لایو اینستاگرام، برهنگی و سودجویی از چشمان شما
پدیده «لایو اینستاگرام» و حواشی این روزهای آن از خواننده های وطنی مجاز و غیر مجاز تا روحانی خلع لباس، باعث شده تا بحث های جامعه شناسی و روانشناسی مربوط به این پدیده تا بحث فیلترینگ اینستاگرام، بحث نخست این روزهای کرونایی باشد.
به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در این روزهایی که به دوران کرونایی ملقب شده، همه فعالیتها رنگ و بوی فضای مجازی به خود گرفته و همه سعی می کنند به نحوی چه در خانه و یا محل کارشان، خود را با این شرایط وفق دهند. کتابفروشی ها و ناشران، سعی در فروش کتاب های خود به صورت مجازی کردند، هایپرمارکت ها مردم را به خرید اینترنتی با پیک های رایگان تشویق می کنند و این وسط بازار سلبریتی ها و اینفلوئنسرها داغ داغ شده است. برخی هنرمندان با برگزاری کنسرت ها و تک نوازی های آنلاین سعی در تلطیف کردن فضای کسالت بار «در خانه بمانیم» را داشتند و برخی پا را فراتر گذاشته و به مانند تهیه کننده فیلم سینمایی «خروج»، ریسک پخش آنلاین را به جان خریدند تا در این شرایط بیشتر در کنار مردم باشند.
در میانه این ماجرا برخی نیز به هر قیمتی، حتی با استفاده از روش های مبتذل سعی در امر «دیده شدن» دارند ولو با عبور از خط قرمزهای عرفی جامعه؛ مهم این است که آن ها فالوئر بیشتری به دست آورند و حتی این وسط پولی به جیب بزنند و تیتر نخست فضای مجازی لقب بگیرند.
«لایو اینستاگرام» این روزها طرفداران فراوانی برای خودش دست و پا کرده؛ با لایو هرکسی یک رسانه آنلاین دارد که میتواند با مخاطبان خودش به طور مستقیم صحبت کند و آنها هم برایش کامنت بگذارند. درخواست چت دو طرفه هم از دیگر امکاناتی است که به لایو اضافه شده و همزمان دو نفر میتوانند باهم حرف بزنند و در عین حال مخاطبهای دیگری هم مکالمه آنها را دنبال کنند؛ چیزی مثل تلویزیون با این تفاوت که مخاطبها هم زنده حضور دارند و پای صحبت ها نظر میدهند.
در لایو هیچ نظارتی نیست، نه کسی میداند محتوای پیش رو قرار است شامل چه بحثهایی باشد، نه کسی میتواند در صورت امکان جلوی آن را بگیرد و در شرایطی ممکن است اصلا خانوادهها و بزرگترها متوجه چنین چیزی نشوند. طبق آمار اینستاگرام بیشتر کاربران این شبکه اجتماعی زیر 35 سال سن دارند، کودکان و نوجوانها استفاده کنندگان اصلی هستند و این روزها هم وقت زیادی برای کار با قابلیتهای آن دارند.
سلبریتیها و اینستاگرامرها در این روزها با همین ارتباط مجازی حسابی سرشان شلوغ شده، آنها با اعلام زمانهایی برای صحبت زنده، سعی میکنند در برنامههای همدیگر هم شرکت کنند و تعداد مخاطبانشان را بالا ببرند، اتفاقی که برای تتلو افتاد و بعد از آن نوبت به رضا صادقی و در آخر لایو جنجالی و پر سر و صدای این روزها، یعنی سید حسن آقامیری (روحانی خلع لباس شده) با احلام، خواننده زن مقیم خارج از کشور که در این لایو به صورت مشترک قطعه ای را خوانندگی می کنند.
استفاده از مدلهای جنسی، برهنگی، به کار بردن الفاظ رکیک و شوخیهای جنسی از مواردی است که به وفور در لایوهای اینستاگرامی میتوان پیدا کرد؛ همه عواملی است برای تحریک نوجوانان برای دیدن بیشتر؛ دیدنی که انتهایی با خود به همراه ندارد و شما را ناخودآگاه به سمت خود جذب می کند. لایوهایی که بدون نظارت و بررسی در اختیار همه سنین قرار دارند. مشخص نیست اگر روابط میان خانوادهها و بچهها به سمتی نرود که این رفتارها را بتوان کنترل کرد، چه فاجعه اجتماعی از این نسل به بار میآید.
علی سعیدی، روانشناس کودک و مسائل تربیتی در گفت و گو با جام جم میگوید: «بچه ها به واسطه شرایط، این ویدئوها یا لایوها را میبینند اما مهم این است که خانوادهها خودشان را کنار نکشند. نباید از ماجراها بیاطلاع باشند و بدانند ممکن است فرزندشان با چنین چیزهایی روبهرو شود. دیگر دورهای نیست که با تحکم و گرفتن وسیلهها بتوانیم بچهها را کنترل کنیم. تنها راهحل صحبت کردن است. بچهها باید همانطور که برای حضور در اجتماع حاضر میشوند و یاد میگیرند که با غریبهها حرف نزنند یا لباس نامتعارف نپوشند، برای حضور در فضای مجازی هم باید حاضر شوند که این کار تنها با حرفزدن و صحبت از چارچوبهای خانواده بهدست میآید.» سعیدی در ادامه با اشاره به اینکه اینروزها میزان برخورد بچهها با چنین موضوعاتی بیشتر شده، میگوید: «اگر خانوادهها با فرزندشان روبهرو شدند که در حال تماشای تصاویر خارج از عرفی در فضای مجازی بودند، در ابتدا نباید هیجانزده شوند و فکر کنند آخر دنیاست. با او صحبت کنند و بگویند که در فضای مجازی همهچیز هست، اما چارچوبهای ما چنین چیزهایی را قبول نمیکند. بعد هم توقعات خودشان را بگویند و براساس آنها خط قرمزهایی را مشخص کنند که اگر رد شد، برخورد کنند. در حقیقت خانوادهها خیلی نباید شبهروشنفکر باشند و اجازه دهند بچهها هرکاری انجام دهند، باید با خط قرمزهای خانواده به واسطه صحبت کردن آشنا باشند.»
به روز شدن انواع تکنولوژی، اختلاف سنی بین فرزندان و والدین، افزایش مشکلات اقتصادی و سرگرم شدن خانواده ها به امرار معاش، همه و همه باعث شده که والدین وقت کمتری برای صحبت کردن با فرزندان خود داشته باشند و همین امر به مرور باعث پدید آمدن دیواری حایل بین آن ها خواهد شد و پناه آوردن فرزندان به دنیای مجازی، بدون هیچ گونه نظارتی از طرف پدر و مادر، نتیجه ای جز انحراف تدریجی فرزندان نخواهد داشت.