دوشنبه 5 آذر 1403

عدم اراده جدی برای مقابله با آلودگی هوا / تهران جان نفس کشیدن ندارد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
عدم اراده جدی برای مقابله با آلودگی هوا / تهران جان نفس کشیدن ندارد

آلودگی هوای تهران باعث مرگ خاموش شهروندان شده است و این روزها گاهی به‌قدری شدت می‌گیرد که حتی نفس کشیدن در آن هم سخت می‌شود و هیچ راهی برای فرار از آن نیست.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ آلودگی هوا معضلی جدی است که سلامت شهروندان را تهدید می کند و مردم شهرهای مختلف هر روز با آلودگی های جدیدی مواجه می شوند. آلودگی هوا به دلیل ریزگردها و گرد و غبار آرامش و روح شهروندان را خدشه دار و نفس کشیدن را برای همه سخت می کند؛ اما گویا دامنه این آلودگی ها در حال گسترش است و اگر پیش از این آلودگی هوا مختص ماه های سرد سال بود، اما امروز گرد و غبار در پاییز زیبا نیز کام مردم را تلخ کرده است.

آلودگی هوای تهران برای تمامی گروه‌ها جامعه

بنا بر پیش‌بینی‌های انجام‌شده در شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران، در صبح امروز (30 آبان ماه) با توجه به حاکمیت جو پایدار و انباشت آلاینده‌ها طی ساعات گذشته همراه با افزایش ترافیک صبحگاهی کیفیت هوا در بیشتر مناطق در محدوده ناسالم برای گروه‌های حساس قرار گرفت. عدم وزش باد مؤثر همراه با وارونگی دما در طول روز پراکندگی آلاینده‌ها را محدود خواهد کرد. تداوم این شرایط جوی تا اواخر وقت دوشنبه همراه با افزایش ترافیک شامگاهی سبب افزایش غلظت ذرات معلق و برقراری وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس در بیشتر مناطق خواهد شد.

با افزایش نسبی تندی باد تا صبح فردا (1 آذرماه) به میزان ناچیزی از غلظت آلاینده‌ها کاسته خواهد شد، هرچند افزایش تردد خودروها سبب افزایش غلظت آلاینده‌ها خواهد شد که تداوم برقراری وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس در بیشتر مناطق را در پی خواهد داشت. کاهش تندی باد و استمرار شرایط پایدار جو در طول روز از پراکندگی آلاینده‌ها جلوگیری خواهد کرد. این شرایط جوی تا ساعات پایانی سه‌شنبه ادامه خواهد یافت و با توجه به انباشت آلاینده‌ها همراه با افزایش ترافیک شامگاهی برقراری وضعیت ناسالم در بیشتر مناطق پیش‌بینی می‌شود.

بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوا هم اکنون شاخص آلاینده «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» روی عدد 108 یعنی شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار دارد همچنین آلاینده شاخص هوای پایتخت طی 24 ساعت گذشته «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» با میانگین 139 بود و کیفیت هوای پایتخت در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت.

بر اساس دستورالعمل احتیاطی صادره از سوی شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران، مبتلایان به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان جزو گروه‌های حساس محسوب می‌شوند و باید فعالیت‌های طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند. فعالیت طولانی عبارت است از هرگونه فعالیت خارج از منزل که افراد به‌طور متناوب طی مدت چندین ساعت انجام می‌دهند و سبب می‌شود نفس کشیدن تاحدی سخت‌تر از حالت طبیعی صورت بگیرد؛ کار کردن در باغچه، فعالیت شدید خارج از منزل مانند دویدن و... از جمله این مثال‌هاست.

گفتنی است که کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شود که بر اساس آن از عدد صفر تا 50 در محدوده هوای پاک تعریف می‌شود، از 51 تا 100 هوا در محدوده قابل قبول، سالم یا متوسط بوده و از محدوده 101 تا 150 هوا ناسالم برای گروه‌های حساس است. در بازه 151 تا 200 نیز هوا در محدوده ناسالم برای همه گروه‌ها و از محدوده از 201 تا 300 نیز هوا در محدوده بسیار ناسالم قرار می‌گیرد. بر اساس این دسته‌بندی در محدوده 301 تا 500 شرایط کیفی هوا خطرناک است.

لزوم ورود سران سه قوه به بحث آلودگی هوا

عضو شوراری شهر تهران در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با بیان اینکه 23 دستگاه در حوزه آلودگی هوا مسئول هستند، گفت: آلودگی هوای تهران باعث مرگ خاموش شهروندان شده است. شهرداری تهران در بخش معاینه فنی تمام تلاش خود را می‌کند، اما موضوع آلودگی هوا در پایتخت نیازمند ورود جدی از ناحیه دولت و قوه قضاییه است، چه اشکالی دارد که آلودگی هوای پایتخت در جلسات سران سه قوه مطرح و مورد بررسی قرار گیرد تا یک کار ویژه برای کاهش آلودگی هوا انجام شود.

