دوشنبه 28 آبان 1403

عزم دولت برای بازسازی همکاری‌های منطقه‌ای / سفر رییس‌جمهور به مسکو، سرآغاز مراودات راهبردی اقتصادی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عزم دولت برای بازسازی همکاری‌های منطقه‌ای / سفر رییس‌جمهور به مسکو، سرآغاز مراودات راهبردی اقتصادی

تهران - ایرنا - سفر رییس‌جمهوری به روسیه، آغازگر دور جدید همکاری‌های راهبردی به شمار می‌رود که ضمن بازسازی روابط منطقه‌ای و جبران کم‌کاری‌های دولت سابق به تقویت مناسبات اقتصادی و گسترش مراودات تجاری با اتحادیه اوراسیا منجر خواهد شد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، توسعه مناسبات با کشورهای منطقه و همسایگان و تمرکز بر گسترش مراودات اقتصادی و تجاری با آنها جزو سیاست‌های محوری دولت سیزدهم است. افزایش حدود 40 درصدی حجم صادرات در ماه‌های اخیر نشان‌دهنده عزم این دولت برای توسعه همکاری‌های اقتصادی است.

در این بین، روسیه به عنوان پهناورترین کشور جهان و شریک راهبردی ایران از ظرفیت ویژه ای برای توسعه مناسبات اقتصادی برخوردار است که در سال‌های اخیر نسبت به آن غفلت شده بود.

حمل و نقل، ترانزیت، توسعه میادین هیدکربوری، صادرات گاز، سواپ، صادرات خدمات فنی و مهندسی و صادرات محصولات کشاورزی از جمله حوزه‌هایی است که ظرفیت همکاری دو کشور در آن بخش‌ها وجود دارد.

بر این اساس، رییس‌جمهور کشورمان صبح امروز با هدف گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی با روسیه، عازم مسکو شد.

«آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی» در سفر به مسکو که با دعوت رسمی رییس‌جمهوری فدراسیون روسیه انجام شده، با «ولادیمیر پوتین» رییس جموری روسیه دیدار خواهد کرد. حضور و سخنرانی در نشست عمومی مجلس دوما، دیدار با ایرانیان مقیم روسیه و نشست هم‌اندیشی با فعالان اقتصادی روس از دیگر برنامه‌های رییس‌جمهور در این سفر دو روزه است.

در این راستا، با هدف بررسی ابعاد همکاری های دو کشور در بخش اقتصادی و تبیین فرصت ها و موانع پیش روی توسعه مناسبات، میزگرد «سفر آیت الله رییسی به روسیه؛ فرصت‌ها و ظرفیت‌ها» با حضور «مجتبی یوسفی» نایب رییس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه و عضو هیات رییسه مجلس و «کامبیز میرکریمی» نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه برای در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) برگزار شد.

کارشناسان در این نشست خاطر نشان کردند که در دولت گذشته به ظرفیت های منطقه ای در بخش اقتصادی توجه لازم صورت نگرفت که باعث فرصت سوزی شد، اما در دولت سیزدهم توسعه مناسبات اقتصادی با همسایگانی که مرزهای خشکی و دریایی با کشورمان دارند در دستور کار قرار گرفت که به افزایش درآمدهای غیر نفتی و بهبود صادرات منجر شد.

به نظر کارشناسان، سفر آیت الله سید ابراهیم رییسی به روسیه می تواند سرآغازی برای دور جدید گسترش مناسبات راهبردی باشد که که به افزایش مراودات اقتصادی دو کشور و همچنین افزایش صادرات به روسیه و اتحادیه اوراسیا منجر خواهد شد.

به نظر کارشناسان، سفر آیت الله سید ابراهیم رییسی به روسیه می تواند سرآغازی برای دور جدید گسترش مناسبات راهبردی باشد که که به افزایش مراودات اقتصادی دو کشور و همچنین افزایش صادرات به روسیه و اتحادیه اوراسیا منجر خواهد شد.

