شنبه 10 آذر 1403

عوامل خطرساز ابتلا به دیابت در دوران بارداری

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
عوامل خطرساز ابتلا به دیابت در دوران بارداری

نتایج یک پژوهش نشان می‌دهد از میان عوامل خطرساز ابتلا به دیابت بارداری، سابقه دیابت بارداری به عنوان مهم‌ترین عامل خطر در بروز دیابت بارداری شناخته شده و 98.1 درصد افرادی که سابقه دیابت بارداری داشتند در بارداری مجدد خود دوباره به آن مبتلا شدند.

به گزارش ایسنا، به علت خطراتی که دیابت بارداری می‌تواند برای مادر و نوزاد به همراه داشته باشد و از طرف دیگر تغییرات سبک زندگی، ضرورت بررسی دقیق عوامل خطر و عوامل مساعدکننده را مورد تاکید قرار می‌دهند. امروزه مطالعات متعددی برای شناسایی عوامل خطر بروز دیابت بارداری در حال انجام هستند تا با شناخت عوامل خطر بتوان از غربالگری اختصاصی براساس عوامل خطر به جای غربالگری عمومی استفاده کرد. محققان در پژوهشی با عنوان " بررسی عوامل خطر دیابت بارداری در زنان باردار: یک مطالعه مورد شاهدی" این موضوع را بررسی کرده‌اند.

در این پژوهش که توسط کبری دوستی‌فر، از دانشکده علوم پزشکی شوشتر، مریم پارسانهاد، از مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور، خدیجه بهارزاده و فاطمه خادم، از مرکز بهداشت شوشتر، کامبیز احمدی انگالی و مرضیه عربان از دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شده، آمده است:«این مطالعه تحلیلی (مورد - شاهدی) در سال‌های 97-1396 بر روی زنان باردار مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان شوشتر انجام شد. 625 نفر (279 نفر در گروه مبتلا به دیابت بارداری و 346 نفر در گروه سالم) در مطالعه شرکت کردند. نمونه‌گیری به روش غیرتصادفی و آسان و تشخیص دیابت بارداری براساس معیارهای تشخیص انجمن دیابت آمریکا انجام شد.»

پژوهشگران درباره معیارهای ورود به این مطالعه می‌گویند:«عدم ابتلا به دیابت قبل از بارداری، عدم مصرف داروهایی که بر متابولیسم گلوکز اثر دارند مانند استروئیدها، عدم ابتلا به بیماری‌های مزمن کبدی، اختلالات غددی و بافت هم‌بندی، انجام تست تشخیصی دیابت بارداری و رضایت به شرکت در پژوهش معیارهای ورود بودند. معیار تقسیم‌بندی به دو گروه مورد و شاهد، مثبت یا منفی بودن تست تشخیصی دیابت بارداری بود. در صورت مثبت بودن به گروه مورد و در صورت منفی بودن به گروه سالم از نظر دیابت بارداری طبقه‌بندی شدند.»

در این پژوهش آمده است:«تست تحمل گلوکز خوراکی با 75 گرم گلوکز و اندازه‌گیری گلوکز پلاسما در حالت ناشتا، یک ساعت و دو ساعت پس از آن در هفته‌های 28-24 بارداری انجام شد. مشخصات دموگرافیک و اطلاعاتی در مورد بررسی عوامل خطر دیابت بارداری با روش مصاحبه و توسط پژوهشگر جمع‌آوری و جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS ورژن 21 استفاده شد. این مطالعه در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اهواز مورد تایید قرار گرفت. بیماران آگاهانه شفاهی و با رضایت کامل وارد مطالعه شدند و به آنان اطمینان داده شد که اطلاعات شخصی آن‌ها محرمانه خواهد ماند.»

نویسندگان این مقاله می‌گویند:«نتایج این مطالعه نشان داد که مهم‌ترین عوامل خطر ایجادکننده دیابت بارداری به ترتیب سابقه دیابت بارداری در بارداری‌های قبلی و سابقه دیابت نوع دو در خانواده هستند. میانگین نمایه توده بدنی پیش از بارداری در مطالعه فعلی به طور معنی‌دار در گروه دیابت بارداری بیشتر از گروه سالم بود.»

دوستی‌فر و همکارانش می‌گویند:«در این پژوهش در خصوص عوامل خطرساز در زنان مبتلا به دیابت بارداری براساس سابقه بارداری، ارتباطی بین دیابت بارداری با سابقه سقط، سابقه ناهنجاری‌های مادرزادی، سابقه مرده‌زایی، سابقه مرگ‌ومیر پری ناتال، سابقه مرگ شیرخوار، سابقه مرگ نوزاد، سابقه تخمدان پلی‌کیستیک، سابقه تولد نوزاد کم‌وزن، فشار خون بالا طی بارداری، سابقه ترومای مادری یا جنین و مصرف الکل مشاهده نشد. در حالی که معنی‌دار بودن این عوامل خطر در برخی مطالعات گزارش شده است.»

محققان می‌گویند:«در این پژوهش سابقه دیابت بارداری به عنوان مهم‌ترین عامل خطر در بروز دیابت بارداری شناخته شد. 98.1 درصد افرادی که سابقه قبلی دیابت بارداری داشتند، مجددا دچار دیابت بارداری شدند.»

این پژوهش در ششمین شماره‌ی هجدهمین سال نشریه پایش منتشر شده است.

انتهای پیام