غیبت نظارت در بازار مرغ / مجلس وارد میشود
پس از این کمبود عرضه مرغ این بار نوبت به افزایش قیمت رسید بهطوری که قیمت مرغ در بازار به حدود 100هزار تومان نیز رسیده است.
به گزارش مشرق، بعد از تعطیلات عید، مرغ گرم وارد مرحله ناترازی در تولید و تقاضا شد و این موضوع برخی مشکلات را در بازار این محصول به وجود آورد؛ از کمبود مرغ گرفته تا قطعه بندی مرغ با قیمت های چندین برابری حاصل از نبود توازن در تولید و عرضه.
کاهش جوجه ریزی در ماه های آخر سال گذشته به وضوح این موضوع را نشان میداد که در ماه های اولیه امسال با کمبود مرغ مواجه شویم اما با وجود این هشدارها راهی برای اصلاح وضعیت پیدا نشد تا سرانجام قیمت مرغ در یک سال گذشته افزایش های عجیب و غریبی را تجربه کند.
در اوایل اردیبهشت شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی با پیشفرض ثبات قیمت نهادههای دامی قیمت مرغ را اعلام کرد که مطابق آن قیمت مرغ زنده در مرغداری کیلویی 52هزار تومان و برای مصرفکننده کیلویی 73هزار تومان تعیین شد اما عمر این قیمتگذاری به یک ماه نیز نرسید. ابتدا بازار با کمبود مرغ مواجه شد که مسئولان اعلام کردند به دلیل کمبود جوجهریزی در ماههای گذشته بوده و وعده دادند که میزان عرضه افزایش خواهد یافت. پس از این کمبود عرضه این بار نوبت به افزایش قیمت رسید بهطوری که قیمت مرغ در بازار به حدود 100هزار تومان نیز رسیده است.
سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت بازار مرغ، پیشنهاد واردات مرغ از ترکیه را مطرح کرد اما بازار واکنشی به آن نشان نداد و قیمت مرغ همچنان بالاتر از نرخ مصوب است. البته برخی از واحدهای فروش مرغ بهدلیل نگرانی از این هشدار، تابلو مرغ نداریم را در جلوی در مغازه خود نصب کردند.
برخورد با گرانفروشان
حسین دماوندینژاد، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی با هشدار به گرانفروشان عنوان میکند: «با هر کشتارگاه، فروشگاه و عوامل عرضه که بالاتر از قیمت مصوب عرضه مرغ داشته باشد برخورد قانونی شدید خواهد شد». به نظر میرسد با توجه به افزایش هزینههای تولید و مدیریت ضعیف نهادههای دامی، ناگریز هزینههای تولید مرغ افزایش محسوسی داشته است و در صورتی که وزارت جهاد کشاورزی نسبت به تامین نهادهای دامی اقدامی انجام ندهد باید مانند ماههای گذشته با افزایش قیمت مرغ در مرغداری موافقت کند.
تولیدکنندگان انگیزه ندارند
حبیب اسدا...نژاد، نایبرئیس کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور با اشاره به وضعیت بازار مرغ در کشور میگوید: «پس از اصلاح نظام یارانهای کالاهای اساسی، مکاتبات فراوانی با وزارت جهادکشاورزی درخصوص حمایت از تولیدکنندگان داشتیم و بارها متقاضی برگزاری جلسه برای همفکری به منظور مدیریت بازار مرغ بودیم اما این وزارتخانه بدون توجه به نظرات فعالان این بخش تصمیمات را پشت درهای بسته میگیرد».
به گفته وی عدم توجه وزارت جهادکشاورزی به مقوله تولید، باعث افزایش قیمت مرغ و کمبود عرضه آن شده و در ادامه سیاستهای اشتباه، تصمیم به واردات مرغ دارد در حالی که تولیدکنندگان میتوانند علاوه بر تامین نیاز داخل به کشورهای دیگر نیز صادرات مرغ داشته باشند.
اسدا...نژاد عدم توجه به تامین نهادههای دامی و کیفیت پایین آن در کنار افزایش قیمت آن نسبت به نرخ مصوب، تامین نقدینگی واحدهای مرغداری، قیمتگذاری دستوری، پرداخت نکردن مطالبات فعالان را بهعنوان دلایل اصلی مشکلات بازار مرغ دانست.
نایبرئیس کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور با بیان اینکه میزان تقاضا برای خرید مرغ به دلیل گرانی سایر محصولات پروتئینی افزایش یافته است، عنوان میکند: «قیمتگذاری دستوری مرغ بهصورت غیرکارشناسی است و تولیدکننده در این شرایط انگیزهای برای جوجهریزی ندارد.»
