شنبه 3 آذر 1403

شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی

استان بوشهر دارای ظرفیت های بزرگ گردشگری است که تاکنون به بهره برداری مناسب نرسیده است و همین مسائله جای خالی وزیر میراث فرهنگی و گردشگری در سفر هیئت دولت به استان بوشهر را بیشتر به چشم می‌آورد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ استان بوشهر قدمتی بسیار دیرینه دارد و از دیر باز نقش مهمی در تاریخ ایران زمین داشته است. این استان ظرفیت های بی نظیر و فرصت های بسیاری دارد که با بهره برداری از آنها می توان استان را در قله پیشرفت و توسعه قرار دهد. یکی از ظرفیت های بی نظیر استان بوشهر که آنگونه‌که باید و شاید مورد بهره‌برداری قرار نگرفته ظرفیت گردشگری این استان است.

ظرفیت‌های فوق العاده این استان در زمینه گردشگری و جاذبه‌های گردشگری مغفول مانده و هرچند پاندومی کرونا رونق گردشگری را در همه جا کاسته اما پیش از کرونا نیز بهره برداری از این ظرفیت به شکل مطلوبی انجام نمی شد.

سفر رئیس جمهور به استان بوشهر همراه با نتایج و موصوبات ارزشمندی برای استان بود ولی متاسفانه عدم حضور وزیر میراث فرهنگی و گردشگری باعث شد در این زمینه مصوبه خاصی برای استان بوشهر در پی نداشته باشد.

بخشی از ظرفیت گردشگری استان بوشهر به جاذبه های طبیعی گردشگری برمی گردد؛ مانند آبشار ها، چشمه ها، کوه نمک، ظرفیت کوه نوردی، ظرفیت ساحل گردی و... که اکثرا همجوار روستاها شکل گرفته اند و روستاییان نقش بزرگی در این زمینه می توانند داشته باشند و باعث ایجاد تحول در معیشت این روستاییان شود.

خزعلی: نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی بسیار مهم است

انسیه خزعلی که به همراه هیئت دولت به استان بوشهر سفر کرده بود در حاشیه بازدید از تاسیسات گردشگری این استان با اشاره به نقش زنان در توسعه گردشگری روستایی گفت: زنان روستایی نقش محوری در این حوزه دارند و باعث رشد و رونق اقتصادی در بین خانواده‌های روستایی می‌شوند.

معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری تاکید کرد: توسعه گردشگری روستایی باید مورد توجه ویژه قرار گیرد به دلیل آنکه بوم‌گردی‌ها علاوه بر معرفی تنوع فرهنگی و اقلیمی مناطق به گردشگران، باعث ایجاد شغل و کارآفرینی برای بانوان می‌شود.

وی تصریح کرد: بوم‌گردی‌ها باعث و بانی توسعه فرصت‌های بومی و محلی مناطق هستند.

استان بوشهر که از شمال تا جنوب خود همجوار با سواحل نیلگون خلیج فارس می باشد می تواند با تاسیس پروژه های آبی و تفریحی در کنار این ظرفیت عظیم تبدیل به یکی از قطب های گردشگری شود.

یکی از نکات مهم در زمینه گردشگری ایجاد زیر ساخت های مناسب برای گردشگران است که از جمله‌ی آن می توان به دسترسی مناسب، محل اسکان و امکانات رفاهی گردشگران اشاره کرد.

سید احمد قاسمی‌زاده هتل‌دار بوشهری عنوان کرد: اگرچه در روزهای پیش از کرونا، صنعت گردشگری یک صنعت درآمدزا بود، اما امروزه ضرر این بخش نیز بسیار بیشتر از حوزه های دیگر است.

قاسمی زاده افزود: یکی از تاثیرات منفی کرونا، از اولویت افتادن موضوع گردشگری در میان مردم بود. این معضل در کشور و به تبع آن در بوشهر وجود دارد و بعد از شیوع کرونا در هفت ماه اخیر، بخش گردشگری بوشهر هیچ‌گونه درآمدی نداشته است. حتی برخی از هتل ها پس از ابلاغ شرایط بازگشایی، داوطلبانه هتل خود را باز نکرده اند، چرا که توجیه اقتصادی ندارد و هتل های فعال هم به سختی هزینه های آب، برق و پرسنل خود را می پردازند.