در دولت گذشته به ظرفیت همکاری‌های منطقه‌ای توجه نمی‌شد

«مجتبی یوسفی» نائب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه در این میزگرد به وجود ظرفیت های گسترده در مناسبات دو کشور اشاره کرد و گفت: ظرفیت‌های منطقه‌ای زیادی در تعامل اقتصادی ایران و روسیه وجود دارد که باید از این فرصت‌ها بهره برد.

وی خاطر نشان کرد: در دولت قبل کدورت‌هایی با شرکایی چون چین و روسیه اتفاق افتاد و دچار چالش‌هایی شدیم که اکنون در حال بازسازی است.

نائب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه گفت: در دولت گذشته به ظرفیت های منطقه ای توجه نمی کردیم، اما اکنون افزایش مبادلات با همسایگان و کشورهای منطقه در دستور کار قرار دارد.

عضو هیات رییسه مجلس با بیان اینکه کارهای خوبی در وزارت امور خارجه در بخش اقتصادی صورت گرفته است، گفت: حجم مراودات اقتصادی در ماه های اخیر و پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم نشان می دهد که گفتمان وزارت امور خارجه به سمت موضوعات اقتصادی رفته است.

یوسفی با تاکید بر لزوم سرمایه‌گذاری در صنعت انرژی و برق، گفت: اقداماتی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت برق و تقویت زیرساخت‌های انرژی انجام شده است.

وی ادامه داد: در این راستا، دریافت تسهیلات پنج میلیارد دلاری از روسیه برای اجرای پروژه های نیروگاهی، نیرو و حمل و نقل که قبلا متوقف شده بود، دوباره به جریان افتاده است.

فعال‌سازی کریدورهای منطقه‌ای در قالب همکاری‌های بلندمدت

نائب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه با اشاره به مزیت های امضای توافق نامه های بلندمدت همکاری با سایر کشورها، گفت: ظرفیت‌ها و فرصت های زیادی در قالب همکاری منطقه‌ای و همچنین کشورهایی مانند روسیه و چین وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه برخی افراد در واکنش به توافق همکاری بلند مدت با چین، چالش هایی را مطرح می‌کنند، خاطر نشان کرد: از طریق همکاری با چین در بخش حمل و نقل و کریدورهای منطقه ای و بین‌الملی می‌توان جلوی تحریم‌های ظالمانه را گرفت.

یوسفی با تاکید بر اینکه اگر برنامه‌های بلندمدت و ظرفیت‌ها را در نظر بگیریم، بسیاری از مشکلات حل می‌شود گفت: این‌ها جزء برنامه بلند مدت است، در برنامه ششم توسعه اعلام شد که هر سال معادل 10 درصد از فروش نفت به توسعه حمل و نقل ریلی اختصاص یابد تا کریدورها ایجاد شود.

وی با اشاره به برنامه بلند مدت مجلس در تعامل ایران با روسیه، اظهار داشت: در حال حاضر امکان بهره گرفتن از کریدور شمال به جنوب و شرق و غرب وجود دارد.

نائب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه اظهار کرد: در رای اعتماد به وزرا در مجلس، توجه به برنامه‌های وزرا برای استفاده از ظرفیت‌های منطقه ای را در نظر گرفته ایم.

وی گفت: همچنین در مجلس به تسهیل در کسب و کارها و صدور مجوزها توجه شده است، ضمن اینکه در موضوعاتی چون عبور از خام فروشی با وضع قوانین مالیاتی به دنبال جلوگیری از صدور مواد خام و حمایت از تولید بوده ایم.

تامین نیازهای کالایی و همکاری با روسیه در بخش حمل و نقل

نائب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه خاطرنشان کرد: یکی از ظرفیت‌های ما توجه به نیازهای کالایی روسیه علاوه بر موضوعات ریلی و لجستیک است.

