شعر حافظ؛ جهانی، انسانی و اسلامی است
تهران - ایرنا - دکتر روحالله هادی، مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران، بنیان شعر حافظ را عشق میداند و معتقد است، شعر او جهانی، انسانی و اسلامی است.
بیستم مهرماه هرسال، روز بزرگداشت شاعر بزرگ ادبیات فارسی، حافظ شیرازی است؛ شاعری که او را مشهورترین غزلسرای فارسی میدانند و شرحها، تحلیلها و ترجمههای بسیاری به زبانهای گوناگون از شعرش صورت گرفته است.
روز حافظ بهانهای شد تا با دکتر روحالله هادی، استاد و مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران، گفتوگو کنیم. دکتر هادی بیش از 20 سال، شعر حافظ را به دانشجویان تدریس کرده است و نویسنده کتابهای درسی نیز هست.
وی درباره پژوهشهایی که درباره حافظ صورت گرفته، گفت: باوجود همه کوششهایی که در حوزه حافظشناسی انجامشده است و در 40 تا 50 سال اخیر با استقبال مواجه بوده و نظر به اینکه تا پیش از آن سعدی در ادب فارسی میدانداری میکرده ولی اخیرا توجه به حافظ بیشتر شده، در همه حوزههایی که به حافظ مربوط است مانند نوشتن شروح، لغتنامهها و دیگر پژوهشها، همچنان مجال برای کار جدید باقی است.
هادی اضافه کرد: دو شرح در سالهای اخیر منتشرشده یکی کار سعید حمیدیان که شرح شوق است و دیگری کار منصور رستگار فسایی که شرح کامل و تحلیلی بر دیوان حافظ نگاشتند. با وجوداین، اگر پژوهشگری با در اختیار داشتن این آثار بازهم بخواهد در شعر حافظ تأمل کند، امکان یافتن نکتههای تازه وجود دارد.
جای خالی پژوهشهای زبانشناختی در شعر حافظ
این استاد دانشگاه با اشاره به پژوهشهای لازم درباره شعر حافظ گفت: شاید نتوانم به عنوان جای خالی در پژوهشهای حافظشناسی به نکتهای اشاره کنم؛ اما پژوهشهایی با نظریههای نوین ادبی یا رشتههایی که هدیه زبانشناسی به بشر بودهاند، مانند نشانهشناسی و معناشناسی و کارهایی ازایندست کمتر انجام شده است. گرچه با توجه به شمار بیش از حد پایان نامه های دانشجویی و متاسفانه نبودن پایگاهی که ما را از همه این کارها در زمان خود باخبر کند، ممکن است کارهایی در گوشه و کنار کشور انجام شده باشد ولی اثر چاپ شده که بتوان به آن اشاره کرد، وجود ندارد.
وی با اشاره به تعبیر استاد محمدرضا شفیعی کدکنی گفت: وی می گوید ساخت و معنا فقط در ذهن از یکدیگر قابل تفکیک هستند، نکته این است که توجه به ساخت کلام حافظ، به صورت جدا از معنا را باور ندارم، از سوی دیگر توجه به معنا و پرهیز و دقت نکردن در هنر بزرگ او که ساخت بوده است، ما را از شعر حافظ محروم میکند.
هادی اضافه کرد: بسیاری پژوهشگران حوزه حافظ شناسی بر این باورند که معانی مورد استفاده حافظ در شعر شاعران پیش از او هم وجود دارد ولی شکل گفتن و ساختاری که او خلق کرده در حقیقت فرمی که ایجاد کرده او را به این مقام والا و مشهورترین شاعر زبان فارسی رسانده است. هرگاه سراغ شعر حافظ می رویم باید کوشش کنیم هرچه می شود فهمید را استخراج کنیم، چه در ساحت لفظ چه در ساحت معنا و محتوا، این کار کمک می کند بتوانیم با هر بار خواندن یک غزل درک و حس جدیدی از آن بگیریم.
چهار نکته در درک شعر حافظ
این مدرس حافظ ادامه داد: گاهی برای دانشجویان این مثال را میزنم که تفاوت جهان شعر حافظ و شعر سعدی در این است که شعر حافظ از مخاطب ماندگاری میخواهد و برای آنکه او را بهتر درک کنید باید در شعر او بمانید و بارها و بارها آن را مطالعه کنید. این کار باعث می شود حافظ کمکم درهای هنرش را چه در ساحت لفظ و چه در ساحت معنا به روی ما باز کند.