وی اظهار کرد: اگرچه میراث فرهنگی استان حمایت خوبی از هتل ها انجام داده و انتظارات را برآورده کرده اما تصمیمات ملی باعث تسهیل شدن شرایط ما نشده است. مثلا تسهیلات بانکی 12 درصدی پیشنهاد شده اما به دلیل رکود مطلق حال حاضر بخش گردشگری، 95 درصد از فعالان این بخش از این تسهیلات استقبال نکرده‌اند.

ایجاد وضعیت مطلوب در حوزه زیرساخت‌ها گردشگری

سکینه سالاری معاون گردشگری و سرمایه گذاری اداره کل میراث فرهنگی استان بوشهر در خصوص ضرورت فعال سازی گردشگری استان بوشهر اظهار کرد: برای اینکه بتوانیم از ظرفیت های گردشگری استان به شکل مناسب استفاده کنیم باید تاسیسات گردشگری با وضعیت مطلوب ایجاد کنیم.

سالاری افزود: کار بررسی و ارزیابی تاسیسات گردشگری در استان با همکاری یکی از شرکت های گردشگری آغاز شده است و با مشخص شدن نتایج این تاسیسات باید مورد بهسازی و مطلوبسازی قرار گیرند.

معاون گردشگری و سرمایه‌گذاری استان بوشهر ابراز کرد: تمام تاسیسات اعم از هتل‌ها، هتل آپارتمان‌ها، مهمان‌پذیرها و بوم‌گردی‌های استان مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.

وی تشریح کرد: با پایان این موضوع در کنار استاندارد سازی تاسیسات، درجه بندی اماکن و واحد‌های اقامتی، بر اساس خروجی ارزیابی به عمل آمده انجام می‌شود.

سالاری تصریح کرد: رونق دوباره گردشگری در استان بوشهر مهمترین دغدغه ی ماست که این مهم باید همراه با ارائه خدمات مطلوب و شایسته همراه باشد.

چالش هتل‌داران بوشهری

حسین دهار رئیس جامعه حرفه‌ای هتلداران استان بوشهر با اشاره به چالش‌های هتلداری گفت: به دلیل شرایط آب و هوایی استان بوشهر و نارسایی های این حوزه در ادوار گذشته، ما همیشه برای کسب درآمد در انتظار دو ماه آخر سال و عید نوروز هستیم واز نیمه فروردین تقریبا درآمد ما ناچیز است.

دهار افزود: هر شخص هتلداری که در این شرایط دوام می‌آورد، صرفا به دلیل عشق به این شغل است وگرنه سرمایه گذاری در دیگر زمینه ها درآمد بیشتری می تواند به همراه داشته باشد.

رئیس جامعه حرفه‌ای هتلداران استان بوشهر گفت: تعدد مهمانسراهای اداری یکی از بزرگترین ضربه‌ها به هتلداران است و در حال حاضر برخی از واحدهای اقامتی بوشهر تعطیل شده‌اند و برخی دیگر هتل خود را به فروش رسانده اند. یکی از مهم‌ترین دلایل آن، مهمانسراهای ادارات است. در هیچ استانی به اندازه بوشهر مهمانسرای اداری وجود ندارد.

فعالیت و سود هتل ها در گرو رونق گردشگری است

رئیس جامعه حرفه ای هتلداران استان بوشهر با اشاره به زنجیره ای بودن درآمدهای حوزه هتلداری گفت: روزهای پیش از کرونا، صنعت گردشگری به نسبت درآمدزا بود، اما امروزه ضرر این بخش نیز بسیار بیشتر از حوزه های دیگر است. این صنعت به صورت مستقیم و غیرمستقیم با مشاغل بسیاری در ارتباط است و موجب رونق سایر کسب و کارها در استان می‌شود.

