چهارشنبه 7 آذر 1403

عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا

تهران - ایرنا - ماه مبارک رمضان امسال در شرایط متفاوتی از همیشه در کشورهای اسلامی و برای مسلمان در کشورهای که مقیم آن هستند، آغاز شد چرا که حلول ماه رمضان در سال جاری همزمان شده با شیوع ویروس نوع جدید کرونا با عنوان کووید 19 که دامنه انتشار آن بسیار بالا و برای زندگی انسان تهدید آمیز است، در نتیجه وزارتخانه های مرتبط در کشورها تدابیری را درباره مراسم ها در مساجد و اقامه نماز در آنها...

ویروس کرونا موسوم به «کووید 19» اواسط ماه دسامبر (24 آذر) در شهر ووهان واقع در مرکز چین گزارش شد و بزودی در کشورها شیوع یافت اکنون 3 میلیون و 65 هزار و 156 نفر را مبتلا کرده و از این میان جان 211 هزار 631 نفر را گرفته است.

بنابر این یک میلیارد و 800 میلیون مسلمان در جهان ماه رمضان 2020 را در میان تعطیلی های گسترده از جمله در مساجد و امکان مذهبی که محل اجتماع نمازگزان برای اقامه نماز و برگزاری مراسم افطار است، آغاز کرده و وزارت اوقاف در این کشورها اقداماتی را برای حفظ جان مسلمین در برابر شیوع ویروس و در عین حال تداوم مناسک دینی ماه مبارک رمضان در پیش گرفته اند.

با فرا رسیدن ماه رمضان، سازمان بهداشت جهانی به مسلمانان توصیه کرده است که برای حفظ سلامت خود در این ماه، به رعایت فاصله گذاری اجتماعی حداقل تا یک متر اقدام کنند و در احوال پرسی های فرهنگی و مذهبی مانند دست روی سینه گذاشتن برای جلوگیری از تماس بدنی استفاده شود. در این بیانیه آمده است: فاصله گذاری مانند تعطیلی مساجد و نظارت بر تجمعات عمومی و دیگر محدودیت ها رعایت شود و برگزاری هرگونه تجمعات مذهبی باید مطابق با رویه استاندارد ارزیابی خطرات باشد.

در بیشتر این کشورها از جنوب شرق آسیا تا خاورمیانه و آفریقا همچنان تعطیلی ها و قرنطینه برقرار است هر چند در برخی کشورها رفته رفته این مقررات در حال کاسته شدن است اما مساجد همچنان تعطیل و از تجمع ها برای اقامه نماز یا مراسم افطاری و سحری ممانعت بعمل می آید.

اقامه نماز تراویح از طریق تلویزیون

در عربستان که با شیوع ویروس کرونا مسجد الحرام و مسجد النبی و سایر اماکن دینی و مساجد در راستای اقدامات پیشگیرانه تعطیل اعلام شدند، نماز تراویح برگزار می شود و از طریق تلویزیون ها و اینترنت در جهان اسلام پخش می شود و برای اولین بار مسلمانان در آن مستقیما مشارکت نخواهند داشت.

مجلس شورای علمای اعظم عربستان سعودی عالی‌ترین نهاد مذهبی در این کشور، از مسلمانان خواست که برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، از هر گونه نیایش جمعی در ماه رمضان خودداری کنند و «نمازهای واجب و تراویح» را در خانه بخوانند.

سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان در خصوص این مساله که مسلمانان نمی توانند برای اقامه نماز حضور یابند، ابزار ناراحتی کرد و افزود که این برگزار نشدن نماز تراویح و حضور در خانه خدا تنها اقداماتی پیشگیرانه برای محافظت از مردم و جان آنها در برابر ویروس کرونا است.

 اقامه نماز مصری ها در خانه

در مصر نیز همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان، دولت این کشور ممنوعیت آمد و شد ها را تمدید کرده اما یک ساعت از آن کاسته ولی اقامه نماز جماعت و تراویح در این ماه هنوز ممنوع است.

أحمد طیب شیخ الأزهر از مسلمانان خواست تا در ماه رمضان با ادامه بسته بودن مساجد در راستای اقدامات پیشگیرانه در مقابل ویروس کرونا نماز را در خانه ها اقامه کنند.

وی همچنین گفت که مردم نباید به سخنانی درباره ترک روزه داری به این دلیل که روزه داری باعث ضعیف شدن بدن می شود، گوش دهند و این گفته ها هیچ پایه و اساسی ندارد.

