فارس من | مطالبه مردم بابت برخورد ضربتی با متخلفان بازار ارز و سکه / 6 دلیل بروز التهابات ارزی
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، التهاب در بازارهای ارز، طلا و سکه به زندگی و معیشت مردم گره خورده است اما از سوی دیگر عده ای برای رسیدن به سودهای کلان در این بازارها، هر نوع فعالیت غیرقانونی و سفتهبازی را انجام میدهند.
دلایل مختلفی را میتوان برای افزایش نرخ ارز بیان کرد، کارشناسان اقتصادی معتقدند عواملی که نقش اصلی را در افزایش قیمت ارز و طلا و تلاطمات در بازار ارز داشته اند، شامل ورود دشمن و عوامل داخلی به بازار ارز در راستای جنگ ترکیبی جدید علیه کشور، تأثیر دلالان و سودجویان در افزایش قیمتها، تصمیمات متعدد و متناقض در مدیریت ارزی و بی اعتمادی مردم نسبت به مدیریت بازار ارز، انتظارات تورمی، مشکلات ساختاری اقتصاد کشور و غیره است.
* جنگ ارزی ادامه جنگ ترکیبی شکست خورده
در ماههای گذشته و با شروع اغتشاشات در کشور، بازار ارز که شرایط آرامی داشت، یکباره به عنوان یک بخش از جنگ ترکیبی دشمن علیه ملت و دولت جمهوری اسلامی با التهاب همراه شد؛ این التهابات که به همراهی دولتهای خارجی نیاز داشت، با توئییت مسوولان اتحادیه اروپا و آمریکا و گزارشهای رسانهای کشورهای غربی درباره کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت ارز همراه شد، تا دشمنان خارجی به صورت علنی جنگ ترکیبی خود را به جنگ ارزی گره بزنند؛ کشورهای غربی برای ضربه زدن به کشور، پس از ناکامی در جنگ رسانهای به سمت افزایش فشار اقتصادی به مردم، رفتند، موضوعی که بارها و بارها مورد تاکید قرار گرفته است، درواقع غرب با فشار بر جمهوری اسلامی و مردم به دنبال گرفتن امتیاز از مسوولان کشور است.
* دلالان و سودجویان، پیاده نظام دشمن در جنگ ارزی
تقاضا در بازار ارز این روزها به دو بخش «دلالی و سفته بازی» و «تقاضای کاذب افراد عادی برای حفظ ارزش داراییهای ریالی» تبدیل شده است.
دلالان و سودجویان با نوسانات ارزی به سود کلانی می رسند، با نرخ سازی ازطریق کانالهای تلگرامی و صفحات مجازی به دنبال التهاب آفرینی در بازار هستند، این افراد و گروه ها با موج سواری بر روی افزایش نرخ دلار، علاوه بر ایفای نقش به عنوان پیاده نظام دشمن در جنگ ترکیبی، به دنبال ثروت بادآورده هستند.
ثروت اندوزی این افراد در جامعه منجر به فقیرترشدن عدهای که توان حفظ ارزش دارایی ریالی خود را ندارند، شده است. این افراد که برخی از آنها ممکن است به گروههای سیاسی خاصی نیز نزدیک باشند، با ایجاد التهاب در بازار ارز به دنبال ناکارآمد جلوه دادن سیاستهای دولت هستند.
در ماهها و هفته های گذشته و با فاصله گرفتن نرخ ارز در بازار آزاد و بازار متشکل ارزی و در حال حاضر بازار مبادله ارز و طلا و با افزایش سهمیه 2000 دلاری به 5000 دلار، بساط خرید و فروش کد ملی برای دریافت ارز برپا بوده و همین مساله نیز نشان میدهد، سودجویان از هر فرصتی برای خرید ارز به نرخ پایین و فروش آن به نرخ بالاتر اصرار شدیدی دارند.
* دستگیری دلالان خرد و مبارزه با بزرگان مافیای ارز
هر بار که بازار ارز دچار التهاب می شود، خبرهایی از شناسایی و دستگیری متخلفان به گوش می رسد؛ اما به نظر می رسد این برخورد بیشتر با افراد خرده پا در میان دلالان بازار ارز بوده و سران این گروههای مافیایی به دلیل اینکه در بازار حضور ندارند، همچنان آزاد هستند.
برخورد با گروههای دلالی که هر روز با نرخسازی به دنبال شکلگیری التهاب بیشتر در بازار ارز هستند، در صورتی که به موقع و به ترتیب میزان دانه درشت بودن افراد و دلالان باشد، میتواند به فروکش کردن التهاب در بازارهای ارز و سکه کمک قابل توجهی کند.
* ضرورت استقلال هر چه بیشتر بانک مرکزی
به عقیده کارشناسان، یکی دیگر از مشکلاتی که در بازار ارز وجود دارد به مساله سیاستهای بانک مرکزی و استقلال نداشتن این بانک باز میگردد؛ بانک مرکزی در سالهای گذشته تبدیل به بانک دولت شده است و این مساله در دوران مدیریت همتی در این بانک به اوج خود رسیده است.
یکی از موضوعاتی که ضرورت دارد در تصمیمات بانک مرکزی مورد دقت قرار گیرد، ثبات تصمیمگیری است، بانک مرکزی چندی پیش سیاست تثبیت نرخ نیمایی ارز در قیمت 28 هزار و 500 تومان به عنوان سیاست کلیدی برای ثبات در بازار ارز معرفی کرد، ابتدا قرار بود این نرخ 28500 برای یک سال اجرا شود اما معاون اول رئیس جمهور که به عنوان مسوول تیم اقتصادی دولت شناخته می شود ثبات این نرخ را 2 سال اعلام کرد.
