شنبه 3 آذر 1403

صندلی ریاست مجلس به قالیباف وفا نکرد؟/ علت شکست بزرگ در انتخابات مجلس دوازدهم چه بود؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
صندلی ریاست مجلس به قالیباف وفا نکرد؟/ علت شکست بزرگ در انتخابات مجلس دوازدهم چه بود؟

آنچه در انتخابات دوازدهم برای قالیباف رخ داد و بسیاری از آن با عنوان شکست این چهره مطرح اصولگرا یاد کرده‌اند را می‌توان ناشی از رویکرد او در چهار سال ریاست مجلس شورای اسلامی دانست.

به گزارش اقتصادنیوز، محمدباقر قالیباف در قامت ریاست مجلس یازدهم، سرنوشتی غیرمنتظره در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی داشت و نه تنها نتوانست به عنوان رای اول پایتخت راهی بهارستان شود؛ بلکه براساس نتایج نهایی شمارش آرای ماخوذه در جایگاه چهارم به خانه ملت رسید.

رقم خوردن چنین سرنوشتی برای محمدباقر قالیباف را اگرچه می توان ناشی از عوامل متعددی نظیر «میزان مشارکت مردم در انتخابات» و همچنین «مناسبات درون جریان اصولگرایی و گرایش‌های انشعابات یافته سیاسی از دل آن» دانست اما نباید از این عامل نیز غافل ماند؛ «نحوه عملکرد هر فرد به عنوان رئیس مجلس» که هم بر آرای مردم و طرفداران در ادوار بعد اثرگذار است و از سوی دیگر، عامل موثر بر میزان چانه زنی فرد و طیف سیاسی اش برای نقش آفرینی در معادلات جریان کلان سیاسی ازجمله اصولگرایی دارد؛ عاملی که بی تردید می تواند در رفتار رای دهی مردم موثر بوده و به کاهش یا افزایش آرای فرد منجر شود.

آنچه در انتخابات دوازدهم برای قالیباف رخ داد و بسیاری از آن با عنوان شکست این چهره مطرح اصولگرا یاد کرده‌اند را می‌توان ناشی از رویکرد او در چهار سال ریاست مجلس شورای اسلامی دانست که در پی آن نتوانست اقبال بسیاری از مردم و جریانات سیاسی را به همراه داشته باشد.

خبر مرتبط اعلام رسمی میزان مشارکت در انتخابات مجلس / چند میلیون نفر رای دادند؟

وزیر کشور گفت: آمار مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری 41 درصد بود که یعنی حدود 25 میلیون نفر در این انتخابات شرکت داشتند.

قالیباف حتی در بسیاری از لیست‌های انتخاباتی اصولگرایان هم پذیرفته نشد. او به جز لیست شانا (شورای ائتلاف نیروهای انقلابی) در هیچ فهرست دیگری به عنوان سرلیست قرار نگرفت و تنها برخی لیست ها به آوردن نام او در میان سایر نامزدها بسنده کردند. اتفاقی که تا حدودی می تواند از عملکرد قالیباف بر آمده باشد و از قدرت بازی او در میانه لیست های انتخاباتی کاسته باشد. البته تردیدی نیست که این تنها عامل موثر نبوده است.

با این همه، سرنوشت قالیباف در انتخابات مجلس دوازدهم عاملی شد تا بر عملکرد انتخاباتی روسای مجلس شورای اسلامی در ادوار مختلف نگاهی بیندازیم.

اکبر هاشمی رفسنجانی در نخستین دوره مجلس شورای اسلامی که به عنوان رئیس خانه ملت انتخاب شد، توانست یک میلیون و 151 هزار و 514 هزار رای (1,151,514) رای را از آن خود کند؛ هاشمی رفسنجانی چهار سال بعد و در دوره دوم مجلس هم با عنوان رای اول حوزه انتخابیه تهران، ری و شمیرانات راهی بهارستان شد. او در انتخابات دوره دوم مجلس یک میلیون و 891 هزار و 264 هزار رای (1,891,264) را از آن خود کرد؛ افزایش میزان رای او نسبت به دوره قبل را می توان فارغ از عوامل جانبی مانند میزان مشارکت و جناح بندی های سیاسی؛ تا حدی ناشی از میزان رضایت رای دهندگان از عملکرد او در جایگاه رئیس مجلس دانست.

مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «قالیباف؛ بازنده بزرگ حلقه رئیسان / کارت سبز مردم به اکبر هاشمی رفسنجانی و حداد عادل + اینفوگرافیک» بخوانید.

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

صندلی ریاست مجلس به قالیباف وفا نکرد؟/ علت شکست بزرگ در انتخابات مجلس دوازدهم چه بود؟ 2