سه‌شنبه 6 آذر 1403

صنعت چاپ با "لغو تفاهم‌نامه دولت روحانی" به وزارت ارشاد بازگشت

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
صنعت چاپ با "لغو تفاهم‌نامه دولت روحانی" به وزارت ارشاد بازگشت

وزیر ارشاد در نامه به وزیر صمت خواستار بازگشت کامل اختیارات حوزه چاپ به این وزارتخانه شد‌، بخش فنی صنعت چاپ در سال 95 با توافق وزرا به وزارت صمت محول شده بود.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یکی از موانع رشد و توسعه صنعت چاپ که در سال‌های اخیر همواره از سوی بدنه این صنعت مطرح شده است، قوانین دست و پاگیر و عدم وجود متولی مناسب برای این صنعت است. فعالان این صنعت در گذشته معتقد بودند که بخشی از بدنه صنایع کشور به شمار می‌روند و قاعدتا باید به مانند بقیه صنایع زیر نظر وزارت صمت باشند، در نتیجه در دولت روحانی توافقاتی بین وزیران برای این انتقال انجام شد و موضوع به مجلس شورای اسلامی رفت، کمیسیون فرهنگی با طرح مخالفت کرد و در نهایت این انتقال بلاتکلیف ماند و مشکلات دیگری را نیز برای این صنعت ایجاد کرد.

چندی پیش احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران از بازشدن مجدد پرونده انتقال صنعت چاپ به وزارت صمت در این وزارتخانه خبر داده و گفته بود: در حال حاضر وزارت ارشاد متولی صنعت چاپ است در حالی که دغدغه‌ای جز نشر ندارد. ساختار و ظرفیت وزارت ارشاد این اجازه را نمی‌دهد که متولی صنعتی باشد که محصولاتش تکمیل‌کننده حلقه تولید در سایر صنایع است. وزارت ارشاد روزگاری به‌عنوان متولی چاپ انتخاب شد، مربوط به دور‌انی است که بخش بزرگی از چاپ را نشر تشکیل می‌داد، ولی امروز کمتر از 5 درصد صنعت چاپ، نشر است. صنعت چاپ اکنون دیگر کاملاً صنعت است، درست است که به‌لحاظ محتوایی با وزارت ارشاد سرو کار دارد، اما این نباید بهانه‌ای باشد که وزارت ارشاد درباره موارد تخصصی چاپ مثل متراژ واحد تأسیسی، نوع ماشین و... اظهارنظر کند.

تکذیب بازشدن پرونده جابه‌جایی در وزارت صمت

پس از انتشار صحبت‌های ابوالحسنی‌، یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت ارشاد در گفت‌وگو با تسنیم، باز شدن مجدد پرونده در وزارت صمت را تکذیب کرد و گفت: نظر فعالان حوزه چاپ در نشست‌ها و جلسات مختلف این بوده که صنعت چاپ در وزارت ارشاد باقی بماند. اینکه در یک جلسه‌ای جمعی علاقه‌مند بودند که از تسهیلات وزارت صمت استفاده کنند تا حوزه چاپ از حمایت‌ها و تسهیلات صنایع دیگر بهره‌مند شوند، به معنای انتقال این صنعت به وزارت صمت نیست، تنها درخواست این بوده که از تسهیلات حمایتی صنایع دیگر بهره‌مند شوند.

وی ادامه داد: وزارت صمت هم همراهی لازم را دارد، ما از صنعت چاپ مانند سایر صنایع حمایت خواهیم کرد، وزارت ارشاد چون تکلیف قانونی در خصوص صنعت چاپ دارد باید به وظیفه خود عمل کند، اگر در مجلس تصویب شد که این صنعت به وزارت صمت واگذار شود، بحث دیگری است وگرنه در خصوص چنین موضوع مهمی نمی‌توان در جلسات و گفت‌وگوها تعیین تکلیف کرد.

لغو تفاهم‌نامه دولت روحانی برای انتقال صنعت چاپ به وزارت صمت

حالا کمتر از 2 ماه پس از این اظهار نظر معاون فرهنگی وزارت ارشاد، خبرها حکایت از لغو تفاهم‌نامه وزرا در دولت روحانی و بازگشت چاپ به وزارت ارشاد دارند.

