جمعه 5 بهمن 1403

لغو قراردادها؛ زمزمه ها اجرای برجام در بازار مسکن

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
لغو قراردادها؛ زمزمه ها اجرای برجام در بازار مسکن

تجارت نیوز نوشت: بازار مسکن برخلاف بازارهای مالی هم‌چنان در رکود به سر می‌برد. در هفته‌های اخیر بسیاری از معاملات مسکن چه از سوی خریدار و چه از سوی فروشنده فسخ شده است. دلیل فسخ قراردادهای مسکن چیست و آیا تعیین تکلیف برجام، به رکود بازار خاتمه می‌دهد؟

به گفته برخی از واسطه‌های ملکی عدم قطعیت در مذاکرات برجام باعث شده در چند ماه اخیر معاملات بازار مسکن راکد باقی بماند. این رکود با توجه به شروع دور جدید مذاکرات وین سنگین‌تر حس می‌شود.

پیگیری‌های تجارت‌نیوز از بازار مسکن نشان می‌دهد شاهد دو اتفاق مهم در بازار خرید و فروش ملک هستیم. قبل از آغاز مذاکرات برجام، تقاضا برای خرید مسکن بالا بود اما مالکان از فروش واحد مسکونی خود طفره می‌فتند. زیرا افزایش قیمت دلار، این سیگنال را به فروشندگان داده بود که احتمالا قیمت مسکن افزایشی است و هر هفته تاخیر در انجام معامله، ارزش ملک آنها را بالاتر می‌برد. در نتیجه مالکان خانه، در جلسات نشست برایفروش حاضر نمی‌شدند و معاملات را فسخ می‌کردند.

اما با شروع مذاکرات، روند بازارها معکوس شد. این بار فروشندگان مایل به انجام معامله بودند اما خریداران به امید کاهش قیمت مسکن، هر معامله‌ای را متوقف کردند. مهمترین دلیل آنها هم کاهش قیمت دلار است. از ابتدای دور جدید مذاکرات تاکنون، قیمت دلار از 32 به 28 هزار تومان رسیده است و برخی معتقدند در صورت احیای برجام، قیمت دلار و به تبع آن قیمت مسکن هم کاهشی می‌شود.

اخبار به دست آمده اخیر، مبنی بر نزدیک شدن به توافق و در پی آن ریزش نرخ ارز، نشان می‌دهد برخی از متقاضیان خرید مسکن نسبت به انجام معاملات دچار تردید شده‌اند. به‌نظر می‌رسد خریداران منتظر انتشار اخبار قطعی برجام هستند و معاملات را به روزهای آینده موکول کرده‌اند. احتمالا این گروه، به افت قیمت مسکن در روزهای آتی امیدوارند. اما بازار مسکن نهایتا به چه سمتی می‌رود و اخیای برجام، خانه را ارزان می‌کند؟

اما واقعیت از چه قرار است؟ منصور غیبی، کارشناس مسکن گفت: زمانی که بازار مسکن متاثر از مسائل بین‌المللی از جمله برجام باشد؛ چه خریداران و چه فروشندگان خواستار روشن شدن هر چه سریع‌تر ابهامات هستند تا بتوانند در یک فضای مطمئن به معامله بپردازند. فضای کنونی مردم را در حالت بلاتکلیفی قرار داده است. جالب این است که مردم صرف‌نظر از سود کردن در معاملات خود صرفا به دنبال اطمینان حاصل کردن از وضعیت بازار پیش‌رو هستند.

غیبی گفت: در حال حاضر مردم برای نتیجه مذاکرات برجام تمام صبر بازمانده خود را خرج می‌کنند و یک فرصت نهایی برای آن قائل شده‌اند.

او افزود: بعد از اعلام نتیجه و ایجاد تثبیت شرایط سیاسی، مردم وارد بازار می‌شوند. اما تا زمانی که بحث مذاکرات جدی است و نتیجه آن هنوز مشخص نیست، طرفین از قطعی کردن معاملات خودداری می‌کنند.

این کارشناس مسکن این‌گونه پاسخ داد: اخیرا خریداران به دلیل افزایش کاذب و حباب‌گونه قیمت مسکن، در مناطق مختلف شهر از انجام معاملات پرهیز می‌کنند. در چنین معادله‌ای هم فروشنده و هم خریدار آسیب‌پذیر هستند. زیرا فروشنده هم با دامن زدن به هیجانات و افزایش بی‌رویه نرخ مسکن باید برای سرمایه‌گذاری در ملک یا هر بازار اقتصادی دیگری قیمت افزوده بالایی را پرداخت کند. در نتیجه این انباشت انتظار از سوی فروشنده و خریدار هیچ برنده‌ای ندارد.

او ادامه داد: می‌توان گفت مهم‌ترین دلیل ایجاد وضعیت کنونی بازار، برجام است که به نظر می‌رسد تبدیل به بهانه‌ای شده و مردم را از لحاظ روانی در بلاتکلیفی قرار داده است.

سناریوهای پیش رو در ماه‌های آینده غیبی گفت: اگر برجام به نتیجه برسد نوعی آرامش نسبی همراه با رونق بر بازار حاکم می‌شود. اما اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، این انباشت انتظار ممکن است در ماه‌های آینده به بازار مسکن فشار وارد کند.

بیشتربخوانید:

  • متقضایان مسکن ملی بخوانند / قیمت مسکن ملی چقدر است؟

  • قیمت آپارتمان درخیابان مصدق (نفت سابق) چند است؟ 46220

کد خبر 1664599
لغو قراردادها؛ زمزمه ها اجرای برجام در بازار مسکن 2