به گزارش بی بی سی عربی، در اثر همین موضوع خیابان های شهر قاهره با 23 میلیون جمعیت که هیچ وقت آرام نبود حالا با شیوع ویروس کرونا چهره غریبی پیدا کرده است.

معمولا در ماه رمضان در خیابان های قاهره مردم خرما و میوه خشک برای افطاری بر روی طبق ها در جلوی مغازه ها و نیز فانوس های رنگی قرار می دادند، اما امسال خبری از اینها نیست. دولت مصر هم ترددهای شبانه و اقامه نماز جماعت و دیگر فعالیت های مربوط به ماه رمضان را ممنوع اعلام کرده است.

برگزاری نماز جماعت در پاکستان 

با وجود تهدید ویروس کرونا، روحانیون و برخی شخصیت ها در کشورها مانند بنگلادش، پاکستان و اندونزی مقررات و فاصله گذاری اجتماعی را نمی پذیرند و خواستار برگزاری نماز در مساجد هستند و هزاران نفر روز پنجشنبه گذشته در برخی مناطق در پاکستان و اندونزی در نماز جماعت شرکت کردند.

توافق دولت و رهبران مذهبی پاکستان برای اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی در طول ماه مبارک رمضان با هدف مهار ویروس کرونا به دلیل عدم پایبندی مردم در شهرهای مختلف پاکستان، با چالش مواجه شده است.

علیرغم توافق 20 ماده‌ای میان رییس جمهوری پاکستان و رهبران ارشد مذهبی این کشور از فرق مختلف اسلامی برای جلوگیری از نقض طرح فاصله گذاری اجتماعی در ماه رمضان، 80 درصد مراکز مذهبی، مساجد و محل برگزاری آیین‌های ویژه ماه رمضان تمایلی به پایبندی به این توافق نداشته‌اند.

ایالت سند در جنوب پاکستان، تنها ایالتی است که برگزاری هرگونه مراسم نیایش جمعی، نمازهای جماعت و جمعه در طول ماه رمضان را ممنوع و تنها حضور 3 تا پنج نفر در مساجد را بلامانع اعلام کرده است.

«عمران خان» نخست وزیر پاکستان که هفته گذشته حضور در مساجد طی ماه رمضان را مشروط به پایبندی مردم به تمهیدات بهداشتی کرده بود، اما با آغاز ماه رمضان خطاب به مردم گفت که وی نیز در طول ماه رمضان در خانه به عبادت خواهد پرداخت. به همین دلیل مردم نیز با ماندن در خانه و عبادت در کنار خانواده به دولت در غلبه بر ویروس کرونا کمک کنند.

وی در عین حال هشدار داد که اگر در طول ماه رمضان حضور مردم در آیین‌های مذهبی موجب شیوع کرونا شود، دولت مجبور به واکنش فوری در جلوگیری از برگزاری این مراسم و یا تعطیلی مساجد خواهد شد.

 درخواست موسسات دینی اندونزی برای عبادت در خانه 

در اندونزی نیز که جمعیت بزرگی از مسلمان را در خود جای داده است، فضای همیشه ماه رمضان حاکم نیست و موسسات دینی از مردم خواسته اند که در خانه هایشان بمانند و به عبادت بپردازند.

دولت رفت و آمد میلیون ها فرد را به شهرها و روستاهای خود تا پایان ماه مبارک رمضان ممنوع کرده و مقرراتی را برای جابجایی هوایی و زمینی و دریایی از طریق جزایر أرخبیل که 17 هزار نفر جمعیت دارد، اعمال کرده است.

در همین حال با وجود این مقررات هزاران نفر روز پنجشنبه گذشته در بزرگ ترین مسجد جامع اقلیم آتشیه در اندونزی در نماز جماعت شرکت کردند.

ادامه ممنوعیت ها در مالزی

در کشور مالزی نیز ممنوعیت ها همچنان برقرار بوده و بازارهایی که مسلمانان برای خرید انواع شیرینی و حلوا در ماه رمضان تردد داشتند، تعطیل است و شهروندان از طریق اینترنت، خریدهای خود را سفارش می دهند و در درب خانه ها تحویل می گیرند.

توصیه به خانه ماندن در هند

در کشور هند نیز علما و مفتی های همه فرق اسلامی از مردم خواسته اند تا آداب مذهبی از جمله نماز و مراسم های افطاری و سحری را در خانه خود انجام دهند.

تعطیلی افطار و نماز جماعت در کویت

مراسم و مناسک ماه رمضان هر ساله در کویت در مساجد این کشور برگزار می‌شد اما امسال خبری از این رویدادها در این کشور نیست. در پی ممنوعیت برگزاری مراسم افطار و اقامه نماز در مساجد در کویت نیز دیگر خبری از برگزاری این مراسم ها نیست و ممنوع شده است.

