شمیم نرگس خوسف در سوز زمستانه تولید / «بیمه»؛ حمایتی که به صرفه نیست!
برداشت گل نرگس در شهرستان خوسف به علت خشکسالی و نبود بارندگی مناسب 60 تا 80 درصد کاهش یافته و مردم این دیار نیز با وجود اینکه رغبت زیادی برای کاشت نرگس دارند اما متاسفانه توانایی مالی برای توسعه نرگسزارها ندارند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، گفتن از صفای «نرگس» دیار خوسف را خود باید با حضور در بوستانهای یک دست آن در روستاهای آریش و دستگرد که مهد این گل است و از این نقاط به دیگر نقطه های خوسف گسترش یافته است، تجربه کنی و گرنه مصداق این ضرب المثل می شود که «شنیدن کی بود مانند دیدن».
بایستید؛ درست همین جا! چشم هایتان را ببندید و نفس بکشید! نفس بکشید و مست شوید از بوی نرگسهای روییده در این دشت. اینجا نرگسزارهای روستای آریش در شهرستان خوسف است؛ گلهایی که با نگاه کردن به آن همه وجودت سرشار از آرامش میشود.
شاخه شاخه گل ها را از میان بوتهها می چینند، به خانه میآورند، دسته دسته میآرایند و در آب میگذارند تا آنها را روانه بازارهای خارج از استان کنند. «محمدرضا علیزاده» که در روستای آریش و فدشک خوسف مشغول به کاشت، داشت و برداشت حدود یک و نیم هکتار نرگس است چند بار مجبور شده پیازهای نرگسها را کم کند.
او که 38 سال بیشتر سن ندارد اما 15 سال است که در زمین های آبا و اجدادیش مشغول کاشت و برداشت نرگس است، میگوید: زمین های که بعد از 10 سال پیاز آن زیاد شده باید جا به جا شوند و در زمین دیگری کشت شوند. حدودا باید 10 سانتی متر زیر خاک باشد و هر سه تا پیاز را کنار هم با فاصله 50 تا 60 سانتی متر در مردادماه کشت می کنیم. باید توجه داشت که پیاز نرگس ضربه نخورد و خراشی نداشته باشد.
هزینه های بالای سرمایه گذاری اولیه تولید نرگس
آقای علیزاده که متوسط سالانه حدود 150 تا 200 هزار شاخه گل برداشت می کند، در گفتگو با خبرنگار خاورستان میگوید: امسال گل نرگس کمتر است به خاطر بارش کم باران در سال قبل و شاید هم به خاطر تاثیر گرمای تابستان که بر پیاز گل نرگس اثر گذاشته است.
این نرگس کار معتقد است هر پنج یا شش سالی این اتفاق می افتد که گل کم باشد و ادامه میدهد: گل دهی نرگس از اواخر آبان شروع و تا عید نوروز ادامه دارد و امسال هم احتمالا حدود 70 هزار شاخه گل برداشت کنم.
او این موضوع را یادآور میشود که چون عطر گل نرگس خوسف در ایران بینظیر است و تمام گل ها را به شهرهایی مثل زاهدان، مشهد، تهران و بیرجند ارسال می کند و عطر نرگس خوسف در بین استان پرورش دهنده این گل، تک است.
آقای علیزاده توضیح می دهد: مردم خوسف رغبت زیادی برای کاشت نرگس دارند اما متاسفانه توانایی مالی ندارند چون نرگسزارها در سه سال ابتدایی درآمد اقتصادی ندارد و پس از آن گل دهی شروع میشود. کاشت نرگس هزینهبر است و برای یک هکتار زمین 200 تا 300 میلیون تومان باید سرمایه اولیه بگذارند. تسهیلات توسعه کشت نرگس هم دوره نفس ندارد و باید از همان سال اول اقساط را پرداخت کنیم.
وی که آفت نرگس را سرمازدگی می داند، می افزاید: امسال می خواهند گل های نرگس را بیمه کنند اما اینقدر گران است که نمی صرفد. بیمه یک هکتار گل 80 میلیون است. بقیه نرگس کاران هم کسی بیمه نکرده یا 100 متر را بیمه کرده است.
بیمه به صرفه نیست
در ادامه با «مهدی عبقری» که در یکی از روستاهای اطراف خوسف، گل نرگس پرورش میدهد، صحبت میکنم. او نیز سالیانه به طور متوسط 30 تا 40 هزار شاخه گل نرگس برداشت می کند، می گوید: پیشبینی من این است که امسال این مقدار 40 درصد کمتر باشد چرا که سال گذشته این موقع ما برداشت گل را داشتیم ولی در حال حاضر شاخههای کمی درآمده است.
