صنعت برق فارس، گذر از اوج مصرف با نگاه به جهش تولید
شیراز - ایرنا - محدود بودن منابع انرژی به چالشی جدی در عصر حاضر تبدیل شده است. برق یکی از مهم ترین انرژی های پاک است که می تواند برای یک اقتصاد در حال توسعه اهمیت بسزایی داشته باشد، استان فارس در هفت سال فعالیت دولت تدبیر و امید با اجرای صدها طرح توسعه تامین، انتقال و توزیع برق گام های اساسی در زمینه سازی توسعه زیرساخت های صنعتی و اقتصادی برداشته است.
زمانی بر اهمیت این موضوع افزوده می شود که از یک سو سایر منابع انرژی همانند نفت و گاز مهم ترین منبع درآمدی کشور بوده و از سوی دیگر تقاضا برای گاز و فرآورده های نفتی به طور روزافزون در حال افزایش است. مطالعات نشان می دهد افزایش بکارگیری انرژی برق باعث گسترش بخش صنعت و رونق نسبی بخش کشاورزی شده و با ایجاد تحولات ساختاری، فرایند توسعه اقتصادی را تسهیل می کند.
صنعت برق از مهمترین صنعت های زیرساختی است که یکی از با اهمیت ترین شاخص های توسعه یافتگی در قالب مصرف سرانه برق متجلی می شود. در توسعه سایر زیرساختها تقاضای مصرف انرژی برق از تنوع استفاده در بخش خانگی، صنعت، تجارت، کشاورزی و پزشکی به عنوان سوختی بسیار تمیز و انرژی بی خطر با استاندارد بالا مطرح است. بنابراین به گونه ای عمل شده است که توسعه آن در رشد اقتصادی نمایان شده است و توسعه پایدار در زمینه تامین انرژی دیده شود.
فارس و بهره گیری از توسعه زیر ساخت های تامین برق
تابستان فصلی پر چالش در حوزه تامین برق و انرژی به شمار میرود، همه توصیهها دراین فصل سمت و سوی مصرف بهینه میگیرد، چشمهایی نگرانند که نکند لامپی خاموش و پریزی تهی از انرژی شود، دستهایی هم در تلاشند که هیچ لامپی خاموش و هیچ پریزی تهی از انرژی نگردند. سرمایه گذاری در حوزه تامین، انتقال و توزیع برق در سالهای گذشته موجب شده است تا ظریب اطمینان در تامین برق در این استان نسبتا افزایش یابد و این موضوع رهاورد توجه دولت به زیر ساخت های تامین انرژی دراین استان است.
موضوعی که کارشناسان و مدیران شرکت های برق دراستان فارس بر آن تاکید می کنند این است که با برنامه ریزی های دقیق و همچنین پیگیری موضوعات مدیریت مصرف بتوان مشکل کمبود تولید برق را به ویژه در تابستان مدیریت کرد، مدیریت مصرف و مدیریت اوج بار برای تابستان پیش رو موضوعی ضروری است تا از خاموشی های ناخواسته جلوگیری شود. اکنون با پشتیبانی سرمایهگذاری های بهینه دولت در این استان میتوان امید داشت که تابستان های آینده نیز مانند امسال و سالهای گذشته بتوان از نقطه اوج مصرف برق گذر کرد.
تاکیداتی نیز در زمینه استفاده از مولدهای خود تامین دستگاه های دولتی در ایام پیک مصرف برق، الزام دستگاه های دولتی برای تامین حداقل 20 درصد از برق مورد نیاز توسط سیستم های خورشیدی، کاهش تلفات برق، مقاوم سازی شبکه ها، انعقاد تفاهم نامه های کاهش مصرف در ساعت اوج از سوی کشاورزان و صاحبان صنایع در سالهای گذشته انجام شده که هر کدام در جای خود منشاء اثر برای عبور از تابستان بوده است.
