فراخوان چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر 1400 منتشر شد
تهران - ایرنا - چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، بهمن ماه سال 1400 در تهران و استانهای کشور در بخشهای طوبای زرین، ایثار و فداکاری، آینه در آینه (موزه هنرهای معاصر) و ویژه نظامی گنجوی در 10 رشته هنری برگزار میشود.
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از ستاد خبری جشنواره هنرهای تجسمی فجر؛ پس از تشکیل شورای سیاستگذاری و انتخاب سیدعباس میرهاشمی به عنوان دبیرکل، فراخوان جشنواره به شرح زیر منتشر شده است.
رویکرد جشنواره، هنرمتعالی برای مردم؛ هنری خلاق، وحدت بخش، امید آفرین، هویتمند و زمینهساز تمدن نوین اسلامی است. موضوع جشنواره آزاد است و در رشته های: تصویرسازی، خوشنویسی، سرامیک، عکاسی، کارتون و کاریکاتور، طراحی گرافیک، مجسمه، نقاشی، نگارگری و هنرهای جدید در رسانههای ویدئوآرت و چیدمان و پرفورمنس آرت برگزار میشود.
شرکت در جشنواره برای تمامی هنرمندان و علاقهمندان آزاد است و ارسال آثار به دبیرخانه به معنای پذیرش ضوابط و رأی هیئت داوران است.
ثبتنام و تقاضای شرکت و ارسال تصویر آثار، فقط از طریق سایت جشنواره امکانپذیر است. مسئولیت اصالت آثار برعهدهی هنرمند است و هنرمندان در اجرای تکنیک و شیوه خلق آثار، آزاد هستند. هر هنرمند میتواند فقط در دو رشته و حداکثر با 3 اثر هنری در هر رشته شرکت کند و آثار ارسالی نباید در جشنوارههای پیشین هنرهای تجسمی فجر، به نمایش درآمده باشند. حجم هر فایل ارسالی در تمامی رشتهها، حداقل یک و حداکثر شش مگابایت و در قالب jpg است. شرکت کنندگان میتوانند گزیدهای از سوابق هنری (حداکثر تا 300 کلمه) و تصویر سه اثر از آثار قبلی خود را در سایت بارگذاری نمایند.
در این فراخوان آمده است؛ برگزار کننده جشنواره، حق استفاده از تمامی آثار ارسالی به جشنواره را در رسانهها، انتشارات، تبلیغات و نمایش در داخل و خارج از کشور با ذکر نام هنرمند خواهد داشت.
دبیرخانه چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر اعلام کرده است: جشنواره مسئولیتی در قبال هرگونه آسیب (شکستن قاب، شکستن شیشه، آسیب به اصل اثر و...) به آثاری را که از طریق پست، پیک و... ارسال می شوند، نخواهد داشت و تصمیمگیری دربارهی مسائل پیشبینینشده، بر عهده دبیرکل جشنواره است.
نحوهی برگزاری جشنواره نیز، تابع دستورالعملهای وزارت بهداشت و ستاد ملی مبارزه با کرونا خواهد بود.
شرایط تخصصی شرکت در جشنواره به شرح زیر است
1 تصویرسازی: هنرمندان فایل jpg در اندازهی حداکثر 50×70 سانتیمتر را به سایت جشنواره ارسال کنند. آمادهسازی آثار منتخب برای ارائه، بر عهده جشنواره است. پذیرش و انتخاب آثار این رشته، از فایلهای ارسال شده به سایت جشنواره انجام میشود و نیاز به ارسال اصل آثار نیست. هنرمندان در صورت تمایل میتوانند پس از انتخاب نهایی، اصل آثار خود را در ابعاد دلخواه به دبیرخانهی جشنواره ارسال نمایند.
2 عکاسی: هنرمندان میتوانند با آثاری در قالب تک عکس یا مجموعه عکس و در شاخههای عکاسی مستند و عکاسی هنری در این رشته شرکت کنند. آمادهسازی آثار منتخب برای ارائه، بر عهدهی جشنواره است. فضای قابل ارائه برای مجموعه عکس در نمایشگاه، حداکثر 300 × 300 سانتیمتر است. ارسال بیانیه (استیتمنت)، در قالب مجموعه عکس الزامی است. (حداکثر تا 300 کلمه). هر عکاس میتواند حداکثر سه اثر (سه مجموعه عکس یا سه تک عکس و یا ترکیبی از هردو) ارسال کند (هر مجموعه عکس شامل حداقل سه و حداکثر ده عکس است). هر عکاس میتواند تصویر نحوهی ارائهی مجموعه عکس خود را همراه آثار ارسال کند. اطلاعات اضافی اعم از نام، امضاء، لوگو، تاریخ و.... نباید روی عکسهای ارسالی باشد. پردازش و ویرایش آثار ارسالی میبایست با رویکرد انتخابی عکاس (عکاسی مستند و عکاسی هنری) در ارتباط باشد؛ در عکسهای مستند اعمال هرگونه حذف و اضافه که استناد و اصالت عکس را مخدوش نماید مجاز نیست، اما در عکسهای هنری هرگونه ویرایش آزاد است.