دکتر هادی درک شعر حافظ را مشروط به چند نکته دانست و گفت: من به چهار نکته قائلم که باید پژوهنده یا مخاطب طی کرده باشد، نخست آنکه در مسیر ادبیات فارسی که از رودکی آغاز می شود به اجمال یا به تفضیل آشنا باشد، اگر نگاه اجمالی به پژوهشهایی که در حوزه حافظ شده است به طور نمونه در پیوست های کتاب حافظ نامه بیندازید، نشانه هایی از بوی جوی مولیان آید همی رودکی تا یاران دیوار به دیوار خانه خودش مثلا شاه نعمت الله ولی یا تاثیرپذیری از خواجوی کرمانی دیده می شود، حتی ارادت بیکران به سعدی در شعر او وجود دارد. پژوهشگر یا علاقمند شعر حافظ، باید سابقه شعر حافظ را بشناسد و بداند این اتفاق ناگهان در شعر حافظ نیفتاده است. دکتر اصغر دادبه روزی اشاره کرد حافظ بر شانه غولان ایستاده است، بر شانههای فردوسی و سعدی و سنایی و کمال خجندی ایستاده است و طبیعی است که یک سر و گردن بالاتر از آنها کار خود را آغاز کند.
وی ادامه داد: کسی که میخواهد شعر حافظ را بشناسد باید با دانش قرآنی آشنا باشد، نه به عنوان یک معتقد که آن را می شناسد و وحی می داند. حتی برای کسی که دین دیگری داشته باشد هم داشتن دانش قرآنی و دانستن تعالیم اسلامی، برای شناخت شعر حافظ لازم است. این حوزه باید خوب کاویده شده و خوانده شده باشد.
نویسنده کتاب آموزش عروض و قافیه از دریچه پرسش اضافه کرد: نکته دیگر دانستن نکاتی در عرفان اسلامی است، بسیاری از پژوهشگران معتقدند که حافظ عارفی به معنای مصطلح آن مثل مولانا یا بایزید نبوده است اما بسیاری از حافظ شناسان مانند استاد مرحوم عبدالحسین زرینکوب معتقدند حافظ تجربه عارفانه دارد و از غزل هایی مانند سالها دل طلب جام جم از ما میکرد، یا در ازل پرتو حسنت ز تجلی دم زد، یاد میکنند. تاکید می کنم که عرفان حافظ، عرفان خراسانی است و هرکس با آن آشنا باشد، می تواند آن را در شعر حافظ ببیند.
هادی نکته مهم دیگر در شناخت شعر حافظ را تاریخ قرن هشتم هجری قمری دانست و اظهار داشت: اطلاع از تاریخ عصر حافظ بسیار مهم است، آنکه میخواهد حافظ را بشناسند نخست باید با وقایع قرن هشتم به ویژه در محدوده محدوده جغرافیایی فارس آشنا باشد. من هنوز آرزو می کنم که مورخ با حوصله ادیبی، بنشیند و بر اساس منابع تاریخی و ادبی، بگوید لحظه لحظه رویدادهای قرن هشتم در شیراز چه اتفاقی افتاد. اگر تولد حافظ در دهه سوم قرن 8 پذیرفته باشد، تا پایان این سده که در گذشت اوست، هر چه تاریخ را بکاویم، شعر او بهتر شناخته می شود. با اینکه ما دو اثر بسیار مهم تاریخ عصر حافظ از قاسم غنی و از کوچه رندان، اثر عبدالحسین زرین کوب را داریم همچنان این جای خالی وجود دارد.
وی نکته دیگر را خواندن دیوان حافظ دانست و گفت: علامه قزوینی میگفت هر 3 یا 4 ماه کل دیوان حافظ را میخواند. کسی که در میان این مربع بنشیند به بیشترین دریافت از شعر حافظ خواهد رسید.
شعر حافظ جهانی و انسانی و اسلامی است
دکتر هادی درباره دریافت شخصی اش در سالهای مطالعه شعر حافظ گفت: زیباترین معانی به تعبیری انسانی ترین معانی، جهانی ترین معانی و اسلامی ترین معانی در شعر حافظ خود را نشان میدهد. نمیدانم این موارد چقدر با یکدیگر قابل جمع هستند اما اگر یک جا بتواند همه این موارد در کنار هم جمع شود، معنای شعر حافظ به دست آمده است. شعر حافظ جهانی، انسانی و اسلامی است و در زیباترین نقش و فرم ارائه شده است. این ارمغان، میراثی است که حافظ بر جای گذاشته، اگر میبینید هر کسی زبان فارسی می داند یا از طریق ترجمه مثل آثار ولفگانگ گوتهو دیگران با شعر حافظ آشنا می شود و از آن تاثیر میپذیرد به دلیل همین امر است.