وی عنوان کرد: با تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان، هتل ها از سال 1400 از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف می شوند، اما هم اکنون می‌بایست مالیات سال‌های گذشته (از 1392 به بعد) پرداخت شود و متاسفانه در حال حاضر، هیچ هتلی درآمدی ندارد که به این امر اختصاص دهد.

جاذبه های طبیعی گردشگری استان بوشهر

استان بوشهر در بیشتر شهرستان های خود دارای جاذبه های گردشگری طبیعی است که به دلیل عدم تجهیز مناسب و معرفی، آنگونه که باید مورد توجه گردشگرها قرار نگرفته است.

گنبد نمکی جاشک

گنبد نمکی جاشک یکی از هنرمایی های فوق العاده ی طبیعت است که می تواند انسان را به وجد آورد.

گنبد نمکی جاشک در استان بوشهر و در نزدیکی روستای گنخک در فاصله 64 کیلومتری جنوب شهر خورموج مرکز شهرستان دشتی و درکیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و در 144 کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان قرار دارد یکی از بزرگترین و زیباترین گنبد نمکی ایران و خاورمیانه به شمار می آید و از جاذبه های طبیعی استان بوشهر است که در بهمن سال 1386 بعنوان اثر طبیعی ملی فسیلی به عنوان یکی از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست به ثبت رسید.

مهمترین خصوصیات بارز و متفاوت کوه نمکی جاشک به نوع نمکهای این کوه نمکی، گنبدها و غارهای منحصر به فرد، آبشارها، بلورها و... می توان اشاره داشت.

منطقه گردشگری خاییز دشتستان / بهشت اهرم روستای خوش آب و هوای خاییز در جنوب شرق شهر اهرم مرکز شهرستان تنگستان بین دو کوه بیرمی و کوه سرخ قرار دارد.

این منطقه از شمال به رودخانه باهوش و ارتفاعات قلعه دختر، از جنوب به ارتفاعات بیرمی، از شرق به کوه سرخ و از غرب به اهرم محصور می شود.

کوه های خائیز از مجموعه رشته کوههای زاگرس است و بلندترین کوه منطقه، بیرمی به ارتفاع 1950 متر می باشد. این کوه بلند بام استان بوشهر است.

وجود این کوه و همینطور وجود چشمه های آب شیرین کوه بیرمی باعث وجود آب و هوایی معتدل در این منطقه شده است. متوسط درجه حرارت سالانه 6 الی 24 درجه سانتیگراد و بارندگی 260 میلیمتر می باشد.

روستای خاییز با 42 هزار و 627 هکتار وسعت، یکی از روستاهای خوش آب و هوا و زیبا در استان بوشهر میباشد که در قدیم بعنوان اصلی ترین تامین کننده مرکبات و خرمای بوشهر، فارس و خوزستان بوده است.

قرار گرفتن در بین دو کوه بنام بیرمی و کوه سرخ به این روستا نمایی زیبا بخشیده است. فاصله روستای خاییز با اهرم حدود 20 دقیقه است و پنج روستای بنیون، گشی، مخدان، یخ و آشی به ترتیب ابتدا و انتهای خاییز را تشکیل می دهند و شغل اصلی مردم منطقه باغداری و دامداری است.

چشمه آب گرم اهرم

چشمه آب گرم اهرم که ساختمان جدید آن در سال 1380 توسط شهرداری در محل کنونی آن احداث شد، در سال 1386 از بین 400 چشمه معدنی کشور، در جمع پنج چشمه برتر ایران قرار گرفت و عنوان دهکده نمونه آب درمانی را از آن خود کرد.

طبیعت بکر این چشمه منحصر به فرد، بسیار آرامش بخش است و زیبایی آن را مضاعف کرده است. مسیر منتهی به آبگرم به دلیل اینکه دارای زیبایی خاصی است، به عنوان مسیر پیاده روی نیز مورد استفاده قرار می گیرد و شب ها نیز برای تفریح و گردش شور و نشاط خاصی دارد. در ضمن یک بیمارستان نیز در این مسیر وجود دارد.

