شنبه 12 آبان 1403

صورت‌های مالی سه خودروساز بزرگ کشور زیر ذره‌بین + نمودار

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
صورت‌های مالی سه خودروساز بزرگ کشور زیر ذره‌بین + نمودار

اقتصادنیوز: شرکت‌های خودرو‌ساز در ماه‌های اخیر یکی از پر سر‌و‌صداترین صنایع در بازار‌های داخلی بودند.

به گزارش اقتصادنیوز نوسان قیمت خودروهای داخلی موجب شد بار دیگر موضوع قیمت‌گذاری خودرو به موضوعی پر مناقشه تبدیل شود. اقدام شورای رقابت به قیمت‌گذاری خودرو، مداخله وزیر صنعت در روند عرضه خودرو و پیش‌فروش خودرو با قرعه‌کشی تنها بخشی از اتفاقاتی است که خودروسازان در بهار امسال پشت سر گذاشته‌اند. با وجود آنکه قیمت خودرو همچنان در کشاکش سیاست‌گذاری‌ها قرار گرفته؛ سهام خودروسازان به آرامی به موتور محرک بازار سهام تبدیل می‌شود.

*س_سهم خودروساز‌ها از بازار_س*

گفته می‌شود صنعت خودرو پس از صنعت نفت بزرگترین صنعت ایران است و شرکت‌های فعال در این صنعت 5 درصد از کل ارزش بازار سهام را به خود اختصاص داده‌اند. در بین شرکت‌های گروه خودروساز و قطعه‌ساز حاضر در بورس و فرابورس، ارزش سه شرکت ایران‌خودرو، سایپا و گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو نیمی از ارزش کل گروه را شامل می‌شود. در سال 98 بازده سهام گسترش سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو 856 درصد، ایران‌خودرو 301 درصد و سایپا 184 درصد بوده است. بر اساس صورت‌های مالی دو ماهه شرکت‌های خودرو‌ساز تولید انواع خودرو در 2 ماه ابتدای امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل 3/ 3 درصد افت داشته است. در این مدت تولید ایران‌خودرو 8 درصد افزایش و تولید سایپا 16 درصد کاهش را تجربه کرده‌اند. تولید انواع خودرو در دوماه ابتدای امسال با افت 3/ 3 درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال به 126 هزار و 535 دستگاه رسید. در این مدت تولید سواری نسبت به دوماه ابتدای سال قبل 1/ 4 درصد افت داشت و به 117 هزار و 176 دستگاه رسید. در مورد روند تولید خودرو در اردیبهشت امسال نیز باید به رشد 3/ 166 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره کنیم به‌طوری که در دومین ماه امسال 101 هزار و 612 دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شده است. تولید سواری در این مدت معادل 93 هزار و 911 دستگاه بوده که نسبت به اردیبهشت 98 با رشد 1/ 16 درصدی همراه است.

*س_سهم تولید‌کنندگان عمده_س*

در بررسی وضعیت تولید گروه صنعتی ایران‌خودرو در دوماه ابتدای امسال باید به رشد 9/ 7 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره کنیم به‌طوری که در این مدت 66 هزار و 845 دستگاه خودرو در این گروه صنعتی به تولید رسیده است. در 2ماهه امسال 65 هزار و 600 دستگاه سواری در ایران‌خودرو تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 4/ 6 درصد رشد داشته است. تولید گروه خودروسازی سایپا نیز در دوماه اول امسال با افت 1/ 16 درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل همراه بوده و به 53 هزار و 672 دستگاه رسیده است. تولید سواری در سایپا در دوماه امسال با کاهش 8/ 17 درصدی به 47‌هزار و 150 دستگاه رسیده است.

*س_رشد کوچک‌تر‌ها_س*

در این میان شرکت پارس‌خودرو نیز با تولید 16هزار و 64خودرو به جمع تولید‌کنندگان بزرگ بازار نزدیک شده است. این شرکت 14هزار و 92 دستگاه فروخته و توانسته درآمد 6/ 344 میلیاردتومانی به دست آورد؛ درآمدی که 232 درصد بیشتر از دوماه ابتدای سال 98 است. زامیاد نیز با تولید 3722 دستگاه و فروش 2894 دستگاه درآمد 8/ 233 میلیارد تومانی به دست آورده که مقایسه آن با مدت مشابه سال گذشته از افزایش 99 درصدی حکایت دارد.