برای آنان که فارسی نمیدانند، لفظ و موسیقی و تصویر باید کنار گذاشته شود و تنها معنا می ماند، این درونمایه و قدرت جهانی و انسانی است که قلب افرادی از سرزمین های دیگر را درگیر می کند. این نکته را در پژوهش ها و ترجمههایی که از آثار حافظ انجام شده به وضوح می توان دید. من معتقدم هیچ شاعری نتوانسته این نکته را در آثارش رعایت کند. اگر عمر شاعری حافظ را 50 سال فرض کنیم، حافظ از 750 ه. ق یعنی 30 سالگی شاعری را آغاز کرده باشد تا 790 ه. ق 40 سال فرصت داشته و اگر هر سال 12 ماه را در نظر بگیریم، 480 خواهد شد که سروده حافظ در همه عمرش ماهی یک غزل بوده و اگر به آثار نگاه کنیم در چهل سال شاعری ماهی یک غزل سروده است.
هادی ادامه داد: این راز ماندگاری و اندیشهای است که من در شعر حافظ به آن رسیدم، به همین دلیل است که هر حوزهای که فردی چه اجتماعی چه روحانی می تواند برای ما دلنشین و روح فزا باشد. آنچه در مرکز شعر حافظ مینشیند انسان مطلق نیست، انسان مسلمان است. حافظ به عنوان حافظ قرآن و یک معتقد، کسی که ادعا میکند هرچه کردم از دولت قرآن کردم، در مرکز اندیشه انسان مسلمان مینشیند و تمام آنچه در معنای انسانی و اجتماعی او روایت می شود از این دیدگاه است. روایت پذیرفته شده از نظر حافظ، در تمام دیوان به عنوان یک انسان مسلمان است، با اینکه نگاهی جهانشمول دارد، بی دلیل نیست که میگوید مباش در پی آزار و هرچه خواهی کن / که در شریعت ما غیر از این گناهی نیست.
وی اضافه کرد: تعبیر شریعت از دهان کسی بیرون می آید که خود به شریعت معتقد باشد و دیندار است وقتی مخاطب او خداست و غزلی میگوید در میخانه ببستند خدایا مپسند که در خانه تزویر و ریا بگشایند. انسان مسلمان در مرکز این گفتوگو قرار می گیرد و آفت او در همه ساحت ها را می داند و بزرگترین هنرش اخلاص دیده است. یعنی او به روایت دقیق انسان مسلمانی که از ریا می گریزد به هر قیمت، و به اخلاص عشق می ورزد به هر بها.
حافظ امیدبخش میسراید به دو دلیل
هادی در پاسخ به این سوال که حافظ همیشه امیدبخش سخن می گوید، گفت: در اندیشه حافظ این نکته که اتفاق خوبی در راه است همیشه وجود دارد و علت آن دو نکته است، یکی تجربه قرآنی اوست که او را با جهانی دیگر پیوند می دهد اجازه نمی دهد ناامید شود، مگر حافظ قرآن می تواند فراموش کند که خداوند می فرماید گناهی بالاتر از ناامیدی نیست، در متن قرآن به صراحت آن نهی شده که از رحمت خدا ناامید شویم وقتی انسان باور دارد که همه چیز به فرمان اوست، عرصه شطرنج رندان را مجال شاه نیست و اگر این عرصه را همه جهان در نظر بگیریم، شاهین عرصه تنها خداوند است بنابراین هرچه او بخواهد تحقق خواهد یافت به همین دلیل همیشه راهی به سوی نور و روشنی وجود دارد. صحبت حکام ظلمت شب یلداست، نور ز خورشید جو بو که برآید، به استناد آیه الله نور السماوات و الارض این خورشید خداوند است.
نکته دیگر تجربه سیاسی اوست، در عصری که حافظ زندگی می کند، در همه عمرش، شیراز کمتر از 4 یا 5 سال رنگ آرامش دیده است، داستان چوپانی ها، امیر اسحاق اینجو، امیر مبارزالدین، شاه شجاع، شاه یحیی بعد ماجرای تیمور لنگ، انسانی که چنین تجربه تاریخی دارد نا امید نمی شود و هرگز نمی پذیرد که این حادثه پایان کار است.