یوسفی با تاکید بر اینکه اخیرا در تولید محصولات کشاورزی، به دلیل سوء مدیریت در استانداردها، دقت لازم نشد و مشکلاتی مانند برگشت خوردن محصولات رخ داد، گفت: در این زمینه، بخشی از صادرکنندگان دچار مشکل شدند که مجلس و دولت این موضوع را پیگیری کردند تا تکلیف مقصران اصلی مشخص شود.

نائب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه اضافه کرد: در پایین دست پتروشیمی، خام فروشی وجود دارد که باید این روند را اصلاح کرده و جلوی آن را گرفت. باید با صادرات محصولات تکمیلی، اقدام به کسب ارزش افزوده بیشتر کرد.

رشد 60 درصدی صادرات به روسیه پس از امضای توافقنامه تجارت ترجیحی با اوراسیا

«کامبیز میرکریمی» نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه نیز در این نشست به جزییات مراودات اقتصادی تهران و مسکو اشاره کرد و گفت: مهم ترین اتفاق بین ایران و روسیه که در سه سال گذشته افتاده، امضا و اجرای موافقت نامه «تجارت ترجیحی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا» بوده که قرار است در آینده توافقنامه تجارت آزاد نیز به امضا برسد

وی با بیان اینکه در گذشته تراز تجاری ایران و روسیه یک به 3 به نفع روسیه بوده است، اظهار داشت: روابط اقتصادی ایران و روسیه در سال‌های پس از فروپاشی شوروی، در جا می‌زد و حجم تجارت نیز بین 1.2 میلیارد دلار تا 1.7 میلیارد در نوسان بود.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه اظهار داشت: از سال 98 که معاهده تجارت ترجیحی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا شد روسیه در مرکز مبادلات تجاری این اتحادیه با ایران قرار گرفت به طوری که شاهد رشد 60 درصدی در صادرات ایران بودیم.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه گفت: از زمان امضای معاهده تجارت ترجیحی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، شاهد رشد 60 درصدی صادرات ایران به روسیه بودیم.

میرکریمی افزود: بدین ترتیب، صادراتی که 270 میلیون دلار بود ناگهان 460 میلیون دلار شد و سال بعد در اوج کرونا در سال 99 که مرزها بسته و محدود بود به 505 میلیون دلار رسید.

وی ادامه داد: امسال جهش 40 درصدی را شاهد بودیم بر اساس آمارها تا آذرماه بالای 460 میلیون دلار صادرات داشته ایم که پیش بینی می شود تا پایان امسال از 700 میلیون دلار عبور کند.

میرکریمی گفت: هیچ کشوری را پیدا نمی‌کنید که با کشورهای اطرافش یک درجه‌ای از یکپارچگی اقتصادی را نداشته باشد. این یکپارچگی اقتصادی از کوچکترین موافقنامه‌های ترجیحی تا بزرگترین اتحادیه‌های اقتصادی و گمرکی را شامل می‌شود.

نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه به تقویت زیرساخت های ایران در منطقه اشاره کرد و گفت: در چند سال گذشته یک سری زیرساخت‌های سخت افزاری هم ایجاد شد که از جمله آنها، کریدور شمال به جنوب بود.

وی با بیان اینکه گمرک برخی تسهیلات را فراهم کرده است، افزود: بر اساس آن، واردات برخی کالاها از جمله گوشت تازه امکان پذیر شد. همچنین به دلیل جهش در صادرات، ظرفیت گمرکی افزایش یافت.

ایران در جایگاه پنجمین تامین‌کننده محصولات کشاورزی و لبنی روسیه

نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه با بیان اینکه ایران رتبه پنجم در تامین محصولات کشاورزی و لبنی روسیه را دارد، گفت: موانع و مشکلاتی همچنان وجود دارد که مهم ترین مانعی که امسال به وجود آمد، فنی است.

