فرماندهای که اهل عمل بود / رسالت «مجنون»
همرزم شهید مهدی زینالدین ضمن ابراز امیداوری نسبت به این که فیلم «مجنون» بتواند منش و رشادتهای این فرمانده شهید را روایت کند، به بیان خاطراتی شنیدنی از او پرداخت.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، فیلم سینمایی «مجنون» تازهترین محصول سازمان اوج به تهیهکنندگی عباس نادران و کارگردانی مهدی شامحمدی است که برشی از حماسه آفرینی شهیدان مهدی و مجید زینالدین و رزم آوران لشگر 17 علی بن ابی طالب (ع) در جزیره مجنون و عملیات بزرگ خیبر را به تصویر میکشد. به مناسبت حضور «مجنون» در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر سراغ محمود نیکوصحبت رفتیم.
زمانی که در عملیات چهارم رمضان سال 1361 شهید مهدی زینالدین به عنوان فرمانده تیپ 17 علی ابن ابیطالب (ع) معرفی شد، محمود نیکوصحبت با او آشنا شد و عملیاتهای بسیاری را در کنارش تجربه کرد. آن زمان نیکوصحبت به عنوان نیروی سازماندهی و آموزش نظامی در تیپ 17 علی ابن ابیطالب (ع) حضور داشت.
شهید زین الدین در تربیت نیروهایی که زیر دستش بودند چه آنهایی که مسئولیت داشتند و اصطلاحا کادر بودند و چه نسبت به سایر نیروها، خود را مسئول میدانست و برای همین در زمینه آموزش نیروهای تحت امرش بسیار دقت میکرد و نظارت کامل به آنها داشتاین رزمنده با تاکید بر ویژگیهای بسیار زیاد، مثبت و ارزشمند شهید زینالدین یکی از جذابترین ویژگیهای اخلاقی او را در تعامل، رفاقت و محبت عنوان کرد و گفت: آقا مهدی دارای تعامل، رفافت و محبت بسیار نسبت به نیروهای زیردست و تحت فرماناش بود. همین دقت نظر ایشان و رفتار برادرانهاش با دیگران باعث میشد تا در رفتار و عمل نیروهایش تعالی روح جریان یابد. او بسیار با محبت بود و برای همین همه او را دوست داشتند.
نیکوصحبت با اشاره به دقت بالای شهید مهدی زینالدین در سازماندهی نیروهای تحت فرمانش افزود: ایشان در تربیت نیروهایی که زیر دستش بودند چه آنهایی که مسئولیت داشتند و اصطلاحا کادر بودند و چه نسبت به سایر نیروها، خود را مسئول میدانست و برای همین در زمینه آموزش نیروهای تحت امرش بسیار دقت میکرد و نظارت کامل به آنها داشت. ایشان به صورت مستقیم در زمینه آموزش و سازماندهی نیروها نظارت و ورود میکرد. شهید زینالدین حتی در زمینه نوع خوراک و پوشش نیروهایش نیز دقت بالایی داشت.
نیکوصحبت در این زمینه ادامه داد: او تمام توصیهاش رسیدگی درست نیروهایش بود. سفارش بسیار میکرد و میگفت این نیروها بچههایی هستند که از خانه گرم و نرمشان زدهاند و باید به بهترین شکل با آنها رفتار و به آنها مانند یک خانواده و برادرهای خودشان نگاه شود.
شهید زین الدین لبخند همیشگی به لب داشت
با ادب بودن و تربیت درست خانودگی شهید مهدی زینالدین ویژگی بارز دیگر این شهید است که محمود نیکوصحبت به آن اشاره کرد و افزود: ادب آقا مهدی یکی از ویژگیهای بارز ایشان بود. او بسیار مودب بود و برای همین هر کس با او وارد مراوده و صحبت میشد شیفته اخلاق و ادب ایشان میشد. آقا مهدی اهل مزاح حلال بود و لبخند همیشگی به لب داشت. اما به وقتاش هم جدی میشد. همین ویژگیهایش باعث جذب دوستان و نیروهای بسیاری شده بود.
دومین حسن ایشان اهل مطالعه بودن خودش بود، برای همین رفتار و تفکراتاش از سنی که داشت بسیار بیشتر بود
نیکوصحبت شهید مهدی زینالدین را دارای چند حسن ارزنده دانست و گفت: او یک الگوی جامع و کامل به عنوان یک فرد مسلمان شیعه و کسی که پیرو دین اسلام است بود. نخستین و بارزترین آن به خانواده و پدر و مادرش برمیگردد. پدر و مادر ایشان انسانهای اهل مطالعه، اهل فرهنگ، مقید و معتقد بودند. برای همین اثرگذاری عجیبی داشت. دومین حسن ایشان اهل مطالعه بودن خودش بود.
وی افزود: برای همین رفتار و تفکراتاش از سنی که داشت بسیار بیشتر بود. به هر حال هر کس از هر سنی شروع به مطالعه کند و این مطالعه با دوام باشد مطمئنا از نظر معنوی، افکاری و رفتاری بیشتر از سنی خواهد شد که در شناسنامهاش ثبت شده است.
