شهید خدمت در بستر نظام بانکی؛ اقدامات بانک ها برای حمایت از کسب و کارهای کرونازده
25 اسفندماه سال جاری بود که فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد طی نامه ای به رئیس جمهور روحانی درخواست کرد همکاران شبکه بانکی که به علت کرونا جانشان را از دست دادهاند شهید خدمت محسوب شوند.
شیوع ویروس کرونا در ایران به بسیاری از کسب و کارها آسیب های جدی، وارد کرده است. نظام بانکی با توجه به نقش پررنگ خود در تامین مالی کسب و کارها در اقتصاد ایران، این بار نیز در کنار آن ها قرار گرفته است تا با حمایت های خود خسارت های ناشی از شیوع ویروس کرونا به کسب و کارها را تا حدودی پوشش دهد.
به گزارش نبض بورس، نظام بانکی همواره به عنوان یکی از اصلی ترین و مهمترین اجزاء نظام اقتصادی شناخته می شود. جزء ای که در اقتصاد ایران از اهمیت دو چندانی در مقایسه با اقتصادهای توسعه یافته برخوردار است و بیش از 90 درصد بار تامین مالی کسب و کارها و تولید بر روی دوش آن قرار دارد.
همین سهم بالای نظام بانکی در تامین مالی کسب و کارها و نقش آن در نظام اقتصادی باعث شده است تا اولا این نظام در اولویت تحریم های ظالمانه آمریکا قرار گیرد و ثانیا هم اکنون که شیوع ویروس کرونا در ایران باعث ایجاد خسارت هایی به برخی از کسب و کارها شده است، همه چشم و امید فعالان اقتصادی برای چرخش چرخ کسب و کارهای خود به این نظام باشد و ثالثا در حالی که بیشتر ادارات و نهادها جهت جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تعطیل شده اند، بانک ها یکی از نهادهایی هستند که به دلیل نقش پر اهمیت خود به فعالیت در این اوضاع ادامه می دهند.
همین عدم تعطیلی بانک ها در زمان شیوع ویروس کرونا باعث شده است تا تعدادی از کارمندان این نهاد با ابتلا به ویروس کرونا، متاسفانه فوت کنند. در 22 اسفندماه 1398 عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی طی مصاحبه ای گفت: نزدیک 18 نفر از کارکنان شبکه بانکی به دلیل ابتلا به این ویروس فوت کردند و تعدادی از همکاران نیز به دلیل مبتلا شدن به ویروس کرونا در قرنطینه هستند.
از این رو، در 25 اسفندماه سال جاری بود که فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد طی نامه ای به رئیس جمهور روحانی درخواست کرد همکاران شبکه بانکی که به علت کرونا جانشان را از دست دادهاند شهید خدمت محسوب شوند.
در ادامه این نامه آمده بود: کارکنان بانک ها که در صف مقدم مقابله با تحریمهای ناجوانمردانه بینالمللی قرار داشته و تاکنون به خوبی توانستهاند از بخشهای مختلف اقتصادی کشور حمایت کنند، این بار نیز همچون شاغلان بخش درمان، کمر همت بسته اند تا نگذارند تبعات شیوع این بیماری، کسب و کارها را تحت تأثیر خود قرار دهد.
اقداماتی که بانک ها برای حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده انجام خواهند داد
تاکنون اقدامات زیر برای کمک بانک ها به کسب و کارهای آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا توسط شورای پول و اعتبار تعریف و در نظر گرفته شده است:
با هدف مساعدت و حمایت از کسب و کارها (اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی) که مصادیق آن در مصوبه دولت محترم تعیین خواهد شد، اقساط تسهیلات آنها و نیز اقساط قرضالحسنه کلیه اشخاص طی ماههای اسفند 1398، فروردین 1399 و اردیبهشت 1399 سررسید میشود و به دلیل شرایط بوجود آمده ناشی از شیوع ویروس کرونا قادر به بازپرداخت وام و تسهیلات یا اقساط تسهیلات و وام خود در مواعد مقرر نیستند منوط به آنکه بدهی آنها تا تاریخ 01/10/1398 در طبقه جاری قرار داشته باشد، میتوانند اقساط سه ماه مذکور را پس از پایان دوره بازپرداخت اقساط پرداخت نمایند.
همچنین در مورد تسهیلاتی که بازپرداخت آنها به صورت دفعی بوده و سررسید آنها در بازهی زمانی یادشده قرار دارند مهلت سه ماهه داده میشود تا پس از سه ماه از سررسید تسهیلات، بدهی خود را بازپرداخت نمایند. بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظفند در صورت تسلیم درخواست مشتریان مشمول، اقدام لازم را بهعمل آورند.
وام گیرندگان و تسهیلات گیرندگان موضوع بند (الف) به واسطه تمهیدات یادشده، در دوره مذکور مشمول جریمه (مابهالتفاوت نرخ وجه التزام تأخیر تأدیه دین و نرخ سود مندرج در قرارداد) و کارمزد اضافی نمیشوند.
چنانچه مطالبات مشمول مفاد این مصوبه، در بازه زمانی مذکور، در طبقات غیرجاری طبقهبندی گردد، مشتری یادشده بابت مطالبات مذکور، مشمول ممنوعیتهای ناظر بر اشخاص دارای بدهی غیرجاری نمیشود.
همچنین در مورخه 7 فروردین ماه سال جاری عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی از اعطای تسهیلات بانکی دو ساله بانکی با نرخ ترجیحی 12 درصد تا سقف 750 هزار میلیارد ریال برای پشتیبانی از بخشهای اقتصادی آسیبدیده از شیوع ویروس کرونا خبر داد.