لبنان و عمان

در لبنان قرار است که تعطیلی ها تا 10 می ادامه داشته باشد و در عمان ممنوعیت های اعمال شده در خصوص تجمعات و فعالیت های جمعی در ماه رمضان نیز ادامه خواهد داشت.

امارات

دولت امارات اجازه داده تا مراکز تجاری را در امارت دوبی از نیمه روز تا ده شب با رعایت مسایل بهداشتی باز باشد اما تنها 30 درصد مشتریان می توانند در آن تردد داشته باشند.

جمعیت های خیریه در ابوظبی هم که معمولا هر ساله به کارگران حاضر در این کشور از جنوب شرق آسیا افطاری می دانند در این شرایط بسته بودن مساجد نمی دانند باید چه اقدامی را در پیش گیرند.

بسته بودن مساجد در الجزایر

در این کشور شمال افریقات نیز وزارت بهداشت باز شدن مساجد در ماه رمضان را بعید دانست با اینکه از ممنوعیت های تردد در این کشور کاسته شده است.

در الجزایر نیز رستوران ها نمی دانند که چطور می توانند به مردم فقیر و نیازمند در این ماه افطاری بدهند چرا که مراکز پذیرایی و مساجد به خاطر شیوع کرونا تعطیل هستند.

شورش برای برگزاری نماز جماعت در نیجریه

در کشور آفریقایی نیجر نیز در روزهای اخیر شورش‌هایی در برخی شهرها علیه قوانین منع عبور و مرور و ممنوعیت نماز جماعت صورت گرفت.

کاهش ممنوعیت ها در برخی کشورهای اسلامی

برخی کشورها با آغاز ماه مبارک رمضان از ممنوعیت های اعمال شده سابق کاسته اند به طوری که در سوریه، مصر و موریتانی ممنوعیت تردد پس از ساعت افطار آغاز می شود.

اردن نیز ممنوعیت تردد در برخی شهر ها مانند العقبه، الکرک، الطلیفه و معان کاهش داده است.

تشکیلات خودگران فلسطین نیز تسهیلات لازم را که شامل اجازه به تردد و جابجایی افراد است، صادر کرده است.

با توجه به بسته بودند درب های مسجد الاقصی از سوی رژیم صهیونیستی ده‌ها تن از اهالی قدس اشغالی در میان اعمال محدودیت‌های نیروهای این رژیم در ماه مبارک رمضان نماز را در مقابل ورودی‌های مسجد الاقصی با حفظ فاصله های اجتماعی اقامه کردند.

دولت تونس به طور جزئی ممنوعیت تردد را در ماه رمضان از 12 ساعت به ده ساعت کاسته است.

در یمن هم که زیر بمباران دایم عربستان حتی در ماه مبارک رمضان است، ممنوعیت تردد در استان حضرموت در شرق این کشور برداشته شده است.

دولت عراق نیز در بغداد و برخی استان ها به صورت جزئی ممنوعیت تردد ها را کاسته و به برخی از بخش ها اجازه کار در ساعاتی مقرر را داده است.

از سوی دیگر دولت قطر اجازه داده تا نماز جماعت در مسجد کبیر محمد بن عبدالوهاب اقامه شود.

دولت مغرب نیز اعلام کرد که تا پایان ماه رمضان، رفت و آمدهای شبانه ممنوع است.

صربستان

جامعه اسلامی صربستان نیز به منظور پیشگیری از گسترش ویروس کرونا در منطقه نووی پازار در جنوب صربستان که بیشتر ساکنان آن را مسلمانان تشکیل می‌دهند، «ستاد بحران» تشکیل داده و از همه ائمه و جامعه اسلامی دعوت شده در خدمت اعضای این جامعه باشند و مرکزی را برای کمک به اقشار آسیب‌پذیر سامان دهند.

دو جامعه اسلامی فعال در صربستان (در بلگراد و نووی پازار) پس از اعلام وضعیت اضطراری در این کشور به دلیل پیشگیری از شیوع ویروس کرونا، پیروان خود را به خواندن نماز در خانه فراخواندند و همچنین خواسته شده که مراسم تشییع جنازه با حداقل تعداد افراد انجام شود.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*
عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا 2
عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا 3
عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا 4
عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا 5
عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا 6
عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا 7
عبادت ماه رمضان مسلمانان جهان دربحبوحه کرونا 8