3 کارتون و کاریکاتور: هنرمندان فایل png یا jpg در اندازهی 2500 پیکسل و 300dpi را به سایت جشنواره ارسال کنند. آمادهسازی آثار منتخب برای ارائه، بر عهدهی جشنواره است. پذیرش و انتخاب آثار این رشته، از فایلهای ارسال شده به سایت جشنواره انجام میشود و نیاز به ارسال اصل آثار نیست.
4 طراحی گرافیک: در این رشته فقط پوستر پذیرفته میشود. هنرمندان فایل jpg در اندازه 70×100 سانتیمتر را به سایت جشنواره ارسال کنند. آمادهسازی آثار منتخب برای ارائه، بر عهدهی جشنواره است.
پذیرش و انتخاب آثار این رشته، از فایلهای ارسال شده به سایت جشنواره انجام میشود و نیاز به ارسال اصل آثار نیست.
5 مجسمه: ارسال بیانیه (استیتمنت) در این رشته، (حداکثر تا 300 کلمه) الزامی است. پذیرش و انتخاب آثار این رشته در دو مرحله انجام میپذیرد. در مرحله اول، فایل آثار ارسال شده به سایت جشنواره بررسی میشود و در مرحله دوم، اصل آثار منتخب به دبیرخانهی جشنواره ارسال و انتخاب نهایی برای حضور در نمایشگاه صورت می پذیرد. ارسال و حمل اثر به نمایشگاه و دریافت آن پس از پایان نمایشگاه، بر عهدهی هنرمند است.
رسانههای هنری جدید (پرفورمنس آرت، ویدئوآرت و چیدمان):
استفاده بدیع از محیط و خلق آثار هنری با خصوصیات تعاملی از امکاناتی است که رسانههای هنرهای جدید در اختیار هنرمندان قرار میدهد. فنآوریهای نوین دیجیتال و ترکیب رسانههای متنوع هنر به خلق آثاری معاصر و همخوان با زمانه و زیست هنرمند کمک میکند. از این رو در این بخش تناسب ایده خلق اثر با مدیومهای هنری انتخابی از اهمیت ویژهای برخوردار است. به هر یک از هنرمندانی که آثارشان در این بخش انتخاب میشود، با نظر هیئت داوران و دبیران مربوطه، مبلغی بهعنوان کمک هزینهی آماده سازی و ارائه اثر، پرداخت میشود. پذیرش و انتخاب آثار این رشته، در دو مرحله انجام میپذیرد: در مرحله اول، فایلهای آثار ارسال شده به سایت جشنواره، بررسی میشود و در مرحله دوم، اصل آثار منتخب به دبیرخانهی جشنواره ارسال و انتخاب نهایی برای حضور در نمایشگاه صورت میپذیرد. ارسال بیانیه (استیتمنت) در این رشته (حداکثر تا 300 کلمه) الزامی است. ارسال و حمل اثر به نمایشگاه و دریافت آن پس از پایان نمایشگاه، بر عهدهی هنرمند است. در بخش ویدئوآرت، آثار ویدئویی باید حداکثر پانزده دقیقه و حجم هر ویدئو حداکثر 20مگابایت باشد. برای ارسال فایلهای با حجم بالاتر با دبیرخانه تماس گرفته شود. در بخش ویدئوآرت، فرمت ویدئو باید یکی از فرمتهای mp4. و mpeg. باشد. در بخش پرفورمنس آرت ارسال شرحی از اجرا الزامی است که شامل: مشخص کردن اجراگر / ها، (پرفورمر / ها) مکان و زمان اجرا، نقش و کنش مخاطب، مدت زمان اجرا، شرح کلی اثر از ابتدا تا انتها، وسائل و امکانات خاص.
6 رشته های خوشنویسی، سرامیک، نقاشی و نگارگری:
پذیرش و انتخاب آثار این رشتهها، در دو مرحله انجام میپذیرد: در مرحله اول، فایل آثار ارسال شده به سایت جشنواره بررسی میشود و در مرحله دوم، اصل آثار منتخب به جشنواره ارسال و انتخاب نهایی برای حضور در نمایشگاه صورت میپذیرد. ارسال و حمل اثر به نمایشگاه و دریافت آن پس از پایان نمایشگاه، بر عهده هنرمند است.
بخش جنبی با موضوع ایثار و فداکاری (رقابتی)
هنرمندان تمامی رشتهها میتوانند در این بخش شرکت نمایند. شرکت کنندگان میتوانند علاوه بر ارسال آثار در بخش طوبای زرین، در این بخش نیز حداکثر 2 اثر در سایت جشنواره ارسال نمایند. انتظار میرود در این بخش آثاری از تمامی رشتهها با مضامین ایثار و فداکاری اقشار مختلف جامعه مانند: آتش نشانان، کادر درمان، گروههای جهادی، ازخودگذشتگی نوجوان ایذهای (علی لندی) و... در سایت جشنواره ارسال گردد.
