شکارسری: شاعران و نویسندگان کمتر به سراغ ادبیات دفاع مقدس میروند
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران توانا نشست تخصصی «شعر، داستان و رمان انتخابی برای خواندن» توسط انجمن ناشران دفاع مقدس، با حضور مصطفی خرامان نویسنده و پژوهشگر ادبی و حمیدرضا شکارسری شاعر، منتقد و مدرس شعر در سالن کوشک کتاب (سرای اهل قلم) در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) برگزار شد.
در این برنامه کارشناسان به بررسی داستان، رمان و شعر در حوزه دفاع مقدس و آسیب شناسی در این حوزه به گفتوگو پرداختند.
عدم تمایل نویسندگان به حوزه دفاع مقدس
خرامان درباره رشد داستاننویسی و آثار داستانی در حوزه دفاع مقدس گفت: طبیعی است که ادبیات دفاع مقدس بعد از جنگ قوام پیدا کرد، البته در دوران جنگ تحمیلی به ندرت و اندک کتابهایی به چاپ میرسید. اما متأسفانه ما در ادبیات جنگ به کمیت بیشتر از کیفیت توجه میکنیم و جای بسیاری از نویسندگان درجه یک را در حوزه ادبیات دفاع مقدس خالی میبینیم.
وی افزود: ما در دوران جنگ بسیاری از دانشجویانی که در دانشگاهها مشغول تحصیل بودند را در جبهههای جنگ مشاهده کردیم اما به تعداد شهدا، اثر چاپ شده یا نویسنده در آن حوزه نداریم.
خرامان به شاخصهای ارزشمند در خواندن داستان دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: در کشور ما ناشران علاقهای به چاپ داستان کوتاه ندارند و دلیل آن سخت پیدا شدن خواننده است. یکی از تکنیکها که میتوان در حوزه دفاع مقدس از آن استفاده کرد، داستان کوتاه است که متأسفانه بزرگان حوزه ادبیات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دفاع مقدس به آن توجه نمیکنند.
ادبیات داستانی، حوزهای مدرن در ایران
در ادامه شکارسری به مدرن و نوظهور بودن ادبیات داستانی در ایران اشاره کرد و گفت: شعر یک پدیده با پشتوانه تاریخی بسیار غنی است و در ایران دارای پیشینه فرهنگی قدرتمند است. حکما و متفکران ما در طول سدههای گذشته تلاش کردند تراوشهای ذهنی خود را با شعر بیان کنند. طبیعی است با اتفاقات اجتماعی و سیاسی ما شاهد افزایش موجی از شعرها باشیم.
وی پشتوانه شعر مشروطه را ادبیات معاصر عنوان کرد و افزود: شعر در دوران پهلوی اول و دوم باعث وجود اسناد شده است، چنانچه ما سند مکتوبی از وقایع نداشته باشیم اما با رجوع به شعرهای سروده شده میتوانیم به اوضاع و احوال سیاسی آن دوران پی ببریم.
شکارسری شعر دفاع مقدس را دارای رویکردی حماسی اذعان کرد و گفت: هر چه از دفاع مقدس فاصله میگیریم، تعداد شعرای مربوط به آن حوزه کم میشود و شاعران کمتر به سراغ ادبیات دفاع مقدس میروند. در حال حاضر باید رویکردی عاطفی نسبت به دفاع مقدس برای جذب بیشتر مخاطب داشته باشیم. در گذشته توجه به نگاه جمعاندیشی مدنظر بود و حالا نگاه فردی مدنظر است.
به گزارش فارس جنگ برای بسیاری از انسانها، از منفورترین واژه هاست. حجم کشتارها و ویرانیهایی که بشر بر ضدهم نوعان خویش به کار برده، با هیچ مخلوق دیگری، قابل قیاس نیست. یتیم شدن کودکان، بیوه شدن زنان، معلولیت و از کارافتادگی میلیونها انسان، کمترین آسیبهای هر جنگ به شمار میرود. با این حال جنگ، پدیدهای مربوط به انسان است. در جنگ، احساسات و عواطف، چه از سنخ قهر و کینه و چه از سنخ مهر و محبت، به بالاترین حد خود میرسند. این حجم از احساسات، جنگ را به پدیدهای نادر برای اندیشه، تفکر و نیز ادبیات، تبدیل کرده است.
پایان پیام /