چهارشنبه 7 آذر 1403

قدیمی‌ترین تصاویر از سرخ‌پوستان / گزیده‌ای از سخنرانی‌های هیتلر / پروپاگاندای شوروی برای غائله آذربایجان / تصاویر انیشتین با صدای واقعی خودش / فتح قله اورست برای نخستین بار

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
قدیمی‌ترین تصاویر از سرخ‌پوستان / گزیده‌ای از سخنرانی‌های هیتلر / پروپاگاندای شوروی برای غائله آذربایجان / تصاویر انیشتین با صدای واقعی خودش / فتح قله اورست برای نخستین بار

بسته ویدیویی «تابناک» مجموعه‌ای از ویدیوها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتا متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر می‌توان فرا گرفت.

بسته ویدیویی «تابناک» مجموعه‌ای از ویدیوها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتا متکی بر گزارش‌ها و تحلیل‌ها و ویدیویی‌هایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که تماشایش را از دست داده‌اید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر می‌توان فرا گرفت.

قدیمی‌ترین تصاویر از سرخ‌پوستان

قدیمی‌ترین تصاویر مربوط به سرخ‌پوستان آمریکا، از جمله مراسم و لباس های اصلی این قوم کهن و سرکوب شده آمریکایی همین طور صحنه هایی از شکار بوفالو، بافتن گلیم و آتش روشن کردن و پخت نان به روش های سنتی این قوم که انسان را به یاد فیلم‌های وسترن می اندازد. همین طور یک صدای ضبط شده از موسیقی سنتی سرخ‌پوستان که از قدیمی ترین اجراهای اصلی باقی مانده از آن دوران است. این ویدیو را در «تابناک» می‌بینید.

گزیده‌ای از سخنرانی‌های هیتلر

شاید باورتان نشود؛ اما اینها جملات هیتلر است: «ارزشمندترین داشته شما در دنیا مردم خود شما هستند»، «ما به مردم غنی نمی‌گوییم که لطفا به مردم فقیر چیزی بدهید، به جای آن می‌گوییم که مردم آلمان، به خود یاری کنید!»، «باور ما به آلمان راسخ است و اراده ما کوبنده و هنگامی که اراده و باور اینچنین گرم به هم آمیخته باشند، دیگر حتی عرش هم شما را انکار نخواهد کرد» و «یک دولت جدید به راحتی از آسمان نمی‌افتد بلکه باید از بین مردم بروید چون زمانی که من به وفاداری، باور، اعتماد، تعصب و تعهد نیاز دارم باید به جایی بازگردم که هنوز این ارزش‌ها در آنجا پیدا می‌شود و این ارزش‌ها همیشه در بین خود مردم یافت می‌شود». گزیده‌ای از سخنرانی های هیتلر دیکتاتور آلمانی را که شنیدن آن زاویه دید جدیدی از شخصیت و باورهای او ایجاد می‌کند و درک چرایی به قدرت رسیدن و در قدرت ماندنش تا روز خودکشی اش را راحت تر می‌کند، در «تابناک» با زیرنویس فارسی می‌بینید.

پروپاگاندای شوروی برای غائله آذربایجان

غائله آذربایجان که در منابع غربی بحران ایران در سال 1946 خوانده می‌شود، اشاره به وقایعی دارد که در خلال سال‌های 1326-1325 در ایران دارد که منجر به تشکیل حکومت خلق آذربایجان و جمهوری مهاباد در استان آذربایجان و شهرستان زنجان شد. در پایان جنگ جهانی دوم قرار بر این بود که پس از تسلیم آلمان اشغال ایران توسط روسیه و انگلیس پایان پذیرد ولی در عمل شوروی ارتش سرخ را از شمال ایران خارج نکرد و دست به تشکیل حکومت خلق آذربایجان و جمهوری مهاباد زد. قوام السلطنه نخست وزیر وقت ایران به کمک آمریکایی‌ها عملا دست به فریب کرملین زد و با پیش کشیدن امتیاز نفت شمال که به قرارداد قوام - سادچیکف معروف بود و همچنین همزمانی با فشار و تهدید آمریکا، شوروی از خاک ایران عقب نشست و هر دو حکومت به سرعت سقوط کردند. قوام به روس ها وعده امتیاز نفت شمال ایران را داده بود اما با توجه به اینکه مجلس حاضر به تصویب قانونی در زمان اشغال نبود، از روسیه خواست آذربایجان را تخلیه کنند تا مجلس ملی این توافق را تصویب کند. بعد از خروج نیروهای شوروی از ایران قوام از نخست وزیری استعفا نمود و روسها را از تمامی قولهایی که به ایشان داده بود بی نصیب گذاشت. این ویدیو تصاویر پروپاگاندای شوروی پس از اشغال و تلاش برای تجزیه ایران از طریق تشکیل حکومت دست نشانده در آذربایجان است.

ده اتفاق تراژیک تاریخی ثبت شده

چه ترور شاه یک کشور چه تصادفات رانندگان معروف و صاحب نام یا سقوط هواپیماها و غرق شدن کشتی‌های مهم؛ بعضی از اتفاقات در تاریخ اهمیت بیشتری نسبت به سایر اتفاقات روزمره پیدا می‌کنند. در این ویدیو ده واقعه تاریخی که در برابر دوربین اتفاق افتادند را ببینید.

تصاویر انیشتین با صدای واقعی خودش

آلبرت انیشتین دانشمند آلمانی قرن بیستم بود که چه در زمان خود و چه پس از آن یکی از نمادهای علم برای بشریت به شمار می رود. در این ویدیو حرف‌های او با لهجه غلیظ آلمانی در رد جنگ و خشونت و برائت علم از جهالت بشر را ببینید.

فتح قله اورست برای نخستین بار

سر ادموند هیلاری و شرپا تنزینگ نورگای برای اولین بار در سال 1953 توانستند قله اورست که بلندترین قله زمین است فتح کنند. شرپا‌ها ساکنین بومی نپال هستند که از 500 سال پیش ساکنین کوه‌ها هستند. از آنجایی که در آیین آن‌ها کوه اورست مقدس است، پیش از آن سعی برای فتح این قله توسط آن‌ها صورت نگرفته بود. لغت شرپا که در زبان تبتی به معنی «مردمان شرق» است، امروزه در اصطلاح کوهنوردی به افرادی گفته می‌شود که در ازای مبلغی در حمل بار کوهنوردان مشارکت می‌کنند. بعضی شرپا‌ها به دلیل تجربیات فراوانی که در صعود به قلل بلند منطقه داشته‌اند، مشاوران خوبی برای کوهنوردان حرفه‌ای بوده و هستند.