عوامل محیطی آتش زیر خاکستر سرطان است / نقش غیرقابل انکار ژنتیک در سرطان
اوزی نژاد، رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیر واگیر استان یزد گفت: سبک زندگی نادرست، تحرک کم و.... به عنوان عوامل عمومی می تواند باعث بیماری های غیرواگیر مانند سرطان شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محمدعلی اوزی نژاد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با اشاره به علت شیوع بیماری های غیرواگیر اظهار کرد: عدم رعایت عوامل خطر بیماری غیرواگیر علت شیوع این بیماری ها است.
وی افزود: بیماری های غیرواگیر مانند سرطان، بیماری های قلبی - عروقی، دیابت و.... با عوامل خطر مشترکی همراه هستند و به طور کلی سبک زندگی نادرست، تحرک کم، تغذیه نامناسب، مصرف الکل و دخانیات می تواند باعث بیماری های غیرواگیر شود.
*نقش ژنتیک در بیماری سرطان غیرقابل انکار است
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیر واگیر استان با تاکید بر اینکه نقش عوامل ژنتیکی در بیماری های غیرواگیر به ویژه سرطان غیر قابل انکار است تصریح کرد: درصد زیادی از افرادی که به بیماری سرطان دچار شدند در افراد نزدیک خود و خانواده شان، بیمار مبتلا به سرطان داشتند و در سرطان پستان بحث ژنتیک می تواند بیشتر مطرح باشد.
اوزی نژاد با اشاره به روش های مختلف غربالگری و تشخیص زودهنگام سرطان، اظهار کرد: در حال حاضر سه سرطان پستان، سرطان روده بزرگ وسرطان دهانه رحم در مراکز و پایگاهای سلامت، امکان غربالگری دارند و همچنین برای سرطان روده بزرگ افراد بین 50 تا 69 سال که به مراکزخدمات جامعه سلامت مراجعه می کنند با انجام یک تست رایگان فیت که نشانه وجود یا عدم وجود خون در مدفوع است، می توان به این موضوع شک کرد وجهت بررسی بیشتر به متخصصان این امر ارجاع داده شود.
رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیر واگیر استان تصریح کرد: خانم های سنین 30 تا 69 سال برای انجام تست سرطان پستان و خانم های سنین 30 تا 49 سال برای بررسی سرطان دهانه رحم با مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت می توانند آزمایش های مرتبط را انجام داده و در صورت لزوم به متخصصان این امر ارجاع داده می شوند.
*3 ماه تشخیص زودهنگام سرطان معادل یک دوره کامل شیمی درمانی است
وی با تاکید بر اهمیت تشخیص زودهنگام سرطان در مراحل اولیه اظهار کرد: اگر سرطان پستان تنها 3 ماه زودتر تشخیص داده شود به اندازه یک دوره کامل شیمی درمانی می تواند موثر باشد و همچنین هزینه های درمان به میزان زیادی کاهش می یابد و از این نظر می تواند بار بزرگی از دوش خانواده ها بردارد.
اوزی نژاد بیان کرد: سرطان رتبه دوم مرگ بعد از مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی را در استان دارد به گونه ای که مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی 34 درصد و مرگ ناشی از سرطان 15 درصد است.
وی افزود: روند سرطانی شدن سلول های بدن زمان طولانی نیاز دارد بر همین اساس در مورد بعضی از سرطان ها روش هایی وجود دارد که بتوان در مراحل اولیه ایجاد سرطان با غربالگری آنها را تشخیص ودرمان کرد؛ طبیعی است تشخیص سرطان در مراحل اولیه، نتیجه درمان قطعی خواهد داشت.
اوزی نژاد با اشاره به طرح های جدید در حوزه سلامت گفت: کارگروه اجتماعی - فرهنگی سلامت زنان و خانواده با هدف اتخاذ تدابیر مناسب گسترش همکاری های بین بخشی، مشارکت مردمی و حمایت از طرح های جدید در حوزه سلامت در سطح استان تشکیل شده است که امید است در پیشگیری و کنترل سرطان در استان گام های برزگی برداشته شود.
*میزان بروز سرطان در ایران بالاتر از میانگین جهانی است
گفتنی است؛ میزان بروز سرطان در ایران بالاتر از میانگین جهانی است نتیجه تحقیقات دانشمندان مؤسسه بینالمللی تحقیقات سرطان (آیاِیآرسی)، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشگاه علوم پزشکی تهران، و مرکز ثبت سرطان و تحقیقات سرطان ایران که بهار سال گذشته در مجله بینالمللی سرطان منتشر شد، پیش بینی کرده است که تعداد موارد جدید سرطان در ایران از 112 هزار مورد ثبت شده در سال 2016 به 160 هزار مورد جدید در سال 2025 افزایش یابد. این به معنای افزایش 42/6 درصدی است که نزدیک به 29 درصد آن به تغییر ساختار جمعیت مرتبط است.
دادههای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد سرطان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است و حدود 10 میلیون مرگ در سال 2020 یا تقریباً یک مورد از هر شش مورد مرگ را به خود اختصاص داده است.
حدود یک سوم مرگ و میرهای ناشی از سرطان به دلیل مصرف دخانیات، شاخص توده بدنی بالا، مصرف الکل، مصرف کم میوه و سبزیجات و عدم فعالیت بدنی است.
عفونتهای سرطانزا، مانند ویروس پاپیلومای انسانی (اچپیوی) و هپاتیت نیز دلیل حدود 30 درصد از موارد ابتلا به سرطان در کشورهای با درآمد کم و متوسط هستند.
انتهای پیام /