چهارشنبه 7 آذر 1403

عوامل موثر در بالا بودن قیمت مسکن در ایران

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
عوامل موثر در بالا بودن قیمت مسکن در ایران

به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، اگر متوسط درآمد هر خانواده را حدود 15 میلیون تومان در نظر بگیریم و قیمت متوسط واحد آپارتمانی حدودا 80 متری را در تهران، نزدیک به 3 میلیارد تومان فرض کنیم نزدیک به 20 سال زمان می برد تا با فرض تورم صفر بتوان این واحد را خریداری کرد! تقریبا در هیچ جای دنیا چنین وضعیت دشواری برای خرید مسکن وجود ندارد. اما اینکه چه عواملی موجب این سطح از قیمت شده که مصرف کنند واقعی توان خرید آن را ندارد، جای بحث دارد.

عوامل موثر در بالا بودن قیمت مسکن

می توان ده ها دلیل برای این موضوع بیان کرد اما در ادامه به چند مورد مهم اشاره می کنیم:

  • وجود محدودیت های مربوط به ارتفاع سازی
  • افزایش تقاضا به واسطه افزایش جمعیت جوان
  • وجود قانون های محدود کننده گسترش حوزه شهری
  • تورم افسار گسیخته و رشد نقدینگی
  • وجود فاصله طبقاتی عمیق و عدم وجود عدالت اقتصادی
  • بهره مندی ناچیز صنعت ساختمان از سوبسید دولتی

و چندین مورد دیگر...

محدودیت های مربوط به ارتفاع سازی

اینکه می بایست به ازای هر واحد آپارتمان، یک پارکینگ نیز باشد یکی از عوامل محدود کننده ارتفاع سازی در کشور است. اگر می شد که این موضوع اجباری نباشد با افزایش تعداد طبقات می توانستیم شاهد افزایش عرضه و رونق تولید مسکن باشیم که نهایتا موجب کاهش قیمت مسکن می شود.

پیشنهاد می شود مطالعه نمایید: تهیه نقشه یو تی ام ملک

افزایش تقاضا و کاهش عرضه مسکن مناسب

موج عظیم جوانان دهه شصتی و بخشی از دهه هفتادی ها که به مسکن نیاز دارند موجب افزایش شدید تقاضا شده است. از طرف دیگر، متاسفانه عرضه مسکن به شکلی صورت می گیرد که در توان خرید جوانان نیست! برای مثال یک جوان نهایتا قدرت خرید واحد 70 متری را دارد اما اغلب عرضه ها بالای 120 متر است. این طبیعی است که سطح عرضه و تقاضای مسکن در کشور متناسب نباشد. به این معنی که در بخشی از مسکن، عرضه شدید و تقاضای بسیار کم و در بخشی از مسکن، تقاضای شدید و عرضه کم وجود دارد!!!

قانون های محدود کننده توسعه حریم شهری

قوانین مربوط به اراضی ملی و موات موجب شده که حریم شهرها امکان توسعه نداشته و همین موضوع، موجب کاهش شدید زمین برای ساخت گردد. از همین رو یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت مسکن در ایران، افزایش شدید قیمت زمین ساخت است.

پیشنهاد می شود مطالعه نمایید: جی آی اس چیست و چه کاربردی دارد / تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت / الزام به تنظیم سند رسمی ملک

افزایش تورم و رشد نقدینگی

این موضوع نیاز به توضیح ندارد و یک موضوع کاملا آشکار است! متاسفانه در طی سالهای اخیر، میزان هدایت نقدینگی به سمت مسکن بسیار بالا بوده است و همین موضوع سبب می شود که تعادل این بخش به هم بخورد.

وجود فاصله طبقاتی و نبود عدالت اقتصادی

افرادی هستند که ده ها و شاید صدها واحد مسکونی دارند! اما چندین میلیون نفر در کشور، قدرت خرید یک واحد کوچک متراز با قیمت پایین را هم ندارند. متاسفانه سیاست های نادرست حاکمیتی در طی دهه های اخیر موجب افزایش فاصله طبقاتی شده است.

بهره مند نشدن صنعت ساختمان از یارانه های دولتی

متاسفانه بخش صنعت ساختمان از یارانه های دولتی، بهره بسیار کمی می برد. این یارانه ها تنها شامل مصالحی مانند سیمان و چند مورد محدود دیگر می شود. در صورتی که اگر یارانه های دولتی بخصوص در بخش فولاد و صنایع پتروشیمی بصورت صحیحی به مصرف کننده واقعی می رسید می توانستیم شاهد قیمت های مناسب تری در این حوزه باشیم.

نتیجه گیری و جمع بندی

موضوع مسکن در ایران با کاهش نسبی تقاضا به دلیل متوقف شدن رشد جمعیتی به شکل خوبی قابل مدیریت است. تنها کافیست کمی از سیاست های محدودیتی برداشته شود تا شاهد رفع مشکل در این حوزه باشیم. لازم به ذکر است این مطلب توسط عوامل سایت جی آی اس من تهیه گردیده است.