شهردار تهران: باید تلاش کنیم کف بودجه محقق شود / تهاتر 105 واگن مترو با نفت
شهردار تهران گفت: ما کف بودجه را روی 60 هزار میلیارد گذاشتیم و باید تلاش کنیم این کف بودجه محقق شود.
خبرگزاری میزان - طبق گزارش شهرداری تهران، علیرضا زاکانی روز دوشنبه در نشست فصلی مدیران شهرداری گفت: هفت ماه گذشته دوره استقرار و تحول مدیریتی و دوره گذر از تنگناها و ایجاد یک ثبات بود، شاید دور از ذهن باشد، اما امروز در یک دوره ثبات از نظر مالی و امکانی به سر میبریم که میتوانیم نسبت به آینده خود برنامهریزی داشته باشیم.
وی افزود: مدیریت گذشته در سال قبل، سه ماه با قرض گرفتن حقوق کارکنان شهرداری را پرداخت کرده بود و در این هفت ماه هیچ گاه نیازی به مقروض شدن نداشتیم؛ حتی سه ماه در خصوص مالیات بر ارزش افزوده قدرالسهم شهرداری تهران داده نشد، اما با این حال نیازمند بدهکار شدن به دیگران نشدیم؛ دوره انجام فعالیتهای خدمتگزاری موثر و آنچه که مبتلابه شهر ما بود، دوران شیرینی بود.
وی اظهار داشت: در دوره قبل 70 مجموعه برای واکسیناسیون در اختیار نهادهای مرتبط قرار گرفت و ما در این دوره، خود با عاملیت افراد موثر در شهرداری 72 مجموعه دیگر را برای واکسیناسیون فعال کردیم؛ در حوزه نگهداشت دو ماه و نیم زحمت نیروهای شهرداری چهره دیگری برای شهر ایجاد کرد و در موضع صیانت و ایمنی نیز یک نصاب جدیدی را برجا گذاشتیم.
زاکانی با اشاره به فشارهایی که روی آتش نشانان وجود دارد، بیان کرد: این فشار به تجمعاتی از سوی آنها منجر شده بود و ما هم اعلام کردیم که به فکرشان هستیم؛ بعد از آن دیدیم که در چهارشنبه سوری سه هزار نفر از آتش نشانان در هزار نقطه شهر ارائه خدمت کردند و شهر تهران بدون هیچ کشتهای این روز را سپری کرد و در روز طبیعت نیز در 300 نقطه تهران ارائه خدمت داشتند.
گفتمان حاکم در مدیریت شهری، گفتمان خدمت و پیشرفت است
وی عنوان کرد: ایجاد ثبات در درون شهرداری فرصت بزرگی را برای ما خلق کرد که بتوانیم با یک نگاه بلند ناظر به چشم انداز اصلی که تبدیل تهران به یک الگو است، فعالیت کنیم و 90 کلان پروژه را در دستور کار بگذاریم و در این مسیر باید مدیران شهرداری دست در دست کارها را دنبال کنیم؛ در این دوره گفتمان حاکم، گفتمان خدمت و پیشرفت است و مدیریت مشارکتی با مردم بر محور نخبگان از طریق ایجاد قرارگاهها با نهادهای دیگر و ایجاد سازوکارهای جدی در حوزههای مختلف شهر مدنظر است که ما را به نقطهای بالاتر از ظرفیتهای مدیریت شهری میرساند.