سرمایهگذاری در مسیر جهش تولید
امسال در سال جهش تولید با زمینه سازی برای بهره برداری از چهار هزار و 100 میلیارد ریال طرح از محل منابع داخلی و بیش از هفت هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی رکورد جدیدی در راه اندازی و افتتاح طرح های اقتصادی برق و انرژی در استانهای فارس و بوشهر رقم خواهد خورد.
غلامرضا نصیری مدیر عامل شرکت منطقهای برق فارس و بوشهر با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری به نام جهش تولید، این موضوع را فرصت مغتنمی برای توجه به شاخص های تولید و ارائه خدمات برق و انرژی در استانهای فارس و بوشهر و سایر مناطق کشور در راستای تحقق آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی و عمل به رهنمودهای رهبر معظم انقلاب عنوان کرد.
وی اظهار داشت: تاکید و توجه بر رونق و جهش تولید میتواند زمینه ساز ایجاد تحول در حوزه تامین برق پایدار و برنامه ریزی برای استفاده از توان حداکثری نیروهای نخبه و متخصص داخلی در این حوزه باشد، مقایسه حجم پروژه های امسال با سالهای قبل بیانگر جهشی قابل توجه و اقدامی اساسی در تامین و انتقال برق و انرژی در استان های فارس و بوشهر خواهد بود.
نصیری با گرامی داشت سال جهش تولید و با تاکید بر اینکه از همه فرصت های پیش رو در سال جاری برای استفاده از ظرفیت های تولید و تامین و انتقال برق و انرژی باید استفاده شود گفت: جهش تولید زمینه ساز عزم جدی، مدیریت و فکر متخصص و جهادی برای بهره گیری از ظرفیت های توسعه ایجاد می کند، برنامه ریزی دراین حوزه می تواند زمینه ساز تحول و اتفاق مثبتی برای رقم زدن تلاش مضاعف و تحقق بخشی از آرمان های انقلاب اسلامی در دستیابی به توسعه پایدار باشد.
مدیر عامل شرکت برق منطقهای استانهای فارس و بوشهر در ادامه با بیان اینکه در سالهای گذشته ظرفیت هایی قابل توجه در تامین و تولید و انتقال برق و انرژی در استان های فارس و بوشهر ایجاد شده است گفت: برق منطقه ای با بهره برداری از 880 میلیارد ریال طرح در سال 94، بهره برداری از 670 میلیارد ریال طرح در سال 95، بهره برداری از یک هزار و 430 میلیارد ریال طرح در سال 96، بهره برداری از یک هزار و 270 میلیارد ریال طرح در سال 97 و بهره برداری از دو هزار و 950 میلیارد ریال طرح در سال گذشته زمینه رونق تولید، تامین و انتقال برق وانرژی را در استان های فارس و بوشهر فراهم کرد.
نصیری اضافه کرد: با وجود محدودیت هایی که با ایجاد تحریم های ظالمانه، درسالهای اخیر برای جامعه و کشور ما به وجود آمده است با احداث و راه اندازی پروژه های تامین و تولید و انتقال برق شامل پروژه های احداث و افزایش ظرفیت پستهای انتقال و فوق توزیع، پروژه های خطوط انتقال و اجرای طرح های دیسپاچینگ، مخابرات و فیبر نوری با همت و تلاش کارکنان متخصص برق منطقه ای فارس و بوشهر گام های اساسی برای جهش تولید در این حوزه ایجاد شده است.