نگرانی‌های انتقال صنعت چاپ به وزارت صنعت؛ تغییرات شکلی خواهد بود یا ریشه‌ای؟

علی‌اکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این خصوص به تسنیم می‌گوید: در 11 بهمن ماه سال 1395 طبق تفاهم بین دو وزیر وقت ارشاد و وزیر وقت صمت مقرر شد که وجه فنی صنعت چاپ که شامل واردات و صادرات ماشین‌آلات بود به وزارت صمت واگذار شود. این موضوع بین دو وزیر توافق شد و برای تصویب به مجلس شورای اسلامی رفت، اما در مجلس با آن مخالفت شد.

مخالفت وزیر ارشاد با دوقطبی بودن چاپ

وی ادامه داد: با روی کار آمدن دولت سیزدهم، وزیر ارشاد معتقد بود که نباید فضای دوقطبی در صنعت چاپ وجود داشته باشد و امورات و مرجعیت این صنعت باید در یک وزارتخانه پیگیری شود.

وزیر ارشاد خواستار بازگشت چاپ به وزارت ارشاد شد

ابراهیمی تصریح کرد: در این راستا وزیر ارشاد در نامه‌ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت خواستار بازگشت اختیارات به وزارت ارشاد شد. این سیاست وزارتخانه است که اختیارات و امورات صنعت چاپ با محوریت و مرجعیت یک وزارتخانه پیگیری شود، صادرات و واردات ماشین آلات نیز یکی از موضوعاتی است که به وزارت ارشاد بازگشته و از اختیارات وزارت ارشاد بر حوزه چاپ است.

ابراهیمی تصریح کرد: این بازگشت به معنای لغو تفاهم‌نامه سال 95 است، این خواسته وزیر ارشاد توسط وزارت صمت به کمیسیون ماده یک آیین‌نامه صادرات و واردات رفته و در آنجا مورد موافقت قرار گرفته است. از ما تعرفه‌های مربوط به صادارت و واردات ماشن آلات را خواستند ما به مجموعه دفتر مقررات ارسال کردیم تا در سامانه‌های مربوطه این موضوع لحاظ شود و وزارت ارشاد مجوزهای مربوطه را صادر کند.

بنا به گفته ابراهیمی با توجه به اینکه متولی قانونی صنعت چاپ وزارت ارشاد است و مجلس هم توافق‌نامه مذکور را تایید نکرد، این انتقال در سنوات گذشته باید لغو می‌شد.

حال که موضوع انتقال بخش فنی صنعت چاپ به وزارت صمت پس از 6 سال لغو شده است، آیا فعالان این صنعت از این بازگشت راضی هستند؟

امتیازهای وزارت صمت برایمان مهیا شود، فرقی ندارد متولی کیست

احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه چاپخانه‌داران در این خصوص به تسنیم می‌گوید: قانون به صراحت می‌گوید، متولی چاپ وزارت ارشاد است و ما باید به قانون عمل کنیم، تنها مشکلی که ما داریم امتیازهایی است که وزارت صمت به صنایع می‌دهد، اگر وزارت ارشاد بتواند این امتیازها را برای ما فراهم کند‌، فرقی ندارد وزارت صمت متولی باشد یا وزارت ارشاد.

وی با اشاره به سهولت واردات ماشین‌آلات در 6 سال گذشته گفت: ورود ماشین‌آلات چاپ با یک ثبت سفارش و تاییدیه اتحادیه انجام می‌شد و فعالان این عرصه درگیر بروکراسی اداری نبودند. امیدوارم با انتقال ساز و کار این ماجرا به وزارت ارشاد این تسهیل همچنان پابرجا باشد.

صنعت چاپ با "لغو تفاهم‌نامه دولت روحانی" به وزارت ارشاد بازگشت 2
صنعت چاپ با "لغو تفاهم‌نامه دولت روحانی" به وزارت ارشاد بازگشت 3