*س_زیان انباشته خودروساز‌ها_س*

به گفته رئیس انجمن قطعه‌سازی، خودروسازان تا پایان پارسال 43 هزار میلیارد تومان زیان انباشته داشته‌اند و توان پرداخت مطالبات قطعه‌سازان را ندارند. به تعبیر او مشکلات مالی خودروسازان آنها را در آستانه ورشکستگی قرار داده است. صورت‌های مالی دو شرکت خودرو‌ساز نیز نشان می‌دهد زیان انباشته سایپا و ایران‌خودرو تا سال 97 به عددی معادل 7/ 13 هزار میلیارد تومان رسید که در مقایسه با سال 96 رشدی 20 برابری را نشان می دهد. به عبارت بهتر، زیان انباشته دو خودروساز بزرگ نسبت به سال 96 معادل 9/ 1 هزار درصد رشد کرده و این روند در سال 98 نیز ادامه یافته است.

بر اساس گزارش‌های 6 ماهه این دو شرکت زیان انباشته شرکت سایپا همچنان صعودی بوده و با 51 درصد رشد به 1/ 10 هزار میلیارد تومان رسیده است. در این بازه زمانی نیز زیان انباشته ایران خودرو با 66 درصد رشد به 3/ 13 هزار میلیارد تومان رسید. اگر صورت‌های مالی مجموعه ایران‌خودرو و سایپا را به‌صورت تلفیقی مورد بررسی قرار دهیم، اعداد و ارقام مرتبط با زیان انباشته آنها بیشتر خواهد شد.

*س_ پارس خودرو_س*

در اردیبهشت ماه 307 میلیارد تومان فروش داشت که بیشترین فروش ماهانه این شرکت از ابتدای سال 98 بوده است. فروش فروردین ماه 37 میلیارد تومان و میانگین فروش ماهانه خپارس در سال 98، معادل88 میلیارد تومان بود. فروش گروه Q200، از مهمترین دلایل رشد فروش پارس خودرو در ماه اخیر است به‌طوری که در اردیبهشت ماه 3 هزار دستگاه از این گروه محصول را به فروش رسانده است. پارس خودرو در دو ماه ابتدای سال 99 در مجموع 344 میلیارد تومان فروش داشته که 232 درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است.

*س_ ایران‌خودرو_س*

در اردیبهشت ماه 23 هزار دستگاه انواع خودرو به فروش رسانده، این عدد در ماه قبل 6 هزار دستگاه بوده است. نرخ فروش محصولات گروه پژو با رشد 6 درصدی نسبت به ماه قبل در سطح 57 میلیون تومان به ازای هر دستگاه قرار گرفته است. در نتیجه شرکت در اردیبهشت ماه حدود 1410 میلیارد تومان فروش داشته‌، این در حالی است که فروش شرکت در ماه گذشته 386 میلیارد تومان بوده است. مجموع فروش 2ماهه نخست سال جاری به 1797 میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 60 درصد رشد را نشان می‌دهد.

*س_ سایپا_س*

در اردیبهشت ماه به فروش 923 میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه قبل 35 درصد بیشتر بوده است. مقدار فروش تیبا و پراید در این ماه حدود 11 هزار و 15 هزار دستگاه بوده، در حالی که این اعداد در فروردین ماه به ترتیب 11 هزار و 5 هزار دستگاه گزارش شده است (رشد 200 درصدی در مقدار فروش پراید). نرخ فروش پراید نسبت به ماه قبل تغییر محسوسی نداشته، ولی نرخ فروش تیبا با افت 11 درصدی مواجه شده است. سایپا فروش 2 ماه نخست سال جاری را به 1605 میلیارد تومان رسانده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 61 درصد رشد را نشان می‌دهد.

این مطلب برایم مفید است بلی 0 نفر این پست را پسندیده اند
صورت‌های مالی سه خودروساز بزرگ کشور زیر ذره‌بین + نمودار 2
صورت‌های مالی سه خودروساز بزرگ کشور زیر ذره‌بین + نمودار 3
صورت‌های مالی سه خودروساز بزرگ کشور زیر ذره‌بین + نمودار 4