هوای پاک، ارمغان 6 نیروگاه خورشیدی جدید فارس 6 نیروگاه خورشیدی در مناطق مختلف استان فارس نیز دوازدهم تیرماه گذشته در آیین نمادینی به میزبانی شهرستان لارستان در ارتباط از راه دور حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران و وزیر نیرو به طور رسمی وارد مدار بهره برداری شدند. این طرح های نیروگاهی و صنعتی که عمدتا با سرمایه گذاری خارجی وارد فاز بهره برداری شد علاوه بر نوید بهره گیری از انرژی های پاک، بی اثر بودن فشارهای ناشی از تحریم های ظالمانه علیه کشورمان را می رساند، به عقیده مسئولان و کارشناسان اجرای این طرح ها به ویژه در جنوب استان فارس همچنین می تواند دروازه حضور بیش از پیش استان فارس بویژه شهرستان لارستان به مرحله صنعتی شدن را نیز رقم زند. میزان سرمایه گذاری ریالی برای مجموع این 6 طرح نیروگاه خورشیدی در استان فارس افزون بر یک هزار و 900 میلیارد ریال اعلام شد. یکی از مهمترین و شاخص ترین این طرح ها شامل نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی کورده لارستان است که با سرمایه گذاری حدود 12 میلیون دلاری و با همت و تلاش سرمایه گذار بخش خصوصی وهمراهی و همکاری دولت برای ایجاد زیرساخت ها و مجوزهای لازم به بهرهبرداری رسید. در این آیین، طرحهای مشابهی نیز در شهرستان های شیراز، اقلید، لامرد و نی ریز افتتاح شد. بنا بر اعلام معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق در این آیین، در استان فارس با احتساب این 6 نیروگاه خورشیدی که امروز شاهد افتتاح آنها هستیم، تاکنون 14 نیروگاه تجدیدپذیر با مجموع ظرفیت 84 مگاوات مشتمل بر 10 نیروگاه خورشیدی، 2 نیروگاه برق آبی کوچک، یک نیروگاه زیست و یک نیروگاه بادی و 331 سامانه مقیاس کوچک خورشیدی که اصطلاحا پشت بامی گفته میشود و بیشتر در مناطق روستایی قرار دارد، احداث شده است. به گفته محمد ساتکین، نیروگاههای جدید خورشیدی استان فارس در مناطق کورده لارستان، دارندگان شیراز، خنجشت اقلید، منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی بر لامرد، شهرک صنعتی نیریز و ترکان شیراز قرار دارند و نیروگاه ترکان شیراز با ظرفیت 2 مگاوات بزرگترین نیروگاه پشت بامی کشور است.
فارس پیشرو در زمینه مدیریت مصرف برق
احمد رضا خسروی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان فارس نیز با بیان اینکه این شرکت طی سال های گذشته یکی از شرکت های پیشرو در زمینه مدیریت مصرف در کشور بوده است، فعالیت های انجام شده در این راستا، و در زمینه مدیریت بار کشاورزی را منحصر بفرد خواند و افزود: این شرکت در تلاش است تا با تعامل مناسب با مشترکین زیر مجموعه و بکار گیری فناوری برای مدیریت اوج مصرف تلاش نماید.
مدیر عامل شرکت توزیع برق استان فارس با بیان اینکه برای نخستین بار امسال بیشتر مصارف برق در این استان شبانه شده و در ساعت های شب مصرف برق از مصارف روز پیشی گرفته است گفت: انتقال عمده مصارف از ساعت های روز به ساعت های شب رویکرد مثبتی است و بیانگر تاثیر گذار بودن فرهنگ سازی در مصرف بهینه است.
خسروی افزود: امسال اوج مصرف روزانه در 26 شهرستان زیر پوشش شرکت توزیع برق استان فارس یک هزار و 550 مگاوات و بیشترین مصرف برق در ساعت های شب یک هزار و 950 مگاوات بوده است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان فارس با بیان اینکه مدیریت بار و فرهنگ سازی برای مصرف بهینه و همچنین بستن پیمان های همکاری با کشاورزان و صنایع در استان فارس سبب شد تا امسال نیز از ساعت های اوج مصرف تابستانی برق به خوبی گذر کنیم افزود: با همه اقدامات انجام شده 600 مگاوات بر مصرف برق تابستانی در ساعت های اوج مصرف مدیریت بار اعمال شد و برق استان فارس مقام نخست را در بین شرکت های توزیع کشور به دست آورد.