وی به مسئولیت اجتماعی خودروسازان اشاره کرد و گفت: بزرگترین صنعت خودروسازی در کشور وجود دارد که در برخی موارد خروجی آن تولید خودروهای غیر استاندارد است که نیاز به مشارکت و نظارت وزارت صمت دارد، در واقع حرکت به سوی خودروهای برقی و تزریق آن به ناوگان حمل و نقل عمومی به ویژه تاکسی رانی یکی از موارد بسیار کمک کننده در بحث کاهش آلودیی هوا است، اما به دلیل قیمت بالای آن، طیف تاکسیران امکان جایگزین کردن آن را ندارند.

اقرایان در خصوص عملکرد شورای شهر در مورد آلودگی هوا گفت: بیش از 20 دستگاه در حوزه آلودگی هوا مسئولیت دارند که شورای شهر یکی از این دستگاه‌هاست. به جرات می‌توان گفت یکی از سیاست‌های شورای ششم در کمیسیون حمل و نقل و عمران، توسعه حمل و نقل عمومی در راستای کاهش آلودگی هوا است.

وی با بیان اینکه بحث آلودگی هوا نیاز به برنامه‌ای دارد که در کوتاه مدت اثر بخش باشد، افزود: این امر مستلزم مطالبه گری رسانه‌ها از مسئولان ارشد در این حوزه است. در حال حاضر بیش از 20 سازمان و نهاد دولتی و غیردولتی در این بحث درگیر بوده که یکی از این دستگاه ها شورای شهر است و تا زمانی که بحران آلودگی هوا در اولویت تمام دستگاه‌های نظارتی قرار نگیرد، نمی‌توان امیدی به حل مشکل داشت.

عضوی شورای شهر تهران افرود: توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی یکی از فاکتورها و عوامل کمک کننده در جلوگیری از آلودگی هوا تهران است، در حالی که با خودروهای آلاینده در مجموعه ناوگان حمل و نقل عمومی و خدمات شهری روبه رو هستیم.

آلودگی هوا نتیجه سهل‌انگاری و بی‌تفاوتی دستگاه‌های مسئول است

علی حدادی با اشاره به وضعیت آلودگی هوا در فصول سرد سال گفت: سازمان محیط زیست نیز در این زمینه کم کاری داشته و آنطور که باید از دستگاه ها مطالبه گری ندارد. به عبارت دیگر عدم انجام اقدام به موقع سبب می شود تا در فصول سرد سال این معضل مشکلات عدیده ای را برای شهروندان ایجاد کند. متاسفانه اراده جدی برای مقابله با معضل های زیست محیطی به ویژه در بحث آلودگی هوا وجود نداشته و ادامه این روند تنها به سلامت مردم آسیب وارد می‌کند

این عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی تاکید کرد: متاسفانه بی تفاوتی و سهل انگاری نسبت به انجام اقدامات به موقع مشکلات جدی زیست محیطی را به ویژه در بحث آلودگی هوا برای کشور رقم زده است که سلامت همه افراد جامعه را تهدید می کند. سازمان محیط زیست باید به طور جدی مطالبه گری کند تا هر دستگاه وظایف خود را برای مقابله با معضل های زیست محیطی انجام دهد.

برای مقابله با آلودگی هوا و سایر مسائل زیست محیطی دستگاه های مختلف وظایف سنگینی بر عهده دارند، اما متاسفانه کم کاری دستگاه‌ها و نبود اراده محکم برای مقابله با این معضل زیست محیطی سبب شده تا هر ساله در فصول سرد سال با این پدیده مواجه شویم! بر اساس قانون، شهرداری‌ها و دستگاه‌های اجرایی وظایف معینی در این حوزه دارند که باید ملزم به انجام وظایف قانونی خود بشوند. حال این سوال مطرح است که چرا اراده جدی در این حوزه وجود ندارد؟! چه کسی پاسخگوست؟!

فک پلاک خودروهای دودزا و دارای نقص فنی

به تازگی سردار محمدحسین حمیدی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ درباره رصد و اعمال قانون خودروهای فاقد معاینه فنی در سطح شهر تهران نیز گفت: خودروهای دودزا و آلاینده و نیز خودروهایی که دارای نقص فنی واضح هستند در صورت رویت ماموران متوقف و فک پلاک شده و پلاک اعزام به تعمیرگاه دریافت خواهند کرد و به این ترتیب از تردد آنها جلوگیری خواهد شد. مالکان این خودروها باید در موعد مقرر نسبت به انتقال خودروی خود به تعمیرگاه و رفع نواقص اقدام کنند. همچنین دوربین‌های سطح شهر نیز نسبت به اعمال قانون خودروهای فاقد معاینه فنی اقدام خواهند کرد.