شنبه 10 آذر 1403

عضویت در شانگهای فرصتی منحصر به فرد برای ایران

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، مهرداد کیایی با اشاره به دستورکار اجلاس فردای سازمان شانگ‌های برای اعلام عضویت کامل ایران در این سازمان گفت: این سازمان با بهره مندی از سه میلیارد جمعیت، بیش از 20 درصد تولید ناخالص داخلی در عرصه جهانی، عضویت چهار قدرت هسته‌ای و دو عضو دائم شورای امنیت، تجربه‌ای منحصر به فرد برای کشورمان فراهم می‌کند و ضروری است که دستگاه‌های داخلی با آمادگی و مطالعه کامل، ظرفیت‌های سازمانی و توانمندی‌های داخلی، برنامه‌ای را برای همکاری با این سازمان تدوین کنند تا بتوانیم به بهترین نحو از این فرصت جدید استفاده کنیم.

وی با تبیین روند پذیرش عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگ‌های تا رسیدن به مقطع کنونی یعنی اعلام عضویت کامل، اظهار داشت: در ابتدای دولت سیزدهم، طبق مصوبه سران این سازمان در سال 2021 در تاجیکستان؛ با پذیرش عضویت ایران، موافقت و روند عضویت کتشورمان آغاز شد.

کیایی گفت: از آن زمان، اسناد را دریافت و بررسی کردیم و در اجلاس قبلی سازمان همکاری شانگ‌های، یادداشت تعهداتی را که هر کشور تازه عضو شده باید امضا کند، امضا کردیم که طبق آن یادداشت و جدول زمانی آن، کار‌ها در کشورمان انجام شد و اکنون سازمان همکاری شانگ‌های اعلام کرده که ایران با موفقیت، روند عضویت را به انجام رسانده است و در نشست آتی این سازمان، عضویت ایران به تایید نهایی سران می‌رسد.

وی همچنین درباره مزایای اقتصادی عضویت ایران در سازمان شانگ‌های گفت: ایران، ظرفیت‌های بسیار خوب و گسترده‌ای در زمینه‌های اقتصادی، مسیر‌های مواصلاتی، کریدور‌ها، ترانزیت، انرژی، علم و فناوری و بهداشت و سلامت دارد و این ظرفیت‌ها می‌تواند به عنوان ارزش افزوده در این سازمان مطرح باشد و با توجه به نیاز به این ظرفیت‌ها، عضویت ایران می‌تواند در این سازمان، تحول ایجاد کند.

کیایی با اشاره به ماهیت سیاسی - امنیتی سازمان همکاری شانگ‌های افزود: این سازمان بر اساس نیاز‌های سیاسی - امنیتی تشکیل شده و همکاری اعضا هم تا حد زیادی در این حوزه، گسترش یافته، اما به موازات فعالیت در این حوزه، همکاری‌های اقتصادی، علمی، فرهنگی، رسانه‌ای، گردشگری و دیگر زمینه‌ها نیز مطرح است.

کیایی همچنین درباره مزیت‌های سیاسی - امنیتی پیوستن ایران در سازمان شانگ‌های گفت: ایران در زمینه امنیتی، تجربیات بسیار ارزنده‌ای در مبارزه با گروه‌های تروریستی و افراطی در منطقه به ویژه در سوریه و عراق دارد که از ارزش بالایی برخوردار است و کشور‌های عضو حتی قبل از عضویت کشورمان اعلام کردند که منتظر الحاق ایران هستند تا از دیدگاه‌ها و تجربیات ما استفاده کنند.

وی افزود: عضویت ایران در این سازمان، حضور در جلسات سطح بالا و برقراری ارتباط با کشور‌های عضو، ناظر و شرکای گفتگو، خنثی کننده تلاش برخی کشور‌ها برای منزوی کردن کشورمان است و فضای جدیدی را برای همکاری و تعامل منطقه‌ای ایجاد می‌کند.

این مقام وزارت امور خارجه همچنین درباره درباره تصمیمات احتمالی سازمان شانگ‌های برای غلبه بر تحریم‌های غرب علیه کشور‌های عضو این سازمان گفت: به علت این که در این سازمان، دو عضو مهم یعنی چین و روسیه با تحریم‌ها و مشکلات مشابه ایران مواجه اند و هر دو، درصدد یافتن راه‌هایی برای کاهش تاثیر تحریم‌ها هستند، هماهنگی میان اعضا و ایران می‌تواند در این باره، موثر باشد.

کیایی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال ایجاد پول واحد در سازمان همکاری شانگ‌های اظهار داشت: پیشنهاد ایجاد پول واحد، مطرح شده، اما هنوز مراحل اجرای آن به طور مشخص از جانب اعضا، بررسی نشده و ممکن است در گام‌های بعد با موفقیت در مبادله با پول‌های ملی؛ از پول واحد هم استفاده شود.

وی تاکید کرد: مصوبه اجلاس اخیر سازمان همکاری‌های شانگ‌های برای تقویت و حمایت از مبادلات اعضا با ارز‌های ملی، گامی بسیار موثری برای مقابله با تحریم‌های اقتصادی غرب علیه کشور‌های مستقل است.

بیست و دومین اجلاس رسمی سازمان همکاری شانگ‌های، فردا به میزبانی هند به طور مجازی برگزار می‌شود.