چشمه آب گرم اهرم که میانگین دمای آب آن بین 35 تا 40 درجه سانتیگراد است، خاصیت درمانی فوق العاده زیادی دارد و هر سال در ایام نوروز تعداد زیادی گردشگر از اقصی نقاط کشور به این منطقه سفر می کنند تا از آب این چشمه بهره مند شوند. این چشمه که از دل رشته کوه های زاگرس و از میان سنگ های رسوبی مارنی و گچی، به سطح زمین راه یافته است، دارای دو استخر و 10 حمام است. آب استخرها هر 24 ساعت یک بار به طور کامل تخلیه می گردد و با کانال به سمت نخلستان ها هدایت می شود. این چشمه دو استخر زنانه و مردانه دارد.

در سال های اخیر به این چشمه آب گرم و فضای اطراف آن توجه ویژه ای شده که باعث افزایش تعداد بازدید کنندگان شده است. بازار هفتگی این چشمه آب گرم که هر پنجشنبه برگزار می شود، نیز می تواند برای برخی از گردشگران جذاب باشد.

چشمه زیراه چشمه زیراه در شمال روستای زیراه در مرکز شهر باستانی توز واقع شده و چشم اندازی بسیار زیبا و مناظر طبیعی باصفا دارد این چشمه در گذشته نه چندان دور حمام عمومی روستاهای مجاور آن بوده است.

آب این چشمه جاری شده و در سال های گذشته موجب رویش انواع و اقسام گیاهان و پیدایش فضای سبز خیره کننده در اطراف خود شده است. این محل چنان زیبا است که بسیاری از مردم محلی و گردشگران برای گذرندان یک روز شاد همراه با خانواده آن را انتخاب می کنند و به برپایی پیکنیک می پردازند به خصوص در ایام عید و روزهای تعطیل این جا پر از افرادی می شود که در حال تفریح کردن هستند.

آبشاری بسیار زیبا در کنار این روستا از عبور آب چشمه به وجود آمده است که علاوه بر زیبایی ذاتی این آبشار، فضای سرسبز و چشم انداز بسیار زیبای دشت پایین دست این آبشار دارای زیبایی‌های بسیار زیادی است. علاوه بر آب چشمه یک رشته قنات قدیمی در این مکان وجود دارد که از به هم پیوستن آن ها آبشار زیراه پدید آمده است. دره زیبایی که رود از کنار آن جاری است و آبشار زیراه در آن سرریز می شود توسط همین آب ها شکل گرفته است.

آبشار شول (تل‌سرکوه) پدیده ای زیبا در طبیعت دشتستان

آبشار شول یا تل سرکوه یکی از جاذبه های زیبای گردشگری استان بوشهر در شهرستان دشتستان می باشد که علاقه مندان به طبیعت گردی می توانند احساس متفاوتی را در آن تجربه کنند.

این آبشار در 5 کیلومتری روستای تل سرکوه جاده ی سعد آباد به وحدتیه قرار دارد.

برای رسیدن به این مکان زیبا باید از طریق جاده ای که از تل سرکوه منتهی به روستاهای شول و سیامنصور می شود سفر کرد و پس از طی حدود 5 کیلومتر به آبشار زیبای شول رسید.

این جاذبه ی گردشگری بر رودخانه‌ی شاپور وجود دارد و با توجه به فضای زیبای آن مورد توجه علاقه مندان به گردش و طبیعت گردی قرار گرفته است.

در گوشه ای از آن سازه ای وجود دارد که خبر از وجود یک تکنولوزی مربوط به زمان خود در کنار این آبشار می دهد، چیزی شبیه به یک آسیاب آبی یا سیستم انتقال آب.

مسیر دسترسی مربوطه تا آبشار هموار و آسفالته بوده که این مهم از ویژگی های منحصر به فرد این آبشار می باشد.