جوجهریزی بالا باعث افزایش قیمت جوجه یکروزه
محمدعلی کمالی سروستانی، مشاور اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی و کارشناس صنعت طیور کشور می گوید: مرغداران برای انجام تولید، حداکثر تلاش خود را انجام میدهند و شاهد این مدعا هم افزایش شدید قیمت جوجه یکروزه است که بهدلیل تقاضای بالای مرغداران برای جوجهریزی اتفاق افتاده است و بههمین دلیل جوجه یکروزه بسیار بالاتر از قیمت مصوب به مرغداران عرضه میشود؛ هجوم مرغداران برای جوجهریزی زیاد است و همین مسئله باعث ایجاد حباب در قیمت جوجه یکروزه شده است.
کمالی گفت: بزرگترین چالش مرغداران در حال حاضر قیمت جوجه یکروزه است و طبق بررسیهای ما، مرغداران جوجه سویههای وارداتی را بین 27 الی 32 هزارتومان خریداری میکنند، در حالی که قیمت مصوب آن 15900 الی 16900 تومان است؛ این در حالی است که با وجود این مشکل، هیچ کدام از مرغداران جرأت شکایت ندارند؛ چراکه اسم آنها در لیست سیاه تولیدکنندگان جوجه یکروزه قرار خواهد گرفت و برای تامین جوجه یکروزه با مشکل مواجه میشوند.
وی افزود: برای رفع این مشکل، پیشنهاد ما این است که جوجه یکروزه هم مانند ذرت و سویا در سامانهای مانند سامانه بازارگاه عرضه شود که مرغدارن بتوانند جوجه را از آنجا خریداری و وجوه مربوط به آن را در این سامانه پرداخت کنند که شفافیت وجود داشته باشد تا کسی نتواند بیشتر از قیمت مصوب جوجه را به مرغداران بفروشد.
مشکل تولید مرغ وجود ندارد
مشاور اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: بنابراین از نظر تولید مشکلی وجود ندارد اما به لحاظ هزینههای تولید، باید شرایط مناسب برای مرغداران فراهم شود؛ مهمترین نهادههای تولید مرغدارایها ذرت، کنجاله سویا و جوجه یکروزه است که ذرت و کنجاله سویا حدود 55 درصد هزینههای تولید را شامل میشوند و جوجه یکروزه اگر قیمت متعادلی داشته باشد، سهم آن در هزینه تولید از 12درصد بیشتر نیست اما در شرایط فعلی سهم جوجه یکروزه در قیمت تمام شده بیش از 16درصد است.
کمالی افزود: دولت برای تامین دو قلم نهاده اول یعنی کنجاله سویا و ذرت همه تلاش خود را انجام میدهد و تامین آن هم هرچند دیر و زود اما به هرحال انجام میشود، ولی آنچه در شرایط فعلی باعث افزایش قیمت مرغ شده، افزایش قیمت جوجه یکروزه است.
افزایش قیمت توسط واسطهها
مشاور اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی در ادامه توضیح داد: نکته دیگر در این مورد اینکه، مرغداران مرغ را بهصورت زنده درب مرغداری و به قیمت مصوب میفروشند و از آنجا به بعد دیگر مرغدار دخالتی در قیمت ندارد و اگر در این مسیر افزایش قیمتی اتفاق بیفتد به مرغدار مربوط نمیشود و نباید آن را به حساب مرغدار گذاشت.
شرایط تولید را فراهم کنید
کمالی تاکید کرد: اگر عوامل تولید فراهم شود، قیمتهای مصوب با اندکی اغماض و چشمپوشی برای مرغداران نسبتا مناسب است و چون توافق کردهایم به آن پایبند خواهیم بود اما دولت باید تلاش کند تا شرایط و عوامل تولید به گونهای فراهم شود که مرغداران جوجهریزی را با رغبت بیشتری انجام دهند؛ چون ریسک کار فعلا برای مرغداران بالا است.
وی گفت: طبق توافق انجام شده، قیمت مرغ درب مرغداری 52هزار تومان است و در تلاش هستیم که عوامل تولید به گونهای فراهم شود که بتوانیم به تعهداتمان در این زمینه عمل کنیم و مرغداران نیز متضرر نشوند.
ورود مجلس به افزایش قیمت مرغ
رئیس کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی می گوید: در دو روز آینده با حضور سرپرست جدید وزارت جهاد کشاورزی با تولید کنندگان جوجه یک روزه و مرغ گوشتی جلسه خواهیم داشت و حوزه ماموریتی هرکدام از دستگاهها مشخص میشود.
وی تصریح کرد: بر این اساس در صورتی که نیاز به تامین نهاده و واکسن است باید تامین شود یا اگر مرغ تولیدی مازاد وجود دارد نیز تعیین تکلیف شود؛ بنابراین گزارش قیمت مرغ در ماههای اخیر افزایش قابل توجهی داشته است و با وجود افزایش قیمت 10 هزار تومانی نرخ مصوب این محصول، اما مرغداران حاضر به عرضه کافی این محصول به بازار نمیشوند و در برخی استانها دچار کمبودهایی در این خصوص هستیم. سرپرست وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به این موضوع اعلام کرد، در صورتی که مرغداران همکاری نداشته باشند اقدام به واردات این محصول از ترکیه میشود.