شنبه 31 شهریور 1403

فلسفه نبوت حفظ کرامت و عزت انسان بوده که با گناه از دست او نرود

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
فلسفه نبوت حفظ کرامت و عزت انسان بوده که با گناه از دست او نرود

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان، تولیت مدرسه علمیه دارالحکمه در مراسمی که به مناسبت ماه مبارک رمضان در فاطمیه بزرگ تهران برگزار شد، طی سخنانی اظهار کرد: خداوند در قرآن به جان آدمی و زیبایی او قسم یاد می کند، که به او تقوا را الهام کرده تا مراقب ارزش وجودی خود باشد. همچنین پیش از آنکه تقوا را الهام کند از زیبایی جان آدمی صحبت کرده است. حجت‌الاسلام...

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان، تولیت مدرسه علمیه دارالحکمه در مراسمی که به مناسبت ماه مبارک رمضان در فاطمیه بزرگ تهران برگزار شد، طی سخنانی اظهار کرد: خداوند در قرآن به جان آدمی و زیبایی او قسم یاد می کند، که به او تقوا را الهام کرده تا مراقب ارزش وجودی خود باشد. همچنین پیش از آنکه تقوا را الهام کند از زیبایی جان آدمی صحبت کرده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه در درس تقوا ابتدا شکوه و ارزش انسان تبیین می‌شود، عنوان کرد: خداوند در قرآن پس از قسم به خورشید، ماه، روز و شب و زیبایی آنها به شکوه و عظمت جان آدمی قسم می‌خورد، در دبستان باید عظمت و زیبایی‌های وجودی انسان برای دانش آموزان تبیین شود. خداوند در قرآن می‌فرماید گناه گناهکار را به رخ او نکشید که کرامت انسانی او لطمه نخورد، گرامی داشتن انسان توسط خداوند در این است که اجازه نمی‌دهد که زود گناه انجام بدهد و زود هم پاداش او را نمی‌دهد، در تربیت فرزندان خود زود به آنها پاداش ندهید و زود هم آنها را تنبیه نکنید.

این استاد حوزه با بیان اینکه خداوند می‌فرماید ما انسان را در بهترین وضعیت خلق کردیم، اظهار کرد: باید در تبیین عظمت و ارزش وجود انسان برای فرزندان خود طرح داشته باشیم که نسبت به ارزش خود واقف شوند، اگر شخص بر ارزش خود واقف نشود از خود مراقبت نمی‌کند، درباره عظمت انسان همین بس که خداوند می‌فرماید اگر یک انسان را بکشید گویا که تمام انسان‌های روی زمین را به قتل رساندید و اگر یک انسان را زنده کنید گویا که همه انسان‌ها را زنده کردید. هیچ مکتب و قانون حقوق بشری همچون اسلام برای انسان ارزش گذاری نکرده است بلکه آنها انسان را موجودی وحشی فرض می کنند که باید کنترل شود. طبق آیات جاودان شدن در عذاب وجود دارد، یکی از عوامل آن قتل انسان است.

این استاد دانشگاه در خصوص ارزش گذاری خداوند برای انسان، ابراز کرد: خداوند می‌فرماید بدانید که شما از فرشته ها برتر هستید، بنابراین قدر خود را بدانید، اگر طبق آموزه‌های دین فرزند در هفت سال اول سلطان و والدین همچون عبد او باشند، فرزند در هفت سال دوم از مولا بودن سیر شده و به سوی بندگی سوق پیدا می‌کند، ما باید فلسفه نبوت و قصه انبیا و پیامبران خود را برای فرزندان خود تبیین کنیم که ارزش انسان را بشناسند، پیامبر (ص) به همراه فرزندان خود در مسیر رسالت برای حفظ حرمت و کرامت انسان فدا شدند و رنج کشیدند.

حجت‌الاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه مسجدها باید تجلی‌گاه حفظ حرمت و کرامت انسان باشند، گفت: امام جماعتی که حرمت و کرامت مردم را حفظ کند بسیار رنج و سختی می کشد. در احترام به مردم شاید مظلوم واقع شوید، اما برای اینکه ارزش انسانیت را حفظ کنید باید مظلومیت را تحمل کنید که بسیار سخت است. در اثر احترام فراوان برخی افراد پررو شده و به شخص بی ادبی یا بدی می کنند این جاست که باید بر مظلومیت خود صبور باشید. برخی در مدرسه، مسجد و یا حتی خانه فضایی ایجاد می‌کنند که اجازه نمی‌دهند کسی نفس بکشد، در این حالت کرامت انسانی حفظ نمی شود. احترام گذاشتن ساده نیست و هزینه دارد.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه ما به فرزندان خود یاد می دهیم ادب داشته باشند به این دلیل که دیگران محترم هستند در حالی که او خود محترم است و رفتار ناپسند دون شان او است، تصریح کرد: به فرزندان خود باید تحمل مظلومیت را آموزش بدهیم، اگرچه این امر مطلق نیست اما باید در جای خود این تحمل وجود داشته باشد، در احترام به کرامت انسان، امام جماعت، مدیر و معلم مظلوم واقع می شوند، خداوند به پیامبر (ص) می‌فرماید که تو بر مردم سیطره نداری و صرفا تذکردهنده هستی، پیامبر اکرم (ص) به همه انسانها آموزش داد که آنها ارزش دارند تا جایی که حتی کسانی هم که هیچ ثروت، نیروی نظامی، سواد خاص و چیزی نداشتند جرات کردند در خانه امیرمومنان را آتش بزنند. در مدرسه پیامبر (ص) از بین همه مردمی که آموزش دیدند تنها یک نفر امیرمومنان شد، اصحاب جلیل القدری همچون سلمان، مقداد و عمار هم تربیت شدند اما همچون امیرمومنان امام علی (ع) نشدند، پیامبر (ص) می‌خواستند همه را همچون امیر مومنان تربیت کنند اما به خاطر رعایت اصل کرامت انسانی نتوانستند.