نیکوصحبت با اشاره به دیگر ویژگی بارز شهید مهدی زینالدین ادامه داد: آقا مهدی قبل از آنکه بخواهد روی دیگران اثر بگذارد روی خودش اثر می گذاشت. یعنی آنچه از مطالعات و دیناش گرفته بود این بود که میدانست باید عامل باشد و خودش عمل کند. همین ویژگی باعث میشد تا در جایگاهی قرار گیرد که به نظر برسد ایشان به اندازه یک فرد 60 ساله سن و تجربه دارد که واقعا هم همینطور بود.
وی با بیان یک خاطره از ایشان بر با تجربه بودناش با وجود سن کمی که داشت صحه گذاشت و عنوان کرد: به یاد دارم آقا مهدی قرار بود در جلسهای که بسیار محرمانه بود و با فرماندهان و مسئولان ارتش حضور داشتند شرکت کند. من به صورت بداهه و بدون آنکه در جایگاه حضور در این جلسه باشم و اصلا دلیلی برای حضور من وجود داشته باشد گفتم میخواهم در این جلسه باشم. آقا مهدی به من نه نگفت و نگفت تو نمیتوانی حضور پیدا کنی.
نیکوصحبت ادامه داد: ایشان به سمت من آمد و آرام زیر گوشم گفت اگر میتوانی بعد از جلسه دهانت را ببندی و آنچه شنیدی را نقل نکنی بیا و در جلسه شرکت کن. آن زمان به من خیلی برخورد. برای همین رها کردم و رفتم. چون حرف آقا مهدی برای من که آن زمان سن کمی داشتم و شاید 18-19 ساله بودم گران تمام شده و سنگین بود.
وی گفت: جلسه که تمام شد ایشان سراغ من را گرفته بود که فلانی کجاست بگویید من با او کار دارم. من هم گفتم با ایشان کاری ندارم و همین که چرخیدم دیدم پشت سرم ایستاده است. من را بغل کرد و روبوسی کرد و گفت از دستم ناراحت نشو. او با محبت خود سعی کرد تا از دل من در آورد.
همرزم شهید زین الدین تاکید کرد: همان روز را کامل به خاطر دارم؛ در کنار یک کانکس با هم نشستیم و حدود نیم ساعت صحبت در رابطه با موارد حفاظت، اسرار و اینکه جایگاهها به چه صورت است کردیم تا اینکه من فهمیدم چقدر از این موضوعات عقب هستم. این در حالیست که ایشان با همان سن کماش آن زمان مسائل را درک و اجرا میکرد و تلاش داشت به ما نیز به شکلهای گوناگون بیاموزد که اتفاقا در این زمینه نیز بسیار فرمانده موفقی بود.
نیکوصحبت با بیان خاطره دیگری از شهید مهدی زینالدین در تمجید از اخلاق و منش این فرمانده شهید گفت: در عملیات خیبر من که گروهان پشتیبان بودم به همراه شهید زین الدین و فردی که همیشه به دنبال ایشان بود تا مواردی که لازم است را ضبط کند؛ سوار هلیکوپتر شدیم تا وارد جزایر مجنون شویم. آن زمان این جزیره زیر بمباران شدید دشمن بود و نقطهای باقی نمانده بود که به آن گلولهای برخورد نکرده باشد. موتور را سریع از هلیکوپتر بیرون آوردم و به فرمان ایشان به سمت ضلع شرقی جزیره جنوبی حرکت کردیم. در آنجا سردار عزیز جعفری حضور داشت و در جزیره روی دژ ایستاد و شروع به صحبت با هم کرد.
این رزمنده دوران دفاع مقدس ادامه داد: من با فاصله ایستاده بودم که دیدم یک دفعه صدای داد و بیدادشان بلند شد. من عصبانی شدم که چرا با فرمانده لشکر ما دعوا بالا گرفته است. میخواستم جلو بروم و دخالت کنم که دیدم دعوا تبدیل به خنده شد و مجدد در جایی که بودم ایستادم. صحبتشان که به اتمام رسید به آقا مهدی گفتم قضیه چه بود؟ ایشان گفت ما داشتیم درباره اینکه عراق میخواهد کانال بکشند و آب داخل جزیره بیاندازد بحث میکردیم. نظراتمان به جایی رسید که باید سر هم داد میزدیم.
وی افزود: وگرنه ما هیچ وقت اهل دعوا نیستیم. آن زمان متوجه شدم ایشان در بحث جنگ آنجایی که لازم است جدیت دارد، حتی عصبانی هم میشود و سریع خودش را مدیریت میکند و آن عرق برادری را نیز در نظر میگیرد و اینگونه تعادل را برقرار میکند تا بتواند مسیر را به درستی ادامه دهد. ذرهای کینه در دل آقا مهدی نبود و همین موضوع او را بیشتر از همیشه دوست داشتنی میکرد.