دکتر هادی درک تاریخ را ویژگی حافظ دانست و گفت: افرادی که بینش تاریخی دارند (که حافظ آن را به کمال دارد)، میدانند جهان به این سادگی پایان نمی پذیرد و این حوادث می تواند در آن شاکله حرکت به سوی نور و روشنی وقفه ایجاد کند. او هم گاهی غمگین یا خشمگین می شود و از روزگار یا مردم گله می کند؛ اما به طور کلی میگوید من نه آنم که زبونی کشم از چرخ فلک، مجاز از حوادث روزگار است، یعنی حوادث روزگار نمیتواند من را خوار و ضعیف کند چون چرخ بر هم زنم ار غیر مرادم گردد.
عشق؛ مولفه مرکزی اشعار حافظ است
اگر همین امروز هم ما وقتی ناامید و خسته می شویم به سراغ شعر حافظ می رویم و تفألی به آن میزنیم به این دلیل است که هر کدام از این واژه ها می تواند ما را از ناامیدی به جهان امید برساند. من خودم در طول این مدت همهگیری بیماری کرونا با اینکه معتقد بودم فضای اینستاگرام فضای سرگرمی و تجاری است، وارد این شبکه اجتماعی شدم و هر شب یک غزل را می خوانم و در صفحه بارگذاری می کنم. معتقدم در این روزها که ما در خلوت خودمان از شرایط فردی و اجتماعی دل آزرده ایم، حافظ می تواند آرام بخش همه ما در شرایط کنونی باشد.
نویسنده کتاب آرایههای ادبی ادامه داد: ما در ایران به انتخاب از شعر حافظ عادت داریم، اما کسانی که می خواهند شعر حافظ را بشناسند باید نظم ایجاد کنند که دیوان را بارها به ترتیب بخوانند، این مطالعه درک حافظ را آسان تر خواهد کرد. بسیاری از ما برخی از غزل ها را ده ها بار خوانده ایم، اما برخی دیگر را اصلا نمی شناسیم.
هادی عشق را نکته مهمی در شعر حافظ دانست و گفت: مرکز آنچه در دیوان حافظ رخ می دهد عشق است و این عشق جانمایه هستی و چیزی است که جهان بقای خود را با آن مدیون است. یکی از استادان معروف دانشگاه بیروت، وقتی دیوان حافظ را به عربی ترجمه کرده نام آن را دیوان عشق گذاشته. حافظ میگوید طفیل هستی عشق اند آدمی و پری / ارادتی بنما تا سعادتی ببری، فکر میکنم حتی همین ارادت هم عشق است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: راز سعادت در این دنیا عشق است، اگر انسان می گوید حافظ را دوست دارم باید سعی کند با همه سختی ها، باز هم اهل محبت باشد. محبت به جهان انسانی گرمی میدهد. هرکس می خواهد به زندگی جاودان برسد باید عاشق باشد، هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق / ثبت است بر جریده عالم دوام ما. این روزها شاهد در گذشته استاد محمدرضا شجریان بودیم، شما به چشم می بینید عشق انسان را به چه حرمتی می رساند.
وی افزود: انسانی که محبت ندارد اغلب از سختیهای دیگران به درد نمی آید زنده نیست. هر کسی که در این حلقه نیست زنده به عشق / بر او نمرده به فتوای من نماز کنید. این بزرگترین ارمغان است که حافظ در دیوان خود برای ما می آورد. اینگونه ما را از ریا فرسنگها دور و به عشق نزدیک می کند.
هادی در پایان در توضیح این نکته که شراب در شعر حافظ چه معنایی دارد، گفت: اگر حافظ را اهل شراب در نظر بگیریم، با حافظ قرآن بودن او دچار تناقض میشویم. حافظ در تمام دیوان میخواهد به ما بگوید اگر برای من به عنوان یک مسلمان حافظ قرآن، امر دایر شود میان دو انتخاب که من ریا یا شراب را انتخاب کنم، بدون تردید شراب را انتخاب میکنم. این بزرگترین پیام حافظ است، نه برای تشویق به شراب بلکه برای پرهیز از ریا، که میتواند یک فرهنگ، یک جامعه و یک ملت را به فنا بدهد. من امیدوارم ما با شاگردی کردن از حافظ، بتوانیم هر روز از او، نکتههای بدیع و تازه بیاموزیم.
*س_برچسبها_س*