آبشار زیبای فاریاب در دشتستان

آبشار فاریاب در منطقه ای کوهستانی در شصت و پنج کیلومتری برازجان و جنوب کوه بزیر از توابع استان بوشهر قرار دارد. این آبشار به علت کم آبی این منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تماشای قطره های آب که به شدت به سنگ ها برخورد کرده و پخش میشوند، هر بیننده ای را ناخودآگاه جذب کرده و احساس خنکی در هوا پخش می کند. تماشای آبشار به ویژه در فصل تابستان و در اوج گرما لذتی وصف نشدنی دارد.

تنگه فاریاب نزدیک سه کیلومتر طول دارد و از باغ های لیمو و نخل پوشیده شده است که با توجه به آب و هوای گرم و خشک بوشهر، فضایی کم نظیر دارد.

سه مسیر برای رسیدن به این آبشار زیبا در دسترس است مسیر نخست جاده بوشهر - شیراز است که حدودا 38 کیلومتر پس از نیروی انتظامی دالکی قرار دارد.

دومین مسیر از جاده شاهزاده ابراهیم در نزدیکی برازجان است که به کلمه می رسد و از آنجا به تنگ فاریاب منتهی می گردد.

سومین مسیر ازشهر اهرم به منطقه ی پشتکوه منتهی می شود. به علت دور افتادگی و مسیرهای فرعی متعدد بهتر است برای دیدن آبشار از راهنمای محلی استفاده کنید.

این آبشار محیط چندان گسترده ای ندارد دور محوطه ی آن دیوارکشی شده است و برای پایین رفتن باید ازپلکانی سنگی وپرپیچ وخم گذشت تا به کنار آبشار رسید. محیط اطراف آن پوشیده از درختان نخل است که زیبایی خاصی به آن منطقه می بخشد. آب آبشار کمی شور است اما هنگام بارش های فصلی، شوری آن کم می‌شود.

سواحل زیبای گناوه

گناوه شهری است بندری با دریایی آرام و گاه مواج که همین دریا خود بزرگترین ظرفیت و نقطه قوت این شهر است. ماسه ای بودن ساحل بندر گناوه از ویژگی های برجسته ای است که کمتر در مناطق ساحلی ایران نظیر آن را می توان دید.

پهلوگیری شناورهای تجاری و ماهی‌گیری در لنگرگاه‌ها و هیاهوی صیادان و ملوانانی که آبزیان صید شده را از انبار شناورها تخلیه می‌کنند و بارهای تجاری را در گمرک پیاده می‌کنند برای گردشگران توجه برانگیز و دیدنی است.

ساحل صخره ای روستاهای گردشگری مال قاید، چاهک، قلعه حیدر و جزیره های جنوبی و شمالی بندرریگ دارای چشم اندازی زیبا، از دیگر ظرفیت های خدادادی گردشگری شهرستان گناوه است که جذابیت خاصی دارند و همه ساله گردشگران نوروزی زیادی این نقطه را برای سپری کردن تعطیلات خود انتخاب می کنند.

تنگ مخدان دیر

این تنگ که در جنوب روستایی به نام مخدان قرار دارد، در ارتفاع 400 متری از سطح دریا دیده می‌شود. مخدان روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان دیر استان بوشهر است

طول این تنگه در حدود 3 کیلومتر است که رود کوچکی در کف آن جریان دارد. مسافران در بازدید از تنگ مخدان به تماشای این رود می‌روند که از چشمه‌های اطراف و ارتفاعات سرچشمه می‌گیرد. ناگفته نماند که این تنگ نخلستان‌هایی از خرما دارد که مناظر زیبایی را خلق کرده است. همچنین وجود آبشارهای حوضچه‌ای و کوچک از آب که در انتهای تنگ مخدان دیده می‌شود بر جذابیت‌های آن می‌افزاید.

گردشگران حین نظاره این تنگ و آب‌های زلال که در میان کوه‌های خورموج قرار دارد، می‌توانند به گشت‌وگذار در طبیعت اطراف آن بپردازند. تنگ مخدان در میان اهالی شهر دیر به شگفتی بوشهر شهرت دارد، چرا که در منطقه کوه بیرمی از تنگ‌های مختلفی تشکیل شده است.