نیکوصحبت یکی از مهمترین و اصلیترین کارهایی که شهید مهدی زینالدین در عملیات خیبر انجام داد که باعث موفقیت در این عملیات شد را حضور فیزیکی ایشان دانست و عنوان کرد: نیروها میدیدند آقا مهدی در حال تلاش است. بعضا جایی که نیاز بود خودش مهمات را در دست میگرفت و پیاده یا با موتور به نیروها میرساند. اینطور نبود که آقا مهدی بخواهد عقب بنشیند و فرماندهی کند.
وی افزود: حضور مستقیم ایشان در عملیات باعث روحیه بخشیدن به بچهها میشد تا اینکه جزیره تثبیت شد و نتیجه مثبت گرفت. هر چند این عملیات شهدای بسیاری نیز داشت و شهید مهدی باکری و شهید محمدابراهیم همت نیز از جمله آنها بودند.
سوژههای بسیاری وجود دارد که قابلیت تبدیل شدن به فیلم سینمایی را دارند
در رابطه با ساخت فیلم و سریال در زمینه دفاع مقدس کم کاری بسیاری شده استاو با یادآوری شهادت مهدی زینالدین گفت: مراسم سوگواری شهید مهدی زینالدین را که یک مراسم سوگواری خاصی بود هرگز فراموش نمیکنم. در سردشت بودیم که آقا مهدی به همراه برادرش مجید که او نیز یک انسان شریف، شجاع و با شم نظامی اطلاعاتی بسیار بالا بود در زمان حرکت به سمت مهاباد گرفتار کمین ضد انقلابهای داخلی شدند و به شهادت رسیدند. صبح روز بعد از شهادت ایشان بود که من به مهاباد رسیدم و اطلاع دادند برای ایشان چه اتفاقی رخ داده است. بر سر پیکر ایشان رفتیم و تا مدتها نمیتوانستیم این اتفاق ناگوار را هضم کنیم.
به اعتقاد نیکوصحبت در رابطه با ساخت فیلم و سریال در زمینه دفاع مقدس کم کاری بسیاری شده است، او در این باره عنوان کرد: سوژههای بسیاری وجود دارد که همه آنها قابلیت تبدیل شدن به فیلم سینمایی را دارند. حتما هم نباید درباره شهدای خاصی مانند شهید مهدی زینالدین باشد. میتواند شهدایی باشد که نامشان گمنام است؛ اما کارهای بسیار بزرگی کردهاند و به دلیل همین گمنام بودن دیده نشدهاند. میشود آنها را به صورت یک سوژه دید و پرورش داد. آنوقت است که مخاطب خودش را پیدا میکند.
وی تصریح کرد: به نظر من اگر تنها روی شهدای شاخص کار شود در حق بچههای بسیجی مظلوم و پاسدارهایی که در کردستان به شهادت رسیدند اجحاف میشود. اسناد و خاطرات آنها موجود است و برخی شاهدان هنوز زنده هستند و میتوان به آن بیشتر پرداخته شود.
آنقدر سوژههای واقعی و حقیقی داریم که میتواند هر کدام از آنها برای نسل جوان امروز محرک و الگو باشداو با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی که هشت سال دفاع مقدس را گنجی بیپایان میدانند افزود: اگر بخواهیم از این گنجینه بیپایان استخراج کنیم دیگر فیلمهای هالیوودی و بالیوودی کنار گذاشته خواهد شد. چون آنقدر سوژههای واقعی و حقیقی داریم که میتواند هر کدام از آنها برای نسل جوان امروز محرک و الگو باشد.
نیکوصحبت با بیان این که سازمانهایی مانند اوج میتوانند در کنار ساخت فیلمهای سینمایی همچون «مجنون» کار خود را بیش از گذشته گسترش دهد، گفت: در حال حاضر دنیا به سمتی در حرکت است که رسانه حرف اول و آخر را میزند و اثرگذاری بسیار بالایی دارد. سازمان اوج باید بیش از آنچه هست اوج بگیرد و گسترش پیدا کند. این گستردگی باید با مدیریت مشخص و در چهارچوب اسلام ناب پیش برود.
وی تاکید کرد: از این رو من معتقد هستم نیازمند یک ارتش رسانه در تمام ابعاد هستیم. آنوقت است که هزینه هدف معنا پیدا میکند. دشمن از طریقهای گوناگون در فضای رسانه موفق شده تا مغزها را بمباران کند و بابت آن نیز هزینه بسیار میکند. برای تولید محتوا و خوراک رسانهای باید بودجه مناسب درنظر گرفته شود تا تاریخ واقعی و خوراک درست به مخاطب داده و در این جنگ رسانهای پیروز شد.
این رزمنده دوران دفاع مقدس در پایان ابراز امیدواری کرد فیلم سینمایی «مجنون» بتواند گوشهای از منش و رشادت های شهید زینالدین را منتقل کند.