میرکریمی خاطرنشان کرد: متاسفانه منطقه دریای خزر هنوز برای بخش خصوصی در صادرات جذاب نیست و باید زیرساخت‌ها فعال شود.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه ادامه داد: سهم صادراتی ما در منطقه اوراسیا پایین است که نشان می دهد هنوز در ابتدای راه هستیم، البته امتیازات خوبی گرفتیم و در واردات محصولات آب‌بر نیز موفق بوده ایم.

وی اضافه کرد: در حال حاضر نیز سرمایه گذاری عظیمی در پتروشیمی شده است که نشان می دهد روابط ایران و روسیه وارد مراحل جدی شده و اقدامات مثبت زیرساختی شکل گرفته است، در حوزه روابط بانکی نیز اتفاقات خوبی رخ داده است.

راهکارهای بهبود مبادلات تجاری با روسیه

میرکریمی وجود موانع فنی را یک موضوع جدی دانست و بیان کرد: باید موانع صادراتی برداشته شود، باید به سمت بهبود فضای کسب و کار و بهبود شرایط صادرات برویم چرا که روسیه کشور بزرگی است و ظرفیت‌های گسترده‌ای در آن کشور وجود دارد.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه با بیان اینکه مشکل دیگر در موضوع برندسازی است، تاکید کرد: باید به شناخت بازار و بازاریابی دست یابیم و هیات‌های تجاری را جذب کنیم.

میرکریمی افزود: اکنون، سرمایه‌های خصوصی سرگردان هستند و سرمایه گذاری بلند مدت صورت نمی گیرد در حالی که امکانات وسیعی وجود دارد و می توان برندسازی و تبلیغات کرد و بازار را در دست گرفت.

وی با تاکید بر اینکه مشکلات جدی در تعاملات تجاری خارجی وجود دارد، گفت: تولیدکنندگان ما با مقررات بین‌المللی، بهداشتی و استانداردها آشنا نیستند؛ با وجود اینکه در قراردادهای تجاری جزو منزوی‌ترین کشورها هستیم، اما بسیاری از مشکلات و کمبودها را به گردن صادرات و صادرکنندگان می اندازند.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه به راهکارهای افزایش مبادلات تجاری با روسیه اشاره کرد و گفت: شعب بانک‌هایی که برای تجار دو طرف، ال. سی (اعتبار اسنادی) باز می کند باید افزایش یابد.

نایب رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه به راهکارهای افزایش مبادلات تجاری با روسیه اشاره کرد و گفت: شعب بانک‌هایی که برای تجار دو طرف، ال. سی (اعتبار اسنادی) باز می کند باید افزایش یابد.

وی با اشاره به حجم پایین تجارت دریایی بین دو کشور، اضافه کرد: باید صادرات از طریق کانتینرهای یخچال دار افزایش یابد؛ بخش اعظم صادرات ایران به این کشور مربوط به محصولات کشاورزی و لبنی است که برای جلوگیری از فاسد شدن آنها باید از کانتینرهای یخچال‌دار استفاده شود.

میرکریمی خاطر نشان کرد: در صورت امضای توافق تجارت آزاد بین دو کشور، شمار کالاهای دارای تعرفه حداقلی به هزاران کالا می‌رسد که برای اجرایی شدن این توافق و دستیابی به بازارهای صادراتی باید زیرساخت‌های لازم فراهم شود.

برچسب‌ها

عزم دولت برای بازسازی همکاری‌های منطقه‌ای / سفر رییس‌جمهور به مسکو، سرآغاز مراودات راهبردی اقتصادی 2
عزم دولت برای بازسازی همکاری‌های منطقه‌ای / سفر رییس‌جمهور به مسکو، سرآغاز مراودات راهبردی اقتصادی 3
عزم دولت برای بازسازی همکاری‌های منطقه‌ای / سفر رییس‌جمهور به مسکو، سرآغاز مراودات راهبردی اقتصادی 4
عزم دولت برای بازسازی همکاری‌های منطقه‌ای / سفر رییس‌جمهور به مسکو، سرآغاز مراودات راهبردی اقتصادی 5