جوایز
در بخش طوبای زرین، در هر رشته، بر اساس رأی هیئت داوران، یک نفر برگزیده و تندیس طوبای زرین، لوح افتخار، و مبلغ 200 میلیون ریال جایزه نقدی به ایشان اهدا میشود.
10 هنرمند برگزیده با در نظر گرفتن امتیازات مربوطه برای سفر مطالعاتی به شهرک هنرمندان فرانسه (Cite des Arts) به شورای انتخاب هنرمندان معرفی میشوند تا براساس ضوابط و شرایط و زمانبندی اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این سفر مطالعاتی اعزام شوند.
در بخش طوبای زرین، در رشته خوشنویسی 3 نفر، در رشته نگارگری 3 نفر و در سایر رشتهها از دو نفر تقدیر شده و به هر هنرمند، لوح تقدیر و مبلغ 50 میلیون ریال جایزه نقدی اهدا میشود.
در بخش جنبی (ایثار و فداکاری)، از تمامی آثار رسیده، یک اثر برگزیده و تندیس طوبای زرین، لوح افتخار و مبلغ 200 میلیون ریال جایزه نقدی اهدا میشود و 2 اثر نیز مورد تقدیر قرار خواهد گرفت.
به تمامی هنرمندان راهیافته به نمایشگاه، گواهی شرکت و کتاب جشنواره اهدا خواهد شد.
هنرمندان راهیافته به جشنواره، به عضویت مؤسسهی توسعهی هنرهای تجسمی معاصر درخواهند آمد.
ارکان چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر عبارتند از؛ رئیس شورا: هادی مظفری، مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. اعضاء شورا: منیژه آرمین، محسن حسنپور، امیر راد، پریسا شادقزوینی، سیدمسعود شجاعیطباطبایی، طاهر شیخالحکمایی، حبیبالله صادقی، مینا صدری، علیاشرف صندوقآبادی، جاسم غضبانپور، سیدعباس میرهاشمی و مسعود نجابتی. دبیرکل جشنواره سیدعباس میرهاشمی است. دبیری هنری جشنواره به عهده امیر راد خواهد بود و دبیر اجرایی جشنواره نیز عبدالرحیم سیاهکارزاده است.
بخشهای جشنواره: چهاردهم عبارتند از:
نمایش آثار منتخب بخش طوبای زرین (رقابتی)
بخش جنبی با موضوع ایثار و فداکاری (رقابتی) بخش کیوریتوریال (غیر رقابتی) بخش مقالات (غیر رقابتی) بخش ویژهی نظامی گنجوی (غیر رقابتی) بخش ویژهی استانها (غیر رقابتی)
برگزاری نمایشگاه آثار استادان با عنوان آئینه در آئینه (از گنجینهی موزهی هنرهای معاصر تهران و حوزه هنری) تجلیل از مفاخر هنرهای تجسمی
گاه شمار چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به این شرح است:
اعلام فراخوان و شروع ثبت نام از طریق سایت: سهشنبه 11 آبان 1400
آخرین مهلت ثبت نام در سایت: یکشنبه 12 دی 1400 (حداکثر تا ساعت 17)
انتخاب اولیه آثار: 15 تا 25 دی 1400
اعلام نتایج انتخاب اولیه (در رشتههای خوشنویسی، سرامیک، مجسمه، نقاشی، نگارگری و هنرهای جدید): 25 دی 1400
دریافت آثار انتخاب شده از هنرمندان: 26 دی تا 2 بهمن 1400
انتخاب نهایی آثار: 3 تا 5 بهمن 1400
اعلام نتایج نهایی راهیافتگان به نمایشگاه (در تمامی رشتهها): 14 بهمن 1400
آمادهسازی نمایشگاه، چیدمان و نصب آثار: 26 دی تا 14 بهمن 1400
افتتاحیه: جمعه 15 بهمن 1400
پایان نمایشگاه: شنبه 30 بهمن 1400
اختتامیه: جمعه 13 اسفند
محل های برگزاری
فرهنگستان هنر، موسسه فرهنگی و هنری صبا، موزه هنرهای معاصر تهران، خانه هنرمندان ایران و سایر استانها
دبیرخانه دائمی جشنواره هنرهای تجسمی فجر واقع در تهران، خیابان کارگر شمالی، بالاتر از بلوار کشاورز، خیابان صدوقی، پلاک 17 است و شماره تلفن ها عبارتند از: 66946910 و 66946911
چهاردهمین دوره جشنواره به همت اداره کل هنرهای تجسمی، با همکاری مؤسسهی توسعهی هنرهای تجسمی معاصر و ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها، موزه هنرهای معاصر و با حضور هنرمندان، دانشگاهیان، پژوهشگران، نگارخانهها، انجمنها، مراکز و مؤسسات هنری، برگزار میشود.
*س_برچسبها_س*