شهردار تهران یادآور شد: دوره اولیه را پشت سر گذاشتیم و سه سال و نیم فرصت داریم تا دست به دست هم گامهای جدی را برداریم؛ یک فرصت بی نظیر در سال 1401 داریم و آن بودجهای است که شورا برای ما بسته که سه سقفی است؛ سقف اول 50 هزار میلیارد تومان، دوم 60 هزار میلیارد و سقف سوم بالاتر از آن؛ در کمال ناباوری برای برخی از افراد، تحقق بیش از 93 درصدی بودجه در سال گذشته افق جدی و سکوی پرش برای ما قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد:، اما بودجه 1401 فرصت بزرگی برای ما خلق کرده که باید آن را پایه سالهای آتی قرار دهیم؛ در سالهای گذشته به جز یک سال که آن هم به دلیل کمک 5 هزار میلیاردی از بانک بود، سالی وجود نداشت که بالای 93 درصد تحقق بودجه داشته باشیم، آن هم در دورهای که با تحول مدیران و وقفه برای انتخاب مدیران مواجه بودیم.
تلاش برای تحقق بودجه 1401
شهردار تهران ادامه داد: ما کف بودجه را روی 60 هزار میلیارد گذاشتیم و باید تلاش کنیم این کف بودجه محقق شود؛ برخی مصوبات شورا برای ما گشایشهای بسیار جدی ایجاد کرده است، مثلا لایحه شهرسازی ناظر به تامین ماده صد تا سال 1400 عملا یک فرصت بزرگی برای ما خلق کرد که حدود 20 هزار پرونده را در برمی گیرد؛ در این باره وظیفه بعدی به عهده مناطق و نواحی است تا این کار را به سرانجام برسانند؛ همچنین 211 پرونده منطقه 22 با مصوبه شورای شهر فرصتی را برای ما خلق کرد که میتواند ظرفیت بی نظیری را در اختیار شهر قرار دهد.
زاکانی خاطرنشان کرد: با مدیران شهرداری تفاهم کردیم که در قالب برنامههای یک ساله (کوتاه مدت)، تا دوسال و نیم (میان مدت) و تا سه و سال و نیم و بیشتر (بلندمدت) طراحی کنیم؛ انچه در سال اول اتفاق میافتد موضوع فوریتها و برنامههای کوتاه مدت است؛ هدف اصلی در این بازه افزایش ظرفیت خدمتگزاری برای رضایتمندی مردم است که منجر به افزایش ظرفیتهای اجتماعی و افزایش منزلت شهرداری در چشم و دل مردم میشود تا مردم مهیای مشارکت در پروژههایی شوند که قرار است در بلند مدت انجام شود.
لزوم بهرهمندی از ظرفیتهای مردمی
شهردار تهران با تاکید بر اینکه اگر نتوانیم خود را به ظرفیت مردم متصل کنیم عملا شهرداری یک مجموعه خدماتی باقی خواهد ماند و نمیتواند به یک مجموعه خدمتگزار اجتماعی تبدیل شود، گفت: تکریم ارباب رجوع و تسریع در کار مردم برای ما یک اصل است.
وی افزود: با فساد و کاهلی در کار ضدیت داریم. در میان مدت هدف بزرگ ما تحول در شهر و تغییر چهره شهر و در بلند مدت صیانت از الگو و تکثیر الگویی است که در شهر میسازیم.
اهمیت توجه به رضایتمندی کارکنان شهرداری
شهردار تهران گفت: اگر کارمندان ما از ما راضی نباشند هیچ کدام از ما موفق نخواهیم بود و اگر مردم از کارمندان ما راضی نباشند اساسا شهرداری در چشم و ذهن و دل مردم جایی نخواهد داشت؛ بنابراین نقطه آغازمان را رضایتمندی کارکنان خودمان میدانیم؛ هفته گذشته اعلام کردم که هیچ وقت دست و پای ما نمیلرزد که حقوقهای کارکنان طوری تنظیم شود که آنها یک زندگی آبرومندی را داشته باشند و وقتی ناظر به مسکن صحبت میکنیم به صورت اساسی توجه به کارمندان خودمان ضرورت دارد.
