قدرت در دانش و فناوری نهفته است
عضو هیئت امناء و معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) با بیان اینکه قدرت در دانش و فناوری نهفته است، گفت: در حوزه بهره برداری از دانش و فناوری برای توسعه اقتصادی دچار تحریم های داخلی هستیم.
حجتالله عبدالملکی چهارشنبه 19 آذرماه در نشست جایگاه پژوهش و فناوری در اقتصاد مقاومتی و جهش تولید که به مناسبت هفته پژوهش توسط دانشگاه فنی و حرفه ای استان همدان به صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: در ایران از طرف پژوهشگران، نخبگان و اساتید دچار تحریم شدهایم، بخش اعظمی از تحقیقات ناظر بر مشکلات داخلی نیست و تعداد زیادی از این افراد در حال حل مشکلات اقتصاد غربیها هستند چراکه اساتید دانشگاه براساس ضوابط هیئت ممیزه دانشگاه خود و وزارت علوم باید مقالاتی در مجلات خارجی غربی داشته باشند تا بتوانند ارتقاء علمی به دست بیاورند.
وی با بیان اینکه استاد ایرانی برای اینکه مقاله خود را بتواند در آن نشریات منتشر کند باید مقاله خود را براساس اولویت های پژوهشی آنجا تألیف کند، مطرح کرد: تحریمی هم از سمت تقاضا وجود دارد به طوریکه دستگاه های اجرایی برای حل مشکلات خود به پژوهشهای انجام شده مراجعه نمیکنند در حالیکه وقتی با مشکل مواجه می شوند باید در برابر پژوهشگران زانو بزنند و درخواست کنند تا پژوهش خود را در اختیار آنها قرار دهد.
این دانشیار اقتصاد با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی دو رکن دارد، خاطرنشان کرد: رکن اول «جهادی» است چراکه ما با رفتار کارمندی به جهش نمی رسیم و رکن بعدی «تولید ملی» است که باعث افزایش موجودی، درآمد، اشتغال و رفاه میشود. در واقع تولید ملی در سطح بینالمللی قدرت اقتصادی ایجاد میکند، اثر تحریمها را از بین میبرد و در جامعه رفاه عمومی برقرار میکند.
وی با بیان اینکه برای تقویت تولید ملی به بازار، نیروی کار، ایده، مواد اولیه و سرمایه احتیاج داریم، توضیح داد: در حوزه بازار 80 میلیون نفر جمعیت داریم و علاوه بر آن تعدادی از بازار کشورهای همسایه نیز در اختیار ما قرار دارد، 40 میلیون نیروی کار داریم که 33 میلیون نفر از این افراد جوان هستند و 15میلیون نفر هم تحصیلات دانشگاهی دارند. در مبحث ایده و ابتکار ما در ایران یک میلیون و 500 هزار نخبه علمی، هزاران استاد، دانشگاه و واحد تحقیقاتی داریم و مشکل سرمایه هم نداریم چراکه سرمایه ما سه هزار هزار میلیارد تومان است.
عضو هیئت امناء و معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) ادامه داد: از نظر مواد اولیه نیز ایران مشکلی ندارد و چاه نفت، معادن و زمین های کشاورزی خوبی دارد اما باید فرهنگ تولید داشته باشیم و هر کس در هر جایی است قلبش برای تولید بتپد چراکه ما ظرفیت بسیار بالایی داریم.
عبدالملکی با بیان اینکه مشکل اساسی ما نه تحریمهای خارجی بلکه مشکلات داخلی است، اظهار کرد: نظام بانکی ما سرمایه را هدر می دهد و آن را صرف واردات و دلالی میکند، وابستگی به نفت خام، تنبلی و بی حالی مردم، مدیران نالایق و تجارت خارجی وابسته از مشکلات اساسی ما در زمینه تولید است.
وی با بیان اینکه محور اصلی در اقتصاد مقاومتی تولید است و مهمترین تولید دانش است، اقتصاد مقاومتی باید در شرایط دشواری، تهدید و کمبود منابع به اهدافش برسد، ادامه داد: همه کشورها در راه رسیدن به اهداف خود موانع بومی مانند جنگ، بیماری و تحریم دارند و برای رفع آن تلاش میکنند.
عبدالملکی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی در تمام کشورها قابل تعریف و طراحی است، اذعان کرد: در جمهوری اسلامی استقلال اقتصادی، رفاه عمومی و پیشرفت اقتصادی از اهداف اقتصاد مقاومتی است؛ استقلال اقتصادی یعنی تعامل با جهان از موضع قدرت چراکه بازار بینالمللی مانند یک جنگل مدرن است که حق ضعیفان پایمال میشود پس منطق ایجاب می کند قدرتمند شوید، قدرت در دانش و فناوری نهفته است و فروش کالای خام باعث ذلت می شود چراکه همراه با فناوری نیست.
عضو هیئت امناء و معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی (ره) بیان کرد: یک سوم کل بیکاران و شبه بیکاران کشور تحت پوشش کمیته امداد هستند و ایجاد اشتغال برای محرومان خیلی سخت است چراکه این افراد حتی ضامنی برای دریافت تسهیلات ندارند. ضمن اینکه بزرگترین جامعه هدف ما زنان سرپرست خانوار بی سواد روستایی هستند که فرزند یتیم دارند.
وی با بیان اینکه برای ایجاد اشتغال این افراد به مدل قوی و نوآورانه احتیاج داریم، اظهار کرد: در گام اول تمام الگوهای داخلی و خارجی و الگوهای بومی برای اشتغال در دهستان های محروم را بررسی کردیم و پژوهش های جانبی انجام دادیم.
این دانشیار اقتصاد با بیان اینکه 30 دانشگاه برتر کشور را درگیر اشتغال امداد کردیم، مطرح کرد: خروجی این کاره برنامه راهبردی عملیاتی برای کمیته امداد مبتنی بر سه راهبرد بود. در سال 97 و 98 یک سوم کل اشتغال ناخالص را کمیته امداد به دست آورده بود در حالیکه تنها نیم درصد از منابع را در اختیار دارد و امسال هم اعلام کردیم کمیته امداد آمادگی پذیرش سرپرستی کل مشاغل خانگی و مشاغل روستایی را به عنوان یک نهاد توسعه ای دارد بنابراین افرادی که تمایل دارند در زمینه ایجاد اشتغال و نوآوری با کمیته امداد همکاری داشته باشند می توانند به سایت www.emdad.ir و قسمت راهبرانه مراجعه کنند.
انتهای پیام