شنبه 10 آذر 1403

قرارداد ایران و چین و مذاکرات برجامی زیر ذره بین مجلس

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اولین جلسه در سال جدید، به بررسی قرارداد 25 ساله ایران و چین و آغاز دور جدید مذاکرات برجامی پرداختند که نتیجه آن، تشکیل کمیسیون ویژه نظارت بر اجرای سند راهبردی ایران و چین و تاکید بر اجرای درست قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران است.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اولین جلسه در سال جدید، به بررسی قرارداد 25 ساله ایران و چین و آغاز دور جدید مذاکرات برجامی پرداختند که نتیجه آن، تشکیل کمیسیون ویژه نظارت بر اجرای سند راهبردی ایران و چین و تاکید بر اجرای درست قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران است.

به گزارش «تابناک»؛ نخستین نشست غیرعلنی مجلس در سال 1400 جهت بررسی «سند راهبردی ایران و چین» و دور جدید مذاکرات برجامی برگزار شد که طبق توضیحات جعفر قادری، نماینده شیراز، در این نشست، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، گزارشی از مذاکرات هسته‌ای و سند راهبردی ایران و چین ارائه کرد.

به گفته وی، تاکید رییس مجلس بر این بود که پارلمان اجازه نمی‌دهد، دولت در خصوص مذاکرات هسته‌ای خارج از چهارچوب «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» توافقی انجام دهد و اگر قراردادی خارج از این چهارچوب نوشته شود، مجلس برخورد جدی خواهد کرد. همچنین قالیباف اعلام کرد، به هیچ وجه اجازه نمی‌دهیم دولت دوباره با آمریکا پشت میز مذاکره بنشیند.

قادری همچنین گفت که نکات کلیدی مربوط به سند راهبردی ایران و چین، مکتوب در اختیار نمایندگان قرار می‌گیرد، چون اصل این توافقنامه محرمانه است.

محمد حسین فرهنگی، سخنگوی هیات رییسه مجلس نیز این توضیح از جلسه غیرعلنی را داد که طبق مباحث مطرح، هیچ گونه مذاکره‌ای بین ایران و آمریکا اتفاق نمی‌افتد.

فرهنگی درباره قرارداد ایران و چین نیز گفت: طبق فصول 77 و 125 قانون اساسی، هر موقع این قرارداد قابلیت اجرایی پیدا کند، باید مجلس در جریان قرار گیرد؛ بنابراین، قرار شد کمیسیون ویژه‌ای در مجلس تشکیل شود تا گام‌های اجرایی این سند با دقت و شفافیت مورد نظارت قرار گیرد.

ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز به نحو دیگری این نکات را بیان کرد و با اشاره به نشست فوق العاده صبح امروز این کمیسیون با حضور عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد کشورمان توضیح داد: «آقای عراقچی تاکید داشت که در جلسه روز سه شنبه در وین، هیچ مذاکره مستقیم یا غیر مستقیم بین جمهوری اسلامی و آمریکایی‌ها صورت نمی‌گیرد، ایران تا زمان رفع کامل تحریم‌ها و راستی آزمایی آن به تعهدات خود بازنمی‌گردد و اجازه حضور آمریکا را در مذاکرات 5+1 نمی‌دهد.»

وی همچنین گفت که تاکید نمایندگان اجرای دقیق قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها و لغو عملی کلیه تحریم‌هاست؛ لذا قرار شد مجلس بر مجموعه روند گفتگو‌ها نظارت داشته باشد. البته یکی از گام‌های آتی ایران بر اساس ماده 3 قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها، راه اندازی کارخانه تولید اورانیوم فلزی است.

با شروع جلسه علنی مجلس، قالیباف، رییس قوه مقننه در نطق آغازین خود با استقبال از سند برنامه‌ی همکاری جامع ایران و چین گفت که امضای این سند، هشدار مهمی به آمریکاست تا بفهمد مناسبات بین المللی به سرعت به ضرر آمریکا در حال تغییر است و این کشور دیگر در موقعیتی نیست که بتواند الگو، برنامه یا توافقی را یکجانبه به کشور‌های مستقل تحمیل کند؛ این سند با حفظ منافع ملی، تبدیل به پروژه ها، برنامه‌ها و همکاری‌های واقعی اقتصادی و سیاسی شده و باید مدل ارتقای روابط به سطح راهبردی با کشور‌های دیگر به ویژه همسایگان، طراحی و به سرعت اجرا شود.

وی تاکید کرد: «باید اراده و برنامه‌ی لازم برای تبدیل این سند به همکاری‌های ملموس در حوزه‌های مختلف به ویژه حوزه‌ی اقتصادی شکل بگیرد. روشن است مجلس نظارت خواهد کرد تا هنگامی که برای اجرایی شدن این سند، عهدنامه ها، قرارداد‌ها و موافقت‌های همکاری بین دو کشور در دستور کار دولت قرار گیرد، به وظیفه خود در زمینه رسیدگی دقیق و به تصویب رساندن آن‌ها مطابق منافع ملی عمل کند و مردم را نیز در جریان همه‌ی ابعاد ماجرا قرار خواهد داد.»

بعد از آن تقاضای جمعی از نمایندگان جهت تشکیل کمیسیون ویژه نظارت بر اجرای سند جامع همکاری جمهوری اسلامی ایران و دولت خلق چین مطرح شد. طبق توضیحات احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رییسه مجلس، ماده 40 آیین نامه داخلی مجلس اشاره دارد که در مسائل مهم و استثنایی کمیسیون ویژه تشکیل شود که در صورت تصویب در مجلس، اعضای آن مستقیم و با رای نمایندگان در صحن علنی انتخاب می‌شوند.

قالیباف رئیس پارلمان نیز در این باره گفت: ما در جلسه غیرعلنی امروز مجلس، در ارتباط با سند راهبردی همکاری بین دولت‌های ایران و چین صحبت کردیم. تعدادی از نمایندگان در راستای ماده 40 درخواست تشکیل کمیسیون ویژه برای نظارت بر اجرای این سند دادند. این موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و مجلس منظم باید اجرای این سند را رصد و پیگیری کند، لذا موضوع را در هیات رئیسه بررسی و سپس برای رأی گیری در دستور کار قرار خواهیم داد.

سپس نمایندگان مجلس شورای اسلامی با درخواست بررسی با اولویت طرح جهش تولید دانش بنیان موافقت کردند؛ طرحی که به گفته محسن دهنوی، نماینده تهران، بیش از صد‌ها مورد از موانع و مشکلاتی پیش روی شرکت‌های تولیدی و دانش بنیان قرار دارد که در این طرح علاوه بر رفع موانع قانونی، مواردی همچون حل مشکلات بیمه ای، مالیاتی شرکت‌ها و مشکلات مربوط به صادرات دیده شده است. این طرح در راستای مانع زدایی از مسیر تولید تهیه شده و لبیکی به پیام مقام معظم رهبری است.

در پایان جلسه علنی نیز بیانیه جمعی از نمایندگان در حمایت از قانون اقدام راهبردی مجلس در لغو تحریم‌ها و شرط جمهوری اسلامی ایران برای لغو یکباره تحریم‌ها قرائت شد.