خسروی در ادامه سخنانش اظهار داشت: تابستان امسال حدود 70 درصد به مصارف برق در بخشهای مختلف در استان فارس اضافه شد، این میزان مصرف به ویژه در ساعت های 13 تا 17 فشار دوچندانی به شبکه و تاسیسات برق وارد میکند، اگر به ازای تامین هر کیلووات ساعت برق نیاز به 800 دلار سرمایه گذاری باشد برای تامین این 70 درصد افزایش مصرف تابستان قطعا نیاز به میلیاردها ریال سرمایه گذاری است اما با مدیریت بار و فرهنگ سازی مصرف بهینه و انتقال مصارف غیر ضروری به ساعت های خارج از اوج مصرف برق، به خوبی از این روزهای پر مصرف گذر کردیم.
شیراز بدون خط بحران برق
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق شیراز هم تاکید کرد: به همت و با تلاش کارکنان این شرکت و انجام اقدامات عمرانی و توسعه ای، امروز هیچ خط بحرانی در شبکه توزیع برق شیراز وجود ندارد.
جلال زراعت پیشه با اشاره به اینکه طی سال های اخیر اقدامات مختلفی در حوزه عمرانی، توسعهای و بهسازی و نوسازی، علیرغم مشکلات اقتصادی منجر به ارتقاء کیفی شبکه و تامین برق مطمئن پایدار و رفع تمام خطوط بحرانی در شبکه شده است.
وی با بیان اینکه مهمترین هدف صنعت برق، تامین برق مطمئن و پایدار برای مشترکان است، گفت: امروز می توان مدعی بود که این هدف محقق شده و مشترکان در محدوده توزیع نیروی برق شیراز، شامل 10 شهرستان از برقی مطمئن و پایدار برخوردار هستند.
زراعت پیشه، با اشاره به وجود یک میلیون و 200 هزار مشترک در حوزه تحت مدیریت توزیع برق شیراز، گفت: اقدامات اساسی و زیربنایی انجام شده در سال های اخیر، خاموشی های برنامه ریزی شده را به صفر سانده است.
وی وقوع خاموشی های ناشی از بروز حوادث را غیر قابل پیش بینی دانست و در عین حال تاکید کرد که با استفاده از تکنولوژی های روز، رفع اینگونه خاموشی ها نیز در حداقل زمان ممکن انجام می شود.
زراعت پیشه، همچنین خاطرنشان کرد: با اجرای برنامه های توسعه ای طی سال های اخیر، موفق شده ایم که درصد تلفات انرژی برق را از بیش از 16 درصد به حدود 9 درصد کاهش دهیم و این موضوع به تامین برق باکیفیت کمک شایانی کرده است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق شیراز با بیان اینکه الگوی مصرف مشترکین طی سال های اخیر تغییر قابل توجهی داشته است از برنامه جامع و مدون این شرکت برای مدیریت پیک بار مشترکین خانگی، صنعتی و تجاری خبر داد.
بهره مندی مطلوب فارس از توجه وزارت نیرو در دولت تدبیر
استاندار فارس هم با تقدیر از مدیران استانی خانواده صنعت برق در این استان و با قدردانی از همراهی و مشارکت مردم در مصرف بهینه برق گذر از نقطه اوج مصرف تابستانی را نتیجه یک کار تیمی و جمعی دانست و خاطر نشان کرد: فارس در دولت تدبیر و امید بهره مندی مطلوبی از خدمات وزارت نیرو داشته و امسال هم به خوبی از نقطه اوج مصرف تابستانی عبور کرد.
عنایت الله رحیمی با اشاره به اینکه امسال استان فارس سه هزار و 903 مگاوات حداکثر مصرف و سه هزار و 830 مگاوات حداکثر تولید انرژی و برق داشته است گفت: با مدیریت بار، صرفه جویی و رعایت الگوهای مصرف بهینه تا کنون توانسته ایم از روزهای پر مصرف برق تابستانی در استان فارس با موفقیت عبور کنیم.
