنگی انجام شود.
وی با بیان اینکه کمبود نیروی انسانی یکی از مهمترین دغدغههای این اداره است، افزود: تجهیزات به مقدار کافی وجود دارد اما با توجه به گستردگی شهرستان شاهرود مهمترین دغدغه اداره حفاظت محیط زیست کمبود نیروی انسانی است.
قربانلو با بیان اینکه فعالیت معدن بوکسیت تاش در منطقه آزاد قرار گرفته است، ابراز داشت: فعالیت این معدن به اداره محیط زیست ارتباطی ندارد و تصمیم برای راه اندازی دوباره آن بر عهده شورای تامین شهرستان است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود اظهار داشت: نمونه برداری از آب و ارسال به مرکز استان به منظور آزمایش از حدود اختیارات این اداره در خصوص فعالیت معدن بوکسیت تاش است.
به گفته وی، تاکنون بر اساس آزمایشهای انجام شده هیچ نوع آلودگی در آب معدن بوکسیت مشاهده نشده است و نمونه گیری در آغاز هر فصل به طور مستمر انجام میشود.
قربانلو ادامه داد: واحدهای آلوده کننده هوا و صوت براساس قانون باید از محیط شهری دور شوند که در هفته گذشته در همین راستای کشتارگاه شاهرود به خارج از شهر منتقل شد.
وسعت مراتع و عرصههای بیابانی شهرستان شاهرود به ترتیب حدود یک میلیون و 750 هزارهکتار و 2 میلیون 300 هزار هکتار است.