وی ادامه می دهد: شاخههای گل نرگس امسال به دلیل سرما و یخبندان سال گذشته و خشکسالی شدید ضعیف تر و سبب خسارت به ما شده است.
عبقری که گرانی بیمه و نبود بازار فروش را از مهمترین مشکلات پیش روی نرگسکاران خراسانجنوبی میداند، توضیح میدهد: البته من بسیاری از گلهایم را برای فروش به مشهد میفرستم ولی بسیاری از نرگس کاران در زمینه فروش مشکل دارند و بیمه گل نرگس هم که در این گرانی به صرفه نیست.
به گفته این نرگس کار روستای آریش برای هر 100 متر باید 400 هزار تومان پول بیمه پرداخت کنند که پول بیمه آن از درآمد فروش گل هم بیشتر میشود!
کاهش چشمگیر تولید نرگس خوسف
مدیر جهاد کشاورزی خوسف هم از کاهش 60 تا 80 درصدی برداشت گل نرگس در خوسف خبر می دهد و می گوید: سالانه به طور میانگین 12 تا 16 میلیون شاخه گل نرگس از باغات شهرستان خوسف برداشت می شود اما امسال به دلیل کمبود بارندگی، خشک شدن قنوات و آبیاری نشدن مزارع پیش بینی برداشت پنج تا 6 میلیون شاخه گل نرگس میشود.
به گفته «سید حسن رضوی» هر سال برداشت گل نرگس خوسف از اواسط پاییز آغاز میشد اما امسال با تاخیر بیش از یک ماه آغاز شد.
او ادامه می دهد: اوایل ماه جاری شاخه گل نرگس در استانهای مجاور به قیمت پنج هزار تومان فروش رفت اما با ورود گل سایر استانها از جمله فارس اکنون شاخهای هزار تا 2 هزار تومان فروخته میشود در حالی که بهترین کیفیت گل نرگس کشور را از لحاظ بو داریم.
وی میزان خسارت وارده به نرگسکاران این شهرستان را حداقل 10 میلیارد تومان اعلام کرد و میافزاید: در سالهای اخیر خشکسالی بر همه محصولات کشاورزی از جمله گل نرگس تاثیر گذاشته است که بیشترین خسارت متوجه کشاورزان میشود.
مدیر جهاد کشاورزی خوسف بیان می کند: سطح زیرکشت گل نرگس شهرستان خوسف 24 هکتار است که برای توسعه کشت گل نرگس باید تسهیلات بیشتر در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
رضوی معتقد است از آنجا که این باغات بعد از گذشت سه سال وارد فاز گلدهی میشود، دوره تنفس دو ساله در نظر گرفته شود.
عدم استقبال نرگسکاران از بیمه
معاون خدمات بیمهای بانک کشاورزی خراسان جنوبی هم میگوید: ثبت نام بیمه گل نرگس برای اولین بار در خراسانجنوبی همزمان با 3 استان دیگر، از اول مهر آغاز شد که مورد استقبال کشاورزان قرار نگرفت.
«محمدحسین بخشی» در ادامه با اشاره به اینکه گل نرگس بر اساس تراکم شاخه در مترمربع بیمه می شود، توضیح می دهد: برای گل نرگس سه تعرفه با نرخهای هفت هزار و 500 تومان، 9 هزار تومان و 10 هزار و 500 تومان تعیین شده است.
وی با یادآوری این موضوع که بیمه گل نرگس عوامل خسارتی از جمله تگرگ، زلزله، سرما و یخبندان و سیل را زیرپوشش قرار میدهد، می افزاید: به ازای هر 250 شاخه گل نرگس در مترمربع هفت هزار و 500 تومان تعرفه تعیین شده که در صورت بروز خسارت 250 هزار تومان غرامت بیمه پرداخت میشود.
بنابر این گزارش، هم اکنون کهنترین نرگس زارهای خراسان جنوبی متعلق به شهرستان خوسف بوده که ثبت آثار ملی شده است و گل نرگس شهرستان خوسف در قیاس با گلهای مشابه نرگس در کشور حرف اول را میزند.
با توجه به ظرفیتهای شهرستان خوسف برای کشت گل نرگس، راه اندازی صنایع فرآوری، حمایتهای بیمهای و برنامه ریزی برای صادرات این محصول به خارج از کشور میتواند ضمن درآمدزایی مناسب برای کشاورزان به رونق تولید و اشتغال پایدار هم در این بخش کمک کند.
انتهای پیام /