زاکانی افزود: در نوع مدیریت مشارکتی آنچه مهم است، شهرداری ناحیه است؛ بعد از آن منطقه و پس از آن معاونین و ردههای بالاتر؛ در واقع سرپنجههای موثر جایی است که با مردم ارتباط برقرار میکند؛ در موضع خدمتگزاری و تلاش با اقتضایی که وجود دارد امیدواریم به لطف الهی بتوانیم قلههای جدیدی را در شهر تهران خلق کنیم.
باید با جسارت و به موقع عمل کنیم
شهردار تهران بیان کرد: در این کار همانطور که فساد عامل زمین گیر کردن ما است روی دیگر سکه این است که جسارت نداشتن و به موقع عمل نکردن نیز مانع انجام خدمت خواهد شد؛ لذا به مدیران حراست و بازرسی اعلام کردم که باید پشت مدیران ما قرار بگیرید و مدیران شهرداری باید به شما تکیه کنند و مدیر ما باید اطمینان پیدا کند که اگر تصمیمی میگیرد که در آن منفعت مردم لحاظ میشود با همه وجود از آن مدیر حمایت میشود؛ اگر در مجموعهها در تضاد درونی بخشها، فرصتها را ازبین ببریم باز هم نمیتوانیم به عنوان یک نهاد خدمتگزار اجتماعی وظیفه خود را نسبت به مردم انجام دهیم.
وی با بیان اینکه امروز نیازمند یک ارزیابی دقیق از برنامه کوتاه مدت خود هستیم یادآور شد: برای تفویض اختیار به مناطق و نواحی جلساتی را برگزار میکنیم تا ظرف دو هفته آینده این کار انجام شود؛ همچنین تا ظرف 20 روز آتی باید معاونین با شرکتها و سازمانهای تابعه خود برای برنامههای مختلف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت همداستانی ایجاد کنند، از همین هفته قرارگاهها را فعال میکنیم تا باری را از روی دوش شهر برداریم.
تهران باید به یک کارگاه عمرانی تبدیل شود
شهردار تهران با تاکید بر اینکه باید تهران به یک کارگاه عمرانی تبدیل شود، گفت: معاونت فنی و عمرانی به همراه شرکتهای تابعه و مجموعه مرتبط به آن باید تلاش کنند تا با اصلاح تقاطعها و اجرای پروژههای بزرگ مانند ساخت تقاطعهای بزرگراه یادگار امام (ره)، تکمیل بزرگراه شهید شوشتری و نجفی رستگار، شهید بروجردی و شهید متوسلیان کارهای بزرگی را در پایتخت انجام دهند.
زاکانی افزود: در حوزه حمل و نقل عمومی نیز تکمیل هفت خط مترو و شروع چهار خط جدید مطابق با طرح جامع حمل و نقل ریلی شهر تهران اجرایی میشود.
افزودن 3250 اتوبوس به ناوگان حمل و نقل
وی با اشاره به برنامههای مدیریت شهری در بخش اتوبوسرانی ادامه داد: در بخش اتوبوسرانی هدف گذاری امسال افزودن 3250 دستگاه اتوبوس به تعداد اتوبوسهای شهر تهران است. خوشبختانه امروز در کمیسیون زیر بنایی هیات دولت این مساله مطرح بود که بتوانیم 1000 دستگاه اتوبوس تا 5 سال کارکرد را از کشورهایی که دارای اتوبوسهای پیشرفته هستند، وارد کنیم. همیشه یک مانعی بر سر انجام این کار وجود داشت، اما با صحبتهایی که با وزارت صمت انجام شد و این مساله در هیات دولت نیز به صورت جدی دنبال شد، این مجوز از سوی این وزارتخانه صادر شد. وزیر نیرو بسیار خشنود بود که امسال این 1000 دستگاه اتوبوس با یک قیمت بسیار کمتری از اتوبوسهای جدید داخلی تهیه میشود.
به گفته وی، امسال شرکت شهاب خودرو متعهد است بین 900 تا 1000 دستگاه از اتوبوسهای داخلی را به شهرداری تهران تحویل دهد.