رحیمی حداکثر مدیریت بار برق در استان فارس در سال جاری را 859 مگا وات دانست و گفت: این موفقیت در اثر سیاستگذاری و تلاش همکاران صنعت برق بوده است این صرفه جویی در بخش کشاوورزی، صنعت و پیمان نامه هایی که منعقد شده محقق شده است، صرفه جویی در مصرف برق ادارات با تغییر ساعات کار اداری در فصل گرما و صرفه جویی در مصارف خانگی با توجه به تبلیغات هدفمند رسانه ای نیز در دستیابی به این موفقیت موثر بوده است.
استاندار فارس، استفاده از تخصص نظام مهندسی برای استفاده از شبکه بهینه سازی مصرف برق خانگی و کاربرد دستگاههای کم مصرف برق را هم بسیار موثر دانست و گفت: استان فارس حدود 1200 میلیارد تومان طرح اولویت دار در حوزه تامین برق در دستور کار دارد که نیاز به تامین نقدینگی دارد، راه اندازی و افتتاح صنایع جدید آلومینیوم جنوب لامرد، فولاد پاسارگاد کوار، کربنات سدیم در خرامه و ایجاد صنایع انرژی بر در شهرستان نی ریز در آینده، نیاز به مصرف برق را در استان فارس دوچندان می کند از این رو تزریق اعتبارات از جمله 1200 میلیارد تومان تامین نقدینگی این طرح ها مواردی است که باید وزارت نیرو نیز به عنوان یک اولویت بنگرد.
رحیمی همچنین خواستار تقویت و تامین اعتبارات برای پست 400 کیلوولت خرامه، پست 230 کیلوولت سفیر شیراز، ایستگاه 63 کیلوولت سیمکان جهرم و شیراز و پست 132 کیلوولت فورگ داراب و همچنین افزایش ظرفیت پست های موجود در سایر مناطق استان فارس شد.
استاندار فارس تامین اعتبارات برای راه اندازی نیروگاه 1200 مگاواتی شمال فارس را نیز حائز اهمیت دانست و گفت: اولویت بخشیدن به تامین اعتبارات برای راه اندازی واحد بخار نیروگاه حافظ دراستان فارس نیز می تواند شتاب بخش اجرای طرح های تامین و انتقال برق در استان فارس باشد.
برنامه تابستان بدون خاموشی برق
رضا اردکانیان وزیر نیرو نیز اخیرا تحقق برنامه عبور موفق از دوره اوج مصرف برق را یک دستاورد مهم در تابستان جاری دانست و با قدردانی از زحمات استانداران فارس، تهران و خوزستان اظهار داشت: ما تحریم های گسترده ای را تجربه کردیم و با تدارک لازم افزایش تاب آوری جامعه را در برابر تحریم ها فراهم شده است، مردم و دلسوزان نظام در افزایش تاب آوری در برابر این تحریم ها نقش بسزایی داشتند.
اردکانیان با بیان اینکه ما خشک ترین سالها را با آغاز مسوولیت دولت دوازدهم تجربه کردیم افزود: خشکسالی گسترده مخازن سدها را بسیار کاهش داد، در عین حال هزاران مگاوات برق از نیروگاههای برقابی می بایست تامین می شد که ما در تابستان 97 با کاهش پنج هزار مگاوات ظرفیت تولید برقابی مواجه بودیم، مدیریت این سال آبی از سختی ها و ویژگی های خاصی برخورداربود که با سرپنجه تدبیر و تلاش شبانه روزی انجام شد.
وزیر نیرو به اجرای موفق طرح های مدیریت مصرف در امسال اشاره کرد و گفت: اجرای برنامه تابستان بدون خاموشی برای سال آینده از فردا کلید خواهد خورد.
اردکانیان در مراسم چگونگی عبور از پیک مصرف در مرکز پایش صنعت برق افزود: تلاش می شود با اجرای برنامه های مدیریت مصرف اوج بار مصرف سال آینده در حد یک درصد باشد و با تحقق آن برگ درخشانی برای صنعت برق باشد.
دوم تا هشتم شهریور ماه همزمان با سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر هفته دولت نامگذاری شده است.
*س_برچسبها_س*