پارک ملی جزیره نخیلو

جزیره نخیلو در محدوده شهرستان دیر واقع شده و یکی از نادرترین جزایر جهان و بی‌نظیرترین جزیره خاورمیانه در زمینه زادآوری پرندگان مهاجری دریایی است.

این جزیره، تحت حفاظت محیط زیست استان بوشهر قرار دارد و به دلیل پوشش مناسب گیاهی، بستر ماسه‌های صدفی و خالی از سکنه بودن، محل ایده‌آلی برای تخم‌گذاری پرندگان تابستان گذر است.

پرندگانی همچون پرستوی دریایی پشت تیره، پرستوهای کاکلی بزرگ و کوچک و نوعی خرچنگ‌خوار که با جمعیتی بیش از 50 هزار قطعه در سراسر جزیره کوچک نخیلو پراکنده هستند، منظره زیبایی از پرواز پرندگان در آسمان ایجاد می‌کنند.

مساحت جزیره نخیلو 32 هکتار است و از نظر توپوگرافی درسطح آن تپه یا ناهمواری وجود نداشته و ارتفاع سطح آن بیش از سه متر نیست، شکل جزیره مدور و سطح آن پوشیده از ماسه با بقایای صدف هاست که به طور کامل با یکدیگر ممزوج و یکپارچه شده اند.

قسمت های عمده جزیره پوشیده شده از پشته بقایای رسوب های صدفی آهک دار است که با ماسه های سفید ممزوج و ترکیب شده اند طوری که بخش های مرکزی درصد بیشتری ماسه دارند و سواحل بیشتر، رسوب صدف های آهک هستند.

خالی از سکنه بودن، پوشش گیاهی مناسب، نبود عوامل تهدید کننده امنیت جزیره به صورت گسترده و مداوم و گوشت خواران و دشمنان طبیعی این پرندگان از عواملی است که این جزیره به مهم ترین محل تجمع این پرندگان تبدیل شده است.

چشمه زیبای کلات

چشمه کلات از مکان‌های دیدنی شهرستان عسلویه است. این چشمه که در روستایی به همین نام واقع است منظره زیبایی از صخره ها، آبشار، آب و نخل در مجاورت آن است.

ساحل بنود

این سواحل زیبا در مجاورت روستای بنود در شش کیلومتری چاه مبارک شهرستان عسلویه و در جنوبی ترین نقطه استان بوشهر قرار گرفته است. روستای بندو علاوه بر جاذبه طبیعی از مکان های تارخی همچون بقایای آبگیر ساسانی، آسیاب‌های آبی بندوو... برخوردار است که نشان از قدمت تاریخی بسیار زیاد آن دارد. این روستا حدود 800 نفر جمعیت داشته و بیشتر اهالی آن در عرصه صیادی و دریانوردی مشغول به کار هستند.

روستای غربه

روستای غربه، روستایی در منطقه‌ای کوهستانی در 15 کیلومتری شهرستان جم و 70 کیلومتری بندر عسلویه، در استان بوشهر قرار دارد.

جمعیت این روستا حدود 15 خانوار است ولی خانه ها در این روستا بسیار پراکنده هستند و فاصله بعضی از آنها از یکدیگر، بیش از 700 متر می‌باشد.

اگرچه خشک سالی های اخیر طبیعت منطقه را به خطر انداخته، اما با این حال طبیعت غربه، محلی مناسب برای تفریح و گردش مسافران و گردشگران می باشد.

با وجود این ظرفیت بزرگ گردشگری نیاز هست هرچه زودتر با مدیریت این حوزه بتوان حداکثر ظرفیت های گردشگری استان را به بهره برداری رساند.

انتهای پیام /

شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 2
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 3
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 4
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 5
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 6
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 7
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 8
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 9
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 10
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 11
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 12
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 13
شهرت گردشگری پایتخت انرژی ایران؛ قربانی غفلت مسئولان / نقش محوری زنان روستایی در رونق گردشگری روستایی 14