زاکانی یادآور شد: در کنار این برنامهها قرار است تا 1300 دستگاه اتوبوس شهرداری و بخش خصوصی بازسازی شود. 50 دستگاه اتوبوس برقی نیز به ظرفیت ناوگان اضافه میشود که در نهایت امسال بین 3250 تا 3350 دستگاه اتوبوس به ناوگان اضافه میشود.
تهاتر 105 واگن مترو با نفت
شهردار تهران با اشاره به برنامه دولت در تامین واگنهای موردنیاز متروی پایتخت تاکید کرد: یکی دیگر از بحثهای مطرح شده در هیات دولت، تهاتر 105 واگن مترو با نفت است که مصوبه آن تهیه شده و دولت نیز متقبل انجام این کار شده که برای انجام این طرح حدود 77 میلیون یورو معادل 2000 میلیارد تومان را به تهران اختصاص دهد.
وی گفت: در هر فرصتی برای ما یک فرصت جدید خلق میشود. یک سالی که مبتنی بر خدمت برای ما هست برنامهها را سه بخش کرده ایم. بخشی از این برنامهها ساماندهی است. به عنوان مثال در حوزه نگهداشت باید ساماندهی منسجمی انجام شود.
شهردار تهران با بیان اینکه بخشی از برنامههای شهرداری تهران توسعهای است، افزود: بخش دیگری از برنامههای مدیریت شهری تحولی است؛ مانند هوشمند سازی. به عنوان مثال در حوزه پسماند شیوه جمع آوری و توسعه خدمت در این حوزه متفاوت شود تا چهره شهر اینگونه نباشد که تعدادی کودک معصوم تا کمر در مخازن زباله خم شوند و مورد استثمار دیگران قرار گیرند. ما در حوزه فرهنگی و اجتماعی کارهای بسیار بزرگی را در دستور کار داریم که باید همت کنیم تا آن را توسعه دهیم.
بیتوجهی به اقدامات دانشبنیان، آفت پیشرفت است
وی با بیان اینکه یکی از آفتهای بر سر راه پیشرفت تهران بی توجهی به دانش بنیان بودن طرحها و ایده هاست، تاکید کرد: کارهای دانش بنیان و فناورانه کارهایی است که ما را چندین قدم جلو میبرد. در حال حاضر در حوزه پسماند برای کارخانههای M.R.F که قرار بود در هشت پهنه از شهر تهران ایجاد شود، از شیوههای نوین استفاده میکنیم تا 30 درصد پسماندی که براساس طرح پیشین قرار بود به آرادکوه منتقل شود، به پنج درصد برسد.
به گفته زاکانی، در اجرای این طرح شرایط به گونهای در نظر گرفته شده که پیمانکار پسماند از محل تولید زباله در خانه تا کارخانه یک نفر باشد و در واقع این هشت پهنه پیمانکاران متفاوتی ندارد.
استفاده از ظرفیت شورایاریها
وی با بیان اینکه توجه به 353 محله و 347 سرای محله باید به صورت ویژهای انجام شود، ادامه داد: کار فرهنگی و اجتماعی در این محدوده باید رو به توسعه باشد. در حوزه اجتماعی و فرهنگی از ظرفیتهای مناطق استفاده کنیم و مجامع موثرین محلات را ساماندهی میکنیم تا هیاتهای امنا شکل بگیرد و از شورایاریها به بهترین شکل ممکن استفاده گردد. ما از نظر حقوقی نمیتوانیم به شورایاریها کمک کنیم، اما میتوانیم از ظرفیت این نهاد استفاده کنیم.
شهردار تهران بیان کرد: قرارگاههای مختلفی را ساماندهی میکنیم و انشالله با سه شیفته کردن خدمات رسانی در شهرداریها و توسعه آن به ویژه در بخش مالی و شهرسازی، دست به دست هم دهیم تا مسیری که دنبال میکنیم گام به گام قلههای بالاتری را فتح کنیم.