در آن مقطع ارز 3 نرخی شد که شامل ارز نیمایی کالای اساسی، ارز بازار متشکل و ارز غیر رسمی بود، اما پس از دو ماه بازار مبادله ارز و طلا برای کشف نرخ ارز راهاندازی شد و بازار متشکل جای خود را به مرکز مبادله داد، در این مقطع نیز نرخ ارز اسکناس و نرخ ارز حواله به صورت روزانه کشف میشود ضمن اینکه عرضه ارز سهمیهای هم متوقف شد.
با راه اندازی مرکز مبادله ارز و طلا، قدرت صرافان در مبادلات ارزی بسیار کاهش یافت و با لحاظ 63 نوع مصارف ارزی در مرکز مبادله، عملا صرافان کار خاصی نداشتند، عرضه دلار از سوی صرافان هم متوقف شده بود که همین امر در طول چند روز موجب بروز نوسانات جدی در بازار ارز شد و بانک مرکزی را مجبور کرد مجددا عرضه ارز سهمیهای را در قالب خرید و فروش توافقی راه اندازی کند، قیمت ارز سهمیهای اینبار کمی پایینتر از نرخ غیررسمی ارز اعلام شد.
کارشناسان معتقدند روند حذف ارز سهمیهای و بازگرداندن آن به چرخه تقاضای ارزی موجب بروز نوساناتی جدی شد و یکی از اشتباهات بانک مرکزی بود.
بانک مرکزی به عنوان مسوول مستقیم سیاستهای پولی نیاز به استقلال دارد و در صورتی که این مساله در کنار ثبات در سیاستگذاریها لحاظ شود، اعتماد به این نهاد پولی و ارزی باز میگردد و موفقیت در سیاست های پولی و ارزی نیز با رشد قابل توجهی همراه خواهد شد.
در این نوسانات ارزی، ریشهیابی برخی تصمیمگیریها که موجب بروز تلاطمات ارزی میشود از سوی نهادهای نظارتی ضروری است تا مشخص شود اگر جریان نفوذ به دنبال تصمیم سازی نادرست در بازارهای پول و ارز و طلاست، با آن برخورد شود.
* بازار ارز ما بازار متشکل و توسعه یافته ای نیست
کامران ندری، استاد اقتصاد دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در خصوص مشکلاتی که در حوزه ارز وجود دارد، میگوید: یکی از مهم ترین مشکلاتی که در حوزه بازار ارز وجود دارد، بحث ساختاری است که در حوزه های مختلف قابل مشاهده است. یکی از مسائل مرتبط با مباحث ساختاری، تعامل با کشورهای دیگر است.
وی با اشاره به تأثیر ناآرامیهای اخیر در التهبات ارزی، ادامه داد: هر خبر منفی در اقتصاد کشور، نگرانی از آینده را افزایش میدهد که این موجب کاهش سرمایهگذاری و تبدیل سرمایهها به داراییهای ارزی میشود.
وی ادامه داد: تا پیش از این گفته می شد بانک مرکزی اختیارات لازم را در بازار ارز ندارد اما حالا با مصوبات شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا این اختیارات افزایش یافته است.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: اینکه بانک مرکزی باید چه مقدار ارز دولتی تهیه کند و با چه نرخی، در خود بانک مرکزی مشخص نمیشود، بلکه مجلس تصمیم گیری می کند. بنابراین مشکل بسیار اساسی در اقتصاد کشور بحث استقلال بانک مرکزی است که هنوز حل نشده است.
ندری افزود: مساله بعدی این است که بازار ارز ما بازار متشکل و توسعه یافته ای نیست و ابزارهایی مثل قراردادهای پیش خرید، اوراق آتی، قراردادهای حق اختیار و غیره که در همه کشورهای مختلف وجود دارد و به بازار ارز کمک میکند، در اقتصاد ایران وجود ندارد.
* ضرورت برخورد ضربتی با متخلفان بازار ارز و سکه
بنابراین گزارش تعدادی از مخاطبان خبرگزاری فارس، در پویشی با عنوان «لزوم برخورد ضربتی با متخلفین بازار ارز، طلا و سکه»، خواستار رسیدگی به وضعیت بازار ارز شدهاند.
در متن این پویش آمده است: «با توجه به ایجاد مرکز مبادله ارزی توسط بانک مرکزی در جهت کاهش قیمت ارز و همچنان بالا رفتن قیمت دلار، طلا و سکه باید با دلالان ارزی بازار آزاد و اصناف طلافروشان که همچنان طلا و سکه را با نرخ قاچاق و غیرقانونی خرید و فروش میکنند و قصد برهم زدن بازار و ضربه سنگین به اقتصاد مقاومتی دارند هر چه سریعتر برخورد ضربتی صورت گیرد.
در این پویش مخاطبان نوشتهاند که «از دستگاههای مربوطه مخصوصاً قوه قضاییه خواهشمندیم که با این متخلفان برخورد جدی صورت گیرد».
بنابراین گزارش، خبرگزاری فارس طبق رسالتی که بابت پیگیری سوژه های فارسِ من برای خود تعریف کرده است، حتما پیگیری این موضوع را در دستور کار قرار میدهد و از مسوولان خواستار توضیح در اینباره خواهد شد.
کاربران دیگر هم در صورت تمایل میتوانید به امضاکنندگان این پویش بپیوندند؛ خبرگزاری فارس با افزایش امضاهای این پویش به حدنصاب، حتما پیگیریهای مختلفی در اینباره خواهد داشت.
پایان پیام /